«

»

lip. 12

Župne obavijesti 10.6.2018.

Danas u 11:30 je misa zahvalnica za kraj školske godine i to je zadnja misa u 11:30 do početka nove školske godine u rujnu. Preko ljeta neka djeca i roditelji dolaze na neku drugu misu.

Župni izlet na Sljeme će biti u subotu, 16.6. Misa u sljemenskoj kapelici u 11h, nakon mise druženje, roštilj, igre kod župnog dvora na Sljemenu. Za dolazak gore neka se svatko pobrine, može se ići pješice, biciklom, automobilom… Oni koji idu automobilima u koloni polazak iz crkvenog dvorišta u 8:30h. Oni koji ne znaji kako doći neka u navigaciju utipkaju hotel „Snježna kraljica“ – župni dvor je 50m iza hotela.

  • Prijave za Ljetovanje za Mlade (srednjoškolce i studente) od 2. do 9. srpnja 2018. u organizaciji naše župe traju do 17. lipnja 2018. Mladi neka se prijave u župnom uredu i kod prijave neka uplate kaparu od barem 100kn. Ukupni troškovi ljetovanja (prijevoz, hrana, piće, smještaj) iznose 600kn, članovi zbora mladih, aktivni ministranti i animatori imaju 50% popusta.
  • Počele su vrućine, radi se na ugradnji i druge klima jedinice s lijeve strane oltara. Onima kojima možda smeta klima neka potraže mjesto u crkvi gdje se manje osjeti puhanje. Vaš prilog za klimatizaciju crkve možete donijeti u župi ured radnim danom 10-12 i 17-19h ili uplatiti na račun župe IBAN: HR5223600001101216475
  • Duhovna obnova Mijo Barada 15 i 16. lipnja 2018. Mijo Barada rođen je 1960. godine u Splitu. Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu. Radi na svome imanju i stručni je suradnik više instituta. Od 1983. godine vodi molitvene zajednice i seminare za duhovnu obnovu, u suradnji sa brojnim svećenicima. Tijekom mnogih seminara obišao je mnogo dijelova svijeta, a posebno ratom zahvaćena područja na Balkanu. Od 2005. surađuje s augustincima kanonicima od Windesheima iz Paringa. Od 2010. član je augustinske obitelji. 2012 Zajedno su osnovali udrugu “Misionari božanske ljubavi” kroz koju podupiru niz projekata. Mijo Barada intenzivno radi na njivi Gospodnjoj. Na njegovim seminarima uvijek je tražena stolica više, mnogi su se na njegovim seminarima duhovno probudili i mnogi mogu posvjedočiti o raznim plodovima u svome životu koje su dobili upravo na njegovim predavanjima – seminarima.
  • Lukno ili obiteljski dar u iznosu od 120kn godišnje možete donijeti u župi ured radnim danom 10-12 i 17-19h ili uplatiti na račun župe IBAN: HR5223600001101216475
  • Krizmanici neka podignu fotografije u župnom uredu.
  • Video od krizme pogledajte na župnoj web stranici mka.hr.

ŽENIDBENI NAVJEŠTAJ: – ANTONIJO KRAJCAR i VALENTINA MLADENOVIĆ

                                                  – MARKO PRGOMET i MARTINA CVRTNJAK

                                                  – HRVOJE IŠTUK i GABRIJELA MATIĆ

VJENČANI 08.06.2018.:  IVAN BOGOVIĆ i IVANA BENKOVIĆ

KRŠTENI 09.06.2018.:     VITO GUDELJ i BENJAMIN LUKAČEVIĆ

 

 

Mučenik i mirotvorac dr. Ivan Šreter

Dr. Ivan Šreter, ravnatelj bolnice u Lipiku, koji je početkom srpske oružane pobune vršio dužnost Predsjednika kriznog štaba za zapadnu Slavoniju. Ovaj ‘hrvatski Gandhi’, kako ga neki nazivaju, imao je vjeru u mir i zajednički život svih naroda koji žive na prostoru Republike Hrvatske, zalagao se za mirna rješenja i nastojao izbjeći rat i krvoproliće. Kao liječnik liječio je svakoga bez obzira na vjeru i naciju. Iako do sada još uvijek nedovoljno poznat široj javnosti, vjerujem da će dr. Šreter s vremenom malo po malo, postati uzor čovjekoljublja i bogoljublja novije hrvatske povijesti. Upravo živimo u jednoj od naših najtežih razdoblja, vremenu poljuljanih vrijednosti, najveće moguće apatije, prave društvene agonije koja mlade ljude tjera izvan Hrvatske ali isto tako, ovo je vrijeme kad trebamo, baš iz ovih razloga, podsjećati na svijetle primjere poput dr. Ivana Šretera

Ivan Šreter je rođen 21. prosinca 1951. u Pakracu kao prvo od troje djece Josipa i Danice. Od malih je nogu volio biti u crkvi. Bio je među najmlađim ministrantima, a osobito je volio ići u blagoslov kuća sa župnikom Pašićem. Kao dječak je maštao da jednoga dana postane liječnik. Nakon srednje fizioterapeutske škole zaputio se u Zagreb na studij medicine nakon kojega se vratio u rodni kraj gdje mu se ispunila mladenačka želja. Zaposlio se kao liječnik opće prakse u lipičkoj bolnici. Radeći na tom radnom mjestu, sredinom osamdesetih je dospio u medije radi slučaja ‘časnik’. Nekom oficiru JNA je u karton umjesto ‘penzionirani oficir’ napisao ‘umirovljeni časnik’. Kazna za to je bila pedeset dana zatvora, ali je kasnije promijenjena u deset koje je Šreter štrajkao glađu. Od brojnih osoba kojima se tada obratio za podršku odgovorio mu je samo kardinal Kuharić koji ga je odgovarao od toga poručivši mu da misli na svoje zdravlje. Nakon izvršenja kazne vratio se na radno mjesto te uskoro postao i ravnateljem bolnice. Uoči demokratskih promjena učlanio se u HDZ, a početkom srpske agresije dragovoljno je prihvatio biti Predsjednikom kriznog štaba za zapadnu Slavoniju. Njegova nastojanja da mirnim putem dođe do mira sa Srbima koje je nazivao braćom, nisu urodila plodom. Štoviše, četnici su ga 18. kolovoza 1991. zarobili na barikadama u selu Kukunjevac. Potom je prebačen u jednu kuću u blizini zloglasnog logora Bučje gdje je prema svjedočenju očevica, također sužnja, dr. Vladimira Solara bio neviđeno mučen. Do danas nije poznat dan njegove smrti kao niti mjesto gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci.

Među brojnim poznatim osobama iz društvenog i političkog života u filmu je sudjelovao i Veljko Džakula. Tijekom Domovinskog rata Džakula je vršio dužnost Predsjednika Vlade SAO Krajine zapadne Slavonije. Potkraj rata bio je zarobljen ali i ubrzo amnestiran. On tvrdi da ne zna tko je ubio dr. Ivana Šretera kao niti gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci.

Ivančić: ‘On je kršćanski mučenik kojega hitno treba proglasiti blaženikom!’

Dražen Bušić je o tome rekao: ”U dokumentarcu dr. Tomislav Ivančić i don Živko Kustić izrekli su istovjetno, tj. da dr. Šreter ima obilježja kršćanskog mučenika i da za njega treba biti pokrenut postupak za proglašenje blaženim. Kada bi se to dogodilo, možemo samo zamisliti kakvo bi se novo svjetlo bacilo na cijeli Domovinski rat! Prof. Tomislav Ivančić koji je dr. Šreteru bio duhovnik za vrijeme studija misli da je njegova pomirljivost prema neprijateljima mira bio njegov najveći ‘grijeh’ i da je zato ‘morao’ umrijeti. Hrvatski narod mu se do sada uspio odužiti time što njegovo ime nose trg u Pakracu, kao i odjel pakračke bolnice te Natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ. Neka i ovaj film bude na čast ovom velikanu a novijim generacijama trajno nadahnuće.”

 

 

Ljetna lektira za mlade…

Za vruće ljetne dane, kada šum valova ili lahor krošanja masira naše moždane vijuge i priprema ih za novi semestar, školsku godinu ili posao, dobre stranice duhovne literature među prvim su stvarima za kojima ćemo posegnuti kako bismo, osim tijela, odmorili i duh. Stoga u nastavku teksta donosimo tri naslova duhovne literature koja je dovoljno »laka« da vas ne umori, a opet dovoljno »snažna« da upotpuni duhovne praznine i ojača vas za poravnavanje svih krivina. Popis naslova nije složen po kvaliteti ili važnosti, nego je na vama da odaberete red kojim ćete čitati, a namjerno nismo odabrali naslove našega »Glasa Koncila« koje sigurno dobro poznajete.

Slučajnim odabirom na prvom je mjestu Manfred Lütz i njegovo djelo »Bog, mala povijest najvećega« (»Verbum«, Split, 2012.). U toj knjizi pronaći ćete sažetu povijest Boga prikazanu po tematskim jedinicama za koje autor vjeruje da posebice obilježavaju prekretnice u povijesti vjere u Boga, Isusa Krista. Pa tako Lütz raspravlja s ateističkom, znanstvenom, umjetničkom, filozofskom i sličnim perspektivama koje svaka na svoj poseban način, kako kaže, potvrđuju ili otkrivaju Boga. Knjiga je zabavno štivo zbog svježine i proznoga stila, a s druge strane svakomu će »kulturnjaku« ili čitatelju koji odviše uživa u širini pogleda na svijet svakako osvježiti ljeto. Preporučujemo vam i djelo protestantskoga pastora Ricka Warrena »Svrhovit život« (»STEPress«, 2004.). A ako vaš godišnji odmor traje 40 dana, ova knjiga idealan je naslov za vas. Zašto? Zato što vas autor želi povesti na putovanje koje traje ni manje ni više nego 40 dana u kojima ćete svakoga popodneva na plaži, čitajući nekoliko stranica (ne bojte se, knjiga nije »predebela«), biti bliže otkrivanju svrhe koju je Bog namijenio baš vama. Kroz nekoliko poglavlja autor želi da postanete svjesni da Bog ima plan za svako svoje dijete i da ga možete otkriti, pa i uz pomoć te knjige. Na kraju, naš je treći prijedlog Clive Staples Lewis i njegova knjiga »Kršćanstvo nije iluzija« (2. izdanje, »Verbum«, 2016.). Mnoge muče sumnje, a mnogi su u nedoumicama kako je moguće da je Bog jedan, ali i trojstven. Drugi su pak u muci jer ne razumiju kako i zašto bi Bog htio umrijeti ili pak dati razapeti svoga sina. Treći su ostali bez ideja objašnjavajući sebi samima gdje je Bog danas. Lewis u tom epohalnom djelu na dovitljiv i smion način odvažno pokušava dati odgovore baš na ta pitanja. Svakako knjiga za svakoga tko vjeruje ili ne vjeruje u Božje postojanje.

 

 

 

“Ako šutiš – šuti iz ljubavi!
ako govoriš – govori iz ljubavi!
ako opominješ – opominji iz ljubavi!
ako opraštaš – opraštaj iz ljubavi!“

  1. Augustin

 

“Sposobnost da vidimo probleme drugih znak je da smo na putu obraćenja.“ papa Franjo

 

 

   MISNE NAKANE OD  10.06.2018. DO 17.06.2018.

10. Ned. 10. NEDJELJA U GODINI, Sv, Josip zaštitnik Hrvatske 08:00 ++JAKOV I MAGDALENA RUBINIĆ I

++IZ OBIT. RUBINIĆ

      10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
    11:30 ++JAKOV ŠTEFOK,

FRANCISKA I VALENT ŠTEFOK,

TE ++IZ OBIT. ŠTEFOK

19:00 NA ČAST SVETOM ANTI – ZAHVALA OBTI. TRBARA
11. Pon. Sv. Barnaba, ap.; Borna; Ruža; Jolanda 19:00 +PETAR MAŽAR I ++IZ OBIT.  MAŽAR
12. Uto. Bosiljko, Leon; Gašpar; Ivon

 

19:00 ++IZ OBIT. PUDIĆ
13. Sri. Sveti Antun Padovanski; Tonči; Antonija 19:00 NA NAKANU OBIT. MIHIĆ
14. Čet. Rufin; Valerije; Elizej; Zdravko 19:00 ++MARA I LUKA BRKIĆ I ++IZ OBIT. BRKIĆ
15. Pet. Sveti Vid; Vito; Toma; Modest 19:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
16. Sub. Zlatko; Aurelije; Franjo; Vinko; Gvido 19:00 +STJEPAN NIKOLIĆ
17. Ned. 11. NEDJELJA U GODINI; Laura; Inocent 08:00 ++STJEPAN I MLADEN GAJŠAK, JOSIPA I ROK ŠKALIČKI  I ++IZ OBIT. GAJŠAK I ŠKALIČKI
10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
11:30 NEMA OBITELJSKE MISE DO 09.09.2018.
19:00 +MARA PETRIČEVIĆ

 

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Dođe Isus u kuću. Opet se skupi toliko mnoštvo da nisu mogli ni jesti. Čuvši to, dođoše njegovi da ga obuzdaju jer se govorilo: »Izvan sebe je!«

I pismoznanci što siđoše iz Jeruzalema govorahu: »Beelzebula ima, po poglavici đavolskom izgoni đavle.« A on ih dozva pa im u prispodobama govoraše: »Kako može Sotona Sotonu izgoniti? Ako se kraljevstvo u sebi razdijeli, ono ne može opstati. Ili: ako se kuća u sebi razdijeli, ona ne može opstati. Ako je dakle Sotona sam na sebe ustao i razdijelio se, ne može opstati, nego mu je kraj. Nitko, dakako, ne može u kuću jakoga ući i oplijeniti mu pokućstvo ako prije jakoga ne sveže. Tada će mu kuću oplijeniti!

Doista, kažem vam, sve će se oprostiti sinovima ljudskima, koliki god bili grijesi i hule kojima pohule. No pohuli li tko na Duha Svetoga, nema oproštenja dovijeka; krivac je grijeha vječnoga.« Jer govorahu: »Duha nečistoga ima.«

I dođu majka njegova i braća njegova. Ostanu vani, a k njemu pošalju neka ga pozovu. Oko njega je sjedjelo mnoštvo. I reknu mu: »Eno vani majke tvoje i braće tvoje, traže te!« On im odgovori: »Tko je majka moja i braća moja?«

I okruži pogledom po onima što su sjedjeli oko njega u krugu i kaže: »Evo majke moje, evo braće moje! Tko god vrši volju Božju, on mi je brat i sestra i majka.«

Riječ Gospodnja.