↑ Return to Kateheze

Predškolska igraonica

Subotom od 10 do 11h

Svjesni važnosti predškolske dobi za cjelokupan odgoj pa tako i onaj u vjeri, od rujna smo započeli s radom katehetskih radionica i dječjeg  zbora upravo za najmlađe, tj.  od 3. do 7. godine života. Tako mališani svoju subotu od 10 do 10:30 provode pjevajući  i plešući uz vodstvo Zrinke Majdančić i Ane Pavlović, a uz izmijenjen/nadopunjen sastav od 10:30 pa do 11:00 kroz igru i pripreme za polazak u školu doživljavaju temeljne vjerske i moralne poruke pod vodstvom logopedice Josipe Barun i magistrice teologije Martine Kikić.

Kako predškolac doživljava i prima vjersku i moralnu pouku?

Kod djeteta mlađeg od 7. godina u potpunosti je odsutno moralno iskustvo, jer se ne zanima za ponašanje. Zbog toga se vjerski odgoj djece temelji na usmjerenju, tj. davanju „metara“ pomoću kojega će si, kada dođe trenutak, dati odgovor o ispravnosti svojih čina. Ono se ne sastoji od davanja gotovih odgovora kako se ponašati, nego u davanju smjernica da ono jednog dana samo dopre do odgovora da li je određeni čin ispravan ili ne. Ako dijete u toj dobi ne dopre do odgovora zašto je određeno ponašanje negativno ili pozitivno, nego mu roditelji nasilno govore što valja činiti, ono može reagirati dvojako: ili će se pobuniti zbog interventa odrasle osobe ili će se naviknuti da se služi „metrom“ neke druge osobe, tj. prihvatit će da drugi prosuđuju umjesto njega. Ono što damo djetetu u njegovim prvim godinama života predstavlja temelj za njegov daljnji razvoj, a ono što mu ne damo, cijeli život će vući sa sobom kao svoj nedostatak. Ako u predškolskoj dobi, srcem nije doživio Boga, kasnije će teško razumjeti ne samo određena ponašanja nego i vjeru u samoga Boga. Bez doživljaja koje je djetetov veliki potencijal u kasnijoj životnoj dobi, kada počne razumski usvajati vjerske i moralne pouke, naći će na problem jer će mu pouke ostati samo na razini znanja, ali ne i životnog opredjeljenja. Za vjerski odgoj predškolske djece zaduženi su ponajprije roditelji, no ponajprije ne znači i isključivo. Djelovanje kateheta i odgojitelja u vjeri nije kompletno bez roditeljskog djelovanja što vrijedi i u obrnutom smislu.

Dođite i priključite svoje mališane dječjem zboru i katehetskim radionicama koje se trenutno odvijaju u pastoralnom centru, ali će se nakon božićnog vremena nastaviti u zimskoj kapelici. Tamo će i za vrijeme svetih misa biti dostupni biblijski radni listići i bojice koje ćete moći koristiti zajedno sa svojim djetetom ako vam dijete bude manje zainteresirano za misu.

igraonica