↑ Return to Zajednice

Gorusicino zrno

Molitvena zajednica „Gorušičino zrno“

Molitvena zajednica „Gorušičino zrno“, djeluje u okrilju redovnika Palotinaca u župi „Marija Kraljica Apostola“ Zaprešić II. Zajednica je i dio Karizmatske obnove u Duhu Svetome Zagrebačke nadbiskupije. Okuplja oko 100 članova iz obje župe u Zaprešiću i okolnih mjesta. Uz Palotince, kao duhovnik, zajednicu prati u duhovnom rastu i radu don Stjepan Matijević.
Svi članovi su nakon jednogodišnje pripreme na molitvenim susretima sudjelovali u seminaru „Novog života u Duhu Svetome“. Seminar kroz 14 tema, poukom i molitvama za predanje Bogu, članove usmjerava ka snažnijem življenju u skladu s vjerovanjem i Naukom Katoličke Crkve.
Zajednica se okuplja svake srijede odmah iza župne mise. Molitveni susret zajednice započinje deseticom krunice, zatim s nekoliko pjesama slavljenja i kratkim molitvama zahvale. Centar susreta je pouka u skladu s liturgijom ili aktualnostima u društvu. Nakon pouke slijedi zajednička molitva i meditacija na temu pouke. Na kraju susreta su svjedočenja članova o proteklom tjednu i obavijesti. Kada je to moguće na kraju se organizira zajedničko druženje članova (AGAPE).

Neke od tema su: duhovne rane i sakramenti Crkve kao lijek; kako nas Bog oslobađa oholosti?; što je poniznost?; što je moja, a što Božja volja?; koje je moje poslanje?; snaga molitve i sl.
Zajednica „Gorušičino zrno“ prijateljuje sa katoličkim molitvenim zajednicama i vjerskim udrugama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te sudjeluje u osnivanju drugih molitvenih zajednica. Često se organiziraju razna hodočašća i seminari.
Članovi se raduju dolasku novih vjernika na zajednicu i nastoje u svemu biti na pomoć u svojim župama te redovnicima Palotincima u župi Marije Kraljice Apostola koji su ih s ljubavlju prihvatili.
Kako članovi svjedoče na susretima, zajednica im kroz snažnu molitvu daje snagu i obnavlja ih da mogu svjedočiti o Božjem milosrđu i druge otvarati za ljubav prema Bogu i Katoličkoj Crkvi.
Osim apostolata pojedinačne i zajedničke evangelizacije i raznih projekata u društvu, najveća težnja članova je postići ono što se ogleda i u ovom citatu iz Biblije:

Bratska ljubav

Pošto ste pokoravanjem istini očistili svoje duše da postignete bratsku ljubav, čistim srcem ljubite žarko jedan drugoga, jer ste ponovo rođeni, ne iz raspadljiva, nego iz neraspadljiva sjemena: riječju živoga i vječnoga Boga.
(1 Petrova 1, 22-23)