↑ Return to Zajednice

Marijina legija

Marijina legija je međunarodni katolički pokret s ciljem da pod vodstvom svećenika surađuje u poslanju Crkve, šireći vjeru i spašavajući duše. Poslušni Kristovu nalogu – nositi Radosnu vijest svakom stvoru, legionari nastoje govoriti ljudima o Bogu i Kristu, našem Otkupitelju. Legionari to čine u uskoj povezanosti s Marijom, koja je po Duhu Svetom začela Spasitelja. Kao Majka Kristova postala je pod križem Majkom Kristove braće tj. Majkom Crkve. Kao i Marija, legionari žele u bližnjima prepoznati Krista i služiti mu. Time ispunjavaju svoju legijsku dužnost protumačenu u legijskom Priručniku, koji ih uvodi u marijansku duhovnost i daje praktične upute za apostolat.

Svoj naziv Marijina legija je preuzela od rimske legije, oružane postrojbe rimske vojske. No, oružje Marijine legije su molitva, žrtva i apostolski rad. Osnovna jedinica Marijine legije je prezidij – župna skupina vjernika koji pod vodstvom nadležnog župnika stoji Crkvi na raspolaganju. Nekoliko prezidija obuhvaćaju se na dekanatsku ili državnu razinu. Vrhovno je vodstvo legijski Koncilij u Dublinu.

U župi sv. Josipa Radnika redovito se okuplja prezidij “MARIJA UTJEHA ŽALOSNIH”, koji organizacijski pripada kuriji “MAJKA DIVNA” – Osijek.

Na tjednom susretu se nakon zaziva Duha Svetoga moli krunica, a zatim slijedi kratko duhovno čitanje iz Priručnika. Potom se daju izvješća o radu. Slijedi “Catena legionis”, zatim nagovor svećenika ili predsjednika. Prije završne molitve dobiva svaki član (po dva zajedno) radni zadatak za nadolazeći tjedan. Za mlade ispod 18 godina postoje posebne skupine i posebna radna zaduženja.

Vjernici koji žele podupirati rad Marijine legije molitvom mogu joj pristupiti kao molitveni članovi. Oni ne dolaze na susrete i ne dobivaju radna zaduženja, ali mole legijske molitve i krunicu Majke Božje. Za izgradnju i djelovanje Marijine legije, molitveni članovi su podjednako važni kao i aktivni članovi.

Marijina legija stoji Crkvi na raspolaganju za svaki dušobrižnički ili socijalni rad (osim davanja materijalne pomoći, skupljanja novca i političkog djelovanja).

To se u praksi odvija na sljedeće načine:

  1.     kućni posjeti novim župljanima, mladim bračnim parovima, roditeljima, mladim katolicima, bolesnim, starim i osamljenim osobama;
  2.     posjeti u bolnicama, dječjim domovima i domovima umirovljenika, zatvorima;
  3.     poduka obraćenicima, neokatekumenima i prvopričesnicima;
  4.     priprava bolesnika na primanje sv. sakramenata i dolazak svećenika;
  5.     vođenje dječjih skupina;
  6.     briga za strance, prognanike, izbjeglice;
  7.     pozivi od praga do praga na župne priredbe, Sv. Misu, misije;
  8.     širenje katoličkog tiska i letaka;
  9.     apostolat među osobama na rubu društva: ovisnicima alkohola i droge, prostitucije, beskućnicima;
  10.     pomoć u župnom uredu, župnoj knjižnici

Preuzeto sa: http://www.josipradnik.hr/content/zajednice.htm

SASTANCI ČLANOVA MARIJINE LEGIJE ODRŽAVAJU SE PONEDJELJKOM U PASTORALNOM CENTRU S POČETKOM U 17:00 SATI. TAKOĐER, SVE ZAINTERESIRANE ZA ČLANSTVO MARIJINE LEGIJE POZIVAMO U ISTO VRIJEME NA ISTO MJESTO DA SE PRIKLJUČE.