↑ Return to Zajednice

Župni karitas

Caritas (lat. ljubav) označava kršćansku djelotvornu ljubav prema Bogu i prema bližnjemu; to je jedna od bogoslovnih kreposti; dobrotvornost. Caritas je odjek Evanđelja u našim srcima. To je živa riječ, srž Crkve koja živi. Sjetimo se druge zapovijedi ljubavi: «Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe», ili hvalospjeva ljubavi u kojem piše da možemo znati sve jezike, imati moć proricanja, vjeru za premještanje brda, ali bez ljubavi – ništa smo. Ne možemo ljubiti Boga kojeg ne vidimo, ako ne ljubimo bližnjega kojeg vidimo, a Bog ga je stvorio na svoju sliku.

Projekt «Župni Caritasi – promicanje volonterstva» započet je pod vodstvom mons. Vlade Košića, pomoćnog biskupa Zagrebačke nadbiskupije. U našoj župi Caritas djeluje već duže vrijeme, ali se nedavno po «Pravilniku župnih Caritasa Zagrebačke nadbiskupije» i pravno formirao. Pravilnik se sastoji od 20 članaka, a stupio je na snagu dana 11. prosinca 2002.

Svake druge nedjelje u mjesecu otvara se tjedan župnog Caritasa kada djeca na misu u 11.30. donose svoj prilog u hrani. Na taj način odgajamo djecu da razvijaju osjećaj solidarnosti i ljubavi prema drugima. Tu nedjelju se poslije svake mise također prikupljaju i novčani prilozi od kojih se kupuje hrana. Ona se obično pakira u petak navečer, a razvozi u subotu potrebitim župljanima. U našoj župi pomoć Caritasa prima oko 20-tak obitelji u kojima živi 55 osoba.

Za vrijeme došašća i korizme uvedene su nove akcije sakupljanja dodatne pomoći po trgovinama jer prikupljena sredstva, na žalost, ne zadovoljavaju potrebe naših bližnjih. Takve trgovine obilježene su našim znakom župnog Caritasa.

Trgovine u kojima su se nalazile košare sa plakatom župnog Caritasa u vremenu došašća i korizme su: Trgo Centar, Ulica J.bana Jelačića 139; Market «Krka», Ferde Livadića 4; «Roštan» Ferde Livadića 6 i Idm-Bigor, Ljudevita Gaja 14. Svima koji su podržali našu akciju od srca se zahvaljujemo.

Na izlazu iz trgovina se nalaze košare u koje možemo ubaciti svoj prilog u hrani za našeg susjeda koji nema dovoljno za jesti. Nemojmo biti suci, nego radije budimo veseli darivatelji jer nas naš nebeski Otac takve želi. Neka nam ne zna desnica što daje ljevica, jer mjerom kojom mjerimo i nama će biti mjereno (usp. Mt 6,3 i Mt 7,2).

Takav sistem prikupljanja hrane po trgovinama ima mnogo prednosti, a neke od njih su: nahraniti će se mnogo više ljudi, mnogim ljudima je praktičnije svoj dar dati u dućanu, volonteri župnog Caritasa žive i praktično produbljuju svoju vjeru, potiče kod svih osoba milosrđe i ljubav prema bližnjemu, širi se pojam o djelotvornoj ljubavi prema bližnjem…

Slika Isusa koji nama pokazuje i pruža svoje srce trebala bi nas opomenuti da naša srca isto tako mi darujemo bližnjima. Zbog toga slika župnog Caritasa ima oblik križa u čijem je središtu SRCE. To je naše srce ako svojim križem pomaže bližnjemu i na kraju svog puta Uskrsne sa Isusom.

Caritas treba uvijek nove volontere koji dopremaju hranu iz trgovina, sakupljaju novce, slažu pakete, raznose pakete potrebitim obiteljima. Svaka osoba trebala bi moći izdvojiti mmaksimalno jedan do dva sata mjesečno za Caritas. Post u korizmi ne znači samo odricanje od cigareta, alkohola, slatkiša ili TV jer takve stvari radimo zbog sebe. Pravi post podrazumijeva pomoći bližnjemu pa smo tek onda plaćeni nebeskom plaćom. Isus je rekao (Mt 9,13): «Hajdete i proučite što znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva.». Neka naša dobra djela brojčano pređu negativna, koja se dešavaju kada ništa ne radimo. Nismo stvoreni da besposličarimo. Ako je netko zainteresiran da bi se pridružio našem timu Caritasa neka se javi p. Miji Šibonjiću ili nekom od aktivista župnog Caritasa.

Bog koji je ljubav neka obilno blagoslovi naše župne Caritase i zalaganje vjernika naše Nadbiskupije u djelatnoj bratskoj ljubavi! Odvažimo se Duhom Snage, koji nam je Bogom podaren (2 Tim 1,7), da iskoračimo iz svakodnevnice problema i zakoračimo u život s ljubavlju i jednog dana uskrsnemo poput našeg Spasitelja Isusa Krista.

Nekvarljivu hranu i odjeću možete donijeti u župni ured svakog radnog dana od 10-12 i od 17-19.

Novčane donacije za siromašne možete ubaciti u škrabicu “Kruh sv. Ante” u crkvi ili  donijeti u župni ured ili uplatiti na račun župe  2360000 – 1101216475 s naznakom za Caritas.