«

»

lip. 18

Župne obavijest 17. lipnja 2018. – 11. NKG

Mise nedjeljom u 11:30 nema do rujna.

Danas je nedjelje župnog Caritasa, priloge za siromašne možete dati na izlazu iz crkve.

Danas na misi u 8 pjevaju mladi iz Doma molitve iz Slavonskog Broda. Dom molitve Brod je prije svega Karizmatska molitvena zajednica unutar Obnove u Duhu Svetome Katoličke crkve. Također su i građanska udruga koja ima zadaću promicanje kršćanskih vrednota. Odlučili su se za snimanje spotova kako bi lakše došli do srca mladih. Osnova njihova poslanja je moliti i slaviti bez prestanka. 24 sata, 7 dana u tjednu za Crkvu, grad, državu i ostale duhovne potrebe. Ne žele stati ljubiti Gospodina jer on to zaslužuje! Ne žele se sramiti Gospodina već žele živjeti za Njega. Slavljenjem žele pozvati mlade da se pokrenu u svojoj vjeri koju sve manje ističu, a Isus je svakom čovjeku potreban. O Isusu se svjedoči i govori svima i posvuda, drugačije ljudi neće čuti tko je Isus! Jer kako kažu, zahvaljivanje i slavljenje je temelj svake molitve.

 • Prijave za Ljetovanje za Mlade (srednjoškolce i studente) od 2. do 9. srpnja 2018. u organizaciji naše župe traju do 17. lipnja 2018. Mladi neka se prijave u župnom uredu i kod prijave neka uplate kaparu od barem 100kn. Ukupni troškovi ljetovanja (prijevoz, hrana, piće, smještaj) iznose 600kn, članovi zbora mladih, aktivni ministranti i animatori imaju 50% popusta.
 • Tridesetosam ministranata i članova dječjeg zbora kao nagradu za marljivo služenje kod oltara i pjevanje u dječjem zboru idu na ljetovanje u Split. Bit ćemo smješteni u pastoralnom centru župe sv. Josipa na Mertojaku (Žnjan). Ide se autobusom. Polazak s autobusnog kolodvora sutra u 13:25 (okupljanje na kolodvoru u čekaonici u 12:45h. (dolazak u Split predviđen u 18:15). Povratak u ponedjeljak  lipnja u 12:30h (dolazak na Autobusni kolodvor Zagreb u 17:15.
 • Ugrađena je i druga klima jedinica. Treba samo još postaviti iveral oplatu i rešetku. Vaš prilog za klimatizaciju crkve možete donijeti u župi ured radnim danom 10-12 i 17-19h ili uplatiti na račun župe IBAN: HR5223600001101216475
 • Krizmanici neka podignu fotografije u župnom uredu.
 • Sakrament bolesničkog pomazanja može primiti svaki vjernik kada se nalazi u tešku zdravstvenu stanju. (KKC 1514-1515, 1528-1529) Bolesničko pomazanje daruje utjehu i snagu te povezuje bolesnika, u njegovu ozbiljnu stanju i patnjama, na dublji način s Kristom. Gospodin je naše strahove proživio i naše boli na svojemu tijelu podnio. Kod nekih bolesničko pomazanje udjeljuje i tjelesno ozdravljenje. Ali ako Bog nekoga hoće pozvati k sebi, bolesničko mu pomazanje udjeljuje snagu za sve tjelesne i duhovne borbe na posljednjem putovanju. U svakom slučaju bolesničko pomazanje ima kao učinak oproštenje grijeha.“ (KKC 1520-1523, 1532). Zato nemojte čekati da netko krene umirati, nego čim se netko od članova obitelji ozbiljno razboli neka pozove svećenika.
 • Slijedeće nedjelje misu u 8 i 10 predvodi vlč. Đuro Zrakić koji će nakon svih misa toga dana predstaviti svoju novu knjigu „Živi među mrtvima“
 • Video od krizme pogledajte na župnoj web stranici mka.hr.

ŽENIDBENI NAVJEŠTAJ:  – FRANJO ŽNIDARIĆ i DANIELA UVODIĆ

                                                  – MARIO PRGOMET i MARTINA CVRTNJAK

                                                  – HRVOJE IŠTUK i GABRIJELA MATIĆ

VJENČANI 16.06.2018.:  ANTONIO KRAJCAR i VALENTINA MLADENOVIĆ

KRŠTENI 16.06.2018.:     DAVID  SENDO

 

Papa Franjo: Žene su ono što nedostaje svim muškarcima kako bi bili slika i prilika Božja

Isus je imao majku, imao je brojne prijateljice koje su ga slijedile kako bi mu pomogle u njegovu poslanju i da bi ga podupirale. I pronašao je tolike prezrene, marginalizirane i odbačene žene koje je podigao s mnogo nježnosti.

Molimo za odbačene žene, za izrabljivane žene, za djevojke koje moraju prodati svoje dostojanstvo kako bi imale radno mjesto – pozvao je papa Franjo za vrijeme jučerašnje mise slavljene u Domu svete Marte u Vatikanu. U središtu Papina razmišljanja bio je današnji odlomak iz Evanđelja po Mateju u kojem Isus upozorava svoje učenike da „tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu“, a također govori da „tko god otpusti svoju ženu navodi je na preljub“.

Sveti je Otac podsjetio prisutne vjernike da su žene ono što nedostaje svim muškarcima kako bi bili slika i prilika Božja. Objasnio je da su Isusove riječi bile snažne i radikalne te su promijenile povijest jer se sve dotad ženu smatralo drugorazrednom, ropkinjom, čak nije ni uživala potpunu slobodu.

Isusov nauk o ženi mijenja povijest. Pogled na ženu prije Isusa je jedno, a nakon Isusa nešto drugo. Isus oplemenjuje ženu i postavlja je na istu razinu kao i muškarca jer uzima prvu Stvoriteljevu riječ: oboje su stvoreni na sliku i priliku Božju. I muškarac bez žene uza se, bilo da je ona majka, sestra, supruga, suradnica na poslu, prijateljica, tako sam muškarac nije slika Božja – istaknuo je papa Franjo.

Razmišljajući na poseban način o današnjem evanđeoskom odlomku u kojem je riječ o „gledanju žene s požudom“, Papa se potužio kako se u medijima mogu vidjeti žene kao predmet požude, objekt za iskoristiti. Kako bi se prodao određeni proizvod, ženu se pretvara u puki objekt, ona je ponižena, bez odjeće. I nije potrebno ići na daleka mjesta da bismo vidjeli nešto takvo jer se to događa svuda oko nas, u uredima, u tvrtkama. Žene su žrtve tog mentaliteta „uzmi i baci“ i prema njima se čak više ne postupa kao s osobama.

To je grijeh protiv Boga Stvoritelja, odbaciti žene jer bez njih mi muškarci ne možemo biti slika i prilika Božja. Postoji bijes i ogorčenost protiv žena, zli bijes – rekao je papa Franjo i nastavio – No koliko se puta mlade žene trebaju prodati kao objekt koji će se uzeti i baciti kako bi dobile radno mjesto? Koliko puta? – upitao je Sveti Otac dodajući da se to ne događa u dalekim zemljama, nego u Rimu.

Prelazeći potom na problem seksualnog iskorištavanja ženā, Papa je upitao prisutne što bi vidjeli kada bi po noći posjetili određena mjesta u gradu gdje se mnoge žene, uključujući i migrantice, iskorištava kao na tržnici. Napomenuo je da muškarci pristupaju tim ženama ne kako bi im rekli „dobra večer“, nego ih pitaju „kolika je cijena?“. A onima koji peru svoju savjest nazivajući ih prostitutkama, papa Franjo je rekao da su ih oni učinili prostitutkama, kao što Isus kaže: tko god otpusti ženu navodi je na preljub, jer ne postupaju dobro prema ženi te ona završava tako, iskorištena, i često kao ropkinja.

Sve se to događa ovdje, u Rimu, i događa se u svakom gradu – nastavio je Sveti Otac – anonimne žene, žene, takoreći, „bez pogleda“ jer sram prekriva njihov pogled, žene koje se ne znaju smijati i mnoge od njih ne poznaju radost dojenja [vlastitog djeteta] i da im se kaže „mama“. Međutim, i u svakodnevnom životu, a da ne idemo na ta mjesta, prisutan je taj ružni način razmišljanja, odbacivanje žene ili pogleda na ženu kao da je „drugorazredni“ objekt. Trebamo dublje promisliti o tome. I čineći ili govoreći to, ulazeći u taj način razmišljanja, preziremo sliku Boga koji je stvorio muškarca i ženu na svoju sliku i priliku – kazao je Papa.

Isus je imao majku, imao je brojne prijateljice koje su ga slijedile kako bi mu pomogle u njegovu poslanju i da bi ga podupirale. I pronašao je tolike prezrene, marginalizirane i odbačene žene koje je podigao s mnogo nježnosti, vraćajući im njihovo dostojanstvo – zaključio je papa Franjo.

VaticanNews | Bitno.net

 

Sreća je nešto o čemu odlučujete unaprijed

Jedan čovjek star 92 godine, mali, dobro držeći i ponosan, koji je svakog jutra u osam sati bio komplet obučen, sa modernom frizurom i savršeno obrijan, iako je skoro sasvim slijep, danas se doselio u starački dom. Njegova sedamdesetogodišnja žena nedavno je umrla i time selidbu u dom učinila neophodnom. Poslije mnogo sati strpljivog čekanja u holu doma, ugodno se nasmiješio kada su mu rekli da mu je soba spremna.

Dok je upravljao svojom hodalicom ka liftu, opisao sam mu njegovu malu sobu, uključujući i rolete koje su bile na prozoru. “Sviđa mi se” rekao je sa entuzijazmom osmogodišnjaka kome su upravo pokazali novo štene.

“Gosp. Johns, još uvijek niste vidjeli sobu, pričekajte još malo.”

“To nema nikakve veze s ovim” odgovorio je.

“Sreća je nešto o čemu odlučujete unaprijed. Hoće li mi se sviđati soba ne zavisi od toga kako je raspoređen namještaj već kako ja rasporedim svoje misli… Već samo odlučio da mi se sviđa. To je odluka koju donosim svakoga jutra kad se probudim. Ja imam izbor: mogu provesti dan u krevetu brojeći teškoće koje imam  s dijelovima tijela koji više ne rade, ili mogu ustati iz kreveta sretan zbog onih koji još uvijek rade.

 

Svaki dan je poklon, i dok su mi oči otvorene, mislit ću na novi dan i na sve sretne uspomene koje sam odložio baš za ovo doba svog života.

 

Starost je kao bankovni račun. Sa njega podižete ono što ste uložili. Moj savjet vam je da uložite mnogo sreće u banku sjećanja!

 

Hvala vam za vas dio u banci sjećanja.  Ja još uvijek ulažem!!”

Zapamtite pet jednostavnih pravila za sreću:

 

 1. Oslobodite svoje srce od mržnje
 2. Oslobodite svoj um od briga
 3. Živite jednostavno
 4. Pružajte više
 5. Očekujte manje

 

Nepoznati autor

 

 

             MISNE NAKANE OD  17.06.2018. DO 24.06.2018.

 

17. Ned. 11. NEDJELJA U GODINI; Laura; Inocent 08:00 ++STJEPAN I MLADEN GAJŠAK, JOSIPA I ROK ŠKALIČKI  I ++IZ OBIT. GAJŠAK I ŠKALIČKI
      10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
19:00 +MARA PETRIČEVIĆ
18. Pon. Marko i Marcelijan, Paula, Ljubomir 19:00 DAN MOLITVENE ZAJEDNICE TREĆE SRCE

-NAKANA ZA NEROĐENE-

++ANICA I SLAVKO ČEMUŠ I ++IZ OBIT. TOMIN

 

19. Uto. Romuald, Rajka, Bogdan, Julija, Božidar 19:00 ++TOMISLAV I RUŽA STJEPANOVIĆ I

++IZ OBIT. STJEPANOVIĆ

 

20. Sri. Margareta, Naum o., Florencija, Cvjeta 19:00 ++MARKO I JELA MILETIĆ I

++IZ OBIT. MILETIĆ

 

21. Čet. Alojzije Gonzaga, Vjekoslav, Slavko

 

19:00 +ANĐA ANDRIĆ

 

22. Pet. Paulin N., Ivan F., Thomas More 19:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)

 

 

23. Sub. Marija, Josip, Tomo, Aron, Zdenka 19:00 ++RUDOLF I DUBRAVKA SMRKULJ

 

 

24. Ned. 12. NEDJELJA U GODINI; ROĐENJE IVANA KRSTITELJA; Krsto 08:00 ZA ++SVEĆENIKA IVANA ŽINIĆA

 

10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
19:00 ++IVKA I VID KALAMIR

 

 

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Isus govoraše mnoštvu:

»Kraljevstvo je Božje kao kad čovjek baci sjeme u zemlju. Spavao on ili bdio, noću i danju sjeme klija i raste – sam ne zna kako; zemlja sama od sebe donosi plod: najprije stabljiku, onda klas i napokon puno zrnja na klasu. A čim plod dopusti, brže se on laća srpa jer eto žetve.«

I govoraše: »Kako da prispodobimo kraljevstvo nebesko ili u kojoj da ga prispodobi iznesemo? Kao kad se gorušičino zrno posije u zemlju. Manje od svega sjemenja na zemlji, jednoć posijano, naraste i postane veće od svega povrća pa potjera velike grane te se pod sjenom njegovom gnijezde ptice nebeske.«

Mnogim takvim prispodobama navješćivaše im Riječ, kako već mogahu slušati. Bez prispodobe im ne govoraše, a nasamo bi svojim učenicima sve razjašnjavao.

Riječ Gospodnja.