«

»

pro. 18

Misa i tribina za mlade 19.12. u 19h – Vlč. Marinko Miličević

DSC_0684U velikoj dvorani Pastoralnog Centra župe Kraljice apostola u Zaprešiću u četvrtak 19.12.2013. održana je teološka tribina na temu: Kakvu glazbu slušaš? Utjecaj glazbe na čovjeka. Tribina je održana u sklopu redovitih mjesečnih vjeronaučnih susreta za mlade. Kao gost predavač nastupio je vlč. Marinko Miličević, koji je govorio o pozitivnom i negativnom utjecaju glazbe na čovjeka, njegov duh, tijelo, ponašanje i mnoge druge životne segmente.

U dvorani se okupilo oko 130 mladih, uglavnom krizmanika, studenata i radničke mladeži. U svom vrlo spontanom i opuštenom predavanju vlč. Marinko Miličević iznio je presjek suvremene glazbe od rocka, punka, metala, new agea do meditativne glazbe i drugih glazbenih izričaja, njihovih najvažnijih predstavnika. Zaustavljajući se na svakome od tih glazbenih stilova, ukazivao je na njihove uglavnom negativne utjecaje.

Osobitu pozornost posvetio je fenomenu tzv. sumbliminalnih poruka i na konkretnim primjerima pjesama ukazao na opasnosti takvih skrivenih, našoj svijesti nevidljivih poruka koje u sebi skrivaju vrlo manipulativne, agresivne, seksualne pa čak i sotonističke poruke. Izbjegavajući jednostranost i isključivost, vlč. Marinko Miličević navodio je i primjere vrlo kvalitetne kršćanske glazbe slična izričaja koja u čovjeku probuđuje pozitivne osjećaje i misli.Nakon predavanja mladi su mogli i postavljati pitanja. Ona su uglavnom bila vezana uz njihove glazbene uzore i način na koji možemo razlučiti koja glazba vrši loš utjecaj na čovjeka, a koja ne.Susret je završio kratkom meditacijom i zajedničkom molitvom za oslobođenje od štetnog utjecaja glazbe. Molitva za oslobođenje od štetnog utjecaja glazbe

„Evo, dao sam vam vlast da gazite po
zmijama i štipavcima i po svoj sili neprijateljevoj
i ništa vam neće naškoditi.“ (Lk 10,19)

Slike vidi ovdje: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.680246612008240.1073741861.269117829787789&type=1