«

»

svi. 13

Župne obavijesti 13. svibnja 2018 – 7. Vazmena

Danas je Majčin dan na sv. misi u 11:30h s. Hela s djecom i suradnicima priprema prigodan program, a prigodne poklone za majke će pripremiti Caritas Zagrebačke nadbiskupije. Nakon mise volonteri našeg župnog Caritasa ugošćuju na ručku sve volontere župnih Karitasa zaprešićkog dekanata gdje će razmijeniti iskustva.

Danas je nedjelja župnog caritasa kada prikupljano priloge za siromahe naše župe.

 • Danas u 14:30 ministranti idu s p. Vinkom brati bazgu u Vrbinu za sok koji će piti na moru. Ako se još netko želi priključiti akciji neka dođe u Vrbinu ili neka prije večernje mise donese nabrane cvjetove bazge u sakristiju.
 • Slijedeće subote, 19.5.2018. u 11sati je krizma u našoj župi. Danas krizmanici imaju katehezu u 17:00. U utorak u 18h je ispovijed za roditelje krizmanika. Ispovijed za roditelje u utorak 15.5. od 18:00 do 19:30Ispovijed za kumove 18.5. u 18:15 (ako nisu iz Zaprešića mogu se ispovjediti u svojoj župi)
 • Ispovijed za krizmanike u petak 18.5. u 20:00
 • Generalna proba za krizmanike u petak 18.5. nakon ispovijedi (u 21:00)
 • Oblačenje krizmaničkih haljina i posljednje pripreme u subotu 19.5. u 10:15
 • Misa podijele krizme subota 19.5. u 11h
 • Ljetovanje za djecu i mlade iz župe u Splitu. Aktivni ministranti, zboraši, animatori imaju povlaštenu cijenu od 300kn koja pokriva put, smještaj, hranu, piće idr. Ostali plaćaju 600kn. Djeca iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, koja inače ne bi imala priliku ići na more mogu ići sasvim besplatno (troškove pokriva župa i župni Caritas). Ide se kao i prošlih 5 godina u župu sv. Josipa na Mertojak, kupamo se na Žnjanskoj plaži. Djeca spavaju u učionicama na madracima. Sudjeluju u pripremi obroka i održavanju čistoće. U program je uključeno osim igre, kupanja i zabave također i duhovna, odgojna i kulturna komponenta.
  • Ministrante vodi p. Vinko i suradnici. 18.-25.6.2018
  • Dječji zbor vode P. Goran, s.Hela i suradnici 25.6.-2.7.2018.
  • Krizmanike i mlade vodi p. Vinko i Animatori 2.-9.7.2018
 • U mjesecu svibnju molimo svibanjske pobožnosti koje su svakoga dana u 18:30. Ovaj mjesec molimo za duhovna zvanja u župi, kako sadašnja, tako i ona buduća, krizmanike, prvopričesnike i naše obitelji.
 • Sutra 14.5. svi hrvatski palotinci imaju sastanak s provincijalom. Na sastanku ćemo se osvrnuti na proteklu godinu i te ćemo panirati daljnji apostolski rad. Preporučamo se u vaše molitve.
 • Župni izlet na Sljeme će biti 17.6. Misa u sljemenskoj kapelici u 11h, nakon mise druženje, roštilj, igre.

ŽENIDBENI NAVJEŠTAJ: – IVAN PETRIČEVIĆ i GABRIJELA KAPETANOVIĆ

  – DUJE KOŠTIĆ i KRISTINA IVANJKO

  – MARKO PRGOMET i MARTINA CVRTNJAK

  – KRISTIJAN MALIĆ i ANA IVANČIĆ

  – DOMINIK PERKO i ANTONIA HRŽENJAK

  – IVAN BOGOVIĆ i IVANA BENKOVIĆ          

VJENČANI 12.05.2018.:     LUKA VIDOVIĆ i MARIJA MILETIĆ

KRŠTENI 12.05.2018.:        ANTE BANOVIĆ

 

 

 

Krizma subota 19.5.2018. u 11:00

 • Ispovijed za roditelje i kumove (ako ne stignu ovdje mogu se ispovjediti i drugdje)
  • Utorak od 18:00 do 19:30
  • Petak u 18:00
 • Ispovijed za krizmanike upetak u 20:00
 • Generalna proba za krizmanike upetak nakon ispovijedi u 21h
 • Oblačenje krizmaničkih haljina i posljednje pripreme u subotu u 10:15 u Velikoj dvorani
 • Misa podijele krizme u subotu u 11:00h
 • Nakon mise i slikanja, prije polaska doma neka krizmanici uredno odlože haljine u velikoj dvorani.
 • Za krizmu je potrebno platiti  200kn. (Tu je uključeno sve: priručnici, kursiljo, taksa, fotografiranje, snimanje, haljinice…) Ukoliko netko nije u mogućnosti platiti samo neka diskretno kaže župniku. Uplate u župnom uredu svakog radnog dana 10-12h i 17-19h.

 

Molitva Duhu Svetom

Duše Sveti, sunce moje duše, živote moga života, ja ti se klanjam i padam pred tobom. Vodi me u svim mojim poslovima i pothvatima (spomeni ih). Ojačaj me da prevladam sve svoje slabosti (spomeni ih). Utješi me u svim mojim razočaranjima i neuspjesima, (spomeni ih). Očisti me od svih mojih grijeha (posebno od…). Posve me očisti i učini svetim(om). Ozdravi me od svih mojih rana fizičkih, psihičkih i duhovnih (spomeni posebna područja). Pomozi mi da mogu oprostiti svima koji su me povrijedili (zastani i sjeti se svih imena, oprosti i traži oproštenje). Povedi me putem moga Oca. Otkrij mi Isusa, moga Spasitelja. Otvori mi oči i srce za Božju Riječ. Uči me moliti. Pomozi mi voljeti kao što je Isus volio.

 

 

 

Kada je demagoška histerija protiv lažnih vijesti u pitanju, ponajprije praćenje europske realnosti, upućuje na sasvim obrnutu, zabrinjavajuću činjenicu, da nemaju problema danas oni koji lažu, već oni koji govore istinu. Evo jedan od mnoštva primjera iz Njemačke, čije su vlasti i “mainstream” mediji, među inim, zataškavali masovna silovanja. Jedan od najčitanijih i najpopularnijih njemačkih pisaca svoje generacije, Uwe Tellkamp, rekao je kako su samo deset posto imigranata izbjeglice, a ostalo ekonomski migranti, te kako u Njemačkoj o tom pitanja vlada cenzura. Dobio je otkaz od svoje izdavačke kuće i proglašen islamofobom i, kako to već čine, oblijepljen kojekakvim drugim etiketama, a čovjek rekao – istinu. Na taj inkvizitorski postupak prema Tellkampu u posljednjem broju revije Cicero reagirao je komentarom Alexander Grau i upozorio na paradoks: “Uime liberalnih vrijednosti kao što su tolerancija i sloboda govora postaju sve netolerantniji i ograničava se sloboda govora… dojam je da moramo spašavati slobodu od liberalizma.” Isti je proces i u Hrvatskoj. Primjerice, problem nisu imali vodeći političari koji su lagali da je papa Franjo za rodnu teoriju, već oni koji su govorili istinu… A o pet tisuća prosvjednika u Zagrebu protiv Istanbulske koje je donio Božinovićev MUP jamačno možemo reći da to “nije” lažna vijest. Kako država može lagati?

Ivica Šola

 

 

Mons. Bernard Tissier de Mallerais nema dozvolu za podjeljivanje sakramenta svete potvrde na području Zagrebačke nadbiskupije

 

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je u petak 11. svibnja 2018. godine pismo vjernicima Zagrebačke nadbiskupije. Kardinalovo pismo prenosimo u cijelosti:

 

„Draga braćo i sestre u Kristu,

u javnosti se proširila obavijest da će se, navodno, u nedjelju, 13. svibnja 2018. godine, u jednome necrkvenom prostoru u Zagrebu održati ‘podjela sakramenta potvrde po tradicionalnom obredu’ te da bi djelitelj bio mons. Bernard Tissier de Mallerais iz ‘Svećeničkoga bratstva sv. Pija X.’

 

Budući da ta obavijest uvelike može zbuniti i uznemiriti vjernike, ovime upozoravamo da, prema Zakoniku kanonskog prava, sakrament svete potvrde podjeljuje dijecezanski biskup osobno, ili se on ima pobrinuti da ga podijeli drugi biskup ili neki od dijecezanskoga biskupa ovlašteni prezbiter.

 

Stoga smo dužni, jasnoće radi, upozoriti vjernike Zagrebačke nadbiskupije da mons. Tissier de Mallerais pripada ‘Svećeničkomu bratstvu svetoga Pija X.’, koje nije u potpunom zajedništvu s Katoličkom Crkvom te dotični biskup nema dozvolu za podjeljivanje sakramenta svete potvrde na području Zagrebačke nadbiskupije, a taj biskup uopće nema ni legitimitet za podjeljivanje sakramenta svete potvrde u Katoličkoj Crkvi.

 

Budući da taj događaj organiziraju oni koji nisu u potpunom zajedništvu Katoličke Crkve, svi koji bi u njemu sudjelovali izlažu se opasnosti da se i sami isključe iz potpunog zajedništva Katoličke Crkve.

 

U ovome vremenu liturgijske godine u župnim crkvama diljem Nadbiskupije slavi se sakrament potvrde koji utiskuje biljeg i kojim se kršteni obogaćuju darom Duha Svetoga i savršenije  povezuju s Crkvom. Taj sakrament krštene jača i čvršće obvezuje da riječju i djelom budu Kristovi svjedoci te da šire i zastupaju istine svoje vjere.

 

Ujedno se združujemo s Isusovom molitvom ‘da svi budu jedno’ (Iv 17, 21) i s molitvom Crkve koja nastoji ostvariti potpuno zajedništvo sa spomenutim Svećeničkim bratstvom, ali istodobno nam je obveza, dok se to zajedništvo ne ostvari, o takvom slučaju obavijestiti svoje vjernike.

 

I ovom prigodom ističemo da se vjernici koji žele slaviti liturgiju po izvanrednome obliku mogu priključiti zajednici koja se u našoj Nadbiskupiji okuplja u crkvi Krista Kralja u Zagrebu na Mirogoju i koja je u potpunom zajedništvu Katoličke Crkve.

 

Iščekujući proslavu svetkovine Duhova, pozdravljam vas u snazi Duha Svetoga.“

 

   MISNE NAKANE OD  13.05.2018. DO 20.05.2018.

 

13. Ned. 7. USKRSNA NEDJELJA; Gospa Fatimska (majčin dan) 08:00 NA NAKANU OBITELJI NENADIĆ
      10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
    11:30 +BOŽO TOPIĆ I ++IZ OBIT. TOPIĆ
19:00 +ANĐELKA VICENSKI
14. Pon. Sv. Matija ap.; Matko, Matea; Mate

 

19:00 ++IZ OBIT. LATINAC I MASTELIĆ
15. Uto. Izidor; Sofija; Sonja; Solinski i Bleiburgški mučenici 19:00 ++ZLATA, ZDENKO I STJEPAN ANTOLOVIĆ I

++IZ  OBIT. JAGODIĆ

 

16. Sri. Sv. Ivan Nepomuk; Andrija; Nenad; Florencije 19:00 ++RUŽA I MILE PERIĆ
17. Čet. Paškal; Paško; Antonija; Bruno; Ivan

 

19:00 ++VLADIMIR PREBEG, ANA PRIBANIĆ I RUŽA BIRT
18. Pet. Ivan I.; Srećko; Venancije; Erik 19:00 DAN MOLITVENE ZAJEDNICE TREĆE SRCE

-NAKANA ZA NEROĐENE-

19. Sub. Urban; Celestin; Teofil; Rajko; Ivan 19:00 +MATIJA DELAČ I ++IZ OBIT. DELAČ
20. Ned. PEDESETNICA-DUHOVI;

Bernardin S.

08:00 +MATE ALPEZA
10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
11:30 +ILIJA KLJUČEVIĆ I

++IZ OBIT. KLJUČEVIĆ, MIŠIĆ I ČIČAK

19:00 NA ČAST SRCU ISUSOVU

 

 

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

 

U ono vrijeme: Isus podiže oči k nebu i pomoli se:

»Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi. Dok sam ja bio s njima, ja sam ih čuvao u tvom imenu, njih koje si mi dao; i štitio ih, te nijedan od njih ne propade osim sina propasti, da se Pismo ispuni. A sada k tebi idem i ovo govorim u svijetu da imaju puninu moje radosti u sebi. Ja sam im predao tvoju riječ, a svijet ih zamrzi jer nisu od svijeta kao što ni ja nisam od svijeta.

Ne molim te da ih uzmeš sa svijeta, nego da ih očuvaš od Zloga. Oni nisu od svijeta kao što ni ja nisam od svijeta. Posveti ih u istini: tvoja je riječ istina. Kao što ti mene posla u svijet, tako i ja poslah njih u svijet. I za njih posvećujem samog sebe da i oni budu posvećeni u istini.«

Riječ Gospodnja.