«

»

srp. 19

Župne obavijesti 19. srpnja 2020. – 16. NKG

Šesnaesta je nedjelja u crkvenoj godini.

Sveci i imendani slijedećeg tjedna: u ponedjeljak je sveti Ilija Prorok; u utorak je sveti Lovro Brindiški, prezbiter i crkveni naučitelj; u srijedu sveta Marija Magdalena – blagdan; u četvrtak je sveta Brigita, redovnica, zaštitnica Europe – blagdan; u subotu je sveti Jakov, apostol – blagdan.

Slijedeće nedjelje skupljamo priloge za naš župni Karitas.

Pomoć za obitelj Ljubić. Više o tome u listiću.

Ispovijeda se svakim radnim danom, osim ponedjeljka, od 18:00 do 18:50 u Pastoralnom centru.

  • Mnogi pitaju na našeg patera Jozu. Od početka lipnja je u domu Severović u Bistri. Stabilno je, svjestan je svoga stanja, hrane ga preko sonde, ima kateter, lijeva strana tijela mu je oduzeta. Fizikalna terapija se provodi svakodnevno.
  • Slike od prve pričesti možete preuzeti u župnom uredu.
  • U predvorju crkve možete besplatno uzeti vjerski tisak od prošloga tjedna.

 

 

NEDJELJNO EVANĐELJE: Mt 13,24-43

 

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Iznese Isus narodu drugu prispodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek posije dobro sjeme na svojoj njivi. Dok su njegovi ljudi spavali, dođe njegov neprijatelj, posije posred žita kukolj i ode. Kad usjev uzraste i isklasa, tada se pokaza i kukolj. Sluge pristupe domaćinu pa mu reknu: ‘Gospodaru, nisi li ti dobro sjeme posijao na svojoj njivi? Odakle onda kukolj?’ On im odgovori: ‘Neprijatelj čovjek to učini.’ Nato mu sluge kažu: ‘Hoćeš li, dakle, da odemo pa da ga pokupimo?’ A on reče: ‘Ne! Da ne biste sabirući kukolj iščupali zajedno s njim i pšenicu. Pustite nek oboje raste do žetve. U vrijeme žetve reći ću žeteocima: Pokupite najprije kukolj i svežite ga u snopove da se spali, a žito skupite u moju žitnicu.’« I drugo im prispodobu iznese: »Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek uze gorušičino zrno i posija ga na svojoj njivi. Ono je doduše najmanje od svega sjemenja, ali kad uzraste, veće je od svega povrća. Razvije se u stablo te dolaze ptice nebeske i gnijezde mu se po granama.« I drugu im kaza prispodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad žena uze kvasac i zamijesi ga u tri mjere brašna dok sve ne uskisne.« Sve je to Isus mnoštvu zborio u prispodobama. I ništa im nije zborio bez prispodoba – da se ispuni što je rečeno po proroku: Otvorit ću u prispodobama usta svoja, iznijet ću što je sakriveno od postanka svijeta. Tada otpusti mnoštvo i uđe u kuću. Pristupe mu učenici govoreći: »Razjasni nam prispodobu o kukolju na njivi.« On odgovori: »Sijač dobroga sjemena jest Sin Čovječji. Njiva je svijet. Dobro sjeme sinovi su Kraljevstva, a kukolj sinovi Zloga. Neprijatelj koji ga posija jest đavao. Žetva je svršetak svijeta, a žeteoci anđeli. Kao što se kukolj sabire i ognjem sažiže, tako će biti na svršetku svijeta. Sin će Čovječji poslati svoje anđele da pokupe iz njegova kraljevstva sve zavodnike i bezakonike i bace ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi. Tada će pravednici zasjati poput sunca u kraljevstvu Oca svojega.« »Tko ima uši, neka čuje!« 

Riječ Gospodnja.

 

RAZMATRANJE UZ DANAŠNJE EVANĐELJE

 

U ovo ljetno vrijeme u bogoslužju često slušamo Isusove prispodobe o sjetvi, žetvi, obradi zemlje i uzgoju voća. Tako Isus govori o tome kako je neki čovjek na svojoj njivi posijao pšenicu, a onda je njegov neprijatelj na toj istoj njivi posijao i kukolj, korov. U svojoj revnosti sluge toga čovjeka predlažu gospodaru da odu i počupaju kukolj. Međutim, gospodar veli: Ne! Da ne biste sabirući kukolj iščupali zajedno s njime i pšenicu. Pustite nek oboje raste do žetve.”

Zanimljiva je revnost i briga slugu iz Isusove prispodobe. Oni bi odmah napravili reda. Otišli bi u polje i počupali mrski i štetni kukolj. Ako treba, oni bi po nekoliko puta plijevili dok se zlo ne iskorijeni. Ognjem i mačem. Nemilosrdno. Međutim, što bi se dogodilo da im je gospodar to dopustio? Pšenica je gusto posijana. Ako čovjek uđe u polje, ne može, a da na pogazi i pšenicu i kukolj. Ako čupa kukolj, ne može, a da nehotice ne počupa i pšenicu. Zatirući zlo, gazimo i dobro.

Upravo nam se to događa. U naletu pravdoljubivosti i pravovjernosti spremni smo iščupati, spaliti, ukloniti bez milosti. Pogledajmo s koliko gorčine, zloće pa i mržnje u novinama ljudi, pogotovo političari, govore jedni protiv drugih? 1 pri tome tvrde da se bore za istinu! Istinu?

Nažalost, tu je ponajčešće u pitanju osobna taština i silna želja izdići se gazeći druge. Svi smo, nažalost, podložni takvom načinu gledanja: tko nije za mene, protiv mene je; tko drugačije misli, moj je neprijatelj… O, kako bismo samo rado uveli reda u našoj zgradi, na našem poslu, u našim političkim strukturama, u Crkvi. Pa onda se čuje poznata izreka: „Da je meni samo pet minuta vlasti!“ Što bismo učinili? Bacili atomsku bombu na mrske neprijatelje?

Isus nas poziva na strpljivost. Onakvu strpljivost, nježnost i ljubav koju roditelji pokazuju prema svome djetetu dok čini prve nesigurne korake, dok prvi put ima žlicu u rukama. Bog nas poziva na strpljivost i ljubav jednih prema drugima. Baš kao što je i on beskrajno strpljiv s našim ludovanjima.

 

dr.sc. Zvonko Pažin, profesor Liturgike na KBF-u u Đakovu

 Uz dozvolu autora preuzeto s portala www.sveto-pismo.net

 

 

POMOĆ ZA OBITELJ LJUBIĆ

 

U četvrtak je preminula naša župljanka, samohrana majka petero djece. Stariji imaju 19 i 21. godinu, a troje ih je još u osnovnoj školi. U kratkom roku javilo se mnoštvo onih koji su htjeli pomoći, najviše financijski. Tako smo u petak, nakon večernje mise, prikupili

26 910 kuna, te su još neki uplatili na župni račun s tom nakanom (4 550 kuna do subote u podne). S tim sredstvima su podmireni troškovi sprovoda, a ostatak će se utrošiti na redovite stvari – režije, hranu i ostale potrepštine.

U ime obitelj Ljubić zahvaljujem svima koji su se odazvali i donirali sredstva!

No, njima ne treba pomoć samo za sutra i slijedeći mjesec, već za godine koje dolaze. Stoga bi se, čim  se odredi zakonski skrbnik, osnovao fond ili zaklada za uplaćivanje sredstava za djecu. Do tada možete novac donijeti i u župni ured ili uplatiti na račun župe, IBAN HR5223600001101216475, opis plaćanja – za obitelj Ljubić.

Molio bih da se oni, koji mogu pomoći da se stvari što prije pravno riješe, jave u župni ured ili gospođi Martini Šipuš na broj 091 571 8392.

Pozivam sve ljude dobre volje da se uključe i pomognu na način na koji mogu. Djeci je potrebna pomoć cijele zajednice.

 

 

MISNE NAKANE 19.07.2020. DO  26.07.2020.

 

Ženidbeni navještaj: NIKOLA SREČEC i SARA TUFEKČIĆ

                                    VEDRAN BAREŠIĆ i VALENTINA GAVRAN

                                    STJEPAN JUROŠ i SARA MATEA VULETIĆ