«

»

pro. 02

Župne obavijesti 3. prosinca 2017. – 1. došašća

Iz Nadbiskupskog duhovnog stola potvrdili su nam datum krizme 19.5.2017. u 11h.

Blagoslov adventskih vijenaca je danas na misi u 11:30h.

Sutra počinju zornice, koje će biti svakoga dana osim nedjelje u 6:45h. Djeca će dobivati sličice koje će zajedno činiti jednu veliku sliku, a svi koji budi revni i skupe sve sličice na Badnjak će dobiti nagradu. Nakon zornice pozvani ste na čaj i kavu u Veliku dvoranu pastoralnog centra, a slastičarnica Lucijana i ove godine časti kiflicama. Ostanimo nakon zornica u ugodnom druženju i radosno iščekujmo najradosniji kršćanski blagdan.

  • Upisujemo naše starije, bolesne i nemoćne župljane koji bi htjeli primiti svete sakramente ispovijedi i pričesti. Lijepo molimo da bolesne, koje nismo do sada pohodili, prijavite u župni ured (osobno ili telefonski).
  • Borove za Božić već godinama usiječemo u dvorištima naših župljana. Ako imate bor/jelku koja vam smeta a nije viša od 8 – 9 m, javite se u župni ured 3312 633 da dođemo pogledati.
  • Božićni sajam velikoj dvorani PC-a je u subotu 9.12. od 12:00 do 19:00. Dođite ponešto prodajte ili kupite, popijte kuhano vino ili čaj, probajte kolače i podružite se. Ove godine će biti i štand s kobasicama.  Prodavači neka je jave organizatoru Željku Sučiću  Toga dana će biti i duhovna obnova u crkvi koju predvodi fra Rozo Palić, na kojoj se očekuje preko 500 sudionika.
  • Najava: Adventsku duhovna obnovu u našoj župi vodit će Fra Rozo Palić u subotu 9.12.2017. Početak je u 10 sati, a završetak u 21 sat. Raspored u listiću.
  • Zahvaljujemo se svim obiteljima koje su uplatile obiteljski dar za tekuću godinu. Uplatiti možete u župnom uredu svakog radnog dana 10-12h i 17-19h ili uplatom na žiro račun IBAN: HR5223600001101216475      Opis plaćanja: Lukno
  • Obiteljska zajednica župe MKA organizira formacijski susret za parove pod nazivom „Molitva u dvoje“12.2017. od 17-20h. U današnje vrijeme potrebno je ulagati u bračnu molitvu. Mnogi kršćanski parovi nisu spoznali što je to bračna molitva. Kao što je brak temelj obitelji, tako je i bračna molitva temelj obiteljske molitve. Sakrament braka nije primila obitelj (majka, otac i dijete), nego muškarac i žena. Prije nego li damo privilegij obiteljskoj molitvi važno je prepoznati prioritet i privilegij u molitvi supružnika, premda nam iskustvo pokazuje da supružnička molitva započinje često u trenucima kada počnemo svoju djecu učiti moliti. Molitvu treba graditi. Nestrpljivost je velika prijetnja molitvi. «Tiha voda brege gloda», kaže mudra hrvatska poslovica. Biti strpljiv sa sobom znači poštivati životni ritam druge osobe. Biti strpljiv znači dozvoliti sebi upoznati zajedništvo. Strpljivost je izuzetno bitna vrlina za bračnu molitvu.
  • U srijedu, 6. prosinca u 17.00 sati, Sveti Nikola i Grad Zaprešić pozivaju djecu u dobi do 10 godina s prebivalištem na području Gradske četvrti Sjever, a koja nisu polaznici gradskih dječjih vrtića i škola, da dođu na priredbu u crkvu MKA, gdje će im Sveti Nikola podijeliti prigodne poklone.

 

 

Upisivanje misnih nakana za 2018. godinu


Nakana za svetu Misu može biti svaka plemenita nakana – u zahvalu za primljena dobročinstva, za uspjeh, zdravlje, slogu, mir, za pojedinca i cijelu obitelj, za žive i pokojne.  Od ponedjeljka 4. prosinca 2017. s početkom u 10:00 sati počinjemo s upisivanjem misnih nakana za 2018. godinu.

Mnogi će imati svojih želja, tj. pojedinih datuma i dana u godini koje bi htjeli rezervirati za svoje nakane. U većini slučajeva je to moguće ostvariti, no ponekad i nije, stoga vas lijepo pozivam na razumijevanje. Naime, veliki broj vjernika želi da se Misa slavi po njihovoj nakani u nedjelju ili neki značajni blagdan ili pak na smrtni dan, rođendan ili imendan. To je lijepo, no imajmo na umu da  imamo samo 52 nedjelje u jednoj građanskoj godini odnosno oko 400 intencija i da je nemoguće svima udovoljiti. Svake nedjelje i zapovijedanog blagdana jedna Misa mora biti za sve žive i pokojne župljane.

Kod upisivanja nakana pripazimo na sljedeće: nakane neka budu što kraće, bez nabrajanja svih članova obitelji, budući da ih dragi Bog sve znade, pa je dovoljno spomenuti npr. za pokojne iz obitelji Perići neka bude spomenuta samo jedna obitelj po nakani. Sve vas lijepo pozivam na razboritost prilikom naručivanja sv. Misa. Da bi se upisivanje Misa moglo obaviti što preciznije, pozivam vas da upisivanje ostvarite u redovno vrijeme Župnog ureda radnim danom od 10-12 i od 17-19. Kako bi što više ljudi imalo priliku upisati misnu nakanu na željeni datum, u prosincu 2017. će svaki pojedinac moći upisati najviše tri misne nakane, a ako ostane slobodnih nakana nakon 1.1.2018. moći će se upisati nakane bez ograničenja. Što se tiče priloga za misu ili misnog stipendija, prema potvrđenom običaju Crkve dopušteno je da svećenik koji slavi ili koncelebrira misu primi prilog da bi misu namijenio na određenu – od vjernika izraženu – nakanu. Misni stipendij iznosi 50 kn.

Svaka misa je je za sve vjernike i za cijeli svijet, to se posebno odnosi na mise petkom u 19h i nedjeljom u 10h, kada se služi misa pro populo. Pa ako želite u misi da se moli za vaše nakane, možete u župnom uredu upisati vašu molitvenu nakanu u molitve vjernika. Uz molitvu dobro je uključiti post i vršenje djela milosrđa. Pa uz sudjelovanje na misi i molitvenu nakanu možete odrediti dan posta i/ili dati prilog za potrebe siromašnih ili za potrebe crkve.

 

 

 

Duhovna obnova u Zaprešiću, 09.12.2017.

10.00-11.30:
– Molitva za nutarnje ozdravljenje i oslobođenje;
1. Predavanje: “Put svetosti i čovjekova ozdravljenja u sili Isusova poslanja”

11.30-12.00: Pauza

12.00-13.30:
2. Predavanje: “Isus je istinski i cjeloviti Spasitelj i ozdravitelj čovjeka
Svjedočanstvo vjere

13.30-15,00: Pauza

15.00 – 16.30:
Euharistijsko klanjanje:
Evanđeoska meditacija,
molitva Božanskom Milosrđu,
molitva za nutarnje iscjeljenje

16.30-18.30: 3. Predavanje: U snazi Duha Svetoga ostvaruj Božji plan u svome životu – svjedočanstvo vjere

18.30-19.00: Pauza; Molitva Krunice u crkvi

19.00-20.30: Euharistijsko slavlje

21.00: Završetak duhovne obnove

 

 

 

Mise Zornice

Advent kao početak crkvene godine i predbožićno vrijeme zahtjevno je jer u njemu ima dana posta i dana nemrsa, te tako i mise zornice imaju pokornički značaj, jer valja ustati  vrlo  rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik 4-tjednog trajnog odricanja od sna. Svoj početak imaju još u srednjem vijeku. Slaveći te mise narod je stvorio osobite adventske pjesme. I one su plod hrvatskog vjerničkog duha, bogate sadržajem, jer prepjevaju proročanstva biblijskih proroka o Kristovom dolasku, a napose ulogu Djevice Marije nazivajući je najljepšim imenima zbog njezine majčinske uloge u Isusovom dolasku. Isusova majka je uz pokornika sv. Ivana Krstitelja glavna osoba koju Crkva predstavlja kao vodiča u Božićnoj pripravi, a to nam otkriva Marijin pohod Elizabeti. Taj pohod govori da Bog dolazi k čovjeku, ali i po čovjeku želi doći drugome čovjeku.

Stoga će se Mise zornice kao priprema za Kristovo rođenje i u našoj crkvi služiti i to svakim danom, osim nedjelje, u 06:45 sati nakon čega ste svi pozvani na druženje u pastoralni centar na kavu, čaj i pecivo što će posebno biti korisno školarcima koji će se okrijepiti prije polaska u školu. Kao i svake godine i ove godine će se na kraju sv. Misa zornica dijeliti sličice koje će zajedno činiti jednu veliku sliku, a svi koji budi revni i skupe sve sličice na Badnjak će dobiti nagradu.

 

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put ostavi svoju kuću, upravu povjeri slugama, svakomu svoj posao, a vrataru zapovjedi da bdije. Bdijte, dakle, jer ne znate kad će se domaćin vratiti – da li uvečer ili o ponoći, da li za prvih pijetlova ili ujutro – da vas ne bi našao pozaspale ako iznenada dođe. Što vama kažem, svima kažem: Bdijte!«

Riječ Gospodnja.

 

 

   MISNE NAKANE OD  03.12.2017. DO  10.12.2017.

03. Ned. PRVA NEDJELJA DOŠAŠĆA 08:00 ++IZ OBIT. BIRT I PREBEG

 

10:00 Spomen: +JOSIP KOMLJENOVIĆ

Spomen: za zdravlje malog ERIKA JURANA

 

11:30 ++JOSIP I JELKA JURKOVIĆ, ++MAGDALENA I JAKOV RUBINIĆ, TE ++IZ OBIT. RUBINIĆ I JURKOVIĆ
15:00 PALJENJE PRVE ADVENTSKE SVIJEĆE
19:00 +NEVENKA ČOVIĆ
04. Pon. Ivan Dam., Barbara, Barica, Sunčica, Adolf 06:45 ++IZ OBIT. SVRTA I KOVAČ
      19:00 +JOSIP KOMLJENOVIĆ
05. Uto. Krispina, Saba, Slavka 06:45 ++JANKO I ŠTEFANIJA KUČAK
19:00 ++DRAGICA, ALOJZ, IVAN I FRANJO VRBANC
06. Sri. Nikola biskup, Niko, Nikša, Nikica, Nikolina 06:45 ++NIKOLA (mlađi i stariji) I MILICA TANDARIĆ, TE +ANA BARIĆ
19:00 DAN MOLITV. VJENACA KRALJICE OBITELJI

NA ČAST SRCU MARIJINU

07. Čet. Ambrozije, Ambroz, Sabina, Urban 06:45 ++IZ OBIT. ŠUKER I ŽARAK
19:00 +ILIJA ČARAPOVIĆ I ++IZ OBIT. ČARAPOVIĆ
08. Pet. BEZGREŠNO ZAČEĆE BDM; Marija, Imakulata 06:45 ++IZ  OBIT. BUBALO I JUROŠ
      19:00 +BOŽO ZELJKO I ++IZ OBIT. ZELJKO
09. Sub. Ivan, Didak, Ciprijan, Liborije, Diego 06:45 +ANĐA LOVRIĆ I ++IZ OBIT. LOVRIĆ
      19:00 ++MIJO, DANA I IVAN GRANIĆ
10. Ned. DRUGA NEDJELJA DOŠAŠĆA 08:00 ++BRANKO I BRANKA BURIĆ

 

10:00 Spomen: +DAVID PATRUN

Spomen: +JADRANKA PEJČINOVIĆ

Spomen: za zdravlje malog ERIKA JURANA

 

11:30 ++IZ OBIT. MALKOČ I VANĐURA
19:00 +DANIJEL BRAČANOVI I ++IZ OBIT. BRAČANOV, ŠTAMPAR I RUKAVINA