«

»

lis. 05

3D formacija (Effatta) u Zaprešiću

3d formacija3D formacija je trogodišnji program za sve one koji žele otkriti i izgraditi vlastiti identitet, služiti čovječanstvu i pripadati grupi ljudi kojima je to isto na srcu. Kao što se sve stvoreno odlikuje dubinom, visinom i širinom jer odražava Trojstvenost Božju, tako i čovjek:

– da otkrije dubine, mora zaviriti u svoju dušu… To mu omogućuju susreti i radionice na prvoj godini. Naglasak je na otkrivanju vlastitog identiteta i razvijanju osobne zrelosti kroz komunikaciju sa sobom, drugima i Bogom.

– da (do)živi visine za kojima stremi, treba zdrave temelje duhovnosti i najbolju „školu letenja”: ignacijevske duhovne vježbe u svakodnevici… To nudimo programom koji smo osmislili za sudionike druge godine kako bi im omogućili da otkriju svoj poziv i poslanje – tj. pronađu svoje mjesto pod suncem  🙂

– da iskusi dimenziju širine pojedinac treba biti s ljudima za ljude. Dakle, ostvarivati se i biti djelatan u društvu za društvo. Stoga se polaznici treće godine udružuju sukladno interesima koje sami pokažu (npr. socijalna skrb, evangelizacija, kultura, ekologija, politika, multimedija, edukacija). Ovaj program omogućuje stjecanje vještina i znanja na odabranom području društvenog djelovanja, te upoznavanje društvenih struktura s obzirom na fokus odabrane skupine.

3D formacija novo je ime  za nekadašnju Effatu, trogodišnji program cjelovite kršćanske formacije koji je proizašao iz dugogodišnjeg rada s mladima u SKAC-u. Novim imenom želimo najaviti još sveobuhvatniji program izgradnje i započeti (n)ovu akademsku godinu s entuzijazmom koji je našem društvu itekako potreban. Prva godina ide za time da otkrijemo ISTINU o sebi s naglaskom na dušu. Druga omogućuje da otkrijemo svoj PUT kroz duhovnost. A treća nudi mogućnost da sve to što otkrijemo kroz prve dvje živimo u društvu, dakle sam ŽIVOT! 3D formacija je način da postanemo uistinu kristoliki! jer Krist je Put, Istina i Život.

 

Detaljniji plan i program svake pojedine godine, kao i prijave biti će dostupni klikom miša na:

  1. godina:ISTINA
  2. godina:PUT
  3. godina:ŽIVOT

 

1. godina: ISTINA

Otkrivati istinu o sebi cilj je prve godine 3D formacije. Nećemo vam nuditi gotova rješenja, nego načine kako se to može samostalno, u suradnji s drugima i Istinom. Istina je sam Krist koji nas poziva da ljubimo bližnje kao same sebe. Zato krećemo baš od toga svoga ja, želeći otkriti tu zadanost koju nam je Bog darovao. Do nje ćemo pitajući i tražeći odgovore zajedno. Ključna pitanja i same teme dostupne su niže u Planu i programu.

 

Program će se odvijati kroz cijelu akademsku godinu u dva susreta tjedno:

  1. Ponedjeljkom u 20hza sve sudionike zajedno u formi predavanja s naglaskom na neku temu. Često će tu biti prilike za pitanja stručnim osobama jer program izvode stručni suradnici s područja psihologije, socijalne pedagogije, rehabilitacije i pater Ike Mandurić.
  2. Za članovegrupe(odabirete ju prema terminu održavanja) u obliku interaktivnih radionica gdje se aktualizira i poosobljuje istu temu. Dakle, u grupama će se raspravljati, prakticirati stečeni uvidi, te u međusobnom obogaćivanju dijeliti iskustva osobnog rasta. Ssureti grupe će bitu u pastoralnom centru župe MKA

Prijave za upis u prvu godinu otvorene su do 8.10., a početak programa bit će 12.10. u 20h u velikoj dvorišnoj dvorani u Palmotićevoj 31.

Prijaviti se mogu mladi od 18 do 30 godina. Prijevod za gluhe osobe biti će osiguran, samo u napomeni naznačite ukoliko vam je potreban. Broj mjesta je ograničen te je za prijavu potrebno detaljno pročitati i pravovremeno ispuniti sljedeću prijavnicu:

 PRIJAVNICA

Ukoliko imate pitanja kontaktirati nas možete na: 3dformacija@gmail.com

 

PLAN I PROGRAM  – O čemu ćemo konkretno ove godine?

 

Tko sam ja?  Ova cjelina obuhvaća sljedeće teme: SamoostvarenjeIspravna ljubav prema samome sebiAutentičnostOsnovne potrebeoBOGaćivanje različitostima.

Kako djelujem? Ova cjelina obuhvaća sljedeće teme: EmpatijaAsertivnostDavanje osvrta (Feedback);Konflikti.

Kako sam? Ova cjelina obuhvaća sljedeće teme: Idealiziranje i ideali;  Percepcija i djelovanje; Emocionalne reakcije; Strah; Ljutnja; Tuga; Radost i zadovoljstvo.

Želim li? Ova cjelina obuhvaća sljedeće teme: RazboritostPravednostJakostUmjerenost;Zahvalnost.