«

»

pro. 05

Božićna duhovna obnova fra Joze Zovka 12-14.12.2013.

jozoFra Jozo Zovko rodio se 1941. kao osmo u obitelji od desetero djece u Uzarićima, župa Široki Brijeg. Osnovnu je školu pohađao Širokom Brijegu. 1957. je godine ušao u sjemenište u Bolu na otoku Braču. 1962. je ušao u novicijat u Franjevačkom samostanu na Humcu, Ljubuški. U Sarajevu studira teologiju od 1963. godine. Svećeničke je sakramente primio lipnja 1967. godine. Nakon zaređenja studij je nastavio u Ljubljani. Nakon što je završio studij, otišao je službovati u župu Konjic, a potom je bio kapelan župi Čerinu.

Bio je članom komisije Paxa za izradu katekizama i vjeronaučnih priručnika, koja je bila pri ondašnjem vijeću biskupske konferencije Jugoslavije. Katehetski rad mu je bio poznat po uspješnosti njegovih učenika s ljetnih katehetskih škola, zbog čijih je uspjeha 1974. bio nagrađen audijencijom kod Svetoga Oca. 1974. je upisao poslijediplomski studije religijske pedagogije na sveučilištu u Grazu. Dobio je ponudu za ostati raditi na tamošnjem sveučilištu, ali je izabrao vratiti se u rodni kraj. Dodijeljena mu je župa Posušje gdje je bio župnikom, a jeseni 1980. dodijeljena mu je nova župa gdje je bio župnikom, župa Međugorje.

Jozo Zovko je uhićen 17. kolovoza 1981. i sproveden u istražni zatvor mostarskog Okružnog suda.

Pred sudom je fra Jozu Zovka branio poznati hrvatski odvjetnik Milan Vuković.[1] Montirani proces koji je uslijedio bio je jedinstven po tome što je sadržaj Svetog pisma postao dijelom optužbe i kazne (!) koju je sud izrekao običnom fratru, za tekst koji svi fratri svakodnevno čitaju. Osuđen je na tri godine zatvora. Uložio je utok na tu presudu. Dijelovi optužnice su mu odbačeni na Saveznom sudu u Beogradu te je presuda smanjena na godinu i pol dana zatvora. Odrobijao je u zatvoru u Foči sve do 1983. godine.

 

Tema duhovne obnove „Molitvom do mira u duši i sklada u obitelji

 

Četvrtak, 12.12.

18h – Krunica i nagovor fra Joze Zovka

19h – Misa s propovijedi

20h – Molitva pred presvetim –  za Obitelj

 

Petak, 13.12.

18h – Krunica i nagovor fra Joze

19h – Misa s propovijedi

20h – Molitva pred presvetim

 

Subota, 14.12.

19h – Misa s propovijedi

20h – Kateheza i molitva