«

»

kol. 28

Hodočašće mladih u Mariju Bistricu 10. i 11.9.

Planinarski-križni-putHodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u nacionalno marijansko svetište Majke Božje Bistričke ove godine održat će se u subotu i nedjelju, 10. i 11. rujna pod geslom: „Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe.“

Za mlade koji će u subotu, 10. rujna, krenuti iz Zagreba u Mariju Bistricu bit će organiziran poseban hodočasnički vlak s polaskom u 7.20 s Glavnog kolodvora u Zagrebu prema Konjščini.

Vlak će se zaustaviti na sljedećim postajama: Vrapče, Gajnice, Zaprešić i Zabok gdje će se priključiti skupine s većim brojem prijavljenih mladih. Za mlade Karlovačkog područja bit će organiziran prijevoz autobusima do Konjščine. Mladi iz različitih dijelova Nadbiskupije koji na druge načine stignu u Konjščinu okupit će se u 9.00 sati odakle će svi zajedno krenuti prema Mariji Bistrici.

Po dolasku u Mariju Bistricu mladi će sudjelovati u svetoj misi u bazilici Majke Božje Bistričke, a zatim će se u poslijepodnevnim satima okupiti u šatoru kod crkve na otvorenom gdje ih očekuje molitveni program uz svjedočanstvo prožeto pjesmama te mogućnošću  svete ispovijedi. Ove će godine svjedočanstvo i katehezu mladima održati gđa. Blanka Vlašić, a nakon svjedočanstva mladi će se susresti sa

zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem. U večernjim satima, zajedno s hodočasnicima grada Zagreba, slavit ćemo Put svjetla po bistričkoj kalvariji, a dan završava klanjanjem pred Presvetim u bazilici koje će se za sve zainteresirane nastaviti kroz cijelu noć. U nedjelju mladi sudjeluju u programu zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba, animiraju pobožnost križnog puta te sudjeluju na svečanoj svetoj misi.

Prijave i uplate

Zbog velikog broja mladih koji se očekuje na ovom hodočašću potrebno se prijaviti  ponedjeljka, 5. rujna u župnom uredu ili kod župnih animatora (Sare Capan, Gabrijele Pavišić, Jana Marijana, Lovre Mihalića, Petra Zeljka, Morene Benčić.)

 

Cijena hodočašća po osobi iznosi 75 kuna (povratna karta za vlak, troškovi smještaja i doručka, majice za hodočasnike te 10 kuna donacije za Fond „Mladi za mlade“). Mladi se za hodočašće prijavljuju isključivo u svojim župama kod svojih svećenika ili animatora mladih. Donja dobna granica za sudjelovanje u hodočašću je 14 godina.

 

Program hodočašća:

 

subota, 10. rujna

7.20 sati – polazak hodočasničkog vlaka s Glavnog kolodvora prema Konjščini

9.00 sati – hodočasnički put kreće iz Konjščine prema Mariji Bistrici

*po dolasku u Mariju Bistricu, sveta misa u bazilici Majke Božje Bistričke; nakon mise smještaj u školi, Domu kulture i šatoru

15.30 sati – početak programa

16.00 sati – kateheza (atletičarka Blanka Vlašić) i prilika za ispovijed

17.30 sati – susret Kardinala s mladima

18.30 sati – doček hodočasnika grada Zagreba

20.00 sati – služba svjetla

22.30 sati – početak cjelonoćnog klanjanja pred Presvetim

 

nedjelja, 11. rujna

9.00 sati – križni put

11.00 sati – ulazna procesija i misno slavlje s hodočasnicima iz Zagreba

14.00 sati – polazak prema Konjščini

16.15 sati – polazak hodočasničkog vlaka prema Zagrebu