«

»

pro. 11

Video prijenos druge kateheze za odrasle kardinala Bozanića

DSC_0643Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić održao je 10. prosinca u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu svoju drugu od ukupno sedam kateheza u sklopu pastoralnog projekta Zagrebačke nadbiskupije “Kateheze za odrasle”. Tema kateheze bila je “Dar djeteta”.
Kardinalova kateheza izravno se uživo prenosila putem interneta te su je pratili vjernici naše župe okupljeni u velikoj dvorani župnog Pastoralnog centra. Okupilo se 12 vjenika, mnogo manje nego prvog puta kakd ih je bilo 57. Razlog manjem odazivu je pretpostavljamo misa zornica na kojoj je bilo oko 500 vjernika, pa je na večernjoj misi i na katehezi bilo puno manje. 

Danas se posebno ističe kako dijete ima prvo mjesto u suvremenom društvu, no istodobno to isto društvo nema mjesta za djecu, ono ga isključuje. U katehezi je kardinal govorio o temama o kojima rijetki otvoreno govore: djeca se sve manje rađaju u našim obiteljima, društvo je sve lošije organizirano da bi prihvatilo djecu, natalitet je u trajnom opadanju. “Na djelu je kultura smrti, koja živi po devizi: sve samo za sebe”, istaknuo je kardinal Bozanić a prenosi Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Ipak, dijete nam otvara nadu, okreće nas prema budućnosti i s djetetom počinje nešto novo. Svako je dijete izvanredni dar Božje ljubavi. Dijete koje se rodilo budi divljenje, radost i zahvalnost u srcu oca i majke. Ono je Božji dar čovjeku, istaknuo je zagrebački nadbiskup te zaključio da dijete ne smije biti predmet nečijeg prava. Nitko, pa čak ni supružnici kao takvi, nemaju pravo na dijete kao što imaju pravo na neko sredstvo. Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, istaknuto je i to da je dijete osoba s punim ljudskim dostojanstvom i krugom svojih neotuđivih i prava.

Dijete u obitelji na poseban način ulazi u središte ljubavi svojih roditelja te ih vrlo brzo mijenja. Oni zajedno gledaju prema trećemu, svome djetetu koje humanizira svoje roditelje samim svojim postojanjem i prisutnošću. Sasvim sigurno možemo reći kako djeca mijenjaju ne samo svoje roditelje i rodbinu, već ona mijenjaju čitavo društvo, otvaraju ga i čine velikodušnijim.

S druge pak strane, društvo u kojemu ima sve manje djece samo po sebi se zatvara, postaje egoistično, bez nade i bez perspektive. Također, kardinal je podsjetio i na značenje četvrte Božje zapovijedi. Riječ je o solidarnosti i međusobnom poštivanju, koje jamči ovozemne plodove mira i blagostanja.

Odlomkom iz koncilske konstitucije Radost i nada (br. 50), kardinal je otvorio niz drugih pitanja o kojima se razgovaralo i u diskusiji koja je uslijedila. Jedno od njih je i pitanje pobačaja, o kojemu se već mnogo govorilo, no ipak kardinalova je želja bila ponovno naglasiti kako je pobačaj djelo smrti, djelo kojim se djetetu u majčinu krilu odriče pravo na život.

Na kraju kateheze, zagrebački nadbiskup je iskoristio priliku te svima zaželio dobru pripremu za Božić te unaprijed čestitao božićne blagdane i zaželio blagoslovljenu novu 2014. godinu. Kateheza je nastavljena pojedinačnom diskusijom u župama.

Na katehezi su sudjelovali predstavnici pastoralnih i ekonomskih vijeća Maksimirsko-trnjanskog, Tuheljsko-pregradskog i Velikogoričko-odranskog dekanata, a sljedeća kateheza za odrasle predviđena je za 4. veljače na temu “Radost života u obitelji”.

DSC_0644 DSC_0645 DSC_0639 DSC_0641