«

»

velj. 13

Župne obaviejsti 12.2.2017.

DCIM100MEDIADJI_0063.JPGDanas je je druga nedjelja u mjesecu, dan kada prikupljamo novčani prilog za župni Caritas. Unaprijed zahvaljujemo na vašoj dobroti!

Danas misu u 10h i 19h predvodi vlč. Farnjo Glas, umirovljeni župnik Kraljevca na Sutli

 • Župni caritas je otvoren za korisnike srijedom 17-19h, a robu i nekvarljivu hranu možete donijeti radnim danom u župni ured 10-12 i 17-19h.
 • Na stolu za tisak možete nabaviti katoličke novine i časopise: Mali koncil, Glas koncila, Veritas, Svjetlo Riječi, KANU, Glasnik srca Isusova.
 • Kateheze za mlade i odrasle – Za kršćansku formaciju odraslih, osim sudjelovanja u aktivnostima pojedinih zajednica, u ovoj pastoralnoj godini nudimo Kateheze za mlade i odrasle u organizaciji Neokatekumenske zajednice u trajanju od 7 tjedana. Početak kateheza je u nedjelju 12. veljače 2017. u 20:00. Kateheze se održavaju dva puta tjedno: nedjeljom i srijedom u 20:00.
 • Pomoć djeci u domu za nezbrinutu djecu Sv. Josip u Hrvatskom Leskovcu. Molimo za pomoć sve ljude dobre volje u prikupljanju nepokvarljive hrane, školskog pribora, sredstva za čišćenje, te praška i omekšivača za rublje. Stvari donesite do petka u župni ured. U subotu volonteri nose pomoć u Hrvatski Leskovac.
 • Peta u nizu filmskih tribina kršćanske tematike u organizaciji Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta koja je ove pastoralne godine tematski vezana uz „Očinstvo u filmu” održat će se u petak 24. veljače u 20 sati u dvorani „Vijenac” NPI-a, Kaptol 29a u Zagrebu. Na tribini će biti prikazana talijanska drama „Sinova soba” (2001., 99 min.). Redatelj filma je Nanni Moretti, koji je i jedan od scenarista i producenata. Uz njega u filmu glume Laura Morante, Jasmine Trinca… Voditelji tribine su filmski kritičar Tomislav Čegir i teologinja i komunikologinja dr. Irena Sever Globan.
 • Kateheze i probe zborova se nastavljaju redovito:
  • Mješoviti zbor četvrtkom u 20h
  • Zbor Mladih četvrtkom u 21h
  • Dječji zbor subotom u 9h
  • Zbor i kateheza predškolaca subotom u 10h
 • Djeca koja idu na blagoslov (još nisu primili Prvu Pričest) kada prilaze svećeniku neka pobožno sklope ruke i stave ih preko usta kako bi svećenik znao da su došli po blagoslov.
 • Posjetite župnu web stranicu mka.hr, facebok page, i youtube kanal.
 • Ovaj tjedan od ponedjeljak do petka u 20h u velikoj dvorani je zaručnički tečaj.
 • Ženidbeni navještaj: ŠIME LILIĆ i DANIJELA BAŠIĆ

IVAN LOZAR  i BARBARA VIDA MIHALINEC civ.vj. LOZAR

 

Gledajte Laudato Tv

Laudato televizija je projekt angažiranih katolika laika željnih da Crkva u Hrvatskoj ima televizijski kanal koji će u svojim emisijama pratiti redoviti život Crkve koja je bogata mnogim stvarnostima i doprinosi svekolikom razvoju naše zemlje.

Prateći hod svog naroda, činila je to Crkva kroz stoljeća, a u novim i drugačijim okolnostima čini to i danas, želeći biti u službi općeg dobra cijelog društva.

Gledatelji u Hrvatskoj LTV mogu pratiti na MAXtv-u, kanalu 503 i Iskon TV-u, a preko operatera program će biti emitiran i u BiH.  Istaknuto je i da je na Laudato televiziji sada stalno zaposleno 18 ljudi, a da u stvaranju programa sudjeluje 60 stručnih suradnika. Od 22. prosinca Laudato televiziju možete pronaći na frekvenciji 762 MHz, na 57. kanalu, zemaljske televizije.

 

Ne treba se čuditi ako ubiju Donalda Trumpa

Spontano “događanje naroda” protiv Trumpa nipošto nije spontano, bez obzira na to što pisali Guardian ili Vox. Ono je brižno planirano i koordinirano od interesnih skupina kojima je Trump stao na žulj ili im je uskratio novac.

Asra Q. Nomani, muslimanka koja je dala svoj glas “islamofobu” Trumpu, a koja je posebno zainteresirana za poboljšanje položaja žena u islamu, na svojem blogu u New York Timesu išla je istraživati antitrumpovski “Marš žena”, posebno se zanimajući za financiranje istoga “spontanog skupa”.

 

Tko se krije iza ‘Marša žena’

Na temelju podataka dostupnih na internetu, 56 udruga uključenih u antitrumpovsku kampanju financira u cijelosti ili djelomično veliki “filantrop” George Soros, čovjekoljubac koji dopodne potkrada ljude, a popodne im šalje humanitarnu pomoć. Jedan od ključnih partnera “Marša žena” zloglasna je organizacija Planned Parenthood, omiljena Obamina “udruga” koju je pomagao, a koja u SAD-u ima lanac klinika za abortuse i koja svoje usluge izvozi svugdje u svijetu.

Ova je organizacija došla u središte skandala nakon što je otkriveno da trguju dijelovima tijela abortiranih beba, zbog čega su zastupnici iz redova pučana u Europarlamentu tražili zabranu djelovanja ove organizacije u Europskoj uniji.

U antitrumpovskoj kampanji važnu kariku čini i National Resource Defense Council, koji se protivi najavljenoj Trumpovoj promjeni ambijentalne politike usmjerene protiv zelene mafije.

Ostali zvučniji partneri “spontanog” okupljanja protiv Trumpa koje financira Soros su American Civil Liberties Union, Center for Constitutional Rights, Amnesty International te Human Rights Watch, sve udruge koje su otvoreno ili mimikrijski podupirale politiku Baracka Obame, kao i Hillary Clinton. Soros u svom bijesu na Trumpa neće štedjeti ni novca, ni truda, ni utjecaja, a već je digao na noge svu svoju NGO mafiju.

Trump je dirnuo u osinje gnijezdo, tako da je Paul Craig Roberts na svojem blogu napisao analizu u kojoj razlaže zašto ne treba isključiti da bi Trumpa mogli ubiti, da bi mogao stradati nekim “nesretnim slučajem”. Trump je “zaratio” s vrlo moćnim lobijima.

Tu su prije svega mnoge multinacionalke koje su se obogatile delokalizacijom tvornica, a koje Trump hoće vratiti natrag i obnoviti ekonomsku sigurnost Amerikanaca. Zaratio je i s moćnim financijskim sektorom, najodgovornijim zbog svoje pohlepe i “casino kapitalizma” za globalnu krizu. Za njih Trump s pravom kaže kako su bacili u dužničko ropstvo prosječnog Amerikanca i preko njegovih leđa, nakon svih zala koja su učinili, isplaćuju si i dalje milijunske bonuse.

Trump je u ratu s ovom oligarhijom možda i najranjiviji jer njihovi igrači, poput Federal Reserve, u svakom trenutku mogu razbucati Trumpa nekom umjetnom financijskom krizom ili induciranim kaosom na bilo kojem tržištu.

Trump je zaratio i s vojno-sigurnosnim establišmentom, čiji godišnji proračun iznosi tisuću milijardi dolara i kojima za održavanja toga komfora treba “ruska neman”, s kojom Trup želi normalizirati odnose.

Trump je zaratio i s političkim establišmentom u SAD-u i EU-u, koji je daleko od potreba i želja naroda, pa i u vlastitoj stranci, a koji kontrolira i čije politike usmjerava krupni kapital i financijski centri moći preko leđa naroda.

Tu su i razni lobiji, od homoseksualaca i feministica, pa sve do udruga “identitetskih politika” zaduženih za traženje homofoba, islamofoba…, kod svih koji ne misle kao oni.

Trumpa možete voljeti i ne voljeti, ali medijska kampanja koja svaki dan donosi hrpu bljuvotina u kojima čak i psihijatri, kršeći sva pravila struke i etike, idu novoizabranom američkom predsjedniku navlačiti luđačku košulju proglašavajući ga “malignim narcisom”, postala je agenda koja sve više i donedavne Trumpove protivnike zgraža i poziva na preispitivanje vlastitih stajališta prema Trumpu.

Ako nekoga napadaju svi, ako se morate oznojiti da biste u svjetskim mainstream medijima pročitali bilo što afirmativno o njemu, onda se čovjek ozbiljno zapita je li zapravo problem Trump ili njegovi protivnici, odnosno dosadašnji uhodani putovi ekonomije i politike koje on hoće razbucati, a koji su se u mnoštvu sastavnica pokazali katastrofalnima, od tzv. arapskog proljeća i “izvoza demokracije” do deregulirane ekonomije koja je uništila srednji sloj, a kapitalizam reducirala na financijsku špekulativnu muljotinu.

 

Ni luđak, ni glupan ni idiot

Trump jamačno nije ni luđak, ni glupan niti idiot. Čovjek koji je na tržištu stvorio poslovno carstvo i zaradio milijarde, čovjek koji je bio (i jest) sam protiv svih, koji je pobijedio i Obamu, i Hillary i medije, pa i vlastitu stranku, teško da može biti ono što je medijska slika orisala zadnjih dana i godina. Uostalom, zar nije neobično da jedan čovjek, Trump, sedamdesetogodišnjak, bogat, zaokružene obiteljske i životne priče, odluči izložiti se svom ovom teroru?

Onkraj svih teorija zavjere, gledajući koga je sve u programu “povratka vlasti narodu” dobio protiv sebe, nikako ne bi bilo čudno da mu u kupaonici iznenada “otkaže srce”.

Ivica Šola – Slobodna Dalmacija

 

 

 

Odgovornost

 

Ako doista voliš svoju Domovinu – a siguran sam da je voliš – ne bi oklijevao prijaviti se na dobrovoljno novačenje u obranu od predstojeće opasnosti. U trenucima neočekivanih događaja, već sam ti o tome pisao, svi su korisni: muškarci i žene; stari, zreli ljudi, mladi pa čak i adolescenti. Izuzeti su samo invalidi i djeca. Svakodnevno se saziva, ne više dobrovoljno novačenje – to je premalo – već opća mobilizacija duša u obrani Kraljevstva Kristova. I sam Kralj, Isus, izričito te je zazvao po imenu. Traži od tebe da biješ Božje bitke stavljajući u Njegovu službu ono najuzvišenije u tvojoj duši: svoje srce, svoju volju, razum, sve svoje biće.

– Slušaj me: Tijelo, s čistoćom koju živiš i naročito s zaštitom Djevice Marije, nije neki problem. – Zar ćeš biti tolika kukavica i pokušati izbjeći poziv izgovarajući se na bolesno srce, volju ili razum?… Zar se nastojiš opravdati i ostati u pomoćnim službama?

– Gospodin te želi učiniti sredstvom za prve redove – to već jesi – a da okreneš leđa, ne bi zaslužio drugo doli samilost, poput izdajnika!

Jose Maria Escriva, Brazda 962.

 

 

MISNE NAKANE OD 12.02.2017. DO 19.02.2017.

 

12. Ned. 6. NEDJELJA U GODINI, Melecije, Zvonimir, Zvonka 08:00 +MARA DOLIĆ I ++IZ OBIT. GRANIĆ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 +ILIJA MILANOVIĆ
19:00 ++FILIP I LUCA GAŠPAR I ++IZ OBIT. GAŠPAR,

DRAGICA ČAMBER, TE STIPAN BAKULA

13. Pon. Katarina Ricci, Kristina, Božidara 19:00 ZA ++IZ OBIT. ĐURE KOCIĆA
14. Uto.

 

Valentin, Zdravko, Valentina, Vital, 19:00 +MILA (ž) I IVAN ČOLAK I ++IZ OBIT. ČOLAK
15. Sri. Onezim, Faust, Klaudije, Vitomir, Vito 19:00 ++ANA, IVICA I MATO OPIĆ, TE

++IZ OBIT. OPIĆ I IVANOVIĆ

 

16. Čet. Julijana, Julka, Samuel, Danijel, Miljenko 19:00 +BRANKO I ĐURO DRAGIĆ

 

17. Pet. Sedam os. Reda slugu Mar., Bartol, Benedikt 19:00 +BARBARA VUKIĆ

 

18. Sub. Šimun, Bernardica, Flavijan 19:00 DAN MOLITVENE ZAJEDNICE TREĆE SRCE

-NAKANA ZA NEROĐENE –

+MARA MARŠIĆ I ++IZ OBIT. MARŠIĆ

19. Ned. 7. NEDJELJA U GODINI, Konrad, Rajko, Blago, Ratko 08:00 +STJEPAN KANTOLIĆ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 +FRANJO DUJMOVIĆ I ++IZ OBIT. DUJMOVIĆ
19:00 ++ELIZABETA I VLADO SOLOMUN I ++IZ OBIT. SOLOMUN I BOKUNIĆ

 

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Nemojte misliti da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti. Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude. Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom. A tko ih bude vršio i druge učio, taj će biti velik u kraljevstvu nebeskom.« Uistinu kažem vam: ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko. Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu. A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne ‘Glupane!’, bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: ‘Luđače!’, bit će podvrgnut ognju paklenomu. […] Rečeno je također: Tko otpusti svoju ženu, neka joj dade otpusnicu. A ja vam kažem: Tko god otpusti svoju ženu – osim zbog bludništva – navodi je na preljub i tko se god otpuštenom oženi, čini preljub. Čuli ste još da je rečeno starima: Ne zaklinji se krivo, nego izvrši Gospodinu svoje zakletve. A ja vam kažem: Ne kunite se nikako! Ni nebom jer je prijestolje Božje. Ni zemljom jer je podnožje njegovim nogama. Ni Jeruzalemom jer grad je Kralja velikoga! Ni svojom se glavom ne zaklinji jer ni jedne vlasi ne možeš učiniti bijelom ili crnom. Vaša riječ neka bude: ‘Da, da, – ne, ne!’ Što je više od toga, od Zloga je.

Riječ Gospodnja.