«

»

velj. 05

Župne obaviejsti 5.2.2017.

DCIM100MEDIADJI_0063.JPGJučer smo bili na izletu (hodočašću) na Rogli. Išlo je 3 autobusa. Hvala svima koji su pomogli da bude tako lijepo.

Sljedeća nedjelja je druga nedjelja u mjesecu, dan kada prikupljamo novčani prilog za župni Caritas. Unaprijed zahvaljujemo na vašoj dobroti!

 • Župni caritas je otvoren za korisnike srijedom 17-19h, a robu i nekvarljivu hranu možete donijeti radnim danom u župni ured 10-12 i 17-19h.
 • Susret Hrvatske katoličke mladeži održat će se u Vukovaru, 29. i 30. travnja 2017. godine. Prijave za sve koji žele ići preko župe traju do petka, 10. veljače. Cijena puta je 150 kn, a uključuje prijevoz, smještaj (po obiteljima), majicu, ulaznice za programe, razgledavanje grada i sl. Prijaviti se možete u župnom uredu. Kod prijave potrebno navesti: ime i prezime, spol, datum rođenja, veličinu majice, mobitel, e-mail, mjesto stanovanja
 • U petak 10.2. slavi se spomendan bl. Alojzja Stepinca, na večernjoj misi u 19h prigodnom propovijedi obilježit ćemo ovaj spomendan. Oltar naše crkve ima u sebi ugrađene moći bl. Alozija, to je razlog više da na taj dan dođemo na misu.
 • U subotu, 11.2. je Svjetski dan bolesnika, koji se obilježava svake godine u Katoličkoj Crkvi 11. veljače. Utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. 1992. Kao cilj toga Dana naznačena je želja da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika, te da im se osigura bolja zdravstvena skrb. Za datum obilježavanja Svjetskog dana bolesnika izabran je 11. veljače, kad se u Katoličkoj Crkvi slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, budući da je marijansko svetište u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti. Toga dana dovezite svoje bolesne na misu u 19 sati, za vrijeme mise će svi bolesnici imati priliku primiti bolesničko pomazanje.
 • Na stolu za tisak možete nabaviti katoličke novine i časopise: Mali koncil, Glas koncila, Veritas, Svjetlo Riječi, KANU, Glasnik srca Isusova.
 • Kateheze za mlade i odrasle – Za kršćansku formaciju odraslih, osim sudjelovanja u aktivnostima pojedinih zajednica, u ovoj pastoralnoj godini nudimo Kateheze za mlade i odrasle u organizaciji Neokatekumenske zajednice u trajanju od 7 tjedana. Početak kateheza je u nedjelju 12. veljače 2017. u 20:00. Kateheze se održavaju dva puta tjedno: nedjeljom i četvrtkom u 20:00.
 • Kateheze i probe zborova se nastavljaju redovito:
  • Mješoviti zbor četvrtkom u 20h
  • Zbor Mladih četvrtkom u 21h
  • Dječji zbor subotom u 9h
  • Zbor i kateheza predškolaca subotom u 10h
 • Djeca koja idu na blagoslov (još nisu primili Prvu Pričest) kada prilaze svećeniku neka pobožno sklope ruke i stave ih preko usta kako bi svećenik znao da su došli po blagoslov.

 

Kum/a kod krštenja ili potvrde

Kum/a djeteta za primanje sakramenta svetog krštenja ili svete potvrde, mora ispunjavati uvjete koje predviđa Zakonik kanonskog prava (kanon 874 § 1), to jest:

da je prikladan i da ima nakanu vršiti tu službu, da je navršio šesnaestu godinu života, da je katolik, a to znači: da je kršten, pričešćen i potvrđen, a ako živi u braku, da je crkveno vjenčan, te da provodi život u skladu s vjerom i preuzetom službom.

Ako je netko vjenčan u crkvi, ali ne živi sa supružnikom, nego sam može biti kum. No ako živi u civilnom (ili divljem) braku s nekom drugom osobom, onda ne može biti kum. Da bi netko mogao biti kum/a u našoj župi, potrebno je dobiti POSVJEDOČENJE. Posvjedočenje izdaje župa u kojoj kum/a živi duže od 6 mjeseci.

Kumovi koji su primili sakramente u našoj župi (krštenje, pričest, potvrda ili ženidba) i u našoj župi imaju mjesto prebivališta, ne trebaju donositi ništa, samo treba napomenuti koje godine su koji sakrament primili.

 

Proslave dječjih rođendana u Župi

Naša župa organiziraja proslavu rođendana za djecu u dobi od 4 do 13 godina subotom i nedjeljom poslije podne, a mogu trajati dva ili tri sata. Nova dvorana u potkrovlju veličine 220 kvadratnih metara prigodno se uređuje. Organiziramo originalne, tematski osmišljene rođendane koje vode animatori čije bogato iskustvo garantira nezaboravni provod. Više informacija i rezervacije kod Tereze 098 826 786.

 

 

Molitva za proglašenje svetim blaženoga Alojzija Stepinca

Gospodine Bože, izvore svetosti i milosti, blaženoga Alojzija, pastira i mučenika,
pozvao si da ti služi kao navjestitelj i branitelj istinei kao hrabri svjedok vjernosti Crkvi.

Poslušan tvojoj Riječi i vođen Duhom tvoje ljubavi,zauzimao se za siromašne i obespravljene;
ostavio nam je divno svjetlo čiste savjesti,
pouzdanja u tebe i ustrajnosti u trpljenju.

Ponizno te molimo da nas obdariš svojom radošću
te blaženoga Alojzija ubrojiš među svece sveopće Crkve, da bismo ga mogli još predanije slijediti
i uteći se njegovu moćnom zagovoru
u svojim životnim potrebama.

Po njegovim molitvama jačaj proročki glas Crkve,
koji širi nadu u dolazak tvojega kraljevstva,
praćen blizinom i utjehom Blažene Djevice Marije, Majke i Kraljice vjernoga ti naroda.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

 

 

Najbolji način za izbjeći da ti novac postane idol – dijeli ga s drugima!

Potrebno je promijeniti pravila igre društveno-gospodarskog sustava, a nasljedovati dobrog Samarijanca nije dovoljno – poručio je danas papa Franjo sudionicima susreta Gospodarstvo zajedništva, koji je organizirao Pokret fokolara.

„Gospodarstvo i zajedništvo dvije su riječi koje suvremena kultura drži razdvojenima i često smatra suprotnima“, kazao je Papa i istaknuo da su oni povezali te dvije riječi, prihvaćajući poziv Chiare Lubich, koji je uputila prije 25 godina u Brazilu.

Sveti je Otac potom upozorio na opasnost novca koji može postati idol: „Novac je važan, posebno kada ga nema; prehrana, obrazovanje i budućnost djeteta ovise o njemu, no postaje idol kada postane cilj“, a ne sredstvo. Kada kapitalizam od zarade čini jedinu svrhu, postoji opasnost da se pretvori u idolopoklonički okvir, oblik štovanja. „Božica sreće“ postala je božanstvo opasnog financijskog sustava koji uništava milijune obitelji diljem svijeta. „Idolopokloničko štovanje je zamjena za vječni život“, objasnio je Papa, „pojedinačni proizvodi, poput automobila ili mobitela, stare te se troše, ali ako imam novac ili kredit, mogu si odmah kupiti nove, zavaravajući se da tako pobjeđujem smrt.“

Najbolji i najpraktičniji način da izbjegnemo to idolopoklonstvo je da novac dijelimo s drugima, prije svega sa siromašnima ili da omogućimo mladima da studiraju i rade – kazao je Sveti Otac upozorivši da se ne može služiti dvama gospodarima: Bogu i novcu. Papa Franjo je potom istaknuo brojne inicijative, javne i osobne, kojima se želi umanjiti ili iskorijeniti siromaštvo. On vidi napredak: danas smo osmislili brojne nove načine kako pomoći siromašnima i odbačenima od društva te imamo djelotvornije ustanove nego u prošlosti. No, izbjegavanjem plaćanja poreza kao i njegovom utajom, ne čini se samo nešto nezakonito, već se niječe temeljni životni zakon – zakon uzajamne skrbi.

„Glavni je etički problem tog kapitalizma da odbacuje, a poslije odbačene nastoji sakriti. Ozbiljni oblik siromaštva u nekoj civilizaciji je kada ona više nije u stanju vidjeti svoje siromahe koje se najprije odbacuje, a potom skriva“, kazao je Papa. Objasnio je zatim da ako gospodarstvo zajedništva želi biti vjerno svojoj karizmi, mora se pobrinuti ne samo za žrtve, već također treba izgrađivati sustav gdje je sve manje i manje žrtava, sve dok ih možda i ne bude. „Dok god gospodarstvo proizvodi barem jednu žrtvu, dok god ima barem jedna odbačena osoba, zajedništvo se neće ostvariti; slavlje općeg bratstva neće biti potpuno”, rekao je Sveti Otac te dodao: „Prema tome, moramo raditi prema promjeni pravila igre društveno-gospodarskog sustava.“

Nasljedovanje dobrog Samarijanca nije dostatno – upozorio je papa Franjo. „Naravno, kada poslodavac ili bilo koja druga osoba naiđe na neku žrtvu, on ili ona je pozvana pobrinuti se za nju. (…) No iznad svega važno je djelovati prije nego što neki čovjek naiđe na razbojnike, boreći se protiv okvirâ grijeha, koji proizvode razbojnike i žrtve. Poslodavac koji je samo dobri Samarijanac čini samo polovicu svoje dužnosti: brine se o današnjoj žrtvi, ali ne smanjuje broj onih sutrašnjih“, kazao je Papa.

Sveti je Otac članovima skupine rekao da je važno darivati samoga sebe:

„Tvoj novac, iako važan, nije dovoljan. (…) Lako je dati dio svoje zarade, a da pritom ne zagrlim ili ne dotaknem ljude koji primaju te ‘mrvice’. Umjesto toga, dovoljno je samo pet kruhova i dvije ribe da se nahrani mnoštvo ako se radi o darivanju cijeloga sebe. Po logici Evanđelja, ne daješ li se potpuno, ne daješ se dovoljno“, kazao je papa Franjo, zaključivši svoj govor sljedećim riječima: „Neka ‘ne’ gospodarstvu koje ubija postane ‘da’ gospodarstvu koje daje život jer je solidarno, uključuje siromašne, te koristi zaradu kako bi stvorilo zajedništvo.“

RV | Bitno.net

MISNE NAKANE OD 05.02.2017. DO 12.02.2017.

 

05. Ned. 5. NEDJELJA U GODINI, Agata, Dobrila, Jagoda 08:00 ++IZ OBIT. BIRT I PREBEG
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 ZA ++IZ OBIT. NOVAK
19:00 +IVAN LJUBIČIĆ I ++IZ OBIT. LJUBIČIĆ
06. Pon. Pavao  Miki, Dorotea, Silvan 19:00 DAN MOLITVENIH VJENACA KRALJICE OBITELJI

++ROKO I JOSIPA ŠKALIČKI (Ž), TE

++IZ OBIT. ŠKALIČKI

 

07. Uto.

 

Maksim, Julijana, Rikard, Držislav 19:00 +ŠIMO VIDUŠIĆ I ++IZ OBITELJI VIDUŠIĆ
08. Sri. Jeronim Emiliani, Jozefina, Jerko, Mladen 19:00 ++DOMINIK I MARIJA CESAREC
09. Čet. Skolastika, Apolonija, Sabina, Zora, Sunčica 19:00 +ANDRIJA SUČIĆ

 

10. Pet. Bl. Alojzije Stepinac, Vilim, Vjekoslav, Vijeko 19:00 ++IZ OBIT. MAMUZIĆ I BRATIĆ

 

11. Sub. Blažena Djevica Marija Lurdska, Mirjana 19:00 +MARIJA PETROVIĆ I ++IZ OBIT. PETROVIĆ I TEPEŠ

 

12. Ned. 6. NEDJELJA U GODINI, Melecije, Zvonimir, Zvonka 08:00 +MARA DOLIĆ I ++IZ OBIT. GRANIĆ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 +ILIJA MILANOVIĆ
19:00 ++FILIP I LUCA GAŠPAR I ++IZ OBIT. GAŠPAR,

DRAGICA ČAMBER, TE STIPAN BAKULA

 

 

Žeidbeni navještaj: ŠIME LILIĆ i DANIJELA BAŠIĆ

                                  IVAN LOZAR  i BARBARA VIDA MIHALINEC civ.vj. LOZAR

 

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Vi ste sol zemlje. Ali ako sol obljutavi, čime će se ona osoliti? Nije više ni za što nego da se baci van i da ljudi po njoj gaze.«

»Vi ste svjetlost svijeta. Ne može se sakriti grad što leži na gori. Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima.«

Riječ Gospodnja.