«

»

ožu. 08

Župne obavijesti 08. ožujka 2020. – 2. KOR

Druga je nedjelja korizme.

Sveci i imendani slijedećeg tjedna: u utorak je sveti Dominik Savio, zaštitnik ministranata; u srijedu je sluga Božji Franjo Kuharić; u subotu je blaženi Jakov iz Viterba.

Dan očeva. Slijedeće ćemo nedjelje pod obiteljskom misom u 11:30, proslaviti Dan očeva.

Započinje Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini. Stoga ćemo slijedeće nedjelje nakon misâ prikupljati priloge za Crkvu i ljude u Bosni i Hercegovini.

  • Zbog straha od koronavirusa odgađa se hodočašće u Svetu Zemlju. Vlasnik agencije je osobno razgovarao sa hodočasnicima o daljnjim koracima.
  • Molitveni vijenac Kraljice obitelji organizira u subotu, ožujka, hodočašće u svetište svetog Josipa u Karlovcu. Polazak je u 8 sati s ugibališta ispred crkve. Cijena je 60 kuna. Svi oni koji namjeravaju ići moraju se do sutra prijaviti u župnom uredu.
  • Najavljujemo Zahvalno župno hodočašće u Rim, 4. – 9. listopada, povodom 25 godina postojanja župe. Prijave počinju 23. ožujka, cijena će biti 2.750,00 kuna.
  • Mladi iz naše župe, koji žele sudjelovati na SHKM-u u Zagrebu, također se moraju prijaviti za susret. Prijaviti se možete u župnom uredu. Do sada je prijavljeno samo tridesetak mladih.

 

NEDJELJNO EVANĐELJE: Mt 17,1-9

 

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

 

U ono vrijeme: Isus uze sa sobom Petra, Jakova i Ivana, brata njegova, te ih povede na goru visoku, u osamu, i preobrazi se pred njima. I zasja mu lice kao sunce, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost. I gle: ukazaše im se Mojsije i Ilija te razgovarahu s njime. A Petar prihvati i reče Isusu: »Gospodine, dobro nam je ovdje biti. Ako hoćeš, načinit ću ovdje tri sjenice, tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu.«

Dok je on još govorio, gle, svijetao ih oblak zasjeni, a glas iz oblaka govoraše: »Ovo je Sin moj ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga!«

Čuvši glas, učenici padoše licem na zemlju i silno se prestrašiše. Pristupi k njima Isus, dotakne ih i reče: »Ustanite, ne bojte se!« Podigoše oči, ali ne vidješe nikoga doli Isusa sama.

Dok su silazili s gore, zapovjedi im Isus: »Nikomu ne kazujte viđenje dok Sin Čovječji od mrtvih ne uskrsne.«

Riječ Gospodnja.

 

RAZMATRANJE UZ DANAŠNJE EVANĐELJE

 

Naš običan čovjek cijeni nekoga tko je bio u drugim krajevima i zemljama. Veli: „To je svjetski čovjek!“ Stvarno, ako je i bez neke osobite naobrazbe, čovjek koji se otisne u svijet pokazuje veliku hrabrost da krene posvema ispočetka. Tako onda svojom urođenom inteligencijom puno toga može naučiti boraveći u drugim zemljama i obogaćujući se iskustvom i kulturom drugih ljudi.

Pred jednim takvim izazovom našao se i Abraham. Bio je već u godinama. Sav svoj vijek proveo je u području Ura Kaldejskog gdje je kao nomad sa svojim stadima išao već davno utrtim stazama tražeći pašnjake za svoje blago. Tako je činio njegov otac Terah, tako su činili i njegov djed i svi njegovi preci tko zna do kojeg koljena. I on je trebao umrijeti u istom poslu i načinu života.

I onda, Bog ga zove da iziđe iz svoje zemlje i napusti ljude i krajeve gdje je ostario. Kamo? U obećanu i daleku zemlju, gdje bi konačno trebao dobiti sina nasljednika od kojega bi onda trebao nastati brojan narod. I povjerova Abraham. Sabra i svoju čeljad i svoja stada, pokupi i svoje šatore i sve što posjedovaše i krenu…

Znademo iz biblijske povijesti: niti jedna Gospodnja riječ upućena Abrahamu nije pala na zemlju: bio je Bog vjeran svojim obećanjima. Kad je Abraham sve napustio, Bog mu je sve dao. Kad je kasnije valjalo i sina žrtvovati, Abraham nije oklijevao. Zato se u njemu danas blagoslivljaju svi koji Bogu povjerovaše.

Iako to možda u prvi trenutak ne možemo zapaziti, Gospodin Isus na brdu preobraženja čini isto. Naime, na toj visokoj gori događaju se neviđene, nebeske stvari. Isusovo lice odsijeva nebeskim sjajem, njegove haljine bliješte. Tu su i nebeski oblaci i nebeski gosti. Nije čudo da Petar želi tu zauvijek ostati. Spreman je sagraditi sjenice za Isusa, Mojsija i Iliju. Doista, može li čovjek bolje i više poželjeti? Međutim, ne! Sa svom odlučnošću Isus silazi s brada nebeske slave i upućuje se prema Jeruzalemu gdje ga očekuje njegova čaša puna gorčine i tjeskobe. Jer, to je volja njegovog nebeskog Oca.

Dragi prijatelji, korizma je. Zar ne, da Gospodin i nama danas, ovih dana progovara: „Iziđi iz zemlje svoje!“ A mi sebi izgradili i sjenice i stanove i boravišta. Sve one zamamnosti koje nas udaljuju od Boga i našeg kršćanskog puta.

Da se razumijemo, ne mora se nužno raditi o izravnim grijesima. Evo. Imamo mi svoj svijet koji nas malo po malo udaljava od našeg kršćanskog poziva. Tu je moj posao, moj hobi, moje društvo za „trač-partiju“, tu je moja „škvadra“ u kafiću, u mom omiljenom športu. A tu je i TV kojem se duboko klanjam. Tu je i čašica, ludovanje automobilom, provodi, ljenčarenja…

I tko bi baš sada mislio da trebam baš svake nedjelje biti na misi, da se trebam baš svaki dan pomoliti, da treba naći vremena za svoje najbliže, za svoju školu, za to da nekome poklonim svoje vrijeme, ljubav i pažnju…

A Gospodin veli: „Iziđi iz zemlje svoje!“ Što me to sapinje da ne mogu poletjeti? Što me to vuče u prosječnost, bezvoljnost? Što mi to priječi da budem bliz i Bogu i bližnjemu, da budem vjeran samome sebi?

Gospodin nas zove ove korizme. Zove nas da otkrijemo njega i svoje pravo lice u njemu.

Odvažimo se poput Isusa i poput Abrahama. Već danas će nam uzvratiti mirom i radošću.

 

dr. sc. Zvonko Pažin, profesor Liturgike na KBF-u u Đakovu
Uz dozvolu autora preuzeto s portala www.vjeraidjela.com

 

RASPORED DOGAĐANJA DO CVIJETNICE

 

   15.3., nedjelja – 11:30 – Dan očeva, proslavit će se pod obiteljskom misom

   19.3., četvrtak – Sveti Josip – svečana sveta misa u 19:00.

   22.3., nedjelja – 20:00 – Korizmeni koncert – nastupaju zborovi naše župe i gosti

   26.3., četvrtak – 20:00 – predavanje Iscjeljenje očeva srca, predavač don Damir Stojić; 

.                             predavanje organizira inicijativa 40 dana za život

   29.3. – 5. 4.Misije – voditelj je pater Zvonko Vlah, isusovac.

.                         Točan raspored po danima i vrijeme za susrete po grupama i one osobne, bit će objavljeni naknadno

   29.3., nedjelja – 12:30 – sastanak za roditelje prvopričesnikâ

 

 

MISNE NAKANE 08.03.2020. DO 15.03.2020.

Ženidbeni navještaj: ROBERTO KRČELIĆ i  MATIJA KATARINA ŠALINOVIĆ

                                     RORERT IŠTVANIĆ i ANTONIJELA BONAČIĆ

                                     NENAD MARKOVIĆ i

MIHAELA COLARIĆ

 

Kršten 07.03.2020.:   KARLO JELAČIĆ