«

»

stu. 14

Župne obavijesti 08. studenoga 2020. – 32. NKG

Sveci i imendani slijedećeg tjedna: u ponedjeljak je sveta Margareta Škotska; u utorak sveta Elizabeta Ugarska; u srijedu je Posveta bazilikâ svetog Petra i Pavla; u subotu je Prikazanje Blažene Djevice Marije i Gospa od Zdravlja.

Danas skupljamo priloge za naš župni Karitas.

Sastanak za roditelje prvopričesnikâ održat će se danas u 12:30.

U srijedu je u Republici Hrvatskoj državni praznikDan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. U znak sjećanja na žrtve, u 18:11 će zazvoniti crkvena zvona. Toga dana će biti i cjelodnevno klanjanje u župi s početkom u 8 sati. Nakon što odzvone zvona u 18:11, slijedi blagoslov s Presvetim. U sakristiji se možete upisati za polusatni boravak pred Presvetim.

  • Molio bih da za vrijeme misnih i ostalih slavljâ u crkvi nosite zaštitne ili medicinske maske za lice. Ako je netko zaboravio masku, može je dobiti u sakristiji.
  • Ispovijed će biti u utorak i petak od 18 sati u Pastoralnom centru.
  • Sastanak za roditelje krizmanikâ je sljedeće nedjelje u 20 sati.
  • Od danas nedjeljne svete mise možete pratiti i iz velike dvorane Pastoralnog centra.   
  • Pomoć za obitelj Ljubić. Prošlog je tjedna za obitelj Ljubić uplaćeno 1350 kuna, od toga na župni račun 1050 kuna. Hvala vam od srca!

 

 

NEDJELJNO EVANĐELJE: Mt 25, 14-30

 

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

 

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu:
»Čovjek, polazeći na put, dozva sluge i dade im svoj imetak. Jednomu dade pet talenata, drugomu dva, a trećemu jedan – svakomu po njegovoj sposobnosti. I otputova. Onaj koji je primio pet talenata odmah ode, upotrijebi ih i stekne drugih pet. Isto tako i onaj sa dva stekne druga dva. Onaj naprotiv koji je primio jedan ode, otkopa zemlju i sakri novac gospodarov.

Nakon dugo vremena dođe gospodar tih slugu i zatraži od njih račun. Pristupi mu onaj što je primio pet talenata i donese drugih pet govoreći: ‘Gospodaru! Pet si mi talenata predao. Evo, drugih sam pet talenata stekao!’ Reče mu gospodar: ‘Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga!’ Pristupi i onaj sa dva talenta te reče: ‘Gospodaru! Dva si mi talenta predao. Evo, druga sam dva talenta stekao!’ Reče mu gospodar: ‘Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga.’

A pristupi i onaj koji je primio jedan talenat te reče: ‘Gospodaru! Znadoh te: čovjek si strog, žanješ gdje nisi sijao i kupiš gdje nisi vijao. Pobojah se stoga, odoh i sakrih talenat tvoj u zemlju. Evo ti tvoje!’ A gospodar mu reče: ‘Slugo zli i lijeni! Znao si da žanjem gdje nisam sijao i kupim gdje nisam vijao! Trebalo je dakle da uložiš moj novac kod novčara i ja bih po povratku izvadio svoje s dobitkom.’ ‘Uzmite stoga od njega talenat i podajte onomu koji ih ima deset. Doista, onomu koji ima još će se dati, neka ima u izobilju, a od onoga koji nema oduzet će se i ono što ima. A beskorisnoga slugu izbacite van u tamu. Ondje će biti plač i škrgut zubi.’«

Riječ Gospodnja.

 

 

NEDJELJNO RAZMATRANJE

 

Slikom novca i novčanih akrobacija Isus prispodobljuje još jedan dio istine o čovjeku i Bogu. Gospodar je svakome podijelio talente. Čak i onaj koji je dobio najmanje nije dobio malo jer talent je imao vrijednost 20-godišnje radničke plaće! Ako je ona mjesečno 5.000 kuna, talent bi iznosio 1.200.000! Dakle, i kada daje najmanje, Gospodin ne udjeljuje premalo! I ne naređuje im kako i što činiti. Pouzdaje se u njihovu inteligenciju i slobodu.

Puno je toga što se može promatrati kao sadržaj primljenog talenta. Već samim darom postojanja Stvoritelj svemira i Gospodar povijesti, svakom stvoru dao je neizmjeran dar. Krist, koji je nakon Uzašašća otišao k Ocu svojima je ostavio Evanđelje – snagu koja može preobraziti svijet, Duha koji obnavlja lice zemlje

Vrativši se, gospodar počinje svoditi račune. Prva dvojica ponosni su na svoja postignuća. I Gospodin im ne spočitava, ne kori ih da nisu ponizni, nego odobrava.

Štoviše, raduje se njihovu uspjehu! Posljednji vraća jedini primljeni talent. Govori: čovjek si strog…pobojah se…odoh i sakrih… Zbog straha nije stekao ništa. Bojao se Gospodina i – bio je u pravu, nije se prevario! Prema njemu će se doista postaviti strogo.

Važno je uočiti kako slika strogog Gospodina ne biva opovrgnuta nego ostaje. Ostaje kako bi pokazala da ima i strašnijih stvari od vlastitog straha i neugode pri trudu i naporu. Da pokaže kako je Bogu jedini neprihvatljivi stav nemar i strah od rizika iz kojeg će proizići: odoh i sakrih… Strah pred radom za ulazak u Kraljevstvo ne samo da nije nikakva pomoć i lampica razboritosti, nego upravo on uvodi čovjeka u katastrofu.

Ova prispodoba Radosna je vijest protiv straha koji uništava odnos s Bogom i čini život sterilnim. Jer samo onaj tko osjeća da je voljen dat će najbolje od sebe. Posljednji sluga nije shvatio da, dajući mu talent, Gospodin prema njemu pokazuje bliskost i povjerenje. On, naprotiv, dopušta da se sve utopi u strahu od rizika i od kazne pa mu ukazana prilika na koncu postaje mora. Ali, varajući se o Bogu, prevario se i o vlastitom životu. Umjesto prijatelja postaje bjegunac, rob i osuđenik. Strah ga ne oslobađa od zla nego ga još dublje u nj uvodi.

Prvu dvojicu slugu gospodar iznenađuje: ne želi da mu vrate talente nazad nego će im povjeriti još više, postavit će ih nad mnogim!

Njemu nije do vraćanja talenata, nego da ponovno lansira nove darove i novo povjerenje. Čovjeka nije stvorio da bi mu vratio primljeno, nego da bi kao i On širio povjerenje, mir, slobodu, pravdu, radost. To su Božji darovi koji su sjeme novih, oni su izvori energije, stablo koje raste – milost na milostOvo uvećanje života, spirala prožimajuće ljubavi, tajna je energija svega što živi (E. M. Ronchi).

Prispodoba je poema kreativnosti, stvaralaštva koje nije naporno. Čovjek smije steći pet, dva ili jedan – uvijek dobro! Gospodina ne zanimaju količine nego kakvoća zauzetosti i istinitost plodova. U Kraljevstvu nebeskom nema tiranije brojeva: dovoljno je biti vjeran u malom!

Jedna hasidska izreka kaže: jednog dana neću biti pitan zašto se nisam ostvario kao velikani – poput Mojsija, Ilije ili nekog od proroka – nego zašto nisam ostvario samog sebe?

 

dr. sc. Ivica Čatić, profesor Svetoga Pisma na KBF-u u Đakovu
Uz dozvolu autora preuzeto s portala www.sveto-pismo.net

 

 

MISNE NAKANE 15.11.2020. DO  22.11.2020. 

 

 

ŽENIDBENI NAVJEŠTAJ: MARKO BREŠIĆ i IVANA BAN

  

Vjenčani 13.11.2020.: NEVEN BAHTIJAREVIĆ  i  IVONA ŠUKER