«

»

pro. 10

Župne obavijesti 10. prosinca 2017. – 2. došašća

Nastavljamo sa zornicama, koje su svakoga dana osim nedjelje u 6:45h. Djeca će dobivati sličice koje će zajedno činiti jednu veliku sliku, a svi koji budi revni i skupe sve sličice na Badnjak će dobiti nagradu. Nakon zornice pozvani ste na čaj i kavu u Veliku dvoranu pastoralnog centra, a slastičarnica Lucijana i ove godine časti kiflicama. Ostanimo nakon zornica u ugodnom druženju i radosno iščekujmo najradosniji kršćanski blagdan.

 • Danas (10.12.) u 18h u POUZ bit će prikazan igrano-dokumentarni film iz Domovinskog rata „Oni su Hrvatska“ Ulaz slobodan.
 • Ovaj tjedan su Zimske kvatre. Pozvani smo kroz molitvu, milostinju i odricanje uputiti zahvalnost Bogu za učinjena duhovna i materijalna dobročinstva.
 • Danas, 10. prosinca, u crkvi Sv.Ivana Krstitelja u 19.00 sati Centar za rehabilitaciju i Udruga „Ivančica“ organiziraju Humanitarni koncert duhovne glazbe. Ulaz je slobodan, a sav dobrovoljni prilog ide za potrebe rada udruge koja promiče kvalitetu života osoba s posebnim potrebama.
 • Mladi ovaj tjedan nemaju redovitu katehezu, nego su pozvani na Adventsku duhovnu obnovu za mlade i ispovijed „Večer milosrđa“ u srijedu u 20h u crkvu sve Ivana Krstitelja.
 • Iduća je nedjelja u cijeloj Crkvi posvećena Caritasu. Nakon mise ćemo vas na izlazu iz crkve zamoliti prilog za Nacionalni, nadbiskupijski i župni karitas. U predbožićno vrijeme imajmo srca za siromahe.
 • Pred-Božićni koncert župnih zborova je slijedeću nedjelju 17.12. u 20:00h. Nastupaju: Dječji zbor „Mali Apostoli“, zbor mladih “Apostoli“, veliki mješoviti zbor i gosti.
 • Upisujemo naše starije, bolesne i nemoćne župljane koji bi htjeli primiti svete sakramente ispovijedi i pričesti. Lijepo molimo da bolesne, koje nismo do sada pohodili, prijavite u župni ured (osobno ili telefonski).
 • Borove za Božić već godinama usiječemo u dvorištima naših župljana. Ako imate bor/jelku koja vam smeta a nije viša od 8 – 9 m, javite se u župni ured 3312 633 da dođemo pogledati.
 • Zahvaljujemo se svim obiteljima koje su uplatile obiteljski dar za tekuću godinu. Uplatiti možete u župnom uredu svakog radnog dana 10-12h i 17-19h ili uplatom na žiro račun IBAN: HR5223600001101216475      Opis plaćanja: Lukno
 • Obiteljska zajednica župe MKA organizira formacijski susret za parove pod nazivom „Molitva u dvoje“12.2017. od 17-20h. U današnje vrijeme potrebno je ulagati u bračnu molitvu. Mnogi kršćanski parovi nisu spoznali što je to bračna molitva. Kao što je brak temelj obitelji, tako je i bračna molitva temelj obiteljske molitve. Sakrament braka nije primila obitelj (majka, otac i dijete), nego muškarac i žena. Prije nego li damo privilegij obiteljskoj molitvi važno je prepoznati prioritet i privilegij u molitvi supružnika. Molitvu treba graditi. Strpljivost je izuzetno bitna vrlina za bračnu molitvu.
 • U župnom uredu možete upisati misne nakane za 2018. kupiti kalendare.
 • Posjetite i lajkajte župnu FB stranicu: facebook.com/marija.kraljica.apostola.zapresic

 

 

VELIKA ISPOVIJED

VELIKA ISPOVIJED je velika jer je vrijeme najpogodnije za ovaj sakrament. Ipak božićna i uskrsna ispovijed se po važnosti razlikuju, jer na uskrsnu smo po zakonu Crkve obavezni ići, a božićna je poželjna, naravno da je poželjno pristupiti sakramentu pomirenja i u drugim prigodama kao štio su proštenje, hodočašće, velike svetkovine te konkretne grešne situacije u životu pojedinog vjernika, a hvalevrijedno je prakticirati redovitu mjesečnu ili kvartalnu ispovijed.

Došašće kao milosno vrijeme je vrijeme ispovijedi. U mnogim župama i samostanima je prilika za ispovijed za vrijeme zornica ili nedjeljnih misa. Gdje to nije moguće ili se ne stigne treba iskoristiti priliku koja se zove Velika ispovijed.

Evo rasporeda za grad Zaprešić:

 • Crkva sv. Ivana Krstitelja subota 16.12. u 10h (za djecu) i utorak 19.12. u 17h
 • Crkva MKA ponedjeljak 18.12. u 17h

 

Kako se ispovjediti?

U ispovjedaonici „Hvaljen Isus Marija! – U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen. Želim ispovjediti svoje grijeha koje sam učinio od posljednje ispovijedi koja je bila ______ (reci kada). Sagriješio sam: (počneš nabrajati grijehe)

 • govoriš grijehe redom po točkama ispita savjesti;
 • grijehe govori poluglasno (niti pretiho, niti preglasno);
 • pokušaj se sjetiti svih velikih grijeha i navedi ih po broju i vrsti
 • govori uvijek istinu;

Kada završiš s nabrajanjem grijeha onda reci: Mislim da bi to bilo sve. Molim odrješenje.  Svećenik će ti tada dati pokoru, to jest dobro djelo koje ćeš učiniti kako bi pokazao Bogu da ti je doista žao i da se želiš popraviti.

Pokoru dobro slušaj i zapamti je. Poslije toga svećenik će ti reći: “Sad se pokaj.”

Tada moliš molitvu kajanja: Kajem se od svega srca što sam uvrijedio Boga najveće i najmilije dobro. Mrzim na sve svoje grijehe i čvrsto odlučujem da ću se popraviti i da neću više griješiti.

Svećenik će ispružiti ruku i reći: Bog milosrdni Otac pomirio…. Dok svećenik izgovara “U ime Oca i Sina i Duha Svetoga” ti činiš znak križa na sebi, i odgovaraš: Amen.

 

Što ne treba govoriti na ispovijedi

 • Ne govori o drugima niti iznosi njihove mane i grijehe
 • Ne hvali se (Idem na misu, poštujem starije, nikog nisam ubio…)
 • Ne razglabaj o obiteljskim i (ne)dobrosusjedskim odnosima
 • Ne iznosi povijest bolesti niti popis dijagnoza
 • Ne opisuj na široko

Dobro se pripremi (možeš imati papirić) i  u minutu-dvije ispovijedi grijehe.

 

Pričest nakon rastave braka

Zanima me zašto ljudima nakon rastave braka nije dopušteno primanje svete pričesti, čak i ako postoje “opravdani” razlozi za rastavu (npr. zlostavljanje u obitelji i sl.)? Što ako su razvedene osobe nakon rastave i dalje primale sv. pričest? I da li je ta zabrana nepovratna? Pavo

 

Poštovani Pavo,

Problematika za koju ste zainteresirani iziskuje vrlo dobru upućenost u sv. Pismo, Zakonik kanonskoga prava te pobudnice, pisma i rasprave koje o njoj govore.

Katolička crkva slijedi i ravna se po nauku Isusa Krista. Isus Krist nas poziva na savršenstvo:

“Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!” (Mt 5, 48)

Nerazrješivost ženidbe, Marko 10, 1-16

Krenuvši odande, dođe u judejski kraj i na onu stranu Jordana. I opet mnoštvo nagrnu k njemu, a on ih po svojem običaju ponovno poučavaše.

A pristupe farizeji pa, da ga iskušaju, upitaše: »Je li mužu dopušteno otpustiti ženu?«

On im odgovori: »Što vam zapovjedi Mojsije?«

Oni rekoše: »Mojsije je dopustio napisati otpusno pismo i – otpustiti.«

A Isus će im: »Zbog okorjelosti srca vašega napisa vam on tu zapovijed.

Od početka stvorenja muško i žensko stvori ih.

Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu;

i dvoje njih bit će jedno tijelo. Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo.

Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!«

U kući su ga učenici ponovno o tome ispitivali.

I reče im: »Tko otpusti svoju ženu pa se oženi drugom, čini prema prvoj preljub.

I ako žena napusti svoga muža pa se uda za drugoga, čini preljub.«

U pitanju je Božanski zakon koji Crkva mora slijediti da bi bila autentična i vjerna Kristovoj riječi. Obiteljska pobudnica Familiatis consortio pod brojem 83 progovara o rastavljenim i razvedenim osobama koje se nisu ponovno vjenčale. Takve osobe mogu pristupati sakramentima. Onaj tko je nepravedno napušten, kojemu je razvod nametnut, a nije ponovno sklopio civilni brak, može prisustvovati sveukupnom životu Crkve. Dakle, može primati sakramente, jer i dalje živi evanđeoskim životom. No, tko se god udalji od Kristovog zakona ulazeći u novu vezu ili novi civilni brak, ne može pristupiti euharustiji. No ipak rastavljene i ponovno oženjene osobe „ne samo što se ne smiju osjećati izopćenima, već mogu živjeti i sazrijevati kao živi članovi Crkve osjećajući je kao majku koja uvijek prihvaća i brine se o njima s ljubavlju i hrabri ih u živodnom i evanđeoskom hodu“

 

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

Početak Evanđelja Isusa Krista Sina Božjega. Pisano je u Izaiji proroku: »Evo šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da ti pripravi put. Glas viče u pustinji: ’Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!’« Tako se pojavi Ivan: krstio je u pustinji i propovijedao krst obraćenja na otpuštenje grijeha. Grnula k njemu sva judejska zemlja i svi Jeruzalemci: primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe. Ivan bijaše odjeven u devinu dlaku, s kožnatim pojasom oko bokova; hranio se skakavcima i divljim medom. I propovijedao je: »Nakon mene dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu remenje na obući. Ja vas krstim vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim.«

Riječ Gospodnja.

   MISNE NAKANE OD  10.12.2017. DO  17.12.2017.

10. Ned. DRUGA NEDJELJA DOŠAŠĆA 08:00 ++BRANKO I BRANKA BURIĆ

 

      10:00 Spomen: +DAVID PATRUN

Spomen: +JADRANKA PEJČINOVIĆ

Spomen: za zdravlje malog ERIKA JURANA

 

    11:30 ++IZ OBIT. MALKOČ I VANĐURA
      19:00 +DANIJEL BRAČANOV I ++IZ OBIT. BRAČANOV, ŠTAMPAR I RUKAVINA

 

11. Pon. Damaz I., Danijel, Hugolin 06:45 ZA++IZ OBIT. CAKTAŠ I HERCEG
      19:00 +NIKOLA BOŠNJAK I ++IZ OBIT. BOŠNJAK
12. Uto. BDM Guadalupska, Spiridon, Špiro, Konrad 06:45 +FRANO MAMIĆ I ++IZ OBIT. MAMIĆ
19:00 ++FRANJO I VERONA DORINKO I

++IZ OBIT. DORINKO I JURENEC

 

13. Sri. Lucija, Luca, Svjetlana, Otilija 06:45 ++MATO, PERO, ANĐA I STANA KREŠO I

++IZ OBIT. KREŠO

19:00 ++RUŽA I IVAN PAVLOVIĆ
14. Čet. Ivan od Križa, Venacije Fortunat 06:45 +JASNA DEVIĆ
19:00 ++IVAN I MARIJA ŠPOLJARIĆ
15. Pet. Drinske mučenice, Valerijan, Marin, Viktorija 06:45 ZAHVALA ZA DOBIVENE MILOSTI

-OBIT. MALKOČ

      19:00 ++ZDENKA, BRANKO I DUBRAVKO SLAVIĆ I

++IZ OBIT. LEONHARD

 

16. Sub. Hagaj pr., Adon, Sebastijan 06:45 ZA++IZ OBIT. ALPEZA I ČERKEZ
      19:00 +MARIJA DUNKIĆ
17. Ned. TREĆA NEDJELJA DOŠAŠĆA 08:00 ZA++IZ OBIT. JONJIĆ

 

10:00 Spomen: za zdravlje malog ERIKA JURANA

 

11:30 ZA ++IZ OBIT. ČAVLEK I POSLONČEC
19:00 NA ČAST SRCU ISUSOVU