«

»

srp. 24

Župne obavijesti 24. srpnja 2022. – 17. NEDJELJA KROZ GODINU

Danas skupljamo priloge za župni Caritas.

Ispovijed će biti u utorak i četvrtak od 18 sati do 18:45 i u petak od 10 do 11 sati.

Molimo da se unatoč ljetnim vrućinama dolično odijeva za crkveni prostor.

Župni ured ureduje u srpnju od 17 do 19 sati

Susret Hrvatske katoličke mladeži 17. rujna 2022. u Bjelovaru. Prijava u sakristiji nakon svetih misa.

  • Nužna obnova orgulja i razglasa u crkvi. Cijena obnove iznosi 150.000 kuna. Prošlog smo tjedna prikupili 320 kuna, a do sada sveukupno 59.630 kuna i 600 eura.
  • Za obitelj Ljubić je protekli tjedan prikupljeno 200 kuna.
  • Zahvaljujem svima koji su uplatili prilog za župu. Župa se financira isključivo od vaših priloga i ne dobiva ništa niti od države niti od nadbiskupije.

 

SVETI JAKOV STARIJI – APOSTOL

 

Sveti Jakov stariji, ribar, apostol, sin Zebedejev i Salomin, brat Ivana evanđelista, rodio se u Betsaidi na Genezaretskom jezeru. Zajedno s bratom Ivanom na apostolsko djelovanje pozvao ga je godine 28. sam Krist Gospodin. Sveti Matej u svom evanđelju piše:

»Idući odatle dalje, Isus opazi drugu dvojicu braće, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana, u lađici, s ocem, gdje krpe mreže. Pozva ih. Oni odmah ostave lađicu i svog oca te pođu za njim« (Mt 4,21-22).

Zajedno s Petrom i Ivanom pripadao je najužem krugu Isusovih sljedbenika. Bio je s njima nazočan uskrsnuću Jairove kćerke, Isusovu preobraženju na Taboru i njegovoj smrtnoj borbi u Getsemaniju. Iz evanđelja znamo da je bio vatrene, nagle naravi. Kad Samarijanci nisu htjeli primiti Isusa, Jakov i Ivan su mu rekli:

»Hoćeš li da zapovjedimo ognju da siđe s neba i da ih uništi? Isus se okrenu pa ih ukori. I odu u drugo selo« (Lk 9,54-56).

Iz Djela apostolskih saznajemo da ga je 44. u Judeji mačem pogubio kralj Herod Agripa. Kad je vojnik koji je uhitio Jakova vidio kako hrabro prima smrtnu osudu, zamolio ga je za oproštenje i postao kršćaninom. Apostol ga je poljubio i rekao: »Mir s tobom!« Obojici je odrubljena glava. Slikari ga obično prikazuju kao putnika sa štapom u ruci, koji put i s mačem, što podsjeća na njegovu smrt, jer je od kralja Heroda Agripe bio pogubljen mačem i prvi od apostola pošao u mučeničku smrt.

Njegovo tijelo kasnije je preneseno u Compostelu (Španjolska), a grob mu je u srednjem vijeku postao uz Rim i Jeruzalem najsvetije hodočasničko mjesto (Santiago de Compostela).

 

 

M I S N E   N A K A N E: 24.07.2022 – 31.07.2022

 

 

Ženidbeni navještaj:

TOMISLAV GONDŽIĆ i ANDREJA MARIJA  ŽUVELA r. VUČAK

TIHOMIR TOMAS i TEA KOŽULOVIĆ                                  

JURAJ BAĆA i MIA FRANOLIĆ

ZLATAN NEHUTNI i MATEA BOŽIĆ

KARLO SINKOVIĆ i ELENA SINKOVIĆ r. BOSAK

JOSIP FRANJIČEVIĆ i EMA DUČAK

FILIP KALAMIR i IVANA BIROVČEC

MARKO PERVAN i DOROTEA ANTONIJA  GERATOVIĆ

JOSIP ŠIMETIN i KARLA JERČIĆ

MARKO RAJTER i JELENA SOLENIČKI

VINKO PEJČINOVIĆ i PAULA HORVAT