«

»

pro. 11

Župne obavijesti 11.12. 2016.

dji_0058Danas je „Nedjelja caritasa“, na izlazu iz crkve prikupljat će se prilozi za potrebe, župnog, nadbiskupijskog i nacionalnog Caritasa. U ovo predbožićno vrijeme imajmo srca za siromašne.

Pred-Božićni koncert župnih zborova je slijedeću subotu 17.12. u 19:30h. Nastupaju: Dječji zbor „Mali Apostoli“, zbor mladih “Apostoli“, veliki mješoviti zbor, zbor mladih „Djeca Božja“, Happy day trio, „Stijene“ i „Totus tuus“

 • Borove za Božić već godinama usiječemo u dvorištima naših župljana. Ako imate bor / jelku koja vam smeta a nije viša od 8 – 9 m, javite se u župni ured da dođemo pogledati.
 • Zornice, su svakoga dana osim nedjelje u 7h. Djeca dobivaju sličice koje će zajedno činiti jednu veliku sliku, a svi koji budi revni i skupe sve sličice na Badnjak će dobiti nagradu. Nakon zornice pozvani ste na čaj i kavu u Veliku dvoranu pastoralnog centra, a slastičarnica Lucijana i ove godine časti kiflicama. Ostanimo nakon zornica u ugodnom druženju i radosno iščekujmo najradosniji kršćanski blagdan.
 • Upisujemo naše starije, bolesne i nemoćne župljane koji bi htjeli primiti svete sakramente ispovijedi i pričesti. Lijepo molimo da bolesne, koje nismo do sada pohodili, prijavite u župni ured (osobno ili telefonski).
 • U župnom uredu možete upisati misne nakane za 2017., ali do 31.12. samo tri nakane po osobi.
 • Od 1.1.2017. ne upisujemo Kumulativne (kolektivne) misne nakane, nego samo pojedinačne. Svaka misa je je za sve vjernika i cijeli svijet, pa ako želite u misi da se moli za vaše nakane, upišite vašu molitvenu nakanu u molitve vjernika. Uz molitvu dobro je uključiti post i vršenje djela milosrđa. Pa uz molitvenu nakanu možete odrediti dan posta i/ili dati prilog za potrebe siromašnih ili za potrebe crkve.
 • Do jučer je lukno (obiteljski dar) podmirilo tek 483 od 1859 obitelji Taj dar je godišnji novčani prilog od 120 kn po bračnom paru (samačko i jednoroditeljsko domaćinstvo 60 kn), a namijenjen je za potrebe pastorala. Uplatiti možete u župnom uredu svakog radnog dana 10-12h i 17-19h ili uplatom na žiro račun IBAN: HR5223600001101216475 Opis plaćanja: Lukno
 • SEMINAR OZDRAVLJENJA UOČI BOŽIĆA. Mjesto: Velika dvorana Župe Marije Kraljice apostola (Zaprešić). Vrijeme: 17. i 18. 12. u 17 sati (do 21h). Voditelj: Dražen Bušić, teolog i publicist iz Zagreba. Napomena: Seminar se sastoji od slavljenja, pouke, svete mise i molitve za osobe u potrebama. Ulaz slobodan!
 • Posjetite i lajkajte župnu FB stranicu: facebook.com/marija.kraljica.apostola.zapresic
 • U Zaprešiću je zaživjela Zajednica Krvi Kristove. To je zajednica podružnica Misionara Krvi Kristove čija središnjica u Hrvatskoj je u Zagrebu, na Razgledu. Zajednica je molitvenog tipa i otvorenog karaktera. Susreti su sat vremena prije večernje sv Mise, u 17h (u zimsko vrijeme), u Crkvi sv Ivana Krstitelja, Zaprešić I.

 

Djela milosrđa

Sedam tjelesnih djela milosrđa: Gladna nahraniti. Žedna napojiti. Siromaha odjenuti. Putnika primiti. Bolesnika i utamničenika pohoditi. Roba otkupiti. Mrtve pokopati.

Sedam duhovnih djela milosrđa: Dvoumna savjetovati. Neuka poučiti. Grješnika pokarati. Žalosna i nevoljna utješiti. Uvrjedu oprostiti. Nepravdu strpljivo podnositi.

Za žive i mrtve Boga moliti.

 

VELIKA ISPOVIJED

VELIKA ISPOVIJED je velika jer je vrijeme najpogodnije za ovaj sakrament. Ipak božićna i uskrsna ispovijed se po važnosti razlikuju, jer na uskrsnu smo po zakonu Crkve obavezni ići, a božićna je poželjna, naravno da je poželjno pristupiti sakramentu pomirenja i u drugim prigodama kao štio su proštenje, hodočašće, velike svetkovine te konkretne grešne situacije u životu pojedinog vjernika, a hvalevrijedno je prakticirati redovitu mjesečnu ili kvartalnu ispovijed.

Došašće kao milosno vrijeme je vrijeme ispovijedi. U mnogim župama i samostanima je prilika za ispovijed za vrijeme zornica ili nedjeljnih misa. Gdje to nije moguće ili se ne stigne treba iskoristiti priliku koja se zove Velika ispovijed.

Evo rasporeda za grad Zaprešić:

 • Crkva sv. Ivana Krstitelja subota 17.12. u 10h (za djecu) i utorak 20.12. u 17h
 • Crkva MKA ponedjeljak 19.12. u 17h

 

Kako se ispovijedati

Treba kratko i jasno NABROJATI grijehe. – Ne treba se pravdati, objašnjavati ili opisivati grijehe – pogotovo ne spominjati ili opisivati grijehe naših bližnjih pa makar nam oni bili povod za grijeh. Pred Bogom ispovijedamo samo svoje grijehe.
–  Dužni smo nabrojiti točno sve teške grijehe, laki grijesi se mogu reci uopćeno. Mogu se spomenuti i poteškoće i sumnje, te zatražiti savjet. Na kraju se kaže: «MOLIM POKORU I ODRIJEŠENJE!»
–  Važno je shvatiti da kod ispovijedi nema dugih razgovora. Ukoliko je potreban duži razgovor, onda se za to dogovori posebno vrijeme.

 

Dječji rođendani u župi

Župa nudi mogućnost proslave dječjih rođendana u novoj dvorani subotom i nedjeljom popodne. Korištenje dvorane se ne naplaćuje, ali se roditelji mole da prema svojim mogućnostima daju novčani prilog za troškove održavanja i režija. Ukoliko netko želi originalan, tematski osmišljen rođendan kojeg vode animatori s bogatim iskustvom u animaciji djece, mogu se javiti animatorici i dogovoriti detalje 098 826 786.

Izvještaj djelovanja župnog caritasa za 2016. godinu

Caritas je socijalno – pastoralno tijelo, po biskupovoj nakani, koje treba potaknuti i uključiti cijelu župnu zajednicu, kako bi ostvarila svjedočanstvo ljubavi, bilo u njoj samoj, bilo na području na kojem se nalazi.

Župni Caritas potrebitima pomaže u obliku: materijalne pomoći (pomoć u hrani, kućnim i higijenskim potrepštinama, itd.),  financijske pomoći i psihosocijalne pomoći.

Caritas se financira iz slijedećih izvora: dobrovoljni prilozi koje volonteri prikupljaju svake druge nedjelje u mjesecu nakon svetih misa (osnovni izvor financiranja), donacije uplaćene na žiro račun župnog Caritasa, Dobrovoljni prilozi iz škrabice sv. Antuna. Vašim dobrovoljnim prilozima u 2016. g. prikupljeno je 110.393,85kn.

 

Za potrebe materijalne i financijske pomoći korisnika utrošeno je 97.941,54kn.

 

Izdatci župnog Caritasa po kategorijama

Hrana          i potrepštine                                                           -36.454,76

Režije u kućanstvu                                                             -7.134,99

Troškovi popravka i registracije doniranog automobila                -3.558,81

Uređenje stana                                                                          -10.232,98

Financijska pomoć aktivnim korisnima                                      -25.200,00

Financijska pomoć neaktivnim                                                    -15.360,00

 

Ukupno:                                                                                                         -97.941,54

 

Korisnici mogu u prostoriji Caritasa uzeti rabljenu odjeću, obuću i igračke koje daruju župljani. Volonteri vode brigu oko nabavke rabljenog namještaja i kućanskih aparata za korisnike ukoliko se ukaže potreba.

Dragi župljani, hvala u ime svih korisnika i obitelji koje pomažete svaki mjesec i tijekom cijele godine! Od srca zahvaljujemo na Vašem nesebičnom darivanju!

Odbor župnog Caritasa: Darinka Strahonja, voditelj; Vesna Balažević, zapisničar i zamjenik voditelja; Ivka Ključević, blagajnik.

 

 

 

MISNE NAKANE OD 11.12.2016. DO 18.12.2016.

11. Ned. 3. NEDJELJA DOŠAŠĆA, Domaz, Damir, Danijel 08:00 ++JOSIP, KATARINA I MARIJA STEPINAC
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 ++PAVKA MARTINOVIĆ I ++IZ OBIT. MARTINOVIĆ
19:00 +NIKOLA BOŠNJAK
12. Pon. B.D.M. Guadalupska, Špiro, Konrad 07:00 NA ČAST SRCU MARIJINU
      19:00 +ĐURĐICA PETROCI
13. Uto. Lucija, Jasna, Otilija 07:00 +DAVID PATRUN
      19:00 +LUCIJA DŽOJA

+FRANJO DORINKO

+MATO KREŠO I ++IZ OBIT. KREŠO

++BILI I DANICA HRGA I ++IZ OBIT. HRGA

++MARIJAN I MARIJA CVETKOVIĆ I ++IZ OBIT. CVETKOVIĆ

++STANA I JURE ZELJKO

+NEVENKA JAMBRUŠIĆ

NAKANA ZA OSLOBOĐENJE I OZDRAVLJENJE

NAKANA OBITELJI BARIĆ I PAJVOT

14. Sri. Ivan od Križa, Bl. Oton iz Pule, Roland 07:00 ++IVAN I RUŽA PAVLOVIĆ
      19:00 +LUCIJA DŽOJA
15. Čet. Bl. Jula i sestre, mučenice, Marin, Viktorija 07:00 NAKANA ZA MARIJANU – ZA SRETAN POROD

 

      19:00 ++DUBRAVKO, ZDENKA I BRANKO SLAVIĆ,

VJEKOSLAV I KATICA LEONHARD, TE

TEREZIJA OGOREVC

16. Pet. Albin, Adela, Zorka 07:00 NAKANA ZA LIDIJU I MARKA
19:00 ++BOJA, DRAGICA, JELA, SLAVKA I MIJO ŽARKO

++LACKO  I JELENA ĐURĐAN

+ŠTEFICA JURNEČKA I ++IZ OBIT. BARUNICA I LAJKAF

ZA ++ČASNE SESTRE KĆERI BOŽIJE LJUBAVI

NAKANA ZA OSLOBOĐENJE I OZDRAVLJENJE

ZA SRETAN POROD

17.

 

Sub. Lazar, Izak, Modest, Florijan 07:00 ZA ++IZ OBIT. MIŠOR I GASS
      19:00 ZA DUŠE U ČISTILIŠTU
18. Ned. 4. NEDJELJA DOŠAŠĆA, Gracijan, Dražen 08:00 ZA ++IZ OBIT. JONJIĆ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 ++MARIJA ŠUKER I ++IZ OBIT. ŠUKER
19:00 +FRANO MRŠO

 

Vjenčani  10.12.2017.  DAVOR HOHNJEC i  MARIJA TOPIĆ

 

Kršteni    10.12.2017.  TOMISLAV  BRZICA

                                      FRAN  DUMBOVIĆ