«

»

ožu. 11

Župne obavijesti 11. ožujka 2018. – 4. Korizmena

Prošle nedjelje za Crkvu u BiH prikupljeno je 8080,50KN i 72EU i 3KM. Hvala vam na vašoj dobroti!

Danas je druga nedjelja u mjesecu, dan kada prikupljamo novčani prilog za župni Caritas. Unaprijed zahvaljujemo na vašoj dobroti!

U nedjelju, 18. ožujka, sv. Misom u 10.30 sati u kapeli sv. Josipa u Novim Dvorima proslaviti ćemo svetkovinu sv. Josipa, zaručnika blažene Djevice Marije. Sv. Misu predslavi vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan.

 • Korizma je vrijeme obraćenja i pokore. Obraćenje započinje priznanjem grijeha, iskrenim kajanjem i odlukom da ćemo biti bolji. Stoga će u biti prilika za ispovijed utorkom, petkom i nedjeljom prije i/ili za vrijeme svetih misa.
 • Pobožnost Križnog puta u našoj župi je utorkom i petkom 18.30 sati; i nedjeljom u 18:15h.
 • Druženje za umirovljenike je svakog petka iza večernje mise u župnoj konobi.
 • Molitvena zajednica mladih „Apostoli Duha Svetog“ sastaje se srijedom u 20h u župnoj konobi.
 • Sastanak za roditelje prvopričesnika je 18.3. nakon mise u 11:30.
 • MVKO organizira Hodočašće sv. Josipu u Karlovac 17.3.2018. polazak u 8h sa autobusnog stajališta Sjever-Zaprešić. Prijave u župnom uredu. Cijena prijevoza 60kn.
 • U nedjelju, 18. ožujka, u Pučkom otvorenom učilištu u 19.00 sati bit će koncert Klape sv. Juraj i orkestra HRM. Ulaz je besplatan.
 • U nedjelju 18.3.2018. nakon večernje mise u našoj crkvi bit će koncert Pasionske baštine: Klanjam ti se križu sveti na kojem nastupaju Sinovi atara i Zwizde. Tradicijske korizmene pripovjedne popijevke iz Slavonije i Srijema i pjesme i molitve iz rukopisne pjesmarice Ane Galović (r.1926.), Srednji Lipovac.
 • Slijedeće nedjelje, 18.3.2018. na misi u 11:30 prigodnim programom obilježit ćemo Dan očeva. Ovaj datum je odabran zbog blagdana sv. Josipa, Isusova poočima. Prvi je Dan očeva održan još daleke 1908. u SAD-u nakon velike rudarske katastrofe u kojoj je poginulo više od 250 očeva. Jedna kći koja je ostala bez oca u toj katastrofi zamolila je lokalnog župnika da održi misu za sve njih. Ubrzo se proslava proširila.
 • Pozivamo mlade 21. ožujka 2018 na Večer milosrđa. u kojoj želimo omogućiti prvenstveno mladima susret s Isusom na drugačiji način. Dođite i osjetite tihu atmosferu kontemplacije u društvu s mladima. Na ulasku ćete dobiti svijeću koju možete ostaviti ispred oltara. Susret počinje u 20h svjedočanstvom i pokorničkim bogoslužjem, zatim slijedi ispovijed i molitva slavljenja, klanjanje i susret završava misom u 22h koju predvodi vlč. Jakov Rađa. Po završetku misu bit će korizmena okrjepa u velikoj dvorani pastoralnog centra.
 • Umro je Robert Hunold (Livadićeva 1), sprovod je u utorak u 13h.
 • ŽENIDBENI NAVJEŠTAJ: – MATIJA ŠAVORA i STELA JOSIPA WELZ
 1. ZEČEVIĆ BOŽIĆ

                                                 – DANIJEL MARTINKO i  LIDIJA DAČNIK

                                                 – NIKOLA PALIĆ i  IVONA IVANA BERNAT

                                                 – BORIS UROŠEVIĆ i ANA PTIČAR

                                                 – DARKO STANIĆ i IVA ILIJA

 

 

Korizma 2018

 1. ožujka (četvtak) Zaprešićko HODOČAŠĆE NA STEPINČEV GROB
 2. ožujka (nedjelja u 20h) koncert pansionske baštine
 3. ožujka (ponedjeljak) SVETKOVINA SV. JOSIPA
 4. ožujka (srijeda) Večer milosrđa – Dekanatska duhovna obnova za mlade (20 h)

25.–30. ožujka POHODI BOLESNICIMA I USKRS. ISPOVIJEDI

 1. ožujka (subota 9-21h) Duhovni seminar „
 2. ožujka (nedjelja) CVIJETNICA – NEDJELJA MUKE GOSPODNJE
 3. OŽUJKA (ponedjeljak) VELIKA ISPOVIJED (17h)

29.–31. ožujka SVETO TRODNEVLJE

 1. travnja (nedjelja) U S K R S

 

 

Pasionska baština: Klanjam ti se križu sveti 18.3.2018. u 20h

Tradicijske korizmene pripovjedne popijevke iz Slavonije i Srijema i pjesme i molitve iz rukopisne pjesmarice Ane Galović (r.1926.), Srednji Lipovac.

Ženski vokalni ansambl Zwizde

Muška vokalna skuina Sinovi atara

Solistica: Zrinka Posavec, sopran

recitatori:

spikeri: Rosanda Tometić i Ivan Kojundžić

odabir: Miroslava Hadžihusejnović Valašek

animacija: Matej Vinarić

Program Klanjam ti se križu sveti koncipiran u obliku molitve. Melodijski izrazito jednostavni napjevi i popjevke, svoju puninu doživljavaju kroz tekst pučke percepciju muke Gospodinove. Program započinje upravo prvim pitanjima koja je autor naveo na početku teksta i to u recitacijama „Nema duša moja mira“ i „Isuse dođoh ti reći“. Nakon početne zbunjenosti o samom postanku i svrsi čovjeka na Zemlji, čovjek nalazi svoje mjesto u „Crkvici prid oltarom“, gdje svoj život poistovjećuje sa Mukom Gospodina. Pjevanjem pučkih popjevki, pjevači prepričavaju molitvu Gospodinovu kroz tri dijela koncerta: „Na Golgoti brdu“, „Plačite sve Majke gorko“ te „Oče, u ruke Tvoje“. Pjevanje i opis križnog puta prekidaju potresne pučke molitve, koje na jednostavan način žele iskazati hvalu i poštovanje. Po završetku opisa Muke Gospodinove kroz pučke napjeve i potresne molitve, čovjek postaje svjestan prolaznosti života, postaje svjestan da će i njega kao i Gospodina jednoga dana dočekati „Strašni sud“ na kojemu će morati ispitati vlastitu vjeru u „Jedinstvo“ i to pred samim Jedinstvom. Nakon što čovjek postane svjestan svoje prolaznosti, na nekakv način dobiva odgovor na prva postavljena pitanja: zemaljski život je križni put koji isključivo ovisi o nama i našim postupcima. Ukoliko spremno prihvatimo muku i križ koji nam je preodredio Gospodin, jednoga dana ćemo sjediti uz „Jedinostvo“, jer svi smo pozvani na svetost po Njegovoj muci, a do te svetosti nas može dovesti križ u „Crkvici prid oltarom“.

Tradicijske (pučke, narodne) pripovijedne nabožne pjesme danas su spomenici  najstarije duhovne baštine u kulturi Slavonije i Srijema.

Naziv „pripovjedne“ temelji se na poetskoj strukturi pjesama koje se sastoje od neograničenog niza osmeračkih ili deseteračkih stihova vezanih sadržajem. U njima su različiti vjerski pojmovi i sadržji obrađeni na način kako ih osjeća vjernički puk: u njima se ogledaju pučka svakodnevica i lokalni život, a često su i izmijenjena biblijska kazivanja. Upravo stoga težište pjesama postavljeno je na tekstu, a ne na napjevu. Pjevane strofe najčešće se grade na jednom poetskom stihu s ponavljanjima („u dva reda“) i pripjevima, a napjevi su jednostavni i sastavljeni od malih intervala. Nabožne pripovjedne pjesme nastale su i održale se u okviru pučkih pobožnosti i drugih vanliturgijskih događanja (hodočašća, križni putevi, ponoćke, zornice i dr.) i odlikuju se slobodnom izvedbom i variranjem teksta i napjeva. Tijekom protekla dva desetljeća na terenu Slavonije i Srijema snimila sam više od 200 napjeva za pripovjedne pjesme, tanskribirala ih i pripremila za objavljivanje i reproduciranje. Snimke su u izvedbi crkvenih pučkih pjevačica, pjevane na tradicijski slavonski način s „počimaljom“, kojoj se pridružuje pratnja u jednom ili dva glasa. Većinom su pjevačice bile starije životne dobi, a popijevke nisu pjevale godinama,  tako da su se sjećale samo dijelova napjeva i tekstova. Najviše pripovjednih nabožnih pjesama snimila sam u Požeštini i zapadnoj Posavini: Srednjem Lipovcu, Biškupcima, Podvrškom i u Lipovcu i Nijemacima u Srijemu. Iako nestaju iz suvremenog života, sačuvane su u pamćenju najstarijih pjevačica i njihovim rukopisnim pjesmaricama.

Muška vokalna skupina Sinovi atara, djeluje u okviru udruge za očuvanje hrvatske kulturne baštine CroETHNO u Zagrebu. U Sinovima atara pjevaju Šokci podrijetlom, ali i ljubitelji šokačke pjesme koji žele pridonijeti očuvanju nematerijalne kulturne baštine Slavonije, Baranje, Srijema, Bačke i ostalih krajeva u kojima žive Hrvati Šokci. Skupina njeguje tradicijske vokalne tehnike i glazbeni izričaj navedenih područja, okuplja pjevače i svirače žičanih instrumenata, te tradicijskih instrumenata (samice, gajdi, diplica i dvojnica). Osim svjetovnih napjeva, skupina posebno radi na očuvanju sakralnih napjeva pučkim načinom izvođenja. Redovno sudjeluje na Smotrama amaterskog folklornog stvaralaštva u Zagrebu, a sudjelovala je i na Festivalu pjevačkih zborova 2013. te različitim glazbenim natjecanjima u Hrvatskoj. Sinovi atara nastupaju u originalnim šokačkim slavonskim, baranjskim i srijemskim nošnjama. Voditelj je Matej Vinarić.

Ženski vokalni ansambl Zwizde je grupa djevojaka s adresom u Zagrebu koja okuplja zaljubljenice u šokačku tradicijsku glazbu – djevojke, uglavnom studentice te snaše iz Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke, Bosanske posavine i Zagreba. Ljubav prema tradicijskoj glazbi rodnoga kraja okupila ih je prije 11 godina. Marljivim radom stekle su reputaciju koja im je omogućila brojna gostovanja u Salzburgu, Beču, Budimpešti i Novom Sadu. Njihov interes je otkrivanje i promoviranje šokačkih napjeva, svjetovne i sakralne tematike, koje izvode na originalan, tradicionalan način i to, uglavnom, a capella. Svoj prvi CD pod nazivom Op lonci, lončići objavile su 2015. godine koji je nominiran za za nagradu Porin u kategoriji najbolji album folklorne i etno glazbe.

 

ODGOVORNOST

 1. Ponašaj se kao da o tebi, i to isključivo o tebi, ovisi ozračje mjesta na kojem radiš: ozračje radišnosti, radosti, Božje prisutnosti, nadnaravnog gledanja. – Ne shvaćam tvoju bezvoljnost. Ako se namjeriš na grupu kolega koji su pomalo teški – koji su možda postali teški tvojom nebrigom – gubiš za njih interes, izbjegavaš tegobu, i misliš da su mrtvi teret, balast u suprotnosti s tvojim apostolskim ambicijama, kako te neće shvatiti… – Kako želiš da te poslušaju ako im, osim što ih voliš, što im služiš svojom molitvom i odricanjem, ne govoriš?… – Kolika ćeš iznenađenja imati onaj dan u kojem budeš odlučio posvetiti vrijeme jednom od njih, zatim drugom, pa trećem! Osim toga, ako se ne promijeniš, s pravom će moći uskliknuti pokazujući na te prstom “Hominem non habeo” – Nemam koga tko bi mi pomogao.

Jose Maria Escriva

 

 

MISNE NAKANE OD  11.03.2018. DO 18.03.2018.

 

11. Ned. 4. KORIZMENA NEDJELJA

(SREDOPOSNA); Tvrtko, Blanka

08:00 ++IZ OBIT. JELKE MIKULIĆ
      10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
    11:30 ++IGOR I CVITA ŠAPINA, TE + MARA POCRNJA
19:00 ++KATA GLUIĆ I LUCIJA DŽOJA
12. Pon. Alojzije, Dora, Maksimilijan, Bernard 19:00 +MARA DOLIĆ I ++IZ OBIT. GRANIĆ
13. Uto. Patricija, Sabina,  Modest, Ratka 19:00 ++MILA I IVAN ČOLAK I ++IZ OBIT. ČOLAK
14. Sri. Matilda, Milijana, Borka, Paulina, Eva 19:00 ++NEDA, MIRKO I ANTE ROMIĆ
15. Čet. Ljudevit, Zaharije, Veljko, Vjekoslava 19:00 ++JELA I MARKO MILETIĆ I ++IZ OBIT. ZADRO
16. Pet. Hilarije, Julijan, Euzebije, Hrvoje, Berta 19:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
17. Sub. Sv. Patrik, Patricije, Gertruda, Domagoj 19:00 ++JOSIP, KATARINA I MARIJA STEPINAC
18. Ned. 5. KORIZMENA NEDJELJA (GLUHA); +Ćiril Jeruzalemski 08:00 ++IZ OBIT. MAJDAK
10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
11:30 ++MARIJA I JOSIP MAVROVIĆ I

++IZ OBIT. MAVROVIĆ I REBROVIĆ

19:00 DAN MOLITVENE ZAJEDNICE TREĆE SRCE

-NAKANA ZA NEROĐENE-                            

+JOSIP BELINA

 

 

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

 

U ono vrijeme: Reče Isus Nikodemu: »Kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji, tako ima biti podignut Sin Čovječji da svaki koji vjeruje u njemu ima život vječni. Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega. A ovo je taj sud: Svjetlost je došla na svijet, ali ljudi su više ljubili tamu nego svjetlost jer djela im bijahu zla. Uistinu, tko god čini zlo, mrzi svjetlost i ne dolazi k svjetlosti da se ne razotkriju djela njegova; a tko čini istinu, dolazi k svjetlosti nek bude bjelodano da su djela njegova u Bogu učinjena.«

Riječ Gospodnja.