«

»

stu. 14

Župne obavijesti 11. studenog 2018. – 32. NKG

Svake srijede u 20h u župnoj konobi susret ima molitvena zajednica mladih „Apostoli Duha Svetoga“. Svi mladi su dobro došli.

Danas je Nedjelja bračnih jubileja. Na misi u 10 sati će bračni parovi koji ove godine imaju (su imali) okruglu obljetnicu braka obnoviti svoja bračna obećanja: Ilija i Jasna Miletić 40, Mara i Jozo Pudić 30, Mirko i Dragica Marić 35, Vlado i Biljana Filipčić 25, Božena i Tomilsav Mifka 20, Damir i Marta Slišković 20, Nensi i Marijan Sladoljev 15, Mate i Josipa Barun 10, Marko i Zrinka Majdandžić 10, Silvija i Petar Lagundžija 10, Danijela i Tomica Grah 10, Marijana i Igor Grgić 10.

 • Sutra svi hrvatski palotinci u Vinkovcima imaju sastanak na kojem će biti nazočan i provincijal P. Helmut Scharler. Na sastanku će se analizirati dosadašnji apostolski rad hrvatskih palotinaca i planirati budući. Pozivam sve da ovih dana stave u svoje molitve zajednicu palotinaca.
 • Slijeći vikend idemo na hodočašće u Vukovar. Autobus je popunjen neka do utorka uplate svi koji su se prijavili. Polazak u 6 sati iza crkve. U 10 doručak i kava kod palotinaca u Vinkovcima, posjet Vinkovcima, Vukovaru i Đakovu. Misa i večera u Dragotinu.
  • Prilikom formiranja Franjevačkog muzeja Vukovar izdvojen prostor „Zid križeva“ u kojem će izložiti po jedan križ iz svakog mjesta u Hrvatskoj. Ovim putem pozivamo sve župne zajednice da hodočasteći u Vukovar donesu križ na dar iz svojega mjesta. Kao uspomenu na naše župno hodočašće umjetnik Darko Škoda izrađuje križ u keramici (ipak je Zaprešić poznat po keramici) visine 30cm, koji ćemo ostaviti u franjevačkom muzeju.
 • U četvrtak 15. 11. 2018. nakon mise pa do ponoći bit će organizirana molitva pred presvetim (klanjanje) za ozdravljenje dječaka Antona (5 godina) koji lezi u bolnici, teško bolestan, liječnici ne znaju kako ga liječiti.
 • Božićni sajam velikoj dvorani PC-a je u subotu 15.12. od 11:00 do 19:00. Dođite ponešto prodajte ili kupite, popijte kuhano vino ili čaj, probajte kolače i podružite se. Ove godine će biti i štand s kobasicama.  Prodavači neka je jave organizatoru Željku Sučiću
 • Danas je nedjelja župnog Caritasa na izlazu iz crkve se skupljaju prilozi za potrebe siromašnih.
 • Zahvaljujemo se svim obiteljima koje su uplatile obiteljski dar (Lukno) za tekuću godinu. Taj dar je godišnji novčani prilog od 120 kn po bračnom paru (samačko domaćinstvo 60 kn), a namijenjen je za potrebe pastorala. Potičemo i ostale da to učine kada budu u mogućnosti! Uplatiti možete u župnom uredu svakog radnog dana 10-12h i 17-19h ili uplatom na žiro račun IBAN: HR5223600001101216475      Opis plaćanja: „Prezime i adresa obitelji“
 • Vjenčaju se 17.11. u 19h u crkvi Marije Pomoćnice na Knežiji Ana Mikulić (kći Vjere i Tihomira Mikulić) i Željko Horvatinčić (sin Jasne i Slavka Horvatinčić).

 

Ženidbeni Navještaj: Antun Čajkovac i Vanja Jelkić
Kršteni 10.11.2018.: Liam Mihalić i  Helena Kovačec
Kršteni 11.11.2018.: Niko Marijanović

 

 

 

MVKO

Kako živimo u svijetu gdje su Božji zakoni obezvrijeđeni, moralne vrijednosti izopačene, domovina nam gori, a ovozemaljske vrijednosti počele su se sve više uvlačiti u katoličke obitelji, ukazala se velika potreba da se nešto učini. Zavapili smo dobrom Bogu i našu Kraljicu obitelji (KO) pozvali u pomoć. Ona je zaista početak svakog našeg blagoslova. Njoj darujemo neprestano i uvijek iznova vijence naših molitava, sv. Misa i žrtava za potrebe Crkve, naših obitelji i naše domovine. To činimo u zajedništvu sa svećenicima i red. zajednicama.

 

Nebeskoj Majci predajemo da oblikuje, odgaja i čuva naše obitelji, naše svećenike i našu mladež. Ovakvom se međusobnom molitvom povezujemo i dobivamo moćnu duhovnu snagu svakoga dana. U poniznosti i poslušnosti molitvom se uzdižemo prema Bogu i otvaramo se Božjoj milosti svjesni da naš život ovisi o Božjoj milosti. M Vijenac je neprestano prelijevanje naših molitava, sv. Misa i žrtvica. I zato poslušni Mariji širimo MVKO. Mi ,govorimo o MVKO, poziv upućujemo svima koji iskreno žele obnovu katoličkih obitelji, svima koji ljube svoju Crkvu i svima kojima je na srcu Domovina i njezina budućnost, a Kraljicu obitelji molimo da nam Ona pošalje nove molitelje, kako bi joj svi zajedno služili.

 

Koja je svrha MVKO?

 • da se obitelji vrati božansko dostojanstvo;
 • da obitelji uzljube Božje zapovijedi;
 • da se u obitelji živi i odgaja u pobožnu, molitvenu i žrtvenu duhu;
 • da se u obrani od potrošačkog i bezbožničkog terorizma čvršće povezuju obitelji, redovničke zajednice i svećenici, tako se više međusobno poštuju, štite i pomažu, tj. povezati Božju stvarnost sa suvremenom čovjekovom stvarnošću po Mariji;
 • da se stvore zdrave obitelji koje će se zauzimati za život, koje će davati i nova duhovna zvanja; moliti i žrtvovati se za svetost svećenika i Bogu posvećenih osoba; ostvarivati zajedništvo kroz molitvu, žrtvu i euharistiju sa svima u Domovini, da dođe do plodne duhovne obnove i preporoda.

 

Kako izgleda molitveni vijenac?

Svaki molitveni vijenac sastoji se od trideset i jedne obitelji. Svaka obitelj ima jedan dan u mjesecu (svoj molitveni dan) i tada jedan član ili cijela obitelj, posti i prisustvuje sv. Misi. Molitvom, žrtvom i Euharistijom predajemo Majci Mariji svoje obitelji. U Molitveni vijenac uključeno je cijelo stablo. Svaki Molitveni vijenac ima svećenika koji određeni dan u mjesecu sa svim članovima vijenca slavi Sv. Misu s različitim nakanama: za obitelji MVKO-a, za domovinu, za svetost naših svećenika, za redovničke zajednice, i za sve pokojne svih članova Molitvenih vijenaca. Svaki molitveni vijenac ima i jednu redovnička zajednicu časnih sestara, koje nas prate svojim molitvama i žrtvom.

 

U našoj župi bilo je 124 pojedinca ili obitelji uključeno u MVKO kroz 4 vijenca. Neki od članova su umrli, neki ohladili, neki zaboravili. Pa na oglasnoj ploči pogledajte koji su dani još slobodni i uključite se u MVKO.

Stari članovi neka obnove svoje članstvo, novi neka se upišu u župnom uredu radnim danom 10-12 i 17-19h.

 

 

 

Anonimni alkoholičari u župnoj biblioteci srijedom u 18

Anonimni alkoholičari su zajednica muškaraca i žena koji međusobno izmjenjuju iskustva, snagu i nadu, kako bi mogli riješiti zajednički problem ovisnosti te mogli pomoći i drugima da se oporave od alkoholizma.

Za članstvo postoji samo jedan uvjet, a to je želja da se prestane piti. A.A. nema nikakve veze ni s jednom vjerskom skupinom, skupinom, političkom ili drugom organizacijom i institucijom. A.A. ne želi sudjelovati u prijeporima, te ne podržava nikakve

 1. Priznali smo da smo bespomoćni pred alkoholom te da nismo mogli upravljati svojim životima
 2. Povjerovali smo da nam Sila koja je jača od nas samih može obnoviti zdrav razum.
 3. Odlučili smo predati svoju volju i život na brigu Bogu, kako ga mi razumijemo.
 4. Bez straha smo obavili svoju moralnu inventuru.
 5. Priznali smo Bogu, sebi samima i nekom drugom ljudskom biću pravu prirodu naših grešaka.
 6. Bili smo potpuno spremni dozvoliti Bogu da ukloni sve naše karakterne nedostatke.
 7. Ponizno smo Ga zamolili da ukloni naše mane.
 8. Načinili smo listu svih osoba kojima smo naudili te smo postali voljni svima im to nadoknaditi.
 9. Direktno smo ispravljali svoje greške učinjene tim ljudima, kad god je to bilo moguće, osim u slučajevima kada bi time njima ili drugima učinili nažao.
 10. Neprestano smo preispitivali sebe i kada bismo pogriješili odmah bi to priznali.
 11. Tragali smo putem molitve i meditacije kako da poboljšamo svoj svjesni kontakt s Bogom, kako ga mi razumijemo, moleći se za spoznaju njegove volje za nas, te za snagu da to sve ostvarimo.
 12. Nakon što smo, kao rezultat poduzimanja ovih koraka, doživjeli duhovno buđenje, pokušali smo prenijeti ovu poruku alkoholičarima i primjenjivati ove principe u svim životnim situacijama.

 

Ritmička gimnastika Stefany Hohnjec

U sportskoj dvorani župnog pastoralnog centra ponovno kreće s radom Klub ritmičke gimnastike, kojeg vodi Stefany Hohnjec, dugogodišnja ritmička gimnastičarka, višegodišnja reprezentativka, višestruka državna prvakinja te sudionica europskih i svjetskih prvenstava, s iskustvom rada s djecom u Kini, Dubaiju i Hrvatskoj. Kroz vježbe ritmičke gimnastike, igru i ples, bez rekvizita i s rekvizitima – vijača, obruč, lopta – te kroz različite druge vježbe djeca razvijaju motoričke sposobnosti i vještine te usvajaju radne navike za ritmičku gimnastiku i ostale sportove. Upisi u tijeku 0994860807. Treninzi utorkom i petkom 16-19h.

 

Ministranti

Služba ministranata u župi Marije Kraljice Apostola postoji od osnutka župe 1995. godine kako bi misno slavlje bilo što potpunije. Ministrant je osoba koja mora dolaziti na svetu misu u sakristiju 10 – 15 minuta prije početka kako bi pripremio sve potrebno za slavlje: obukao se, te po potrebi pomogao pripremiti sve što je potrebno za bogoslužje: lekcionar, misal, obrednik, pripremio vodu i vino, tamjan, kadionicu, zapalio svijeće, pomogao obući svećenika. On dolazi uredno obučen kako bi dostojno stao uz svećenika za Oltarom.

Osim dužnosti ministriranja, svaki ministrant je dužan dolaziti na sastanke na kojima se ispravljaju eventualne pogreške, upisuju novi članovi, ispituje se što nije jasno, a na kraju se svi još dobro zabave uz slatkiše i igru. Sastanci su subotom u 11 sati.

U ministrante se mogu upisati djeca i mladi od 8 do 18g.

 

 

 

 

MISNE NAKANE OD 11.11.2018. DO  18.11.2018.

11. Ned. 32. NEDJELJA U GODINI; Sv. Martin, biskup 08:00 ++VID I IVANKA KALAMIR
      10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
11:30 ++LJUBA I ANTO PETRIĆ I ++IZ OBIT. PETRIĆ
19:00 +LUCIJA DŽOJA
12. Pon. Jozafat; Didak; Natko; Renato; Milan 19:00 ZA  ++ČLANOVE MARIJINE LEGIJE

 

13. Uto. Stanislav K.; Mitar; Jakov; Brcko 19:00 ZAHVALA PRESVETOM SRCU ISUSOVU

I MARIJINU ZA DOBIVENE MILOSTI

14. Sri. Sv. Nikola Tavelić; Ivan Trogirski; 19:00 ++SLAVKO I ANICA ČEMUŠ I +IZ OBIT. ČEMUŠ

 

15. Čet. Albert Veliki; Leopold, Berto; Roko 19:00 ++DRAGICA I MIJO KRAJINA

 

16. Pet. Margareta Š..; Gertruda; Biserka; Agneza 19:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)

 

17. Sub. Elizabeta U.; Viktorija; Igor; Grgur 19:00 ++ANTO PERKOVIĆ I ++IZ OBIT. PERKOVIĆ

 

18. Ned. 33. NEDJELJA U GODINI; Posv. Baz. sv. Petra i Pavla 08:00 ++IZ OBIT. GRANIĆ

 

10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
11:30 ++ILIJA KLJUČEVIĆ I ++IZ OBIT. KLJUČEVIĆ,

ČIČAK I MIŠIĆ

19:00 DAN MOLITVENE ZAJEDNICE TREĆE SRCE

 -NAKANA ZA NEROĐENE-

++IZ OBIT. TURK I SOKOLIĆ

 

 

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

 

U ono vrijeme: Govoraše Isus mnoštvu u pouci svojoj:

»Čuvajte se pismoznanaca, koji rado idu u dugim haljinama, vole pozdrave na trgovima, prva sjedala u sinagogama i pročelja na gozbama; proždiru kuće udovičke, još pod izlikom dugih molitava. Stići će ih to oštrija osuda!«

Potom sjede nasuprot riznici te promatraše kako narod baca sitniš u riznicu. Mnogi bogataši bacahu mnogo. Dođe i neka siromašna udovica i baci dva novčića, to jest jedan kvadrant. Tada dozove svoje učenike i reče im: »Doista, kažem vam, ova je sirota udovica ubacila više od svih koji ubacuju u riznicu. Svi su oni zapravo ubacili od svoga suviška, a ona je od svoje sirotinje ubacila sve što je imala, sav svoj žitak.«

Riječ Gospodnja.