«

»

lis. 12

Župne obavijesti 12.10.2014.

Od srijede, 01. listopada, započele su listopadske pobožnosti prije večernje sv. Mise. Pozivamo sve vas a ponajviše djecu i mlade da se odazovu predvođenju molitve sv. Krunice.

Danas je misijska nedjelja, dan kada mislimo na misije i molimo za njihov uspjeh. Ispred crkve možete dati donaciju za misjije, kupiti poneki suvenir, kolače ili nabožni predmet. Sav prihod od prodaje ide za misije.

  • U srijedu, 08. listopada 2014., na Dan neovisnosti, Molitveni vijenac Kraljice obitelji organizira hodočašće u Krašić. Prijaviti se možete do 02. listopada 2014.  Župnom uredu. Cijena puta 60kn.
  • U srijedu 15.10. u 20 h u velikoj dvorani je susret roditelja čija se djeca spremaju za krizmu.
  • Srijedom u 20h je hagioterapija u većoj učionici u podrumu. Vodi ju vjeroučitelj Ivica Lulić.
  • Zbog nedovoljnog broja prijavljenih otkazuje se izlet i hodočašće u Gardaland i Padovu. Oni koji su se prijavili i uplatili akontaciju, novac mogu akontaciju podići u župnom uredu u rado vrijeme.
  • Stolni tenis za djecu je utorkom i petkom od 19:30 do 20:30 sati u velikoj dvorani pastoralnog centra.
  • Oko 200 mladih koji sudjeluju na Planinarskom križnom putu stiglo je sinoć u našu župu. Sudjelovali su sinoć na misi i klanjanju koje je predvodio vlč. Ciril Čuš, te na cijelonoćnom klanjanju. Spavali su u Pastoralnom centru , a jutros nakon doručka i kateheze uputili su se preko Lužnice i Skele prema Samoboru.
  • Pretplate za MAK godišnja pretplata MAK-a traje tijekom  jedne školske godine. Budući da je započela nova školska godina, molim svu djecu koja žele da se prijave za pretplatu Malog Koncila (MAK-a) najkasnije do 15. 10. 2013. Cijena je 110 kn, 80 za obitelji s troje ili više djece.
  • Nedjelja bračnih jubileja je 9.11.2013. Na misi u 10 sati će bračni parovi koji ove godine imaju (su imali) okruglu obljetnicu braka (10,15,20,25,30, 40…75) godina braka obnoviti svoja bračna obećanja. Parovi koji slave neka se jave u župni ured 3312-633.
  • Hvala svima koji su novčanim prilogom podržali rad i aktivnosti župe.
  • Nazaretska grupa. Kateheza za 1. i 2. Razred OŠ. Nazaretska grupa okuplja djecu prvog i drugog razreda osnovne škole. Jednom tjedno se sastajemo i izmolimo desetku krunice, pročitamo poučnu priču iz Biblije ili neke druge knjige te razgovaramo o njoj. Ima nas dvadesetak i nalazimo se svake subote u 16h ispred crkve te zajedno provodimo sat i pol družeći se uz razne igre. Svi koji ste zainteresirani pozivamo vas  da nam se pridružite! Voditeljica: Dubravka Dorotić 0912402415

 

Molim, uklonite zastavu EU-a s institucija

Kada uđete na glasovito Oxfordsko sveučilište, na samom ulazu dočekat će vas kip svetoga Ante. Uostalom, svaki koledž krasi kip nekog sveca, a samo geslo ovog, očito, nesekularnog i zatucanog Sveučilišta glasi: “Gospod je moje prosvjetljenje”. Prosto da čovjek ne povjeruje, kao i činjenici da su neki učenici svetog Ante, dok je predavao u Bologni (evo nam i nesekularnog naziva Bolonjskog procesa), završili kao profesori na Oxfordu.

I dok sveti Ante već stoljećima mirno stoji na ulazu koledža jednog od najuglednijih svjetskih sveučilišta, a takvih primjera je na tisuće u sekularnom svijetu, Gospa u sekularnoj Hrvatskoj ne može ni u osnovnu školu, što je čista diskriminacija prema ženama. U Hrvatskoj Gospa ima pravo pojavljivanja u državnim i javnim institucijama samo ako je, kao onomad na plakatu za predstavu “Fine mrtve djevojke”, prikažete kao lezbijku. Uskoro bismo mogli dočekati da se i one silne krunice oko vrata koje su nosili hrvatski vojnici u borbi za demokraciju i druge sekularne vrijednosti, kada ih se prikazuje na TV-u iz arhiva, naprosto prebrišu, da ne iritiraju Olivera Frljića, ili neku udrugu od dva i pol člana, koji bi Oxford možda sravnili sa zemljom.

Iritantni simboli mira

Gospa je naprosto, opasna žena pa je vjernici zato i zovu pogrdnim nazivom “Kraljica mira”, a simboli mira su doista iritantni, posebice što u njoj čuči kleronacionalistkinja u epitetu “Kraljice Hrvata”. Stoga bi ova sekularna i napredna gospoda u Hrvatskoj, najmlađoj članici Europske unije, koja su uspjela maknuti Gospu iz hodnika OŠ Šime Budinića u Zadru, trebala pokrenuti još jednu važnu inicijativu na razini EU-a. Ovim ih putem želim upozoriti na jednu zabrinjavajuću činjenicu pa ih molim da hitno prosvjeduju kod Europske komisije i Parlamenta. Naime, EU, kao zajednica sekularnih država, ima veoma problematičnu zastavu, koju je očito neki podmukli umjetnik katolik podvalio. Ova plava zastava s 12 žutih zvijezda djelo je Arsenea Heitza koji je prije desetak godina za časopis “Lourdes” izjavio kako ga je u dizajniranju službene zastave EU-a inspirirao sakralni motiv koji prikazuje Gospu Bezgrješnog Začeća, tj novozavjetna Knjiga otkrivenja (12,1), koja govori o “ženi odjevenoj suncem, a na glavi joj vijenac od 12 zvijezda”. K tome želim upozoriti na daljnje zabrinjavajuće činjenice: da je autor zastava Heitz bio član marijanskog pokreta, da su oci utemeljitelji Europe od Adenauera do de Gasperija odreda bili praktični katolici te da je današnja zastava EU-a od strane Vijeća Europe prihvaćena kao najbolje rješenje na zloglasni blagdan Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, 8. 12. 1955. godine.

Sigurnosna provjera

Imajući u vidu sve nabrojene činjenice, veoma je žalosno da pripadamo zajednici naroda, Europskoj uniji, čiji je simbol inspiriran marijanskom ikonografijom i tekstom iz Novog zavjeta. S obzirom na sve ove činjenice koje upućuju na Majku Božju kao simbol EU-a, molim nadležna ministarstva da se, kao u slučaju škole u Zadru, pod hitno sa svih državnih institucija skinu zastave Europske unije. I da svatko tko od naših građana koji poželi studirati na Oxfordu prođe sekularističku sigurnosnu provjeru te odmah po dolasku na Oxford pokrene inicijativu za micanje svetog Ante iz hodnika.

Ivica Šola – http://www.glas-slavonije.hr/

Nova godina u Pragu – Taize

 

Od 27. Prosinca 2014 do 3. Siječnja 2015.

Smještaj mladih biti će u Pragu i okolici, i to prije svega u obiteljima (uglavnom dvoje ili troje po obitelji), a ukoliko ne bude dovoljan broj udomiteljskih obitelji, jedan broj mladih će spavati u župnim dvoranama ili školama. Zato svi trebaju ponijeti vreću za spavanje i podložak.

Troškovi iznose: 500 KN – prijevoz, plus 55 EUR – participacija. I to je sve što trebaš platiti. Participacija pokriva sve obroke, kartu grada i univerzalnu kartu za javni prijevoz. Ne plaćaš smještaj niti ikakve ulaznice.

Polazak iz Zaprešića

Putuje se udobnim novim autobusom, s ljudima s kojima ćeš se zbližiti tijekom pripremnih susreta, uz puno ugodnog druženja, pjesme i zabave.

Za informacije i prijave obrati se na:

p. Vinko Sudar SAC: 091 7388507; vinkosudar@gmail.com

Prijave se primaju najkasnije do 30. Studenog.

 

Marijina legija

Marijina legija je međunarodni katolički pokret čiji je cilj sudjelovanje i suradnja u evangelizacijskom poslanju Crkve, pri čemu posebnu pozornost članovi posvećuju marijanskoj pobožnosti. Članovi Marijine legije – u dogovoru sa župnikom – idu u kućne posjete novim župljanima, bolesnim, starim i osamljenim osobama, pohađaju zatvorenike, pozivaju na župne događanja, šire katolički tisak i letke, provode apostolat među osobama na rubu društva.

Svi koji se žele uključiti neka dođu ponedjeljkom u 17h na susret u Pastoralni centar.

 

 

RAZBORITO DJELOVANJE

1. Ne treba vjerovati svakoj riječi ni svakom nagovoru, nego stvar valja pomnjivo i smireno odvagnuti pred Bogom.

2. Na žalost, često o drugome lakše povjerujemo i kažemo zlo, nego dobro; tako smo slabi.

3. Ali savršeni ljudi ne vjeruju tako lako svkom govorkanju jer poznaju ljudsku slabost, dapače, sklonost zlu i nepostojanost u riječi.

4. Velika je mudrost ne biti nagao u djelima ni tvrdokorno krut u mišljenjima.

5. I ovo: ne valja povjerovati svakoj ljudskoj riječi, a niti ono što čujemo ili povjerujemo odmah prenositi drugima.

6. Posavjetuj se s razumnim i promišljenim i radije potraži savjet od boljega nego da se povodiš za svojom ćudljivošću.

7. Čestit život učini čovjeka mudrim po Božjem srcu i iskusnim u mnogim stvarima.

8. Koliko je tko ponizniji i Bogu podložniji, toliko je u svemu mudriji i smireniji.

Toma Kempenac: „Nasljeduj Krista“

 

 

 

 

      MISNE NAKANE OD  12.10.2014. – 19.10.2014.

28. NEDJELJA KROZ GODINU

Maksimilijan, Serafin

08:00 ZA DUŠE U ČISTILIŠTU
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE-

Spomen: za ozdravljenje malog Erika Jurana

11:30 ++IZ OBIT. PILIPOVIĆ
19:00 ++IZ OBIT. SVETLIČNI
Teofil, Bogoljub, Romul, Venancije 07:00 ++IZ OBIT. BANOVIĆ
19:00 +RUŽICA BIRT
Kalist I., Divna, Stanislav 07:00 -NEMA SV. MISE –
19:00 +VID (stariji) KALAMIR I ++IZ OBIT. KALAMIR

++DRAGICA I ANTUN PINTARIĆ,

TE SVEMIR MARIJON

+JOSIP PERICA

+ANKICA OREŠKOVIĆ

+DAVORKA HERCEG

Terezija Avilska, Tekla 07:00 +MERY DUJMOVIĆ I ++IZ OBIT. DUJMOVIĆ
19:00 +BERISLAV TOGONAL I ANICA PRAKLJAČIĆ

 

Čet. Hedviga, Marija Margareta 07:00 ++MILAN, ALOJZIJA I ANKICA IVKOVIĆ, TE

++IZ OBIT. IVKOVIĆ I CERJAK

19:00 ++KARLO I OLGA ROMAJ I

++LUKA, LUCA,  MARIJAN I MARA BRKIĆ

  Ignacije, Vatroslav, Vtro, Izidor 07:00 ZA ++IZ OBIT. BORIĆ
19:00

 

ZAHVALA ZA DOBIVENE MILOSTI, OBITELJ RADOŠEVIĆ

ZA ZDRAVLJE PAULE KEŠKIĆ

++ANKA I IVAN JERKIN

+VLADO MILEČKI

SV. LUKA EV.,

Lukica, Lukša, Amabilis

7:00 +JOSIP RIBIĆ
   
19:00 NA NAKANU MOLITVENE ZAJEDNICE TREĆE SRCE

+STJEPAN KANTORIĆ

29. NEDJELJA KROZ GODINU,

Pavao od Križa, Petar Alk.

08:00 ZA ++IZ OBIT. NIMAC
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE-

Spomen: za ozdravljenje malog Erika Jurana

11:30 ZA ++IZ OBIT. MAGLIĆ I BAUK
19:00 ++BRANKO, DRAGICA I STJEPAN BERIĆ

 

Iz evanđelja po Mateju: »Kraljevstvo je nebesko kao kad neki kralj pripravi svadbu sinu svomu. Posla sluge da pozovu uzvanike na svadbu. No oni ne htjedoše doći. Opet posla druge sluge govoreći: ‘Recite uzvanicima: Evo, objed sam ugotovio. Junci su moji i tovljenici poklani i sve pripravljeno. Dođite na svadbu!’ Ali oni ne mareći odoše – jedan na svoju njivu, drugi za svojom trgovinom. Ostali uhvate njegove sluge, zlostave ih i ubiju. Nato se kralj razgnjevi, posla svoju vojsku i pogubi one ubojice, a grad im spali. Tada kaže slugama: ‘Svadba je, evo, pripravljena, ali uzvanici ne bijahu dostojni. Pođite stoga na raskršća i koga god nađete, pozovite na svadbu!’ Sluge iziđoše na putove i sabraše sve koje nađoše – i zle i dobre. I svadbena se dvorana napuni gostiju.« Kad kralj uđe pogledati goste, spazi ondje čovjeka koji ne bijaše odjeven u svadbeno ruho. Kaže mu: ‘Prijatelju, kako si ovamo ušao bez svadbenoga ruha?’ A on zanijemi. Tada kralj reče poslužiteljima: ‘Svežite mu ruke i noge i bacite ga van u tamu, gdje će biti plač i škrgut zubi.’ Doista, mnogo je zvanih, malo izabranih.«