«

»

lip. 11

Župne obavijesti 12.6.2016.

Danas nedjelja župnog caritasa vaše priloge za potrebe siromašnih ubacite u škrabicu na izlazu iz crkve.

Danas u 11:30 je misa zahvalnica za kraj školske godine. Od sada do 30. 08. nema mise u 11:30.

Trideset i pet ministranta i članovi dječjeg zbora kao nagradu za marljivo služenje kod oltara i pjevanje u dječjem zboru idu na ljetovanje u Split. Bit ćemo smješteni u pastoralnom centru župe sv. Josipa na Mertojaku (Žnjan). Ide se autobusom. Polazak s autobusnog kolodvora u utorak Lipnja u 13:25 (okupljanje na kolodvoru u čekaonici u 12:45h. (dolazak u split predviđen u 18:15). Povratak u utorak  28. lipnja u 11:30h (dolazak na Autobusni kolodvor zagreb u 17:10. Voditelji i pratitelji djece su P. Goran Živković i  S. Hela Jurnečka zajedno s još tri gospođe.

  • Prijave za ljetovanje u Splitu za Srednjoškolce i Krizmanike su završile. Od svih prijavljenih slijedeći kandidati su zadovoljili uvjete i mogu ići na more: Anočić Izabela, Bogdan Lidija, Celzić Dora, Crljen Karlo, Čubrić Ana, Čuljak Tin, Dučak Ela, Horvat Dominik, Klarić Matej, Kobali Ana, Luburić David, Mifka Ana, Mršić Tea, Mršo Dominik, Novtić  Bernard, Novtić Krešimir, Pjević Mauro, Prgić Zvonimir, Šarušić Marta, Teur Nikolina, Topić Laura, Ujević Ana, Žulj Matea, Žužul Ana. (Rok žalbe do 25.6. ) Troškovi ljetovanja 600 kn – all inclusive (putovanje, smještaj, hrana i piće). Ide se autobusom. Polazak s autobusnog kolodvora usubtu 16.7. u 13:25 (okupljanje na kolodvoru u čekaonici u 12:45h. (dolazak u split predviđen u 18:15). Povratak u utorak   lipnja u 11:30h (dolazak na Autobusni kolodvor zagreb u 17:10. Voditelji i pratitelji djece su P. Vinko Sudar. Akontaciju od 100kn potrebno donijet u župni ured do 25.6.
  • MZ Treće srce“ poziva Vas na hodočašće za nerođene na Mariju Bistricu 25.06. Cijena povratne karte 50 kn. Osoba za kontakt: Mirko 098/9400 678

 

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je Isus za stolom u farizejevoj kući pa ponese alabastrenu posudicu pomasti i stade odostrag kod njegovih nogu. Sva zaplakana poče mu suzama kvasiti noge: kosom ih glave svoje otirala, cjelivala i mazala pomašću.

Kad to vidje farizej koji ga pozva, pomisli: »Kad bi ovaj bio prorok, znao bi tko i kakva je to žena koja ga se dotiče: da je grešnica.« A Isus, da mu odgovori, reče: »Šimune, imam ti nešto reći.« A on će: »Učitelju, reci!« A on: »Neki vjerovnik imao dva dužnika. Jedan mu dugovaše pet stotina denara, drugi pedeset. Budući da nisu imali odakle vratiti, otpusti obojici. Koji će ga dakle od njih više ljubiti?« Šimun odgovori: »Predmnijevam, onaj kojemu je više otpustio.« Reče mu Isus: »Pravo si prosudio.« I okrenut ženi reče Šimunu: »Vidiš li ovu ženu? Uđoh ti u kuću, nisi mi vodom noge polio, a ona mi suzama noge oblila i kosom ih svojom otrla. Poljupca mi nisi dao, a ona, otkako uđe, ne presta mi noge cjelivati. Uljem mi glave nisi pomazao, a ona mi pomašću noge pomaza. Stoga, kažem ti, oprošteni su joj grijesi mnogi jer ljubljaše mnogo. Komu se malo oprašta, malo ljubi.« A ženi reče: »Oprošteni su ti grijesi.« Sustolnici počeli nato među sobom govoriti: »Tko je ovaj da i grijehe oprašta?« A on reče ženi: »Vjera te tvoja spasila! Idi u miru!«

Riječ Gospodnja. Riječ Gospodnja

 

Mlada misa p. Ante Jonjića – 19.6.2016. u 10h

 

U nedjelju, 19.6.  u 10:00 u našoj župnoj crkvi slavit će se prva mlada misa u povijesti grada Zaprešića. Naš župljanin i član Družbe katoličkog apostolata – palotinaca p. Ante Jonjić slavit će svoju prvu misu – „Mladu misu“.

Duhovna priprava za mladu misu – trodnevnica

  1. dan – srijeda 15.6. u 19h misu predvodi p. Goran Živković
  2. dan – četvrtak 16.6. u 19h misu predvodi p. Ivo Antunović
  3. dan – petak 17.6. u 19h misu predvodi p. Vinko Sudar

Subota 18.6. u 10h – Svećeničko ređenje u zagrebačkoj katedrali

Izvanjska priprava

Župljani se mogu volonterskim radom ili novčanim prilozima uključiti u akciju uređenja dvorišta, sadnje cvijeća, farbanja ograde… Javiti se s. Heli ili u župni ured.

Spremamo malo čašćenje nakon mise na dvorištu ispred crkve za sve vjernike. Slaganje, meze, kolača i pića će biti u subotu 18.6. od 17h. Žene neka ispeku kolače i kiflice i neka ih donesu u subotu popodne.

Svečani ručak nakon mlade mise

Mladomisnik poziva rodbinu, prijatelje, članove zbora, Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća, animatore, asistenciju, župne suradnike, volontere, dobročinitelje i sve one koji bi željeli doći  da budu dragi gosti za zajedničkim stolom u Zlatnoj dvorani Nove galerije (Zagrebačka avenija 104 u Zagrebu – crna zgrada prije Antunovića). Svoj dolazak najavite u župnom uredu najkasnije do srijede 15.6. 2016.

 

 

Pismo biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine roditeljima vjeroučenika

Dragi roditelji, braćo i sestre, dok završava jedna školska godina, već se planira sljedeća te je u tom planiranju potrebno razmišljati o bitnim pretpostavkama koje se tiču školovanja i odgoja vaše djece. Zato vam se obraćamo ovim pismom, da bismo naglasili na što trebate pripaziti, osobito kao katolički vjernici.

U skladu s obvezama što ih predviđa školski sustav već je sada nužno donijeti i one odluke koje se odnose na pohađanje vjeronauka u školi, posebno ako vaše dijete iduće godine započinje osnovnoškolsko ili srednjoškolsko obrazovanje.

Naime, ako se vaše dijete upisuje u prvi razred osnovne ili srednje škole, važno je da zatražite i ispunite anketni list koji vam je škola dužna ponuditi pri upisu. U tome anketnom listu naznačite da želite da vaše dijete pohađa katolički školski vjeronauk. Školski je vjeronauk predmet koji je dan na izbor, a vašim izborom postaje obveznim predmetom. Time svome djetetu omogućujete da u okviru školskoga programa dublje upoznaje svoju vjeru i da se izgrađuje na vrijednostima kršćanskoga odgoja.

Ako ste anketu, u kojoj izražavate svoju odluku da vaše dijete pohađa školski vjeronauk, ispunili na početku prvoga razreda osnovne škole, anketu nije potrebno ispunjavati svake iduće godine. Ako se pak vaše dijete upisuje u prvi razred srednje škole, anketni list potpišite zajedno sa svojim djetetom.

Kao biskupi, dužni smo također reći da je vjeronauk u školi na području naših biskupija jedan od uvjeta za primanje sakramenata svete pričesti i svete potvrde. Tu napomenu smatramo važnom, budući da su školski vjeronauk i župna kateheza usklađeni tako da na različite načine pripremaju djecu za život u Crkvi i u društvenoj zajednici. Ako biste iz nekoga razloga ispisali svoje dijete iz školskoga vjeronauka, svakako biste time njemu nanijeli duhovnu štetu. Naglašavamo to i radi izbjegavanja kasnijih poteškoća ili nesporazuma koji se mogu susresti prigodom neposrednoga pripremanja za slavljenje sakramenata u župi.

Dragi roditelji, ističući i cijeneći vaše napore i odgovornost za odgoj i obrazovanje vlastite djece, želimo očitovati svoju blizinu vašim nastojanjima, prateći ih brigom za kršćanski odgoj koji se ostvaruje ponajprije u obitelji, ali jednako tako i u župnoj zajednici, kao i u školskim ustanovama.

Vaša je uloga nezamjenjiva i vaše je pravo da sudjelujete u izboru odgojno-obrazovnih sadržaja za svoje dijete neotuđivo, premda smo svjedoci da postoje pokušaji da se to roditeljsko pravo ospori i da netko drugi odlučuje o tome kako će se poučavati i odgajati vašu djecu.

Dobro nam je poznato da je vjerski odgoj važna sastavnica unutar cjelovitog odgoja i obrazovanja, jer on ne samo da daje potrebno znanje o vjerskim sadržajima, nego i odgaja za one vrijednosti koje izgrađuju djecu i mlade u moralno-duhovnoj dimenziji njihova života. To je moguće steći upravo sudjelovanjem u vjeronaučnoj nastavi.

Školski vjeronauk, kako u osnovnoj tako i u srednjoj školi, nije tek povijest religija niti opća religijska kultura, nego upoznavanje katoličke vjere. Učenici u školskome vjeronauku imaju mogućnost upoznati sadržaj i značenje katoličke vjere za svoj osobni život, ali i uvidjeti doprinos kršćanstva u razumijevanju smisla ljudskoga života, u suočavanju sa suvremenim pitanjima hrvatske povijesti, kulture i nacionalnog identiteta. Učenici se u školskome vjeronauku upoznavaju i s drugim religijama i kulturama, odgajajući se za međusobno razumijevanje, poštivanje i dijalog.

Cijenjeni roditelji, premda ćete naići na razne prigovore, na pritisak pojedinih medija koji stvaraju negativnu sliku o vjeronauku u školi, molimo vas da ne zanemarite roditeljski poziv koji vam je Bog povjerio.

U suradničkoj odgovornosti želimo i dalje poboljšavati vjeronauk u školi, nošeni Radosnom viješću Isusa Krista.

Odajući vam priznanje za sve što činite za dobro svoje djece, a posebno za njihov vjerski odgoj, srdačno vas u Gospodinu pozdravljamo i zazivamo na vas i vašu obitelj Božji blagoslov.

Vaši biskupi

 

 

MISNE NAKANE OD 12.06.2016. DO 19.06.2016.

12. Ned. 11. NEDJELJA U GODINI, Ivan F., Gašpar, Leon 08:00 ++JAKOV I MAGDALENA RUBINIĆ I ++IZ OBIT. RUBINIĆ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: +Antonija Božić

11:30 ++ANTE I IVAN MIOČ I++IZ OBIT. MIOČ
19:00 ++VLADO JURČEVIĆ
13. Pon. Sv.Antun Padovanski, Ante, Antonija, Toni 19:00 NA NAKANU OBIT. MIHIĆ
 
14. Uto.

 

Valerije, Rufin, Elizej 19:00 ++ANTO I FRANJKA MAJSTOROVIĆ

+ANDRIJA HERC

+MILKA SOVIĆ I ++IZ OBIT. SOVIĆ

+ANĐELKA VITIĆ

++MARA I LUKA BRKIĆ I +BLAŽENKA KOVAČEVIĆ

+BORIS HERCEG

+JANJA I IVO BURUŠIĆ

ZA ZDRAVLJE NADE MIKULIĆ

ZAHVALA ZA DOBIVENE MILOSTI-ZA ERIKA

NA NAKANU OBIT. ŠUKER

15. Sri. Vid, Modest, Toma 19:00 +ZORKA MILOVAC I ++IZ OBIT. MILOVAC
16. Čet. Aurelije, Zlatko, Gvido, Franjo 19:00 +STJEPAN NIKOLIĆ
17. Pet. Diogen, Terezija, Laura, Lovro, 19:00 +MARA PETRIČEVIĆ

ZA ++IZ OBIT. BOSNAR

++IVANKA I VID KALAMIR

ZA DUŠE U ČISTILIŠTU

+NEVENKA JARDAS

+IVAN HERCEG

NA NAKANU OBT. ŠUKER

NA NAKANU OBIT. CRNICA, MATOC I ŽIVKOVIĆ

18. Sub. Marcela, Paula, Ljubo, Elizabeta 19:00 DAN MOLITVENE ZAJEDNICE TREĆE SRCE – NAKANA ZA NEROĐENE
    ++STJEPAN I MLADEN GAJŠAK I

++ROK I JOSIPA (Ž) ŠKALIČKI

19. Ned. 12. NEDJELJA U GODINI, Romuald G.,

Bogdan, Rajka

08:00 ++TOMISLAV I RUŽA STJEPANOVIĆ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

MLADA MISA NAŠEG ŽUPLJANINA ANTE JONJIĆA

11:30 ++IZ OBIT. PRAJDIĆ I MAJDANDŽIĆ

 

ŽENIDBENI NAVJEŠTAJ: HRVOJE IVANUŠIĆ I MATEJA VOĐINAC

                                            DAVOR BIONDIĆ I MIA MARIJA JAKELIĆ

                                            MATIJA BARANČEK I IVANA JURJEVIĆ

                                            DANIJEL POLJAK I ADRIANA KRSNIK

                                            MIROSLAV ŠVARC I NATALIJA BENCETIĆ

 

KRŠTENI 11.06.2016. MARO KUČAN, JAN GALIC I LEON ČUJKO