«

»

pro. 14

Župne obavijesti 14.12.2014.

Crkva BD Marije Kraljice apostola Zapešić (8)Danas je druga nedjelja u mjesecu, dan našeg župnog Caritasa, ali ujedno je i nedjelja hrvatskog Caritasa. Zato prikupljamo novčani prilog za župni i nacionalni Caritas. Unaprijed zahvaljujemo na vašoj dobroti!

Umjesto biblijske grupe u adventu će biti molitveno-biblijski susreti, koji će se održavati svakoga ponedjeljka u Došašću u prostorijama kluba umirovljenika na šetnici, a vodit će ih časna sestra Ozana Krajačić.

U petak 19.12. u 19:45h s. Ozana Krajačić će imati božićnu duhovnu obnovu u Crkvi.

 • Sutra u ponedjeljak 15.12. duhovni nagovor i molitvu će imat fra Ante Barišić. Početak je u 18h, u 19 je misa a nakon mise je klanjanje.
 • Roditelji prvopričesnika imaju susret u petak 19.12. u 19:45. Na tom susretu će ispuniti prijavnice za prvu pričest svoje djece, poslušati nagovor s. Ozane i također će biti prilika za ispovijed.
 • U uredu možete pretplatiti katolički tisak (GK, Naša ognjišta i Živo vrelo).
 • Akcija unošenja borova i pravljenja štalice je u ponedjeljak 12. od 8:30h
 • Kićenje borova i crkve biti će u utorak 23.12. za točno vrijeme i organizacijske detalje upitati s. Helu.
 • Zornicama se svakog dana (osim nedjelje) pripremamo za Božić. Svakoga dana bude preko 400 vjernika na misi, a na čaju i kiflicama u dvorani ostane više od 200 djece i odraslih. Slastičarnica Lucijana ove godine časti kiflicama.
 • Prije zornice i za vrijeme zornice iskoristite priliku i ispovjedite se na vrijeme kako ne biste morali stajati u dugim redovima za veliku božićnu ispovijed 22.12. u 17h.
 • Djeca na zornice mogu donijeti nekvarljive namirnice i staviti ih u košaru kod kipa sv. Alojzija Stepinca, a volonteri župnog karitasa će hranu podijeliti siromašnima.
 • U predvorju crkve možete vidjeti i kupiti adventske i božićne ukrase koje su izrađene u župnoj kreativnoj radionici i u radionici zajednice „Vjera i svjetlo“. Sav prihod od prodaje ide u humanitarne svrhe.
 • Upisujemo naše starije, bolesne i nemoćne župljane koji bi htjeli primiti svete sakramente ispovijedi i pričesti. Lijepo molimo da bolesne, koje nismo do sada pohodili, prijavite u župni ured (osobno ili telefonski).
 • Do jučer je lukno (obiteljski dar) podmirilo tek 35% obitelji. Podsjećamo one koji su zaboravili.
 • U župnom uredu možete upisati mise za 2015., ali do 31.12. samo tri nakane po osobi.
 • Jučer je bio božićni sajam. Odaziv je mogao biti bolji s obzirom na lijepo vrijeme.
 • Božićni koncert je u slijedeću nedjelju 22.12. u 20h
 • Mladi koji idu u Prag imaju večeras susret poslije mise u crkvi.

 

 

Treća i četvrta nedjelja došašća

Treća nedjelja – Obraćenje

Ivan Krstitelj, tamo u pustinji, poziva na obraćenje, na promjenu života i tvrdi ”Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje”. Evanđelje po Mateju…

”JA VAS, ISTINA, KRSTIM VODOM NA OBRAĆENJE,

ALI ONAJ KOJI ZA MNOM DOLAZI JAČI JE OD MENE.

JA NISAM DOSTOJAN OBUĆE MU NOSITI.

ON ĆE VAS KRSTITI DUHOM SVETIM I OGNJEM.”

I Isus je došao ka Ivanu da ga krsti, kako bi se ispunilo što su proroci prorokovali. Ivan ga odvraća riječima da on njega treba da krsti a sada ka njemu dolazi. I odmah nakon krštenja izađe Isus iz vode. I na njega siđe Duh Božji.

Radujmo se… Po našem Spasitelju i na nas je sišao Duh Sveti. Prepoznajmo tu radost među nama. Problem naših dana i problem naših života je to što Bog nije očit ili barem nije onoliko koliko bi mi to željeli. On je skriven, diskretan, tajanstven, nevidljiv. A tu je oko nas, svugdje prisutan. Velika je nesreća današnjeg čovjeka u tome što ne prepoznaje Boga u svojoj sredini. Zato, u ove dane, neka vanjska priprema za blagdane ne zamagli i ne potisne onu unutra u srcu. Tu se događa susret s Bogom. U svojoj pripravi za Božić, poravnajmo put Gospodinu.

 

Četvrta nedjelja – Evo službenice Gospodnje…

Još je nekoliko dan do Božića. Do Božjeg utjelovljenja. Najveća i najradosnija vijest, čija jeka traje do današnjih dana. Bog ostaje sebi vjeran. Dolazi neprimjetno, ovijen velom šutnje. Za svoj susret sa Zemljom on izabire Nazaret, malo i zagubljeno mjesto u dalekoj rimskoj provinciji a ne neko svjetsko središte moći. Beskrajno daleki i svemogući Bog, o kojem je Marija slušala od svojih učitelja i roditelja, želi se udomiti među ljudima. I ta se preobrazba treba po njoj dogoditi. Naši problemi u vjeri doimaju se dosta mali i gotovo smiješni u usporedbi s onim što je Marija proživljavala za vrijeme Utjelovljenja. Anđelov ”Ne boj se Marijo” samo malo daje naslutiti što se događalo u njezinoj nutrini. Njezino pitanja ”Kako će to biti kad muža ne poznajem” otkriva samo donekle njezinu unutarnju tjeskobu. Ali, strah je prevladan.

”EVO SLUŽBENICE GOSPODNJE, NEKA MI BUDE PO RIJEČI TVOJOJ.”

To je najbolji odgovor koje jedno ljudsko biće može dati svom Stvoritelju. To je odgovor prve vjernice Novog Saveza.

 

A što je s nama…

a, što je s nama. Da li smo se pripremili za Božić…Da li su u našim srcima pripremljene jaslice…Koliko smo jaslica pripremili u srcima drugih…Koliko ćemo božića dati ove godine drugima…Ne samo željeti ”Sretan Božić” nego i dati ga. Ne samo kupiti ga nekim skupim poklonom nego svojom žrtvom i djelotvornom ljubavlju prema bližnjima koji vani čekaju da se mi vratimo a i prijateljima koji su s nama tu u Kaznionici.

Da bi smo to mogli, potrebno je da si ovdje, u Kaznionici, svaki od nas pronađe unutrašnji mir ako već ne kroz svakodnevne molitve, jer nije se još tako približio Gospodinu, onda bar kroz sabranost i razmišljanje u miru, u tišini, kakav je to život imao Gospodin a kakav život imam ja. Da iz tih mislim pronađem ideje i pute svojeg budućeg života jer nitko od nas ne želi da se, po izlasku iz zatvora, ponovno vrati natrag. Gospodin je došao i otkupio naše grijehe, otvorimo se prema Gospodinu i obratimo se. Predajmo mu i ove naše današnje grijehe. On će ih rado uzeti na sebe ako vidi da smo se promijenili, obratili i da smo odlučili ići putem gdje grijeh gubi bitku sa našom vjerom u budući istinit i pravedan život. S GOSPODINOM.

 

 

Misna čitanja: Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Bî čovjek poslan od Boga, ime mu Ivan. On dođe kao svjedok da posvjedoči za svjetlo da svi vjeruju po njemu. Ne bijaše on svjetlo, nego – da posvjedoči za svjetlo. A evo svjedočanstva Ivanova. Kad su Židovi iz Jeruzalema poslali k njemu svećenike i levite da ga upitaju: »Tko si ti?«, on prizna; ne zanijeka, nego prizna: »Ja nisam Krist.« Upitaše ga nato: »Što dakle? ­Jesi li Ilija?« Odgovori: »Nisam.« »Jesi li prorok?« Odgovori: »Ne.« Tada mu rekoše: »Pa tko si da dadnemo odgovor onima koji su nas poslali? Što kažeš sam o sebi?« On odgovori:

»Ja sam glas koji viče u pustinji: ’Poravnite put Gospodnji!’

– kako reče prorok Izaija.«

A neki izaslanici bijahu farizeji. Oni prihvatiše riječ i upitaše ga: »Zašto onda krstiš kad nisi Krist, ni Ilija, ni prorok?« Ivan im odgovori: »Ja krstim vodom. Među vama stoji koga vi ne poznate – onaj koji za mnom dolazi, komu ja nisam dostojan odriješiti remenje na obući.« To se dogodilo u Betaniji, s onu stranu Jordana, gdje je Ivan krstio.

Riječ Gospodnja.

Iz 61,1-2a.10-11; Lk 1,46-50.53-54; 1Sol 5,16-24; Iv 1,6-8.19-28

 

 

RECEPT
U obitelji je bio stari crni mačak koji je nakon večere izražavao svoje posebne potrebe. Nije uzimao hranu, nije izlazio niti išta drugo poduzimao dok nije dobio ono do čega mu je bilo najviše stalo.

Kad bi svi posjedali, skočio bi nekomu u krilo. Ako toga nije bilo, dosađivao bi se i nervozno čekao da svi posjedaju.

Kad bi dospio u nečije krilo, umiljavao bi se sve dok ga ne bi pogladili po leđima. Tada bi mu proradili svi osjećaji; previjao bi se tražeći udoban smještaj, pružao šape, počinjao glasno presti i puhati. Sve ih je promatrao umiljatim, širom otvorenim očima, pokazujući potpuno mačje povjerenje.

Djeca su govorila: „Atila želi presti.“

Otac je to ovako objasnio: „Nije on jedini u našoj obitelji koji osjeća tu potrebu. Osjećamo je i ja i moja žena. Ta potreba nije posebno vezana ni za jednu dob. No osobito je vidljiva kod djece, koja jedva čekaju da ih netko zagrli, uzme u naručje, povede za ruku, da ih se pokrije kad idu na počinak. Nema u tome ničega lošeg, jednostavno takvi smo stvoreni.

Ima puno stvari koje bih želio svoj djeci svijeta, no kad bih morao izabrati samo jednu, bio bi to da se svakom djetetu, u bilo kojem dijelu svijeta, omogući da barem jednom dnevno prede kao naš mačak.

Mačkama i djeci treba omogućiti da predu.

Ferrero

 

 

MISNE NAKANE OD OD 14.12.-21.12.2014.

14. Ned.
 1. NEDJELJA DOŠAŠĆA;

 

08:00 ZA +RUŽICA, LJUBICA I JOSIP BIRT, TE ANE I VLADIMIR PREBEG
10:00 SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE- Spomen: ZA ++IZ OBIT. MIŠOR I GASS
11:30 ZA ++IZ OBIT. JONJIĆ
19:00 +BERISLAV TOGONAL
15. Pon. Blažena Jula i sestre, mučenice 07:00 NA NAKANU OBIT. TURALIJA
19:00 ++ZDENKA I DUBRAVKO SLAVIĆ 
16. Uto. Hagaj, Adela, Zorka, Hugo 07:00 +MARKO PANDUREVIĆ+ŠTEFICA JURNIČKA

NA NAKANU ZA JOSIPA

19:00 +RUŽA PAVLOVIĆ+ALOJZ I ANA GALINEC, TE

STJEPAN I TEREZA NOVOSEL

+ANA ŠPELJAK

+FRANE ŠAMIJA

+IVAN ŠRETER

NA NAKANU ZA KRISTINU I TOMISLAVA

NA NAKANU ZA ZDRAVLJE MARIJA

 

17. Sri. Lazar, Modest, Hijacint 07:00 ++STJEPAN, ANICA I MARKO PANDUREVIĆ
19:00 +FRANJO MRŠO 
18. Čet. Malahija prorok 7:00 ++STJEPAN, ANICA I MARKO PANDUREVIĆ
19:00  NA NAKANU MOLITVENE ZAJEDNICE TREĆE SRCE
19. Pet. Anastazije, Urban, Tea 07:00 ++DRAGICA PEVEC I ++IZ OBIT. PEVECNA NAKANU OBITELJI STANKOVIĆ
19:00 +IVICA BIROVČEC+VINKO I MARGARITA DUBRAVČIĆ, TE

+SRĐAN SOLJAČIĆ

+RUŽA, ANDRIJA I ANKA KOBAŠ

++DANICA I MILAN JANDREČIĆ, TE

++IZ OBIT.MILEČKI

++KATICA I IVAN ŠIMUNOVIĆ,T E

FRANJO I RUŽA MILETIĆ

+SLAVKO SOFTA

 

20. Sub. Honorat, Časlav, Zenon 07:00 ZA DUŠE U ČISTILIŠTU
19:00 ++JURAJ JURATOVAC 
21.  Ned.
 1. NEDJELJA DOŠAŠĆA;

 

08:00 +MARTA KLAIĆ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE- Spomen: za zdravlje malog ERIKA JURANA
11:30 ++MARIJA I MARIJAN TOMIČIĆ, TE ANA BAČIĆ I ++IZ OBIT. BAČIĆ I TOMIČIĆ
19:00 +IVAN BUDIMČIĆ