«

»

velj. 15

Župne obavijesti 15.2.2015.

Crkva BD Marije Kraljice apostola Zapešić (8)U srijedu (18.2.) je Pepelnica. Mise s obredom pepeljenja su u 7 i 19h. Maslinove grančice od prošle godine možete ostaviti u predvorju crkve, pa ćemo ih spaliti i napraviti pepeo za pepeljenje.

U korizmi će biti pobožnost križnog puta utorkom i petkom u 18:30h, a nedjeljom u 18:15h. Djeca će od časne s. Hele dobivati sličice s motivima Isusove muke, koje će sakupljati. Krizmanici su pozvani dolazili redovito na križni put.

 • Župni vjeronauk (Kateheza) za srednjoškolce je svakog utorka u 20:30 u novouređenom klubu za mlade „Makapo“. Ovaj utorak umjesto kateheze idemo na Samoborski fašnik. Polazak ispred crkve u 20:15, povratak oko 23:30. Mladi neka se jave p. Vinku ili animatoricama kako bismo mogli organizirati prijevoz.
 • U petak 20.2. Križni put, večernji misu i klanjanje predvodi vlč. Dragutin Goričanec.
 • Datum krizme je prebačen s 9. na 23. svibnja 2015. Roditelji i krizmanici neka povedu o tom računa.
 • Župno HODOČAŠĆE U RIM—25. Travnja 2015. Prijave su do 1. travnja ili dok se ne popuni autobus. Pri prijavi je potrebno uplatiti akontaciju od 500 kn.
 • Biblijski sat je ponedjeljkom u 19:45.
 • Prilika za sakrament ispovijedi je utorkom, petkom i nedjeljom prije i/ili za vrijeme svetih misa.
 • Sastanak Župnog ekonomskog vijeća je u četvrtak u 20h. Tema sastanka: Financijski izvještaj, izrada mozaika na pročelju crkve (zabat), Financijski izvještaj za 2014., Sanacija krova na Pastoralnom centru.
 • Na Televiziji Zaprešić možete vidjeti svake nedjelje župnikovu poruku i razmišljanje na temu nedjeljnog evanđelja.
 • Anonimni alkoholičari su udruženje muškaraca i žena koji dijele svoja iskustva, snagu i nadu u rješavanje njihovog zajedničkog problema i pružaju pomoć jedni drugima u oporavku od alkoholizma. Jedini uvjet za članstvo je želja za prestankom konzumiranja alkohola. Susreti srijedom u 18h.
 • Sastanci članova Marijine legije održavaju se ponedjeljkom u pastoralnom centru s početkom u 17:00 sati. Sve zainteresirane za članstvo u Marijinoj legiji pozivamo u isto vrijeme na isto mjesto da se priključe.
 • Ministrant je osoba koja pomaže svećeniku prilikom Euharistije. To je služba koja iziskuje savjesnost, urednost, poslušnost, molitvu prije i nakon svete mise i spremnost za činjenje dobra tijekom cijeloga dana jer ipak to je osoba koja služi pred samim Kristom i samoga Krista. Djeca od 3. Razreda mogu se prijaviti u ministrante dovoljno je doći 10 minuta prije mise u sakristiju i javiti se Saši ili Stipanu.
 • .

 

 

 

Korizma 2015

 1. veljače (srijeda) ČISTA SRIJEDA – PEPELNICA
 2. ožujka (subota) ŽUPNO HODOČAŠĆE NA STEPINČEV GROB

12.3.(četvrtak) – 14.3. (subota) Duhovna obnova (18h)

 1. ožujka (Subota) Dekanatska duhovna obnova za mlade (17 h)

28.–30. ožujka POHODI BOLESNICIMA I USKRS. ISPOVIJEDI

 1. ožujka SVETKOVINA SV. JOSIPA

 

Ponedjeljkom: biblijski susreti u biblioteci (19.45 h)

Utorkom: put križa, misa

Srijedom: hagioterapija (20h)

PETKOM: put križa, misa i korizm. propovijed, klanjanje  (18.30 h)

NEDJELJOM: put križa i sv. misa (18.30 h)

 

 

 

Pepelnica

Pepelnica ili Čista srijeda je dan kojim započinje korizmeno vrijeme koje traje 6 tjedana ili 40 dana (ne računajući nedjelje). Evanđelje nas uči da bismo korizmeno vrijeme trebali započeti: milostinjom, molitvom i postom. Sve to treba činiti ponizno, tiho i u skrovitosti.

Korizma je vrijeme promjena! Pepelnica ili Čista srijeda dan je pokore, razmišljanja, i prvog konkretnog djela pokore – posta i nemrsa.  U Katoličkoj Crkvi dva su zapovjedna posta i nemrsa; Čista srijeda i Veliki petak. Post obavezuje sve katolike od navršene 16.  do započete 60. godine života, a nemrs za starije od 14 godina. Bolesni i nemoćni nisu obavezni na opsluživanje posta i nemrsa. Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu. Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso. Uočiti treba ovo: u dva dana “strogog posta” (Čista srijeda i Veliki petak) nije samo post, nego zajedno, i post i nemrs! Znači: vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok (“do sita”), jer je post i ne jede meso, jer je nemrs!

Obred pepeljenja u današnje vrijeme je simboličan, ali za katolika ozbiljan čin. Posipanje pepelom oduvijek je simboliziralo ljudsku prolaznost, promjenu, kajanje za svoje loše postupke i istovremeno spremnost za nove, bolje korake i za obraćenje. Pepeo u Bibliji označava i stanje žalosti i nesreće. Pepeo se dobiva od sagorjevanja blagoslovljenih grančica masline korištenih na Cvjetnicu prethodne godine. Opet simbolika, sagorjevanje znači čišćenje. Kao kad se plemeniti materijali oslabađaju od nečistoće. Osim simbolike naglasak je i na kontinuitetu.

Obred pepeljenja obično je “pod misom”, poslije Evanđelja i homilije, usred otajstva euharistijske službe. Svećenik će kratkim obredom i svetom vodom blagosloviti pepeo na pladnju. Zatim će, u znak ozbiljne želje za pokorom i obraćenjem, najprije sebi, a zatim svakom prisutnom vjerniku posuti po glavi malo pepela. Dok posipa vjernike pepelom izgovara riječi: „Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti.“ (lat: Memento homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris) iz knjige Postanka, s asocijacijom i aluzijom na izgon praroditelja iz raja ili „Obratite se i vjerujte Evanđelju!“ Isusov poziv iz njegova Govora na gori.

Pepeo je simbol pokore i pomaže nam u razvijanju duha poniznosti i žrtve. Pepeljamo se kako bismo obuzdali oholost svojih srdaca i podsjetili se da je život na zemlji prolazan. Treba znati kako cilj ovog kršćanskog spomendana i korizme nije u sebičnim namjerama(dijeta, prilika za smršavjeti, dotjerati svoj izgled), već je cilj unaprijediti sebe u odnosu sa svojim bližnjima i u odnosu s Bogom. Post i dijeta nisu iste stvari. Dijeta isključuje duhovnu dimenziju posta. Kršćanski post kao temeljnu nakanu ima držati budnim tijelo i dušu, probuditi ih za pozornost prema Bogu. Broj 40 je biblijski broj koji označava puninu vremena, savršenstvo, postizanje određenog cilja. Korizma je vrijeme od 40 dana našeg hoda. U tom vremenu nailazimo na kušnje, pitanja, različite izazove i ponude, no to je i vrijeme koje nam nudi rast i sazrijevanje.

 

 

 

MISNE NAKANE OD 15.02.2015. – 22.02.2015.

 

15. Ned. 6. NEDJELJA KROZ GODINUFaust, Klaudije, Vito

 

 

 

08:00 ZA DUŠE U ČISTILIŠTU
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE-Spomen: za ozdravljenje  mlade majke JELENE HALAMBEK   i   malog ERIKA JURANA
11:30 ++ILIJA KLJUČEVIĆ I +IZ OBIT. KLJUČEVIĆ,MIŠIĆ I ČIČAK
19:00 ++IVICA, ANA I MATO OPIĆSpomen: ++Stanić Kata, Mato i Pavo
16. Pon. Julijana, Samuel, Danijel, Miljenko 07:00 ++JOSIP PERVAN I LUCIJA IVEŠIĆ
19:00 ++ELIZABETA I VLADO SOLOMUN I++IZ OBIT.SOLOMUN I BOKUNIĆ
17. Uto. Bartol, Benedikt, Flavije, Darko 07:00 ZA ++IZ OBIT. LJEVAR I MUŠAN
19:00 ++BARBARA I JOSIP VUKIĆ+ILIJA MARIĆ

+VERONA DORINKO

+KATARINA KIKAS

++MARKO, JELENA I PETAR BUJANOVIĆ I

++IZ OBIT.BUJANOVIĆ

ZA OZDRAVLJENJE TONKE

ZA OZDRAVLJENJE JELENE HALAMBEK

18. Sri. PEPELNICA –ČISTA SRIJEDA 07:00 +LJUDEVIT DOSTAL I ++IZ OBIT. DOSTAL, SEVER, DOROTIĆ I BAĆANI
19:00 NA NAKANU MOLITVENE ZAJEDNICE TREĆE SRCE
19. Čet. Konrad, Rajko, Blago, Ratko 07:00 ++MARICA I STJEPAN BABIĆ
19:00 ++MARIJA I VINKO TANTA
20. Pet. Leon Čudotvorac, Lav, Lea, Slobodan 07:00 +STJEPAN KANTOLIĆ
19:00 +MARIJAN ŠMAGUC+JOSIP DUJMOVIĆ

ZA ++IZ OBIT. ŠKARIKA

+PIA MARIA ŠPRALJA

+MARA MARŠIĆ

+NIKOLA JELIČIĆ

++MARTIN, BOŠKO, LUCA I TEREZA SUŠIĆ

+NEVENKA ČOBIĆ

NA NAKANU OBIT. VLAIČIĆ

ZA OZDRAVLJENJE JELENE HALAMBEK

21. Sub. Petar Damjanski, Damir, Natalija 07:00 ++STIPE I MARIJA BUBLIĆ
19:00 +MARIJAN JURIČ
22. Ned. PRVA KORIZMENA NEDJELJA-ČISTAKAT. SV.PETRA Tvrtko 08:00 +MARIJAN JURIČ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE-Spomen: +Anđelka Puhak
11:30 ZA ++IZ OBIT. PETKOVIĆ, CVETKOVIĆ, JEREB,ČUČA I KOSALEC
19:00 +JOSIP TRAVAŠ I ++IZ OBIT. TRAVAŠ