«

»

lis. 16

Župne obavijesti 16.10.2016.

dji_0058Večeras misu u 19h predvodi vlč. Dragutin Goričanec.

Sutra 17.10. u 19:45 u Velikoj dvorani je projekcija filma Dražena Bušića „BOŽJI ČOVIK“ i knjige „APOKALIPSA – RAT ZA DUŠE“

U srijedu, 19. listopada, u 20:00 sati bit će roditeljski sastanak za roditelje ovogodišnjih KRIZMANIKA u Velikoj dvorani.

 • U četvrtak, 20. listopada, u 19.30 sati u prostorijama PC-a bit će sastanak ŽPV-a i ŽEV-a. Molimo vijećnike da se odazovu!
 • Slijedeća nedjelja je Svjetski dan misija, kada se na poseban način moli za uspjeh misija te se prikupljaju sredstva za njihovo ostvarenje.
 • HRTovu reportažu po postavljanju reljefa na pročelje crkve pogledajte na župnoj web stranici www.mka.hr
 • Listopadske pobožnosti su svagdanom pola sata prije večernje mise. Roditelji podsjetite svoje ministrante da barem jednom tjedno dođu na krunicu i misu.
 • Nedjelja bračnih jubileja je 6.11.2016. Na misi u 10 sati će bračni parovi koji ove godine imaju (su imali) okruglu obljetnicu braka (10,15,20,25,30, 40…75) godina braka obnoviti svoja bračna obećanja. Parovi koji slave neka se jave u župni ured 3312-633.
 • U subotu, 22. listopada u 19.00 sati u crkvi sv. Ivana Krstitelja, Zagrebačka Filharmonija održat će prigodni koncert povodom 21. godišnjice grada Zaprešića. Na repertoaru je: Ludwig van Beethoven: 1. SIMFONIJA u C-duru op.21; Jakov Gotovac: PJESME ČEZNUĆA; Ludwig van Beethoven: 7. SIMFONIJA u A-duru op.92. Orkestrom ravna DAVID DANZMAYR, dirigent a pjeva DUBRAVKA ŠEPAROVIĆ MUŠOVIĆ, mezzosopran.
 • Izbori za Župno pastoralno vijeće (ŽPV) su u nedjelju 6.11. U slijedeću nedjelju 23.10. mora biti objavljena lista kandidata. „Listu kandidata sastavlja župnik, no neka se pri određivanju liste posavjetuje, napose sa župnim vikarom, redovnicima i redovnicama, vjeroučiteljem i drugim župnim suradnicima, kao i dosadašnjim članovima ŽPV i ŽEV i drugima“ Stoga molim sve da mi što prije pomognu sastaviti listu od 50 imena., najbolje ime kandidata poslati SMS porukom na broj 091 73 88 507
 • Kateheze u župi:
 • Predškolci subotom u 10h
 • Prvi i drugi razred subotom u 11:00 (Dubravka 091 240 2415)
 • Prvopričesnici subotom u 10 i u 11. (s.Hela 098 9346 570)
 • Ministranti subotom u 11h (Mirko 099 577 2478)
 • Krizmanici nedjeljom u 17h. (p. Vinko 091 73 88507)
 • Biblijska grupa – ponedjeljkom u 19:45 (p. Goran 0989044970)
 • Srednjoškolci utorkom u 20:30h u Makapu (p. Vinko 0917388507)
 • Studenti Petkom u 20:30 (p. Goran 0989044970)
 • Mladi 25+ (Zoran 095 748 4246)
 • Hagioterapija srijedom
 • Najava: Duhovna obnova p. Ciril Čuš Zaprešić: 23.-24.11.2016.

Ženidbeni navještaj:  DUBRAVKO TEPEŠ i SUZANA JAGUŠT

BORIS PERKOVIĆ i MARIJA IVANČIĆ

FRANO DUGANDŽIĆ i IVANA PANTAR

JOSIP DORNER i PETRA HALAMBEK

 

 

Projekcija filma Božji čovik 17.10.2016. u 19:45

Večer s Draženom Bušićem autorom filma BOŽJI ČOVIK i knjige APOKALIPSA – RAT ZA DUŠE, održat će se u velikoj dvorni 17.10.2016. u 19:45 SATI.

Tijekom večeri biti će prikazan cijeli film (60 min.), nakon čega će autor predstaviti svoju novu, devetu po redu knjigu. Film na DVD-u i knjigu posjetitelji će moći nabaviti za vrijeme programa.

 

Radnja dokumentarca BOŽJI ČOVIK kreće od osobnog svjedočenja čovjeka koji je bio ovisnik o heroinu, prati njegov životni put kroz smrtonosnu bolest, preko pokušaja suicida te vodi ka obratu koji se dogodio u Kući susreta Tabor. Njegovu obraćenju slijedio je obraćenje njegove obitelji. Boris i njegova supruga Dolores ne samo da su povjerovali u Krista, oni Mu već deset godina svim srcem služe! U Kaštel Novom su pokrenuli molitvenu Zajednicu sveti Leopold u kojoj su svoju novu duhovnu obitelj pronašli mnogi koji su i sami nekada bili na rubu društva: bivši narkomani, osuđivani kriminalci… Ukratko, riječ je o iznimnoj službi koja se temelji na zahvalnosti Bogu a koja sada već dotiče stotine ranjenih i opterećenih.

U filmu Sudjeluju: Boris i Dolores Bašić, o. Branko Zebić, don Jure Vrdoljak, fra Ivan Matić te članovi Zajednice sveti Leopold.

 

Knjiga APOKALIPSA – RAT ZA DUŠE je knjiga nade. Govori o posljednjim vremenima ali na bitno drugačiji način od većine drugih koje se bave ovom tematikom. Autor ukazuje na znakove koji najavljuju najvažnije događaje koji će se odigrati na Zemlji ali bez populizma i senzacionalizma. Čitatelj zato ovdje dobiva vrlo realan uvid onoga što se sprema i gdje smo sada mi u svemu tome. Ovo je poziv kršćanima da prepoznaju te znakove ali ujedno i poticaj da započnu djelovati u sili Duha Svetoga kao nikada do sada. Apokaliptički rat za duše već traje. Autor poručuje: „Pokrenimo se jer vremena je sve manje!“

 

 

 

Župa Marije kraljice apostola – Zaprešić

17.10.2016. U 19:45 SATI

Kristina Bušić, Snaga za život

Kontakt: 098 9558 351

 

 

 

 

Kardinal Bozanić: Stav o Crkvi koji smo naslijedili iz Jugoslavije moguć je razlog što neki pružaju otpor Vatikanskim ugovorima

Kardinal Josip Bozanić u razgovoru za HRT progovorio je o vjeronauku u školama, Ugovoru sa Svetom Stolicom i kanonizaciji blaženog Alojzija Stepinca.

“Vjeronauk je prije 25 godina ponovno uveden u hrvatske škole, na temelju Ugovora Svete Stolice i RH te na temelju provedbenog ugovora Vlade i Hrvatske biskupske konferencije”, izjavio je kardinal Josip Bozanić u razgovoru za HRT.

“U osnovnim školama vjeronauk kao izborni predmet odabire 90 posto učenika, u srednjim školama njih 75 posto, što govori o tome da je u našim školama uveden po demokratskom slobodnom izboru”, rekao je. Naglasio je kako je vjeronauk nakon II. svjetskog rata nasilno izbačen iz škola.

Na pitanje o mogućoj reviziji Ugovora sa Svetom Stolicom, kardinal Josip Bozanić odgovorio je kako ugovori i konkordati sa Svetom Stolicom imaju trajnu vrijednost, a da je Hrvatska njima ušla u krug europskih zemalja koje imaju posebne odnose sa Svetom Stolicom.

Dodao je kako je Crkva u Hrvatskoj bila u nezavidnom položaju, što se tiče reguliranja tog statusa u bivšoj Jugoslaviji. “To je možda uzrok otporu nekih manjih skupina ljudi tim ugovorima”, zaključio je. U razgovoru je kardinal Bozanić rekao kako je proces kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca dobro napredovao te da je s jedne strane – priveden kraju. S druge strane – čeka se mišljenje mješovite komisije.

 

 

 

Biskupi o neprimjerenom odnosu prema prošlosti

Iz priopćenje sa 53. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije:

Naime, u zadnje je vrijeme sve očitije da se nastoji ne samo nastaviti s manipuliranjem okolnostima i s brojem žrtava u Drugome svjetskom ratu, osobito u iznošenju neistina i neutemeljenih tvrdnja gledom na logor u Jasenovcu. S druge strane, biskupi smatraju neprihvatljivim i štetnim sadašnji odnos mjerodavnih hrvatskih ustanova i hrvatske države općenito prema žrtvama komunističkoga režima, posebice kada se radi o masovnim grobištima i zemnim ostacima stradalnika, kako u Hrvatskoj, tako i u drugim zemljama, osobito u Republici Sloveniji. Primijećeno je da se s nadograđivanjem poznatih velikosrpskih mitova zanemaruju stradanja hrvatskoga stanovništva u Domovinskom ratu, uništavanje imovine, među kojom je osobito bolno razaranje kulturnih i duhovnih dobara, te nedovoljno uvažavanje uloge hrvatskih branitelja u ostvarenju slobode i nezavisnosti.

Biskupi stoga pozivaju mjerodavna tijela hrvatske države da ulože potreban napor, kako bi se – na transparentan način, a to znači u skladu s najboljim suvremenim znanstvenim metodama i kulturološkim pristupima – rasvijetlila istina o Jasenovačkim logorima, kao i događaji i stradanja nakon Drugoga svjetskoga rata. Time će se žrtvama pokazati dužno poštovanje, a istinom unijeti više mira u živote obitelji čiji su članovi nastradali. Važno je to isticati jer smo u zadnjim desetljećima iskusili koliko zla mogu donijeti ideologije, podupirane političkim mitovima jer nisu utemeljene na činjenicama i povijesnim istinama pa često predstavljaju hrvatski narod i državu kao genocidne i zločinačke.

Biskupi zato pozivaju narod i društvo na zajedništvo i zrelost kako bi imali snage nositi se s novim pokušajima stvaranja mitova i širenja neistina. To nije poziv “vraćanja u prošlost”, nego poticaj i želja osloboditi se tereta i utega koji iz prošlosti opterećuju sadašnjost i zamagljuju pogled prema budućnosti.

 

 

MISNE NAKANE OD 16.10.2016. DO 23.10.2016.

16. Ned. 29. NEDJELJA U GODINI, Marija Margareta, Hedviga 08:00 ++IZ OBIT. SVETLIČNI
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA
11:30 ZA ++ PAUL I PAVAO ŠARIĆ I ++IZ OBIT. ŠARIĆ, BABIĆ, JAPUNDŽIĆ I RUPČIĆ
19:00 ZA ++IZ OBIT. MAJDANDŽIĆ I PRAJDIĆ
17. Pon. Ignacije A., Vatroslav, Cvjetka 19:00 NA ČAST SRCU MARIJINU
18. Uto.  LUKA EV., Lukša, Amabilis 19:00 +JOSIP RIBIĆ++LUKA I MARA BRKIĆ I

++IZ OBIT. BRKIĆ I ROMAJ

+ANTE VUCIĆ

++IZ OBIT. BORIĆ

+STJEPAN KANTOLIĆ I

++IZ OBIT. KANTOLIĆ I HORVAT

ZA DUŠE U ČISTILIŠTU

+JANJA MARIJAN I ++IZ OBIT. MARIJAN

+ZLATA JUKIČIĆ

+BLAŽ VUKADIN

+MIRKA (ž) MARIČIĆ

 

19. Sri. Ivan B., Izak, Pavao od Križa 19:00 ++RUŽICA, LJUBICA I JOSIP  BIRT, TE VLADIMIR I ANA PREBEG 
20. Čet. Sanja, Irena, Adela, Živko 19:00 ZAHVALA ZA UNUKA LUKU 
21. Pet. Uršula, Kaja, Vendelin, Hilarije, Zvjezdan 19:00 +DRAGICA I JURAJ DUPKO I++IZ OBIT. DUPKO I RIBIĆ

+KATA ANTOLOVIĆ

++LUCIJA I DRAGUTIN MILOŠEVIĆ, TE

FLORIJAN I BARBARA BABIĆ

+IVICA ORDANIĆ

ZA ++IZ OBIT. MIĆANOVIĆ

+NADA MILULIĆ

NAKANA ZA LIDIJU I MARKA

NA NAKANU OBIT. ŠTIMAC

22. Sub. Ivan Pavao II, Dražen, Marko 19:00 +ŠTEFICA NAĐ I ++IZ OBIT. NAĐ
   
23. Ned. 30. NEDJELJA U GODINI, Ivan Kapistran, Teodor 08:00 ZAHVALA ZA DOBIVENE MILOSTI- OBIT. MILETIĆ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA
11:30 ++BRANKO, STJEPAN I DRAGICA BERIĆ
19:00 +IVAN STARČEVIĆ