«

»

tra. 15

Župne obavijesti 17.4.2016.

Danas je Četvrta uskrsna nedjelja – u Crkvi je poznata i kao nedjelja Dobrog Pastira. Kao takva ona je tradicionalno posvećena molitvi i razmišljanju o duhovnim zvanjima. Molimo Gopodara žetve da pošalje ranike u žetvu svoju.

Večeras je tradicionalno Hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u Stepinčevu katedralu. Euharistijsko slavlje u 19 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

 • Slike i video prve pričesti možete vidjeti na župnoj web stranici mka.hr – Za dodatne primjerke DVD u HD rezoluciji i za izradu fotografija javiti se FotoLabu. Pavla Lončara 8A. Male fotograije 10×15 – 1,8kn/kom; Velike fotografije 13×18 – 3,5kn/kom
 • Grad Zaprešić i župa BDM Kraljice apostola poziva vas na predstavljanje knjige Ante Nadomira Tadića Šutre „Luč Hrvata“. Predstavljanje upriličujemo u Zaprešiću župna dvorana MKA 24. travnja 2016. nedjelja u 20 sati knjigu će predstaviti: Goran Mrnjavac, prof. I Ante Nadomir Tadić Šutra, autor radujemo se vašem dolasku! Ante Nadomir Tadić Šutra rođen je u Otoku na Cetini, zaseok Ovrlja, na blagdan Svetoga Roka, 16. kolovoza 1963. Od 5. kolovoza 1995. živi i djeluje u hrvatskom kraljevskom gradu Kninu. Piše pjesme i prozu. Umirovljeni je časnik Hrvatske vojske. Diplomirao je na Sveučilištu u Zadru, na Odjelu za informatologiju i komunikologiju. Profesor je komunikoloških predmeta. Izabran je u nastavno zvanje predavača u području društvenih znanosti, polje informacijske i komunikacijske znanosti, grana komunikologije.  Objavljivao je poeziju i prozu u dnevnim novinama, tjednicima i periodičnim publikacijama, nastupao na programima radija i televizije u domovini i dijaspori.
 • Roditelji vrtićke djece, upišite ih u program odgoja u vjeri. Cilj katoličkog vjerskog odgoja djece predškolske dobi je senzibilizirati dijete za njegovu duhovnu dimenziju kao potrebu koja ga čini osjetljivim za otkrivanje, primanje i oblikovanje njegova života u odnosu na sebe, drugoga, te na poseban način Boga primjereno njegovoj dobi i otvoriti duhovnu dimenziju djeteta i oplemeniti ga za stvarne i jedine vrijedne ljudske vrijednosti – savjest, intelekt, karakter, vjera, ljubav, nada i osobnost. Kod upisa u vrtić zaokružite katolički odgoj u vjeri.
 • Veliki župni zbor ide od 22.-24.4. na gostovanje u provincijalnu kuću u Friedberg i u hrvatsku katoličku misiju u Augsburg. U programu je predviđen i posjet benediktinskom samostanu Andechs i Palotincima u Salzburg.

 

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus:

»Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom. Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve. Ja i Otac jedno smo.«

Riječ Gospodnja.

Tko može biti kum?

Kumstvo nije prijateljski čin, nego služba u ime Rimokatoličke crkve. Zato Crkva traži od vjernika određene uvjete koji su potrebni da bi netko mogao vršiti službu kuma. Krsni kum je jamac u ime Crkve da će dijete biti kršćanski odgojeno. Kumstvo je put i proces a ne jednokratni čin. Kumovi su pozvani primjerom i riječju poučavati svoje kumče vjerskom životu, što znači i sami živjeti uzornim vjerničkim životom.

Prije nego što nekoga odaberemo za kuma, potrebno je provjeriti je li ta osoba ispunjava potrebne uvjete koje traži crkveni zakon. Ako kumovi nisu iz naše župe trebaju otići do svoga župnika, koji će izdati pismeno posvjedočenje da mogu biti kumovi.

UVJETI ZA KUMSTVO   

 • treba biti katolik s navršenih 16 godina života;
 • treba biti kršten, pričešćen i krizman;
 • kum ne može biti onaj tko je samo civilno vjenčan nego mora biti i crkveno vjenčan i krizman; (moguće je vjenčati se bez svete potvrde – krizme, ali će vas svećenik upozoriti da nećete moći biti kum na krštenju i krizmi dok ne primite sakrament svete potvrde);
 • kum ne može biti onaj tko je rastavljen i ponovno civilno vjenčan ili živi u vanbračnoj zajednici;
 • kum ne može biti onaj tko živi nevjenčano (npr. mladić i djevojka) sve dok ne sklopi sakrament svete ženidbe;
 • kum treba provoditi život u skladu sa katoličkom vjerom i crkvenim naukom;
 • otac i majka ne mogu biti kumovi svome djetetu.

 

POSVJEDOČENJE (Potvrda o prikladnosti za kumstvo) je dokument koji je potreban da bi netko mogao biti kum/a, a izdaje ga župa u kojoj kum/a ima prebivalište.

U slučaju da kum ili kuma nisu primili ni jedan sakrament u župi u kojoj prebivaju, dužni su podići Potvrdu o primljenim sakramentima u župi krštenja ili župi gdje je sklopljen sakrament ženidbe temeljem koje mogu dobiti POSVJEDOČENJE.

Kumovi koji imaju prebivalište u našoj župi (ovdje su primili sakramente) – ne trebaju donositi ništa. Važno je samo da znaju koje godine su primili koji sakrament.

Kumovi koji imaju prebivalište u našoj župi (ovdje nisu primili ni jedan sakrament) – potrebno je donijeti Potvrdu o primljenim sakramentima (podižu ih u župi gdje su sakramente i primili).

Novčanica

Jedan poznati govornik započeo je svoj seminar tako što je podigao novčanicu od 50 eura u vis. U prostoriji je bilo ukupno 200 ljudi.

Pitao je: “Tko želi ovu novčanicu?”

Svi su podigli ruke.

Nastavio je: “Ovih ću 50 eura dati nekome od vas, ali najprije ću još nešto napraviti.”

Zgužvao je novčanicu. Potom je upitao: “Želite li je još uvijek?”

Sve su ruke bile i dalje u zraku.

Zatim je nastavio: “A kad ovo napravim?”… Bacio je novčanicu na pod i cipelama je utrljao u prljavi pod.

Podigao je novčanicu; bila je zgužvana i skroz prljava.

“Dobro, tko je od vas želi sada?” upitao je.

Ruke su još uvijek bile podignute.

Onda je rekao: “Dragi prijatelji, upravo smo naučili jednu veoma dragocjenu lekciju. Što god da sam napravio s ovom novčanicom, vi ste je željeli i dalje, jer ni u jednom trenutku nije izgubila na vrijednosti. U svakom je trenutku vrijedila 50 eura!”

Često nam se u životu dogodi da nas netko odgurne od sebe, da padnemo nisko, da se osjećamo izgužvani i bačeni u blato. To su činjenice iz svakodnevnog života… Ponekad se osjećamo kao da ne vrijedimo ništa.

Bez obzira što ti se dogodilo u životu ili će se tek dogoditi, TI nikada nećeš izgubiti na vrijednosti. Bio prljav ili čist, izgužvan ili ispeglan, TI si i dalje neprocjenjiv za sve one koji te vole više od ičega na svijetu, naročito Bogu! Naši se životi ne vrednuju prema onome što radimo ili koga poznajemo, već prema onome TKO smo mi.

“Ti si poseban, ne zaboravi to – NIKADA!”

I uvijek imaj na umu: Jednostavni ljudi sagradili su Noinu arku, a stručnjaci Titanik 😉

Bog te ljubi, baš takvog kakav si sada… u ovome trenutku!

Nepoznati autor

 

“Svim ljudima vjera u Boga usađena je u srce. Lažu oni koji kažu da ne vjeruju u Božje postojanje; jer noću i u samoći sumnjaju.”
(Lucije Enej Seneka mlađi, 4. pr. Kr. – 65 po.Kr., rimski pjesnik, filozof i političar)

“Malo filozofije vodi nas u ateizam, ali duboka filozofija dovodi čovjeka ponovno do religije.”
“U Boga ne vjeruju samo oni koji u njegovu nepostojanju nalaze interes.”
(Francis Bacon, 1561-1626, engleski filozof, esejist i državnik, utemeljitelj metodologije znanosti)

“Jedini razlog zašto mnogi misle da je teško spoznati Božje postojanje i bit duše je to što svoj duh nikada ne odvajaju od osjetila i ne izdižu ga iznad tjelesnoga svijeta.”
(René Descartes, 1596-1650)

MISNE NAKANE OD 17.04.2016. DO 24.04.2016.

17. Ned. USKRSNA NEDJELJA

(NEDJELJA DOBROG

PASTIRA), Šimun

08:00 ++JURAJ I DRAGICA DUPKO I

++IZ OBIT. DUPKO I RIBIĆ

10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA OZDRAVLJENJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 ++IVO I ANĐA BREČIĆ I CVITA I JURE ĆUBELA
19:00 ++IZ OBIT. PERŠOLJA

 

18. Pon. Euzebije, Roman, Apolonije 19:00 DAN MOLITVENE ZAJEDNICE TREĆE SRCE

+STIPO JUROŠ I ++IZ OBIT. JUROŠ I ZELIĆ

 
19. Uto.

 

Marta, Leon, Berta 19:00 +MARIJA LONČAR I ++IZ OBIT. LONČAR

+LJILJANA FRANOLIĆ

+ALOJZIJA ŽARKO

+MILAN LOVRIĆ

+MARKO ŠOLAJA

++IZ OBIT. BAHORIK I ODOBRAŠIĆ

NA NAKANU

ZAHVALA ZA 47 GODINA BRAKA IVANA I GORDANA

– OBIT. VAISTINA

 

20. Sri. Anicet, Sulpicije, Marcijan, Agneta, Dina 19:00 ++MARIJA, JOSIP I KATA MAVROVIĆ
21. Čet. Anzelmo, Konrad, Goran 19:00 ++IZ OBIT. HADROVIĆ I PORODEC
22. Pet. Soter i Kajo, Vojmil. Leonida, Teodor 19:00 ++IZ OBIT. PENAVA

++ANTUN I PERA VUDIĆ, TE BARICA I VILIM LOZAR

++LJUBICA I JURAJ MASNJAK

ZA DUŠE U ČISTILIŠTU

ZA DUHOVNO ZDRAVLJE NAŠIH MLADI

ZA SRETAN POROD NATAŠE JERKOVIĆ

23. Sub. Juraj, Adalbert, Đurđica, Đuro, Helena   ++JOSIP I FRANJO ČORAK I ++IZ OBIT. ČORAK
   
24. Ned. 5. USKRSNA NEDJELJA,

Fidel, Vjeran, Vjera, Marija

08:00 ++ANA I JURAJ ŠVIGIR I ++IZ OBIT. ŠVIGIR
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA OZDRAVLJENJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 ZA DUŠE U ČISTILIŠTU
19:00 NA ČAST SRCU MARIJINU

 

 

ŽENIDBENI NAVJEŠTAJ:         BOJAN ŠAVRLJUGA I RENATA ZAJEC