«

»

sij. 17

Župne obavijesti 17. siječnja 2021. – DRUGA NEDJELJA KROZ GODINU

Sveci i imendani sljedećeg tjedna: u ponedjeljak Margareta Ugarska; u četvrtak je sveta Agneza (Janja), djevica i mučenica; u petak Vinko Pallotti – svetkovina.

Sutra započinje Molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Središnje ekumensko slavlje bit će u subotu, 23. siječnja u 19 sati u crkvi Svetog Marka Križevčanina u Zagrebu.

Pallottijevo. U petak je svetkovina svetog Vinka Pallottija, utemeljitelja Družbe katoličkog apostolata. Svečano misno slavlje u predvodit će p. Tomislav Rukavina DI.

Zahvaljujem svima koji su uplatili prilog za župu, koja se trenutno nalazi u težem financijskom stanju. Župa se financira isključivo od vaših priloga i ne dobiva ništa niti od države niti od nadbiskupije.

  • Ovaj tjedan se ispovijeda u utorak i srijedu od 18 sati u Pastoralnom centru.
  • Pomoć za obitelj Ljubić. Prošlog je tjedna za obitelj Ljubić uplaćeno 760 kuna, od toga na župni račun 500 kuna. Hvala vam!
  • Blagoslov obitelji. S pohodom obitelji koje su se prijavile nastavljamo u ponedjeljak s početkom u 9 sati. Za vrijeme blagoslova molimo domaćine da nose maske. Raspored blagoslova:

 

Vincenzo Pallotti piše o misli vodilji naše Družbe „Ljubav nas Kristova pokreće“:

„Plemenita, žarka ljubav koja služi
mora nam biti najdubljim pokretačem u svakom radu.
Iz ljubavi prema Kristu radimo apostolski,
ne zbog urođenog poriva za stvaranjem i potvrđivanjem,
pa ni iz ljubomore ili taštine.
Svaki od nas mora se odlikovati ljubavlju.“


(preveo pater Jozo Ivić SAC)

 

Uoči svetkovine svetog Vinka Pallottija

 

PALOTINCI – DRUŽBA KATOLIČKOG APOSTOLATA
Societas Apostolatus Catholici – SAC

Družbu apostolskog života osnovao je rimski svećenik sveti Vinko (Vincenzo) Pallotti (Rim, 22. travnja 1795. – Rim, 22. siječnja 1850.), nakon što je duboko pogođen materijalnom i duhovnom bijedom stanovništva Rima pokrenuo niz apostolskih inicijativa (sirotište za djecu, poljoprivredna škola, večernje škole za radnike, duhovne vježbe, duhovna asistencija osuđenicima na smrt, njega bolesnika u bolnicama itd.), u čemu mu se pridružilo i više drugih svećenika i suradnika.

Djelo Katoličkog apostolata blagoslovio je 4. travnja 1835. kardinal Carlo Odescalchi te se taj datum smatra danom osnutka Družbe. Papa Grgur XVI. izdao je Družbi dekret pohvale 11. srpnja 1839., a Sveta Stolica je konstitucije konačno potvrdila 22. siječnja 1910. Zaštitnica Družbe je Marija, Kraljica apostola, a geslo su riječi sv. Pavla apostola: »Caritas Christi urget nos« (Kristova nas ljubav pokreće).

Palotinci (naziv po prezimenu utemeljitelja) su družba svećenika i braće koji polažu zavjete beženstva, poslušnosti, siromaštva, ustrajnosti, zajedništva dobara i duha služenja. Družba danas ima oko 2300 članova koji djeluju u oko 300 zajednica u 40ak zemalja svijeta na svim kontinentima. Palotinci se bave ponajprije misijskim radom, vjerskom izobrazbom odraslih i mladih te dušobrižništvom, a posebno polje apostolata predstavlja izdavačka djelatnost. Jedno od primarnih težišta njihova rada je suradnja s laicima.

U Hrvatsku prvi palotinac, flamanski svećenik p. Josef de Brant dolazi 1969. godine, pastoralno pomaže u župi Ivankovo kod Vinkovaca i postavlja temelje zajednici palotinaca u Hrvatskoj. Godine 1974. u župi Ivankovo Mladu Misu slavi p. Marin Plum, prvi Hrvat palotinac. Od te iste godine hrvatski bogoslovi umjesto u Njemačkoj studij teologije pohađaju u Zagrebu; u početku stanuju u Grkokatoličkom sjemeništu u Zagrebu. Prva kuća Družbe u Zagrebu je kanonski utemeljena 5. travnja 1975. uz kapelu bl. Leopolda Bogdana Mandića u Subotičkoj ulici 15 na Ljubljanici (danas župa Ljubljanica-Voltino). U kolovozu 1978. Družba je kupila veću kuću u Remetama (Remetski kamenjak 24) čiji je prvi rektor bio p. de Brant. Ta je kuća punih 20 godina služila ne samo kao sjedište Hrvatske delegature palotinaca (ustanovljena 11. siječnja 1978.) i dom za bogoslove, već je to bila kuća susreta mnogih palotinskih prijatelja i gostiju, mjesto prevođenja i izdavanja knjiga, sklonište za izbjegle i prognane u Domovinskom ratu te karitativna ustanova (u vrijeme rata Palotinski Caritas dnevno je opskrbljivao hranom oko 800 obitelji i osigurao i podijelio na stotine tona pomoći).

Dana 3. studenoga 1995. u Zaprešiću je osnovana župa BDM Kraljice apostola i povjerena palotincima. Punih pet godina kao bogoslužni prostor služilo je omanje atomsko sklonište u gradu, a prvi župnik p. Mijo Šibonjić stanovao je u iznajmljenom stanu zajedno s p. Željkom Lemaićem. Godine 2000. izgrađen je pastoralni centar, a 2004. godine i župna crkva koju je 7. svibnja 2005. posvetio zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.

 

† pater Jozo Ivić SAC – „Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!“

 

P. Jozo Ivić rođen je u Tramošnici Donjoj 28. rujna 1954., a 2. listopada biva kršten. Ondje odrasta zajedno sa sestrom i dvojicom braće u vjerničkoj obitelji. Od 1962. do 1970. polazi osnovnu školu. U Zagrebu upisuje Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju, stanuje u Međubiskupijskom sjemeništu i 1974. polaže ispit zrelosti.

Preko p. de Branta upoznaje palotince Južnonjemačke provincije i odlazi u Schwäbisch Gmünd, gdje je svladao njemački, a potom u untermercbaški novicijat, gdje studira filozofiju, te 9. listopada 1977. polaže prve zavjete. U Vallendaru započinje studij teologije kojeg u Zagrebu završava 1981. Doživotne zavjete polaže 5. listopada 1980. u Obermerzbachu, da bi 7. prosinca po polaganju ruku augsburškoga pomoćnog biskupa Manfreda Müllera bio zaređen za đakona u fridberškoj crkvi svetog Vinka Pallottija. Svećeničko će ređenje uslijediti 28. lipnja 1981. u đakovačkoj katedrali polaganjem ruku biskupa Ćirila Kosa.

Na papinskom sveučilištu Gregoriana stječe 1983. licencijat iz područja fundamentalne teologije. Prvo kao kapelan, a potom kao župnik (1984.-1995.) pastoralno djeluje u Vinkovcima gdje je unatoč zaprekama komunističkog režima uspio sagraditi prekrasnu crkvu posvećenu svetom Vinku Pallottiju. 80-ih preuzima službu delegata koju će vršiti do smrti.

Od 1995. do 2000. vrši rektorsku službu u Zagrebu. Nakon trogodišnjeg dušebrižništva u Vinkovcima, 2003. dolazi u Zaprešić, gdje će djelovati kao kapelan i učitelj novaka do 2015. Potom se vraća u Vinkovce te 2019. ponovo dolazi u Zaprešić. Više godina je predavao teološke predmete na Jordanovcu.

Na Veliku subotu 2020. godine, pretrpio je teži moždani udar, od čijih se posljedica neće oporaviti te umire u Vinkovcima 21. prosinca 2020. Na vinkovačkom groblju biva pokopan 23. prosinca, kada je održana i misa zadušnica koju je vodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Patra Jozu ćemo pamtiti po druželjubivosti, vedrini, duhovnosti, propovijedima, bezazlenosti i skromnosti. Mnogima od nas približio je Boga i vjeru Crkve katoličke te smo mu na tome zahvalni.

(N.B. Slika pokojnika bit će izložena u crkvi do 22. siječnja 2021.)

 

MISNE NAKANE 17.01.2021. DO  24.01.2021. 

 

Ženidbeni navještaj:  JOSIP RADOŠ i ANJA ŠTIMAC