«

»

velj. 19

Župne obavijesti 18. veljače 2018. – 1. Korizmena

Kateheze 10 Božjih zapovijedi u župi bl. Alojzija Stepinca u Rakitju su nedjeljom u 19:30h. Polazak župnog kombija je u 19h iz crkvenog dvorišta.

Četvrtkom u 20.00 sati na Trgu sv. Ivana Pavla II moli se krunica za Domovinu Hrvatsku. Molitva je u organizaciji bratovštine Marijanskog zavjeta za Domovinu.

 • Ministranti neka ministriraju svake nedjelje ali i kojim
 • Korizma je vrijeme obraćenja i pokore. Obraćenje započinje priznanjem grijeha, iskrenim kajanjem i odlukom da ćemo biti bolji. Stoga će u biti prilika za ispovijed utorkom, petkom i nedjeljom prije i/ili za vrijeme svetih misa.
 • Pobožnost Križnog puta u našoj župi je utorkom i petkom 18.30 sati; i nedjeljom u 18:15h.
 • U četvrtak, 8. ožujka (od 16 do 21h) naša župa zajedno sa župom sv. Petra hodočasti na grob bl. Alojzija Stepinca u zagrebačku katedralu. Cijena prijevoza je 20 kuna, a prijaviti se možete u župni ured svaki radni dan u uredovno vrijeme župnog ureda. Bus polazi u 16 sati iza crkve.
 • Kateheze za mlade i odrasle su četvrtkom i nedjelom u 20h.
 • Druženje za umirovljenike je svakog petka iza večernje mise u župnoj konobi.
 • Na stolu za tisak možete nabaviti katoličke novine i časopise: Mali koncil, Glas koncila, Veritas, Svjetlo Riječi, KANU, Glasnik srca Isusova.
 • Slijedeću nedjelju, 25. veljače 2018. u 20.00 sati u Dvorani „Vinko Pallotti“ admiral Davor Domazet – Lošo predstavlja knjigu ADMIRALOVI ZAPISI 2 Što je istina. Ulaz slobodan.
 • Srednjoškolci i drugi mladi imaju katehetski susret utorkom u 20:30 u Makapu.
 • Molitvena zajednica gorušičino zrno ima redoviti molitveni susret ponedjeljkom nakon večernje mise. Svi koji žele moliti skupa ili imaju potrebu da se zajenica za njih moli neka dođu. Posebno su pozvani mladi ljudi.
 • Molitvena ekipa mladih (MEM) sastaje se srijedom u 20h u župnoj konobi.
 • Molitveno-formacijski susret za bračne parove je 3. ožujka od 17 do 20h.
 • Lužnica: Biblijsko-molitveni seminar kao mogućnost dubljeg uranjanja u značenje vremena korizme održat će se u našem Centru od 2.- 4. ožujka 2018. Vrijeme održavanja – od petka, 2. ožujka u 17 sati do nedjelje, 4. ožujka poslije ručka (oko 14 sati). Voditeljica: dr. s. Stjepanka Stanić, milosrdnica, teolog. Cijena: 450 kn u što je uračunat puni pansion – noćenje i svi obroci te kotizacija. Prijave na luznica.hr
 • Laudato televizija je projekt angažiranih katolika laika željnih da Crkva u Hrvatskoj ima televizijski kanal koji će u svojim emisijama pratiti redoviti život Crkve koja je bogata mnogim stvarnostima i doprinosi svekolikom razvoju naše zemlje. Prateći hod svog naroda, činila je to Crkva kroz stoljeća, a u novim i drugačijim okolnostima čini to i danas, želeći biti u službi općeg dobra cijelog društva. Gledatelji u Hrvatskoj LTV mogu pratiti na MAXtv-u, kanalu 503

 

Korizma 2018

 1. veljače (srijeda) ČISTA SRIJEDA – PEPELNICA
 2. i 17. veljače (petak i subota) korizmena duhovna obnova vlč. Ciril ČUŠ
 3. ožujka (četvtak) Zaprešićko HODOČAŠĆE NA STEPINČEV GROB
 4. ožujka (nedjelja u 20h) koncert pansionske baštine
 5. ožujka (ponedjeljak) SVETKOVINA SV. JOSIPA
 6. ožujka (srijeda) Večer milosrđa – Dekanatska duhovna obnova za mlade (20 h)

25.–30. ožujka POHODI BOLESNICIMA I USKRS. ISPOVIJEDI

 1. ožujka (subota 9-21h) Duhovni seminar „
 2. ožujka (nedjelja) CVIJETNICA – NEDJELJA MUKE GOSPODNJE
 3. OŽUJKA (ponedjeljak) VELIKA ISPOVIJED (17h)

29.–31. ožujka SVETO TRODNEVLJE

 1. travnja (nedjelja) U S K R S

 

7 načina kako imati dobru korizmu

 1. Napravite si plan – Najbrži način za upropastiti korizmu je imati dobre namjere, ali ne i dobar plan. Budite precizni. „Više ću moliti“ nije dovoljno dobar plan. Kad donesete odluku, svakodnevno se pridržavajte svoga plana. Korizma je vrijeme molitve, posta i djela ljubavi. Za svaka ova tri navedena načina odaberite kako ćete se u svakomu poboljšati. Zapišite si to na papiru i tako svaki dan ili tjedan smislite novi način. Jedan savjet: neka plan bude ostvariv.
 2. Pročitajte dobru knjigu – Sveci nas stalno potiču da trebamo čitati dobre i poticajne duhovne knjige, a uistinu nema boljeg vremena za početak ove mudre prakse nego u korizmi. Čitanje Svetog pisma i životopisa svetaca je odličan početak. Evo nekoliko prijedloga za čitanje u korizmi: Nasljeduj Krista“, Kako ćemo ljubiti Isusa Krista, Filotea, Duhovnost posta, Život Kristov“
 3. Ispitajte sebe – Učinite temeljit ispit savjesti koji će vam pomoći procijeniti vaše duhovno zdravlje. Zapamtite, smisao korizme nije samo u odricanju od slatkiša i drugih stvari u kojima uživamo, već upokajanju, što značiodustajanju od grijeha i povratku  k’ Bogu, našem dobrom Ocu. Redovni ispiti savjesti nas uvode dublje u našu nutrinu i to može biti bolno, no to je zdrava bol koja obnavlja dušu.
 4. Priznajte i ispovijedajte svoje grijehe – Nakon što ispitate svoju savjest, logičan sljedeći korak je otići na ispovijed.
 5. Molite – Budimo iskreni, svi možemo više moliti, a korizma je prikladno vrijeme za planiranje i provedbu svakodnevne molitve koja može ući u naše dnevno pravilo kroz ostatak godine.
 6. Postite – Isus je postio u pustinji. Korizma je dobro vrijeme da preusmjerimo svoje napore i obnovimo našu predanost. Posebno bismo trebali postiti od stvari koje od nas često oduzimaju dragocjeno vrijeme.
 7. Dajte milostinju – Za vrijeme korizme smo posebno pozvani dublje osjetiti žrtvu Gospodina našega Isusa Krista na križu. To je najveći čin velikodušnosti u povijesti, jer Isus nije umro samo za svoje prijatelje, već i za svoje neprijatelje. „Bog pokaza svoju ljubav prema nama time što je Krist, dok smo još bili grešnici, umro za nas“ (Rim 5,8).

 

 

 

Papa Franjo: Evo kako pravilno postiti

Postite dosljedno, ne zato da se pokazujete prezirući druge ili u svađama i prepirkama – pozvao je jučer papa Franjo na misi u Domu svete Marte i potaknuo da se pitamo kako se ponašamo prema drugima.

Upravo prvo čitanje jučerašnje liturgije iz Knjige proroka Izaije ističe kakav bi to bio post koji želi Gospodin: „Kidati okove nepravedne, razvezivat spone jarmene, puštati na slobodu potlačene, slomiti sve jarmove“ – ponovio je Papa.

Post je jedan od zadataka korizme – podsjetio je Sveti Otac i nastavio – Ako ne možete strogo postiti da osjetite glad do kosti, postite ponizno, ali istinski. Prorok Izaija ističe mnoge nedosljednosti u praksi: ne možete biti zauzeti samo vlastitim poslovima i novcem, jer post je odricanje; ne možete mučiti radnike i zahvaljivati Gospodinu da možete postiti. Pokoru, međutim, treba činiti u miru; ne možete s jedne strane razgovarati s Bogom, a s druge razgovarati s đavlom, jer to je nedosljedno.

Ne postite više kao danas, tako da se u visini čuje vaš glas, odnosno ističući: mi postimo, mi smo katolici, to je naša praksa; mi pripadamo onoj udruzi, mi postimo uvijek, činimo pokoru… Postite ispravno ili činite pokoru na nedosljedan način kako kaže Gospodin, bučno, da vas svi vide i kažu: „Gledaj kakav pravednik, to je pravedna žena…“ To je prijevara i znači krivotvoriti krepost – rekao je papa Franjo.

Moramo se urediti, ali ozbiljno, s osmijehom, tako da se ne vidi da činimo pokoru. Postite da biste pomogli drugima, ali uvijek s osmijehom – potaknuo je Papa i dodao – Post se sastoji i od poniženja, a ono se ostvaruje misleći na vlastite grijehe i moleći Gospodina za oproštenje. Ali ako se sazna za taj grijeh koji sam učinio, ako dođe u novine, kakva bi to bila sramota! Sramite se takvog razmišljanja – rekao je Sveti Otac i pozvao na odbacivanje nepravednih okova.

Post koji Gospodin želi, kako kaže prvo čitanje liturgije znači, podijeliti kruh s gladnima, uvesti u kuću siromahe i beskućnike, obući gole, ne zanemariti svoje roditelje. Danas se raspravlja o tome da li da damo krov onima koji ga traže ili ne – primijetio je Sveti Otac i potaknuo – činite pokoru tijekom korizme tako da osjetite glad; više molite i pitajte se kako se ponašate prema drugima? Pomaže li vaš post drugima? Ako ne pomaže, nije dosljedan i vodi vas na dvostruki put. Glumimo da smo kršćani, pravednici…, kao farizeji i saduceji. Ali unutra to nismo. Tražite ponizno milost dosljednosti. Ako ne možete nešto učiniti, nemojte činiti – naglasio je papa Franjo i zaključio – Nemojte činiti stvari nedosljedno. Činite samo ono što možete činiti, ali dosljedno kršćanski.

   MISNE NAKANE OD  18.02.2018. DO  25.02.2018.

 

18. Ned. 1. KOR. NEDJELJA (ČISTA), Šimun, Bernardica 08:00 ++MARA I VICE MARŠIĆ
      10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
    11:30 +JOSIP PERVAN I ++IZ OBIT. PERVAN
19:00 DAN MOLITVENE ZAJEDNICE TREĆE SRCE

-NAKANA ZA NEROĐENE-

+IVAN MOGUŠ

19. Pon. Konrad, Rajko, Blago, Ratko, Lucija

 

19:00 ++ROZA I STJEPAN KEREČENI
20. Uto. Leon, Eleuterije, Lav, Slobodan

 

19:00 ++IZ OBIT. BURIĆ
21. Sri. Petar Dmjani, Damir, Natalija, Robert

 

19:00 +MARIJAN JURIČ I ++IZ OBIT. JURIČ
22. Čet. Katedra Sv. Petra, Izabela, Tvrtko 19:00 ++ELIZABETA I VLADO SOLOMUN I

++IZ OBIT. SOLOMUN I BOKUNIĆ

 

23. Pet. Polikarp, Romana, Grozdan, Jozefina

 

19:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)

 

24. Sub. Montan, Goran, Modest, Blago

 

19:00 +NEVENKA PETRIČEVIĆ I ++IZ OBIT. PETRIČEVIĆ

 

25. Ned. 2. KOR. NEDJELJA (PAČISTA), Donat Zad. 08:00 +VINKO CRNJAK I ++IZ OBIT. CRNJAK
10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
11:30 ++IZ OBIT. CAKTAŠ I HERCEG
19:00 ++ANĐELKA I VLADO PUHAK I

++IZ OBIT. PUHAK I PROVIĆ

 

 

 

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Duh nagna Isusa u pustinju. I bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu.

A pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!«

Riječ Gospodnja.