«

»

sij. 18

Župne obavijesti 19.1.2014.

U srijedu, 22. siječnja 2013. slavimo blagdan svetog Vinka Pallottija, utemeljitelja i zaštitnika Družbe katoličkog apostolata, kojoj pripadaju i svećenici ove župe. Blagdan ćemo proslaviti dvjema svetim misama: jutarnjom u 07:00 sati i večernjom u 19:00.  Na večernjoj misi će biskup mons. dr. Pero Sudar, blagosloviti novu sliku sv. Vinka Pallottija, koju je naslikao poznati umjetnik akademski slikar Darko Škoda. Nakon mise svi su pozvani na domjenak u Veliku dvoranu. Molimo žene koje mogu nešto ispeći ili skuhati (francuska salata, štrudle i pite, kiflice, pizzette, kolači…) neka se jave u župni ured 3312-633.

 • Financijski izvještaj za prošlu godinu pogledajte na oglasnoj ploči ili na župnoj web stranici www.mka.hr
 • Župno HODOČAŠĆE U Poljsku 12.—16. Svibnja 2014. Prijave su do 1. ožujka 2014 ili dok se ne popuni autobus. Pri prijavi je potrebno uplatiti akontaciju od 500 kn. Već je prijavljeno 30ak hodočasnika.
 • Hodočašće (izlet) na Pohorje se odgađa za subotu 15.2.2014. polazak u 7h, povratak oko 19. U programu uključeno, šetanje, sanjkanje, skijanje, misa i druženje. Cijena puta 60kn po osobi, gratis za djecu do 10 godina.
 • Nekvarljivu hranu, odjeću i obuću možete donijeti u župni Karitas svakoga dana u rado vrijeme župnog ureda.
 • Neokatekumenska zajednica pozvati na kateheze za odrasle nedjeljom i četvrtkom u 20h u Pastoralnom centru.
 • U četvrtak, 23. siječnja 2014. u 18.00 sati, u sklopu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, u crkvi sv. Ivana Krstitelja bit će sv. Misa za jedinstvo kršćana. Sv. Misu će predslaviti mons. Ivan Miklenić, arhidakon Zagorskog arhidakonata i urednik Glasa Koncila. Nakon sv. Mise slijedi Euharistijsko klanjanje.
 • Kateheze i probe zborova se nastavljaju redovito:
  • Mješoviti zbor četvrtkom u 20h
  • Zbor Mladih četvrtkom u 21h
  • Dječji zbor subotom u 9h
  • Zbor i kateheza predškolaca subotom u 9:45h
  • Ministranti subotom u 11h
  • Prvopričesnici subotom u 10 i 11h
  • Krizmanici četvrtkom 8,9,10,11h ili 14,15,16 i17h
  • Srednjoškolski vjeronauk je utorkom u 20:30h
  • Marijina Legija ponedjeljkom u 17h
  • Gorušičino zrno ponedjeljkom u 17h
  • Biblijska grupa ponedjeljkom u 19:45
  • Katekumeni ponedjeljkom u 10:00h
  • Hagioterapija je srijedom u 20h.
 • Tečaj njemačkog za djecu ponovo kreće 1.2. u 15h. Prijave će biti na prvom susretu. Cijena troškova organizacije tečaja je 50kn mjesečno.
 • Stolni tenis za djecu je četvrtkom i petkom od 18h.
 • Stolni tenis za odrasle je utorkom i petkom u 20h.
 • Anonimni alkoholičari se sastaju srijedom u 18h.
 • Tečaj priprave za brak održava se u Pastoralnom centru župe Marije Kraljice apostola od 03.02.-07.02.2014. s početkom u 20:00 sati. Ne trebate se prijavljivati, samo dođite.
 • Vjera i svjetlo će imati susret u nedjelju 2.2.

 

Tečajevi jezika:

Njemački za djecu od 1 do 5 razreda. Napredni i početni. Zainteresirani neka dođu na prvi sat 1. veljače ili neka se jave voditeljici tečaja Anđi Žarko. Tečaj počinje 1.Veljače i traje do 1. Lipnja. Troškovi tečaja su 50 kn mjesečno.

Talijanski za odrasle početni i napredni počinju  3. veljače ako se skupi 10 polaznika po grupi. Troškovi organizacije tečaja su 100 kn mjesečno. Prijave u župnom uredu.

 

Tribina Zajednički vidici

22. siječnja 2014. s početkom u 19.30 sati održat će se prva u nizu tribina Zajednički vidici. Ovogodišnji ciklus tribina održat će se pod zajedničkim naslovom Susreti vjere i kulture. Gosti-predavači na prvoj tribini bit će mons. Ivan Šaško i dr. sc. Ivica Šola, koji će govoriti o temi Kultura ljubavi i kultura smrti. Ulaz je slobodan!Kaptol 29a, dvorana „Vijenac“

 

Tribina filmova kršćanske tematike na temu Deset Božjih zapovijedi

Četvrta tribina filmova kršćanske tematike na temu Deset Božjih zapovijedi održat će se u petak, 24. siječnja 2014. godine s početkom u 20 sati u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu.

Na tribini će biti prikazana drama “Kako je bila zelena moja dolina“ redatelja Johna Forda.

Prije projekcije filma u temu tribine uvest će Tomislav Čegir, filmski kritičar i Irena Sever, teolog i komunikolog koji će ujedno voditi i raspravu nakon projekcije. Ulaz na tribinu je slobodan.

 

Video prijenos kardinalove kateheze

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić održat će u utorak, 4. veljače 2014. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu svoju treću od ukupno sedam kateheza za odrasle s početkom u 19.30 sati, a u sklopu pastoralnog projekta

Zagrebačke nadbiskupije „Kateheze za odrasle“ u novoj pastoralnoj godini. Tema kateheze je „Radost života u obitelji“.

Kardinalova kateheza će se prenositi uživo preko interneta u dvorani „Vinko Pallotti“ pastoralnog centra župe BDM Kraljice apostola.

 

3200€ za misije u Ugandi

Prošlog tjedna smo uplatili 3200€ na račun Sestara Kćeri Božje ljubavi, koje u Ugandi brinu za školovanje 70-ero djece. Ovisno od toga kakva je škola, koliki joj je kapacitet, što nudi, kakvi su uvjeti troškovi za školovanje jednog djeteta su od 100 do 500 eura godišnje. Hvala Vam dragi župljani koji povremeno ubacite koju kunu u škrabicu za misije, tako omogućujemo bolju budućnost afričkoj djeci u Ugandi o kojima se brine s. Vedrana Ljubić, koja je već bila kod nas u Zaprešiću i upoznala nas sa svojim misijskim radom.

 

Sveti Vinko Pallotti

Sveti Vinko (Vincenzo) Pallotti, osnivač Družbe katoličkog apostolata. Rodio se u Rimu 21. travnja 1795, a za svećenika je zaređen 1818. Njegov život odvijao se u teškim vremenima. Napoleonova vojska osvojila je Rim, papu Pija VI. odveli su kao sužnja u Francusku, a papinsku državu likvidirali. Rimski svećenik, dušobrižnik mladeži, bolesnika i zatvorenika, voditelj duhovnih vježbi i pučki misionar, duhovnik svećeničkih pripravnika i utemeljitelj Družbe katoličkog apostolata, doživio je i burnu, revolucionarnu godinu 1848. te bijeg pape Pija IX. u Napuljsko kraljevstvo. Naročitu brigu vodio je o siromasima i bolesnicima. Osnivao je dobrotvorne zaklade, radničke bratovštine, poljoprivredne škole, udruge za pozajmljivanje, sirotišta i djevojačke domove. Preteča Katoličke akcije, posebno se trudio oko uključivanja laika u apostolsko djelovanje. Težio je ponovnom ujedinjenju katolika, pravoslavaca i anglikanaca. U onim olujnim godinama Vincenzo Pallotti postavio je ključno pitanje: „Zar će katolici pokazati manje žara za stvar neba nego krivovjerci i nevjernici za stvar pakla?“ Osnivanjem Družbe katoličkog apostolata (palotinci), u travnju 1835, želio je ujediniti sve katolike u apostolskom radu za Crkvu.

Težio je silno za obnovom Crkve i održavanjem općeg sabora na kojem bi se to dogodilo. Pola godine prije svoje smrti, na Duhove 1849, napisao je pismo dekanu kardinalskog zbora Vincenzu Macchiju te je među uzrocima tadašnjih buna, propadanja vjere i morala naveo ravnodušnost i nehaj duhovnih pastira i dušobrižnika. Preminuo je u Rimu 22. siječnja 1850, nakon teške prehlade koju je uhvatio kad je jedne kišne, hladne večeri svoj kaput poklonio prosjaku. Taj sveti rimski svećenik malena stasa, ali velika duha, ponizni mistik, koji je samog sebe nazivao „ništavilom i grijehom“, znatno je pridonio katoličkoj obnovi na svim područjima. Blaženim ga je proglasio 1950. papa Pio XII, a svetim 1963. papa Ivan XXIII. Posvećene su mnoge župe i crkve diljem svijeta, među njima i župa u našim Vinkovcima. Djelo svetog Vincenza Pallottija nastavljaju njegovi duhovni sinovi, palotinci, a njegov duh živi u svima onima koji nastoje oko promicanja i razvijanja katoličkog apostolata i u njemu aktivno sudjeluju. Redovnici palotinci uspješno danas djeluju u 45 zemalja na 6 kontinenata.

MISNE NAKANE OD 19.01.2014. DO 26.01.2014.

 

19. Ned. DRUGA NEDJELJA KROZ GODINU

Mario, Ljiljana, Marta

8:00 ZA ++IZ OBIT. KOVAČEVIĆ
10:00 – SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE – 

Spomen: ++Stana, Ante i Marija Ljubičić

11:30 ++MATO BATLJAN I ++IZ OBIT. BATLJAN
19:00 ++ANĐELKO I NEDJELJKA SENTIĆ

 

20. Pon. Fabijan, Fabijana, Sebastijan 7:00 ++JOSIP I ANTONIJA ŽNIDAREC
19:00 ++IZ OBIT. ČOLAK I CRNJAK

 

21. Uto. Agneza, Janja, Neža, Epifanije 7:00 – NEMA SV. MISE –
19:00 +MARKO CULEJ

++ANDRIJA, RUŽA I ANA KOBAŠ

+SLAVICA ALAR I ++IZ OBIT. ALAR, VUKAŠINOVIĆ I JOSIĆ

+MARIJAN GALIĆ

+MIRO MOROVIĆ

ZA ++IZ OBIT. HRGA

 

22. Sri. Vinko Pallotti, Irena 7:00 +DOROTEA BIŠĆAN
19:00 ++NIKOLA KRANJC, ZLATA ĆIMAN,

MAGDICA GUDAN I ANA GLOGOLJA

 

23. Čet. Emerencijana, Ema, Vjera 7:00 +JURE, STANA, JELA I MARKO ZELJKO
19:00 ++JULIJANA I FRANJO ZDELAR
24. Pet. Franjo Saleški, Bogoslov 7:00 ++PETAR I KATICA ŠINTIĆ
19:00 ++KLARA I JANKO OREMUŠ

+IVANA ANTIĆ

NA NAKANU JEDNE OBITELJI

 

25. Sub. OBRAĆENJE SVETOG PAVLA 7:00 ++TONA I ŠIME ŽURA, TE SERAFINA PARIĆ
19:00 +SLAVICA ČOR I ++IZ OBIT. ČOR

 

26. Ned. 3. NEDJELJA KROZ GODINU

Timotej, Tit, Paula

8:00 NA NAKANU OBIT. JURIĆ
10:00 – SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE – 
11:30 ++FRANJO, TOMO, JOSIPA I MARICA CRNEKOVIĆ I

++IZ OBIT. CRNEKOVIĆ

19:00 ZA ++IZ OBIT. LOPAC, KATALINIĆ, VAISTINA I MATLEKOVIĆ

 

 

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Ivan ugleda Isusa gdje dolazi k njemu pa reče:

»Evo Jaganjca Božjega koji odnosi grijeh svijeta! To je onaj o kojem rekoh: Za mnom dolazi čovjek koji je preda mnom jer bijaše prije mene! Ja ga nisam poznavao, ali baš zato dođoh i krstim vodom da se on očituje Izraelu.«

I posvjedoči Ivan: »Promatrao sam Duha gdje s neba silazi kao golub i ostaje na njemu. Njega ja nisam poznavao, ali onaj koji me posla vodom krstiti reče mi: ’Na koga vidiš da Duh silazi i ostaje na njemu, to je onaj koji krsti Duhom Svetim.’ I ja sam to vidio i svjedočim: on je Sin Božji.