«

»

lip. 20

Župne obavijesti 19.6.2016.

Danas u 10:00 u našoj župnoj crkvi slavit će se prva mlada misa u povijesti grada Zaprešića. Naš župljanin i član Družbe katoličkog apostolata – palotinaca p. Ante Jonjić slavit će svoju prvu misu – „Mladu misu“.

Uz našeg Antu Jonjića u Zaprešiću još dvojica novih svećenika slavi mladu misu. Vlč. Luka Brešić 19.6. u 10:30 u crkvi sv Ivana Krstitelja i vlč. Marko Čolak 26.6. u 11h. Ova trojica su prvi svećenici koji iz Zaprešića. Bogu hvala!

  • U četvrtak, 25. lipnja, na Dan državnosti, u 19.00 sati sv. Misa za domovinu.
  • Trideset i pet ministranta i članovi dječjeg zbora kao nagradu za marljivo služenje kod oltara i pjevanje u dječjem zboru idu na ljetovanje u Split. Bit ćemo smješteni u pastoralnom centru župe sv. Josipa na Mertojaku (Žnjan). Ide se autobusom. Polazak s autobusnog kolodvora u utorak Lipnja u 13:25 (okupljanje na kolodvoru u čekaonici u 12:45h. (dolazak u split predviđen u 18:15). Povratak u utorak  28. lipnja u 11:30h (dolazak na Autobusni kolodvor zagreb u 17:10. Voditelji i pratitelji djece su P. Goran Živković i  S. Hela Jurnečka zajedno s još tri gospođe.
  • MZ Treće srce“ poziva Vas na hodočašće za nerođene na Mariju Bistricu 25.06. Cijena povratne karte 50 kn. Osoba za kontakt: Mirko 098/9400 678
  • Vjernici Zaprešićkog dekanata spremaju se na hodočašće u Krašić i kod Jame Jazovke, 22. lipnja 2016. kod Sošica na Žumberku. Misom zadušnicom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odajemo počast civilima i pripadnicima vojnih postrojba NDH koje su jugoslavenski partizani ubili tijekom Drugoga svjetskog rata i neposredno po završetku rata, te ih bacili u tu jamu-masovnu grobnicu, koja je otkrivena 1990. U jami su tijela pripadnika postrojba NDH ubijenih nakon bitke kod Krašića u siječnju 1943. te u svibnju i lipnju 1945., kao i tijela ubijenih ranjenika, medicinskog osoblja i časnih sestara odvedenih iz bolnica 1945. godine. Dosad je na prvoj razini, na 40-ak metara, otkriveno oko 470 kostura tih žrtava. Polazak ispred crkve MKA je u 8 sati. Misa u Krašiću u 10h. Nakon mise bit će zajednički piknik (za piknik neka svatko ponese nešto u torbi i dekicu za sjesti). Nakon piknika idemo na Jazovku, tamo će se moliti pobožnost križnog puta. Predviđeni povratak u Zaprešić je oko 17h. Prijave do sutra navečer u Župnom uredu. Kotizacija 50kn.

 

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

Dok je Isus jednom u osami molio, bijahu s njim samo njegovi učenici. On ih upita: »Što govori svijet, tko sam ja?« Oni odgovoriše: »Da si Ivan Krstitelj, drugi: da si Ilija, treći opet: da neki od drevnih proroka usta.« A on će im: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Petar prihvati i reče: »Krist –- Pomazanik Božji!«

A on im zaprijeti da toga nikomu ne kazuju. Reče: »Treba da Sin Čovječji mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i treći dan da uskrsne.«

A govoraše svima: »Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti.«

Riječ Gospodnja.

 

Molitva za svećenike

DUŠO KRISTOVA, POSVETI GA!

Podsjeti ga, Gospodine, da je njegovo svećeništvo Tvoje svećeništvo. Učini ne samo da bude ljubljen, nego da može ljubiti kao što Ti ljubiš. Daj mu dar svoga mira.

TIJELO KRISTOVO, SPASI GA!

Nahrani i njega sobom dok on nas hrani. Nemoj da gladuje usred obilja. Spasi ga, Gospodine, i od nas, njegovih vjernika.

KRVI KRISTOVA, NAPOJI GA!

Obnavljaj njegov žar svakoga dana, učini da bude svima dostupan, da žeđa za dušama i da pije Tvoju čašu do dna Gospodine, i u radosti i u žalosti.

VODO IZ PRSIJU KRISTOVIH,OPERI GA!

Obnovi, Gospodine, obećanje njegova krštenja, milost potvrde i obećanje njegova ređenja. Učini novom svaku njegovu svetu misu.

MUKO KRISTOVA, OKRIJEPI GA!

Privuci ga, Gospodine, na križ k sebi, da ne padne. Drži ga čvrsto uza se tako da s Tobom uskrsne. Daj, Gospodine, da bude vrijedan povjerenja i da ga on sam ima.

O DOBRI ISUSE, USLIŠI GA!

Poslušaj Gospodine, kada Te moli za pomoć, kada ne zna što bi učinio. Usliši ga, Gospodine, kada iz dubine srca zavapi k Tebi. Budi mu prijatelj, Gospodine.

MEĐU RANE SVOJE SAKRIJ GA!

Zaštiti ga Gospodine, od njega sama; on je samo čovjek kao i drugi. Spriječi sve one koji bi htjeli uništiti njegovo čovještvo i njegovo svećeništvo. On je tvoj, Gospodine.

NE DAJ DA SE IKADA ODIJELI OD TEBE!

Drži ga na dlanu svoje ruke Gospodine. Ne dopusti da ikakva gorčina uđe u njegovo srce. Daj da uvijek ostane sjedinjen s euharistijom, istodobno s Tobom i Tvojom Crkvom.

OD NEPRIJATELJA ZLOGA BRANI GA!

Čuvaj ga i brani od sotone i njegovih zlih duhova koji bi ga htjeli proždrijeti i raspršiti njegovo malo stado koje si mu dao. Naoružaj ga, Gospodine, darovima Duha Svetoga.

NA ČASU SMRTI ZOVNI GA!

Gospodine, Ti po njemu spasavaš druge, ali on sam sebe ne može spasiti ako Ti ne budeš s njim sve do kraja. Često je sam i uplašen. Stani uz njega da ga ojačaš. Isuse,blagoslovi ga…

 

 

Papa Franjo: “Zaljubljeni smo u privremeno”

Da možemo slijediti Isusa moramo se odreći kulture blagostanja i čara privremenoga – istaknuo je papa Franjo u propovijedi.

Isus zahtijeva od bogatog mladića da sva svoja dobra podijeli siromašnima i da ga slijedi, a mladić žalostan odlazi. Komentirajući misno evanđelje, Papa je istaknuo da su materijalna dobra prepreka na ne baš lakom putu prema kraljevstvu Božjem. Uostalom, upozorio je Papa, svatko od nas ima svoja bogatstva, svatko. Uvijek postoji neko dobro koje priječi približavanje Isusu, a tu zapreku na putu prema Isusu valja otkriti. Moramo svi ispitivati savjest o vlastitim dobrima koja nam na životnom putu priječe da se približimo Isusu. Papa je ih naveo dva, prije svega kultura blagostanja, koja nas umrtvljuje, čini lijenima i sebičnima, ona je poput narkoze – ustvrdio je objašnjavajući:

Ne, ne više od jednoga djeteta, jer ne možemo ići na godišnje odmore, ne možemo putovati, ne možemo kupiti kuću. Dobro je slijediti Gospodina, ali samo donekle. Eto to čini blagostanje. Svi dobro znamo što je blagostanje, ali ono nas obara, lišava nas hrabrosti, odlučne odvažnosti da se približimo Isusu. To je prva blagodat naše današnje kulture, kulture blagostanja – objasnio je Sveti Otac a potom objasnio drugu blagodat današnje kulture, a to je draž privremenoga, prepreka na putu približavanju Isusu– istaknuo je Papa.

Zaljubljeni smo u privremeno. Ne sviđaju nam se trajne ponude Isusove, a privremeno nam se viđa jer se bojimo Božjega vremena koje je konačno. On je Gospodar vremena, mi smo gospodari djelomičnog vremena. Zašto? Jer kad smo mi gospodari djelomičnog vremena razmišljamo: slijedit ću Gospodina do tada i tada, a potom ću vidjeti… – objasnio je Papa nastavljajući:

Čuo sam jednom govoriti kako netko želi biti svećenik, ali samo deset godina i ništa više. Koliko se parova oženi u srcu misleći: dok traje ljubav i potom ćemo vidjeti… Draž privremenoga, i to je naše bogatstvo. Moramo biti gospodari vremena, ali vrijeme svodimo na trenutačnost. Te nam dvije blagodati u ovom trenutku priječe ići naprijed. Razmišljam o mnogima, muškarcima i ženama, koji su napustili vlastitu zemlju da cijeli život budu misionari: to je konačna odluka! – ustvrdio je Papa dodajući:

Poznajem također mnogo muškaraca i žena koji su napustili vlastitu kuću da cijeli život budu u braku; to znači izbliza slijediti Gospodina. To je konačna odluka. Privremena odluka nije nasljedovanje Gospodina, to je naš teritorij. Pred Isusovim pozivom i pred ove dvije kulturalne blagodati pomislimo na učenike: bili su zbunjeni – ustvrdio je Sveti Otac.

I mi možemo biti zbunjeni Isusovim govorom. Kad je Isus nešto objašnjavao još su se više čudili. Molimo Gospodina da nam udijeli snage ići naprijed, odbacujući kulturu blagostanja, s čvrstom nadom prema kraju puta gdje nas On čeka, a ne s malom prolaznom nadom koja više ne služi. Neka bude tako – potaknuo je papa Franjo.

 

MISNE NAKANE OD 19.06.2016. DO 26.06.2016.

19. Ned. 12. NEDJELJA U GODINI, Romuald G.,

Bogdan, Rajka

 

08:00 ++TOMISLAV I RUŽA STJEPANOVIĆ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

MLADA MISA NAŠEG ŽUPLJANINA ANTE JONJIĆA

Spomen: IVAN, MARICA i ZDENKO JONJIĆ, TE

ANTE, HERMINA KNEŽEVIĆ i NIKOLAJ i

MARIJA SVETLIČNI

19:00 ++IZ OBIT. PRAJDIĆ I MAJDANDŽIĆ
20. Pon. Margareta, Naum O., Cvijeta 19:00 NA NAKANU OBIT. MIHALJEVIĆ
 
21. Uto.

 

Alojz G., Vjekoslav, Slavko, Slava 19:00 ++NADA KOLOMIJCEV

+RUŽICA, LJUBICA I JOSIP BIRT,

TE VLADIMIR I ANE PREBEG

+MIJO KOMIN I ++IZ OBIT. KOMIN

++MARKO, STJEPAN I ANICA PANDUREVIĆ

+ANTO KATAVIĆ

NA NAKANU OBIT. ŠUKER

ZA ZDRAVLJE JEDNE OSOBE

ZA ZDRAVLJE KATE KATAVIĆ

ZAHVALA ZA DOBIVENE MILOSTI-OBIT.KLJUČEVIĆ

22. Sri. Paulin, Ivan Fisher, Toma More 19:00 +PETAR MAŽAR I ++IZ OBIT. MAŽAR

 

23. Čet. Marija, Josip, Zdenka, Aron 19:00 ++VERONIKA I ĐURO RADILJEVIĆ I

+MARIJANA GABRIĆ

24. Pet. ROĐENJE SVETOG IVANA KRSTITELJA, Ivana 19:00 +VLČ. IVAN ŽINIĆ

+JURO KNEZOVIĆ I ++IZ OBIT. KNEZOVIĆ

++IVAN I JOSIP BARTOLIĆ

+IVAN BENKOVIĆ

+MATO BOŽIĆ

+IVAN ZIMIĆ

+IVAN JURAJ I +IZ OBIT. JURAJ

NA ČAST SRCU MARIJINU

ZAHVALA ZA UNUKU SARU

NA NAKANU OBIT. ŠUKER

NA NAKANU OBIT. KATAVI

25. Sub. Vilim, Doroteja, Adalbert, Salomon 19:00 +ELVIRA RIBIĆ
   
26. Ned. 13. NEDJELJA U GODINI, Ivan i Pavao, Zoran 08:00 ++RUDOLF I DUBRAVKA SMRKULJ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: +IVANKA BOŽIĆ

      19:00 +BLAŽ MILIČEVIĆ

 

ŽENIDBENI NAVJEŠTAJI:   DAVOR BIONDIĆ I MIA MARIJA JAKELIĆ                                     

DANIJEL POLJAK I ADRIANA KRSNIK

MIROSLAV ŠVARC I NATALIJA BENCETIĆ

JOSIP MAJDANDŽIĆ I ANA MARAS

KRŠTENJA 18.06.2016.:         MARKO PAUN I VIGGO ČIČKO