«

»

stu. 22

Župne obavijesti 22. studenoga 2020. – ISUS KRIST, KRALJ SVEGA STVORENJA

Sveci i imendani slijedećeg tjedna: u ponedjeljak je sveti Klement I., papa i mučenik; u utorak su sveti Andrija Dung-Lac, prezbiter, i drugovi, mučenici; u srijedu sveta Katarina Aleksandrijska, djevica i mučenica.

Prošle smo nedjelje za župni Karitas prikupili 4862,03 kune. Hvala vam!

Sastanak za roditelje krizmanikâ je danas u 20 sati.

O novim odredbama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, koje se odnose i na vjerska okupljanja, pročitajte u listiću.

U utorak će u 20 sati, biti klanjanje koje animiraju mladi, a vodi p. Ante.

  • Molio bih da za vrijeme misnih i ostalih slavljâ u crkvi nosite zaštitne ili medicinske maske za lice. Ako je netko zaboravio masku, može je dobiti u sakristiji.
  • U želji da što više župljana svetkuje Dan Gospodnji, od sljedeće nedjelje uvodimo još jednu misu u 17 sati.
  • Ispovijed će biti u utorak i četvrtak od 18 sati u Pastoralnom centru.
  • Adventska duhovna obnova. Od petka 27., do nedjelje, 29. studenoga, na Lužnici se održava duhovna obnova. Voditelj je p. Ante Marko Jonjić SAC. Prijave na telefon 01 3350 944 ili e-mail tajnistvo@luznica.hr. Cijena smještaja na Lužnici je 550 kuna.
  • Nedjeljne svete mise možete pratiti i iz velike dvorane Pastoralnog centra.   
  • Pomoć za obitelj Ljubić. Prošlog je tjedna za obitelj Ljubić uplaćeno 1300 kuna, od toga na župni račun 800 kuna. Hvala vam od srca!

 

 

 

NEDJELJNO RAZMATRANJE

 

Isus za sebe tvrdi da je došao ne da bude služen, nego da služi i život svoj položi za druge. Međutim, to ništa ne umanjuje njegovu veličinu. Prisjetimo se. U Poslanici Filipljanima govori se kako je Krist postao poslušan do smrti na križu i da ga je zato Bog preuzvisio iznad svega stvorenoga. Upravo to danas govori sam Krist Gospodin (Mt 25, 31-46). Veli: “Kad Sin Čovječji dođe u slavi i svi anđeli njegovi s njime, sjest će na prijestolje slave svoje…”

Važno je imati ovo pred očima. Danas ima toliko toga i tolikih koji se smatraju velikima ili koje drugi uzdižu. Nekoć su to bili faraoni i rimski carevi koje su smatrali bogovima. Ne tako davno bio je to bio car i kralj Franjo Josip. Dvorski je ceremonijal, na primjer, predviđao da se caru nikada leđa ne okrenu, pa se tako iz njegovog ureda izlazilo natraške. (…)

U novije vrijeme kliču nekom glumcu ili nogometnom klubu. Ili se divimo čudima tehnike pa uzdišemo za nekim posebnim autom, računalom, mobitelom… I svi ti nekoć velikani polagano tonu pod pepelom povijesti, a nova čuda tehnike ionako zastarijevaju za nekoliko mjeseci. Jedini koji je Početak i Svršetak, koji zauvijek i dovijeka ostaje, jest Krist, Kralj slave. Zato je strano pravom kršćanskom duhu uzdizati i veličati bilo što i bilo koga, pa bio to ne znam kakav političar, javna osoba, crkvena osoba. Samo Bogu ide slava, samo je Krist ovdje na zemlji Gospodin, a svi smo mi braća, sluge Božje.

Božja nam riječ tumači kako će na koncu vremena Krist Gospodin biti sudac svim narodima. I onima koji su ga poznavali i onima koji ga ne upoznaše ili ga nisu mali prilike upoznati. Međutim, uči nas Crkva, Krist je jedini Spasitelj i jedini sudac za sve. Za one koji ga nisu mogli upoznati, kao uostalom za sve ljude, Krist će im biti sudac prema njihovoj savjesti.

Nećemo biti suđeni ni prema drevnim egipatskim zakonima, niti prema Hitlerovim rasnim zakonima niti prema Staljinovim zakonima protiv kulaka i neprijatelja. Nećemo biti suđeni ni prema modernim zakonima koji dopuštaju i zločin pobačaja i nemoral istospolnih zajednica. Nećemo biti suđeni prema zakonima koji ozakonjuju pljačku i nepoštenje. Suđeni ćemo biti prema zakonima Isusa Krista, prema glasu vlastite savjesti.

I tada će svatko od nas stajati gol i sam pred Kristom i pred vlastitom savješću.

Nitko se neće moći sakriti niti iza svoga položaja, ni bogatstva, ni roda, ni plemena, ni titule, ni uniforme, ni društvenog položaja. Neće biti važno je li netko bio general ili vojnik, nadničar ili veleposjednik, kralj ili sluga, biskup ili običan vjernik. Svi koji su u ovome životu zanemarivali Krista, koji su uz podsmijeh slušali evanđeoske upute, koji su smatrali da je evanđelje jedno, a život drugo ili da je evanđeoski nauk zastario, naći će se ogoljeni pred Kristom i njegovim evanđeljem. Isus u današnjem evanđelju ne prijeti, ne grozi se, nego poziva na razbor, kao što liječnik upozorava na mogućnost epidemije, a meteorolog na mogućnost nevremena na moru.

Koja su to velika djela koja će nas opravdati pred Kristom? Bilo je u ljudskoj povijesti silnih djela. Evo na primjer: Sueski kanal povezao Sredozemno i Crveno more. Skratio put za tisuće kilometara. Panamski kanal spojio dva oceana: Atlantski i Tihi. I to putem kompliciranih ustava i brana. Ili danas – Internet. Npr. pošaljem pismo prijatelju u Ameriku i ono mu stigne istoga časa. Nadalje, zasigurno je za nas izvanredno velika stvar da je naša domovina Hrvatska nakon gotovo tisuću godina ponovno postala samostalna, tako da možemo reći da živimo u Hrvatskoj.

Međutim, ne treba trošiti riječi na tvrdnju da su sve to djela ljudskih ruku koja uvijek imaju ograničenu vrijednost. Sve se ljudsko mijenja, većina toga propada. Kolike su se građevine raspale, kolika silna kraljevstva nestala. Npr. silno jake Sjedinjene Države postoje nešto preko 200 godina, a svoju važnost imaju tek 100 godina, a egipatsko je carstvo trajalo oko 3000 godina i – propalo. Konačno i naše crkve i Crkve.

Cijela Mala Azija u crkvenom smislu jedva da više postoji. Mala Azija, na neki način kolijevka kršćanstva! Ima li išta vrijedno u našem životu, išta što ostaje?

O tome danas Isus govori. Gladna nahraniti, žedna napojiti. Biti dobrostiv, strpljiv srdačan. Opraštati, činiti dobro uvijek i bezuvjetno… To je kraljevska gesta. U njegovu kraljevstvu samo će to vrijediti.

To je nepropadljivo blago, to je trajna vrijednost, to je onaj biser i ono blago koje zauvijek ostaje. Sveci su govorili da je na zemlji sve, baš sve podložno prolaznosti i propadljivosti. Jedino što zasigurno ostaje i što ostaje za svu vječnost jesu dobra djela učinjena iz ljubavi. Toga nikad nije previše, to nikad nije uzaludno, to je ono što se u vječnosti umnožava i blješti neizmjerno većim sjajem nego ovdje na zemlji.

Dao Gospodin da težimo za takvim vrijednostima, tako da budemo dostojni žitelji onoga kraljevstva u kojem Krist vlada u vijeke vjekova

 

dr.sc. Zvonko Pažin, profesor Liturgike na KBF-u u Đakovu

Uz dozvolu autora preuzeto s portala www.vjeraidjela.com

 

 

ODLUKE O NUŽNIM EPIDEMIOLOŠKIM MJERAMA

 

Po odredbi Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, od danas smo ponovno uveli obavezan razmak od dva metra za vrijeme misnih i ostali slavljâ u crkvi. Sjedenje je predviđeno u svakoj drugoj klupi na razmaku od dva metra te na postavljenim stolicama. Molio bih da ne mičete stolice!  Prednost sjedenja u kapelici imaju obitelji s djecom.

Sveta će se pričest dijeliti na način da će svećenik ili izvanredni služitelj pričesti doći do svakoga od vas. U prostoru crkve, po sadašnjim odredbama, može biti najviše 110 osobâ, a u dvorani Pastoralnog centra 34 osobe.

 

 

MISNE NAKANE 22.11.2020. DO  29.11.2020. 

 

 

Vjenčani 20.11.2020. JASMIN PAĐAN i DANIJELA LOVREŠKO