«

»

lis. 24

Župne obavijesti 23.10.2016.

dji_0058Danas je Svjetski dan misija, kada se na poseban način moli za uspjeh misija te se prikupljaju sredstva za njihovo ostvarenje.

HRTovu reportažu po postavljanju reljefa na pročelje crkve pogledajte na župnoj web stranici mka.hr

Listopadske pobožnosti su svagdanom pola sata prije večernje mise. Roditelji podsjetite svoje ministrante da barem jednom tjedno dođu na krunicu i misu.

  • MVKO poziva na duhovnu obnovu koja će se održati 29. listopada 2016. (subota) u župi sv. Luke Evanđeliste u Travnom, Zagreb. Tema duhovne obnove „Jeli svetost stvar prošlosti?“
  • Župni stolnotenisači su 19.10.2016. s početkom u 19:15 sati odigrali susret 4. kola SOKAZ lige gdje je naša župa bila domaći. Igrali su protiv ekipe “Plive veterana”. Upisali su i drugu pobjedu, te je susret završio rezultatom 7:3 u našu korist. Slijedeći susret 5. kola igraju u gostima kod ekipe “URIHA”. Treninzi su utorkom i petkom u 20h. Informacije i najave kod Domagoja 091/4896-115
  • Stolni tenis za djecu i mlade kreće slijedeći tjedan tj. 25.10.2016. godine. Termini su utorkom i petkom od 19:00 sati do 20:00 sati- Sva djeca osnovne i srednje škole mogu doći. Trening je besplatan. Informacije i najave kod Domagoja 091/4896-115
  • Nedjelja bračnih jubileja je 6.11.2016. Na misi u 10 sati će bračni parovi koji ove godine imaju (su imali) okruglu obljetnicu braka (10,15,20,25,30, 40…75) godina braka obnoviti svoja bračna obećanja. Parovi koji slave neka se jave u župni ured 3312-633.
  • Izbori za Župno pastoralno vijeće (ŽPV) su u nedjelju 6.11. Predloženi kandidati su: Balažević Vesna, Barun Mirko, Birovčec Ana, Bošnjak Nikolina, Cesarec Želimir, Crljen Zrinka, Crneković Mladenka, Crnica Josip, Čačić Šime, Dorotić Dubravka, Dučak Branko, Filipović Igor, Gagro Ivana, Grabovčić Goran, Harapin Verica, Jurić Sanja, Karaula Luka, Kovačec Svjetlana, Krajcar Nancy, Lagundžija Silvija, Lisičar Tereza, Lopac Katarina, Lovrić Stipe, Luburić Alena, Majdandžić Marko, Majdandžić Zrinka, Malkoč Tomislav, Marić Mirko, Matić Gabrijela, Matić Ljiljana, Mihaljević Pero, Miketa Ante, Mikulić Tihomir, Miletić Tomislav, Mišor mirna, Nedjeljko Maršić, Novtić Željko, Pavišić Đurđica, Pavišić Gabrijela, Pejkić Jelena, Perić Stipe, Rukav Zlatko, Strahonja Darinka, Šandrk Stipan, Šimunić Zoran, Šimunić Toma, Šuker Jozo, Tomac Jadranka, Topić Adela, Tuđa Irena, Turalija Drago, Turza Zoran, Vargek Sunčica. Ako netko od kandidata ne prihvaća kandidaturu neka do slijedeće nedjelje javi župniku.
  • Najava: Duhovna obnova p. Ciril Čuš Zaprešić: 23.-24.11.2016.
  • Najava: 3.12.2016. u 19h susret Zavičajnog kluba Neretvica-Klis misu predvodi biskup mons. dr. Pero Sudar.
  • Hodočašće u Vukovar, Vinkovce i Ilok 19.11.2016. Povodom dana Pada Vukovara. Polazak ispred crkve u 6h, posjet Memorijalnom muzeju Domovinskog rata, Križu na ušću Vuke u Dunav, Crkva sv. Filipa i Jakova. Odlazak u Vinkovce, Ručak u Vinkovcima, posjet župi sv. Vinka Pallottija, Novo groblje, Ovčara, Ilok, hodočasnička večera uz degustacije iločkih vina u Fratarskom samostanu. Povratak u Zaprešić oko 22h. Troškovi prijevoza, ručka, večere i degustacije vina 250kn po osobi. Prijave u župnom uredu.

 

 

Konzervativna revolucija u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je na djelu konzervativna revolucija, prijeti zabrana abortusa, buja ekstremizam, ustaše na sve strane, žene s krunicama zlostavljaju druge pred bolnicama, klerikalizacija ugrožava sekularno društvo… Ovako izgleda medijska slika Hrvatske iz pera mnogih istaknutih autora u medijima i televizijskim prilozima. Gledajući sve to gotovo sam odlučio zatražiti pomoć psihijatra jer moja malenkost to ne vidi. Onda sam se ipak sabrao. Konzervativna revolucija? Osim što se radi o oksimoronu, prema svim relevantnim i egzaktnim pokazateljima na djelu su sasvim suprotni procesi. Prema Barometru hrvatskog društva koje provodi Institut “Ivo Pilar”, povjerenje u Crkvu pada, pala je s drugog na četvrto mjesto. Konzervativna revolucija? Prema službenim podacima broj crkveno sklopljenih brakova drastično opada.

Konzervativna revolucija? Mnogi muški i ženski samostani sve su više starački domovi, mnoge biskupije imaju ogromne probleme zbog manjka zvanja. Konzervativna revolucija? Prema istraživanju europskih vrijednosti u Hrvatskoj u kojoj je devedeset posto vjernika više od pedeset posto je, unatoč učenju Crkve, protiv zabrane abortusa. Mnogi teolozi stoga upozoravaju biskupe da treba izbjegavati referendum o zabrani abortusa, jer bi to zapravo bio referendum o stvarnom i deklarativnom broju katolika u kojem bi deklarativni pobijedili. Prema svim relevantnim sociološkim istraživanjima, ne da sekularna država kod nas nije ugrožena klerikalizacijom, već obrnuto, sekularizacija i agresivni sekularizam sve više nagrizaju Crkvu.

Iskreni vjernici i vrhunske osobe, poput Blanke Vlašić, predmet su poruge i ismijavanja, premda je javno ispovijedanje vjere sekularna vrijednost zajamčeno ustavom svih civiliziranih zemalja. Na djelu je perverzna zamjena teza jer u Hrvatskoj, kao i drugdje u Europi, agresivni laicizam koji mrzi sve religijsko, a ne klerikalizam, sve više dominira društvom i prevladavajući je medijski stav.

Što je to onda konzervativna revolucija? To je paranoja totalitarnih, halucinirajućih umova koji zapravo zaziru od pluralizma i tolerancije u ime obrane pluralnog društva i promicanjem “tolerancije” koja tolerira samo istomišljenika, kojima su mnoge uznemirujuće istine, pa i o abortusu napad na sekularnu državu, a ne zbilja koja apelira na savjest svih nas da se bez ideologiziranja, etiketiranja ili netrpeljivosti suočimo kao društvo s tim neugodnim istinama. U Hrvatskoj raste ekstremizam. Ma kako da ne, baš je upravo u takvoj zemlji na izborima pobijedio umjeren čovjek Andrej Plenković kojeg su valjda birali svemirci, a ne Hrvati. Slijede ga “ekstremni” SDP, potom “ekstremni” Most, “ekstremni” HNS…

Parlament je ogledalo slike društva, a naš je Sabor mjesto koje, za razliku od razvijenih i starih demokracija gdje ekstremisti hametice ulaze u parlamente i postaju “mainstream”, odaje pitomu zemlju, unatoč ratnim ranama. Čak ni u vrijeme agresije na Hrvatsku u našem Saboru nije bilo ekstremista niti ekstremnih stranaka. Zapravo “oni” koji u Hrvatskoj vide “eskalaciju ekstremizma” zapravo sami polaze s ekstremnih pozicija u smislu da stvaraju percepciju s nakanom da ista postane stvarnost.

Mediji su nam zapravo jedino ekstremni, prepuni kadra iz bivšeg režima koji se boje za bolju prošlost, pa sustavno proizvode “ustaše” i druge ekstremiste kako bi svoj ekstremni poremećaj percepcije proglasili društvenim stanjem i normom. Marginalne fenomene koje sva ozbiljna društva i mediji u svijetu ignoriraju, naši im pridaju toliko važnosti pa dvije ustaške kape nekog, nerijetko, ubačenog provokatora u maniri labradorovaca, premoćno odnesu pobjedu nad desetinama tisuća ljudi koji pristojno i dostojanstveno sudjeluju u nekom javnom skupu, bio on koncert ili komemoracija.

Eto, kada smo već kod “ustaša” i “ekstremista”, sa studentima sam prije dvije godine proveo istraživanje u profilu publike Marka Perkovića Thompsona. Tu sam jedino naišao na zanimljiv ekstremistički fenomen (bez cinizma), pravu “konzervativnu revoluciju” (cinizam).

Veoma značajan dio njegove publike u petak je na Thompsonovom koncertu i otkida na Divu Grabovčevu, a u subotu je na cajkama i otkida ne CecuArkanovu. Eto, to je uistinu ekstremizam pred kojim pamet zanijemi. Ali se radi doista i o “konzervativnoj revoluciji” jer dok briju na Thompsona ili Cecu većina pije pivo iz konzerve. Hrvatska je uslijed ovakve konstrukcije stvarnosti shizofrena zemlja u kojoj dominantne medijske teme i slike idu šumom, a zbilja drumom. No problem u cijeloj ovoj priči u kojoj su prodavači magle zavladali društvom jest što se uslijed proizvođenja umjetnih problema i stvarnosti te lažnih dijagnoza, prave stvari koje treba rješavati tavore u zapećku.

Ovo društvo troši ogromne energije na iskonstruirane konflikte i “probleme” prepune potemkinovih sela. A ako treba govoriti o bilo kakvoj revoluciji u Hrvatskoj, to je ona nelustrirana uobličena u “projekt” narodnog heroja Svetozara Vukmanovića nazvan “revolucija koja traje”

 

Ivica Šola – slobodnadalmacija.hr

 

 

Pismo kardinala Bozanića o početku Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

Već je prošlo više od devedeset godina od Prve sinode Zagrebačke nadbiskupije. Radostan sam što nakon višegodišnjih priprava, mogu najaviti početak sinodskih zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije te sve vas, draga braćo i sestre, u ljubavi Krista, Dobroga pastira, pozivam na molitvu za taj iznimno važan događaj za našu nadbiskupijsku Crkvu.

Kada sam na blagdan blaženoga Alojzija Stepinca, 10. veljače 2002. godine, najavio Sinodu, zajedno smo pošli na put koji sada promatramo sa zahvalnošću, jer se tijekom pretpripremno ga i pripremnoga razdoblja očitovala ne samo živost naše Nadbiskupije, nego nam je Gospodin darovao snagu svoga Duha i zauzetost vjernika da smo tijekom proteklih godina, pod okriljem pripreme Sinode, mogli pokrenuti uistinu lijepe inicijative i ostvariti hvalevrijedne pastoralne pomake koji se odražavaju u svim područjima nadbiskupijskoga djelovanja. Zahvalni za te plodove, nalazimo se pred zasjedanjima Sinode, želeći čuvati isti duh poniznosti i gorljivosti za našu nadbiskupijsku obitelj. U tom je razdoblju nastao Radni dokument (Instrumentum laboris) Sinode, koji je objavljen krajem 2015. godine kao temeljni tekst za sinodske rasprave.

Prema odredbama Pravilnika Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije tijekom mjeseca listopada 2016. godine bit će izabrani, a zatim i imenovani članovi Sinode. To će biti nova prigoda za povezivanje raznih nadbiskupijskih stvarnosti, kako bi se uz pomoć delegiranih i imenovanih zastupnika u sinodskim raspravama mogla osjetiti prisutnost cijele Nadbiskupije.

Svečanim euharistijskim slavljem u zagrebačkoj prvostolnici na svetkovinu

Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2016. godine, bit će otvoreno zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Na taj ćemo način iz Svete godine milosrđa ući u godinu Sinode. Pozivam biskupe, prezbitere i đakone, redovnike i redovnice te vjernike laike da budu dionici toga molitvenoga početka djela na koje nas potiče Božji Duh, čiju ćemo pomoć zazvati na rad Sinode.

Osim toga, pozivam ponajprije župne zajednice, ali i svakoga pojedinog vjernika i vjernicu, da nakane vezane uz održavanje Sinode uključe u svoje molitve. Neka se u raznim prigodama moli Molitva za Sinodu. Od 1. nedjelje došašća (27. studenoga 2016.) do 4. nedjelje došašća (18. prosinca 2016.) neka se na svim misama s narodom poslije Popričesne molitve moli Molitva za Sinodu.

Također je važno da vjernici nauče pjevati Himan Sinode i da ga cijeloga ili jedan njegov dio vjerničke zajednice pjevaju u raznim prigodama. Vrijedno je na srcu imati istinu da je Sinoda dar Crkvi i slavlje Crkve koja osluškuje Božju riječ i nadahnuća, zahvaljuje i moli, pokreće se u ljubavi i čini dobro, s posebnom brigom za najpotrebnije.

Prvo zasjedanje Sinode bit će u petak i u subotu, 9. i 10. prosinca 2016. godine u našemu Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Pred članovima Sinode najprije će se naći tema navještaja Božje riječi, evangelizacije, kateheze i vjeronauka, življenja Radosne vijesti i Objave. Sljedeće godine uslijedit će ostala zasjedanja, s ciljem da se u prvome dijelu 2018. zaključi rad Sinode i objave njezini zaključci.

Sinodu želimo živjeti kao novi zamah Duha, kao obnavljanje i jačanje blizine svih nas vjernika u domu naše Nadbiskupije. Vidimo potrebe u našim životima, potrebe što ih donose nove društvene okolnosti, ali u svemu je najpotrebnija naša privrženost Bogu i naše crkveno zajedništvo.

Bez obzira što će se zasjedanja i sinodske rasprave odvijati u sinodskoj dvorani, događaj Sinode je puno širi od samih zasjedanja i u njega su na razne načine uključeni svi vjernici. Zato je važna povezanost u molitvi, u susretima, praćenju događanja i raspravama koje će voditi prema dobru i prema duhovnoj obnovi naše Nadbiskupije. Sama zasjedanja naše Sinode stavljamo pod moćni zagovor naše nebeske Majke Presvete Bogorodice Marije i blaženoga Alojzija Stepinca, moleći i žarko iščekujući njegovo proglašenje svetim.

U zajedništvu vjere, nade i ljubavi, pozdravlja vas i blagoslivlja

vaš nadbiskup kardinal Josip Bozanić

U Zagrebu, iz Nadbiskupskog duhovnog stola, 3. listopada 2016. godine,

na 18. obljetnicu proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca.

 

 

 

MISNE NAKANE OD 23.10.2016. DO 30.10.2016.

23. Ned. 30. NEDJELJA U GODINI, Ivan Kapistran, Teodor 08:00 ZAHVALA ZA DOBIVENE MILOSTI

– OBIT. MILETIĆ

10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 ++BRANKO, STJEPAN I DRAGICA BERIĆ
19:00 +IVAN STARČEVIĆ
24. Pon. Antun Marija C., Jaroslav, Proklo 19:00 ++MILAN, ALOJZIJA I ANKICA IVKOVIĆ,

TE + STIPE STANIĆ

25. Uto.

 

Katarina Kotromanić, Darija 19:00 NAKANA ZA MARIJANU – ZA SRETAN POROD

+ANTO BARUŠIĆ

+MATO BOŽIĆ

+GORAN VAJDER KOLARIĆ

++STJEPAN I KATARINA HRNČEVIĆ

ZA DUŠE U ČISTILIŠTU

+ZVONIMIR PRUDEUS

+JOSIP JAKIĆ I MIROSLAV GREPO

+JOZO BAKOVIĆ I ++IZ OBIT. BAKOVIĆ

ZA ++IZ OBIT. PINTAČ I VLAŠIĆ

26. Sri. Dimitrije, Zvonimir, Damjan 19:00 ZA ++IZ OBIT. MIKULIĆ
27. Čet. Florijan, Bartol, Sabina, Gordana 19:00 ++ANĐA I AMBROZIJE JURIĆ
28. Pet. ŠIMUN I JUDA TADEJ AP., Siniša 19:00 NA NAKANU OBIT. MALKOČ

ZA OSLOBOĐENJE I OZDRAVLJENJE DVIJE OSOBE

++VLADO GUČANIN I ++IZ OBIT. GUČANIN

++MARIJA I JOSIP ŠMUC

++ANTONIJA I ANTUN FILIPČIĆ, TE+ PETRA LONČAR

ZA DUŠE U ČISTILIŠTU

++KRUNOSLAV, KREŠIMIR I IVANA CURILOVIĆ

++IZ OBIT. JURIČIĆ

++STJEPAN, MARIJA I VID MAJKOPET, TE STJEPAN, DRAGICA I ŠTEFICA BEBLJE

29. Sub. Narcis, Donat, Darko, Časlav 19:00 ZAS++IZ OBIT. TOT
   
30. Ned. 31. NEDJELJA  U GODINI, Marcela, Klaudija 08:00 ++STIPAN I ANA CRNJAK I ++IZ OBIT. CRNJAK
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 ZAHVALA ZA 15-GODINA BRAKA -OBIT. TOT
19:00 +ANICA, STJEPAN I MARKO PANDUREVIĆ

 

Krštena  22.10.2016.  u 1JANA JERNEIĆ  

                  23.10.2016.  u 10h NIKA MIKŠIĆ      

 

Vjenčani 21.10.2016.  MARIO GUDELJ i NIKOLINA JURIĆ

                22.10.2016.  JASMIN MILA ELEZOVIĆ i IVANA SABLJIĆ

 

Ženidbeni navještaj: DUBRAVKO TEPEŠ i SUZANA JAGUŠT

                                    BORIS PERKOVIĆ i MARIJA  IVANČIĆ

                                    FRANO DUGANEŽIĆ i  IVANA PANTAR