«

»

sij. 25

Župne obavijesti 24.1.2016.

montažaTečaj priprave za brak održava se u Pastoralnom centru župe Marije Kraljice apostola od 08.02.2016 – 12.02.2016 s početkom u 20:00 sati. Potreba prethodna prijava na web stranici: obitelj.zg-nadbiskupija.hr (ako netko se ne uspije prijavit neka samo dođe pa će se naknadno prijaviti)

Izlet (hodočašće) na Roglu 6.2.2016. 6:00 Polazak ispred Crkve, 8:30 Dolazak na Roglu,Druženje, skijanje, sanjkanje, šetnja, kuhanje čaja, vina i kobasica. 16:00 Misa u Hodočasničkoj crkvi, 17:00 Polazak prema Zaprešiću, 19:00 Dolazak u Zaprešić. Cijena prijevoza 80kn odrasli, 50kn djeca, cijela obitelj 200kn. Kao grupa ostvarujemo popust kod kupnji skipassa (odrasli 200kn, mladi (15-18g )130kn, djeca (do15g) 120kn. Prijave u Župnom uredu! Prošle godine je išlo 190 ljudi, ove godine se očekuje još više ljudi i još bolji provod.

 • Župni caritas je otvoren ponedjeljkom 10-12h, a robu i nekvarljivu hranu možete donijeti svakim danom u župni ured.
 • U Petak, 29.1. zadnji je petak u mjesecu. Prije večernje Svete mise imamo mogućnost pristupiti sakramentu svete ispovijedi, a nakon mise je klanjanje koje animiraju mladi.
 • Kateheze i probe zborova se nastavljaju redovito:
  • Mješoviti zbor četvrtkom u 20h
  • Zbor Mladih četvrtkom u 21h
  • Dječji zbor subotom u 9h
  • Zbor i kateheza predškolaca subotom u 10h
  • Ministranti subotom u 11h
  • Prvopričesnici subotom u 10 i 11h
  • Srednjoškolski vjeronauk je utorkom u 20:30h
  • Marijina Legija ponedjeljkom u 17h
  • Gorušičino zrno ponedjeljkom u 19:30h
  • Katekumeni nedjelja i četvrtak u 20:00h
  • Kateheze „Temeljan istine vjere“ za mlade i odrasle nedjelja i četvrtak u 20:00h
  • Hagioterapija je srijedom u 20h.
 • Srijeda, 3. veljače, slavi se spomendan svetoga Blaža – biskupa i mučenika i Svete Misa je u 19h. Nakon završnog misnog blagoslova za vrijeme izlazne pjesme bit će pojedinačni blagoslov grla.
 • Molimo sve katolike koji su doselili na područje naše župe a još se nisu prijavili u župnom uredu neka to učine što prije.
 • Prilika za sakrament ispovijedi je utorkom, petkom i nedjeljom prije i/ili za vrijeme svetih misa

 

 

 

Obred pričesti

Budući da se svjesno i djelatno sudjelovanje vjernika ne može postići, ako nisu dovoljno poučeni, dobro je dozvati u pamet onaj mudri zakon, Sto su ga izdali oci Tridentskog sabora, kojim se propisuje: „Sveti Sabor zapovijeda župnicima i ostalim dušobrižnicima, da često, sami ili uz pomoć drugih, prigodom sv. Mise (to je u homiliji poslije Evanđelja ili dok se kršćanskom puku drži kateheza) protumače pojedine odlomke, koji se čitaju u sv. Misi, te neka između ostaloga protumače i koju tajnu u vezi s presvetom žrtvom, osobito na nedjelje i blagdane.

Obred pričesti treba biti svečan i dostojanstven bez guranja i stvaranja gužve. Da bi se pokazala ljepota i uzvišenost čina primanja pričesti prvo izlaze iz klupa prvi redovi, zatim redovi iza. Nikad se ne valja žuriti, trčati niti čekati i propuštati one koji se tek kasnije trebaju pričestiti. Nakon pričesti, bez zastajkivanja odmah treba proći okolo klupa do svog mjesta.

Nekoliko pravila:

 • Na pričest se ide počevši od prvih redova prema zadnjem redu klupa
 • Ne stvarati gužvu na sredini crkve, svi će doći na red.
 • Bez obzira jesu li dva djelitelja pričesti ili samo jedan uvijek treba formirati dva reda
 • Lijeva strana crkve staje u lijevi red a desna u desni red
 • Nakon pričesti, bez zastajkivanja otići oko klupa natrag na svoje mjesto
 • Nakon vraćanja na svoje mjesto pobožno se klečeći ili sjedeći pomoliti.

 

Marijina legija

Marijina legija je međunarodni katolički pokret s ciljem da pod vodstvom svećenika surađuje u poslanju Crkve, šireći vjeru i spašavajući duše. Poslušni Kristovu nalogu – nositi Radosnu vijest svakom stvoru, legionari nastoje govoriti ljudima o Bogu i Kristu, našem Otkupitelju. Legionari to čine u uskoj povezanosti s Marijom, koja je po Duhu Svetom začela Spasitelja. Marijina legija stoji Crkvi na raspolaganju za svaki dušobrižnički ili socijalni rad (osim davanja materijalne pomoći, skupljanja novca i političkog djelovanja).

To se u praksi odvija na sljedeće načine:kućni posjeti novim župljanima, mladim bračnim parovima, roditeljima, mladim katolicima, bolesnim, starim i osamljenim osobama;    posjeti u bolnicama, dječjim domovima i domovima umirovljenika, zatvorima;   poduka obraćenicima, katekumenima i prvopričesnicima; priprava bolesnika na primanje sv. sakramenata i dolazak svećenika; vođenje dječjih skupina; briga za strance, prognanike, izbjeglice;  pozivi od praga do praga na župne priredbe, Sv. Misu, misije; širenje katoličkog tiska i letaka; apostolat među osobama na rubu društva: ovisnicima alkohola i droge, prostitucije, beskućnicima; pomoć u župnom uredu, župnoj knjižnici.

 

Vjera i svjetlo“ na Svijećnicu slavi svoj blagdanom

To je dan kada je Isus prikazan kao SVJETLO SVIJETA i gdje je simbol upaljenih svijeća  toliko značajan.Prilikom prikazanja Isusova u Hramu, kao i u Vjeri i svjetlu, roditelji su bili okupljeni zajedno sa njihovim djetetom i nekoliko prijatelja… čovjekom zvanim Šimun i ženom po imenu Ana.Roditelji koji su članovi Vjere i svjetla osjetili su i često osjećaju u svom biću proročanstvo dano Mariji po Šimunu: “Mač boli probosti će tvoje srce«. Kako vidimo, njihovo dijete je dijete proturječnosti. Ono otkriva duboke misli koje su skrivene u ljudskim srcima, uključujući i naše vlastito, tako često dvolično i tvrdokorno. Slaba osoba koja je nemoćna, bolesna, umiruća ili beskućnik, duboko nas uznemiruje, ali nas ona može preobraziti, ako joj dopustimo da nas primi za ruku. Na dan Svijećnice sve zajednice Vjere i svjetla cijelog svijeta su u zajedništvu, formiraju veliki lanac molitve i zahvalnosti Gospodinu za ovaj dan.“ Okupljanje zajednice Vjera i svejtlo će biti u 18h u dvorani Sv. Vinka (Velika dvorana), a u 19h ćemo svi zajedno u crkvi slaviti liturgiju svjetla i sv. Misu.

Hodočašće Češka 11.-14.4. 2016

 

 

 1. travanj 2016. – ZAPREŠIĆ – BRNO – RAJHARD – TIŠNOV

Polazak iz  ZAPREŠIĆA u 00.00 h, vožnja kroz Sloveniju i Austriju uz kraća zaustavljanja putem, dolazak u  gradić RAJHRAD  – posjet Benediktinskom samostanu. Odlazak do BRNA na kratki razgled grada – katedrala Sv. Petra i Pavla, Zeleni trg s Parnasovom fontanom. Odlazak u TIŠNOV – razgled cistercitskog samostana, uz mogućnost Sv.mise . Dolazak u PRAG u večernjim satima – večera i noćenje u hotelu.

 

 1. travanj 2016. – PRAG – RAZGLED GRADA Doručak u hotelu, razgled povijesnog dijela  PRAGA : Samostan Strahovsky, kompleks Hradčany s  Katedralom Sv. Vida, Karlov most , barokna crkva Sv.Nikole. Posjet crkvi Gospe od Pobjede u kojoj se nalazi čudotvorni kip Praškog Malog Isusa, razgled Bazilike Sv. Jurja. Mogućnost Sv. Mise . Poslijepodne slobodno vrijeme za kupovinu i osobne sadržaje. Organizirana večera u pivnici Flek s uključenim jednim pićem po želji

Noćenje u hotelu.

 

 1. travanj 2016. – PRAG Doručak u hotelu .Odlazak u šetnju Novim Městom: Karlovo sveučilište – Havelska tržnica – Námesti republika – Praška brana – Narodna ulica – Narodno kazalište – Akademija – Laterna Magika. Poslijepodne slobodno vrijeme za kupovinu i osobne sadržaje. Navečer odlazak na krstarenje rijekom Vltavom uz najpoznatije mostove i spomenike s buffet večerom na brodu. Noćenje u hotelu.

 

 1. travanj 2016. – SVATA HORA – ČESKY KRUMLOV Doručak u hotelu . Polazak za marijansko svetište SVATA HORA gdje se nalazi čudotvorni kip Djevice Marije s Isusom. Razgled i pobožnosti u svetištu. Mogućnost Svete mise. Odlazak za ČEŠKY KRUMLOV, prekrasni srednjovjekovni grad na Vltavi pod zaštitom UNESCO-a. Povratak u  Zagreb u večernjim satima.

 

CIJENA ARANŽMANA – 1.650,00 KUNA PO OSOBI

Prijave u župnom uredu

 

Cijena uključuje: prijevoz turističkim autobusom prema programu, smještaj u Pragu u hotelu 4*,  buffet večera na brodu, večera u pivnici Flek sa uključenim jednim  pićem po izboru, ulaznice za objekte u programu, turističkog pratitelja

 

Cijena ne uključuje: ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja (osim navedenih),  osiguranje od otkaza putovanja (preporučujemo), dodatne usluge i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon i sl.).

 

 

MISNE NAKANE OD 24.01.2016. DO 31.01.2016.

 

24. Ned. 3. NED. U GOD.; Franjo Saleški; Bogoslav 08:00 ++ANDRIJA I PAULINA DOJKIĆ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: +ANTONIJA BOŽIĆ I MARA DIZDAREVIĆ

11:30 ++ IZ OB. PERIĆ I ZLATAR
19:00 +ZDRAVKO ATLIJA
25. Pon. OBRAĆENJE SV. PAVLA, Pavao, Ananija 07:00 -NEMA SV. MISE-
19:00 +SLAVICA ČOR
26. Uto.

 

 

Timotej, Tit, Paula, Tonka 07:00 NEMA SV. MISE-
19:00 ++IVAN I MARA KUSTRUA

NA NAKANAU OBIT. JURIČ

ZA ++IZ OBIT. LOPAC, KATALINIĆ, VAISTINA I MATLEKOVIĆ

++MIJO I SERAFINA PARIĆ

ZA DUŠE U ČISTILIŠTU

ZA ++U DRUŽINOVIĆA GROBLJU

27. Sri. Anđela Merici, Julijan, Pribislav 07:00 -NEMA SV. MISE-
19:00 +VINKO I MARGARITA DUBRAVČIĆ
28. Čet. Toma Akvinski

Tomislav, Leonid

07:00 -NEMA SV. MISE-
19:00 NA ČAST SRCU MARIJINU
29. Pet. Valerije, Zdravko,

Zdeslav, Tvrtko

07:00 -NEMA SV. MISE-
19:00 ++NIKOLA I STIPO ČUBELA

+NEVENKA JARDAS

++MILKA PAVIĆ I ++IZ OBIT. PAVIĆ I ŠAKIĆ

++SLAVA I JANDRO TURALIJA

+SERAFINA ANTUNOVIĆ

+RUŽICA, LJUBICA I JSOIP BIRT, VLADIMIR I ANE PREBEG

ZA DUŠE U ČISTILIŠTU

++ALOJZIJA PEH  I EMIL KUPEK

++IZ OBIT. ŠIMEK, JOKA I BREZAK

++JELA I NIKO VIDOVIĆ

30. Sub. Martina Hijacint, Gordana, Darinka 07:00 -NEMA SV. MISE-
    19:00 +JOSIP TRAVAŠ I  ++IZ OBIT. TRAVAŠ
31. Ned. 4. NED. U GOD.,  Ivan Bosco, Viktor, Marcela 08:00 ++STJEPAN I MARICA BABIĆ I ++IZ OBIT. BABIĆ I ŠERFEZI
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: za ozdravljenje malog ERIKA JURANA

11:30 +ILIJA KLJUČEVIĆ I ++IZ OBIT. KLJUČEVIĆ I MIŠIĆ
19:00 +JANKO I KLARA OREMUŠ