«

»

svi. 24

Župne obavijesti 24.5.2015.

Crkva BD Marije Kraljice apostola Zapešić (8)Jučer je 82 naših krizmanika primili sakrament sv. Potvrde. Misa zahvalnica bit će u petak u 19h, nakon mise je klanjanje za mlade na kojem će krizmanicima biti uručene uspomene i fotografije s krizme.

Tečaj priprave za brak u našoj župi i za cijeli zaprešićki dekanat održava 5 dana s 5 različitih tema koje traju od 20:00h do 22:00h, a vode ih stručni predavači. Tečaj su dužni pohađati i zaručnik i zaručnica, a na kraju tečaja oboje dobivaju potvrdu o pohađanju tečaju. Tečajevi priprave za brak u 2014./2015., za cijeli zaprešićki dekanat, održavaju se u Pastoralnom centru župe Marije Kraljice apostola u Zaprešiću (Sjever grada – Marles) s početkom u 20:00 sati. Prijave na tečaj su online http://obitelj.zg-nadbiskupija.hr/ Slijedeći tečaj je 1. – 5. lipnja 2015.

 • Slijedeću nedjelju zajednica „Vjera i svjetlo“ ima svoj redoviti mjesečni susret na kojem će biti podijeljen sakrament Prve svete pričesti.
 • Svibanjske pobožnosti su svakog dana u 18:30.
 • Biblijsko-molitveni susreti se nastavljaju ponedjeljkom u 19:45 u župnoj biblioteci.
 • U subotu, 6. lipnja, naša župa ići će u Sarajevo na susret sa Svetim Ocem tijekom njegovog službenog pohoda BiH. Polazak u 1:00 ujutro, povratak navečer oko 23h.. Cijena puta je 250 kn Ima još mjesta, prijave u župnom uredu.
 • MODRAVE – Hoće li i ovo ljeto proletjeti mimo tebe u ispraznoj zabavi 0-24 kroz sve ono što zapravo nije odmor? Tragaš li za novom snagom koja će osokoliti tvoja mlada krila nakon iscrpljujuće školske/akademske/radne godine? Čezneš li za malo više mira, radosti, Riječi, molitve… Boga u svome prenatrpanome dnevnom rasporedu? Više informacija na www.skac.hr
 • Kateheza za srednjoškolce je utorkom u 20:30h.
 • Župni izlet na Sljeme će biti 30.5. Misa u sljemenskoj kapelici u 11h, nakon mise druženje, roštilj, igre. Pozvani su svi župljani i prijatelji župe. Potrebno se prijaviti u župom uredu da znamo koliko hrane i pića treba pripremiti.
 • Prijave za ljetovanje za Srednjoškolce i  Krizmanike (14. do 22. srpnja 2015.) su u utorak 26.5. na katehezi za srednjoškolce u Makapu. Prijaviti se mogu aktivni srednjoškolci i krizmanici. Troškovi ljetovanja 600 kn – all inclusive (putovanje, smještaj, hrana i piće).
 • Ženidbu navještaju:
 • Dominik Jelačić i Martina Stančić
 • Dorotić Ivan I Tena Šetinc
 • Srećko Radoš I Jasna Tomić
 • Ivan Zekić I Katarina Vicković

 

 

 

 

festival orguljaških koncerata

10.5. 2015. u 20h Dolores Leko sopran i Ivan Bosnar na orguljama

 

31.5. 2015. u 20h Krešimir Klarić na orguljama

 

7.6. 2015. u 20h Ivo Mrvelj na orguljama

 

14.06.2015. Bruno Philipp klarinet i Edmund Andler-Borić

 

 

 

Narukvice i Mali dom

U malom,  zabitom afričkom selu imenom Subukija smještenom na čak 1900 m nadmorske visine i nekoliko kilometara sjeverno od ekvatora nema struje, interneta i svjetskih novosti. Ni mladi ni stari nikada nisu čuli za Beyonce i Biebera, no za Messija ipak jesu. Volontere bijelce svakodnevno susreću jer rade u sirotištu St Anthony Small Home ili kako ga Hrvati zovu Mali dom. Teško je čuti kada se u obitelji rodi dijete s fizičkim i mentalnim poteškoćama, u Africi je to vrlo čest i velik problem zbog čega djecu skrivaju ili odbacuju. Ovdje nema socijalnih službi i nitko neće biti kažnjen no nisu ta djeca ostavljena jer su im roditelji bez srca. U uvjetima teškog siromaštva gdje se uobičajeno jede samo jednom dnevno doista nemaju šansu brinuti o djeci s posebnim potrebama. Za njih se srećom brine fra Miro najmlađi hrvatski misionar. U Malom domu žive djeca s epilepsijom, dječjom paralizom, hermafroditi… Jednoj djevojčici operacijom je uklonjena treća ruka, a druga je dobila protezu za nogu jer se njezina desna noga ne razvija od rođenja. Fra Miro i volonteri iz cijelog svijeta  daju dio svog srca i vremena kako bi ovoj djeci pružili dostojanstven život. Ovoga puta možete pomoći i vi! Pitate se kako? Naime lokalno stanovništvo Kenije izađuje šarene narukvice prijateljstva.  Kupnjom jedne narukvice po simboličnoj cijeni od 25 kuna postajete prijatelj ovog afričkog sirotišta,a svaka kupljena narukvica pretvorit će se u: hranu, lijekove i pomagala za bolesnu djecu, gumene cipelice, školski pribor,mrežice za komarce, novu školu…. Odazovimo se i pomozimo!

Narukvice možete kupiti na izlazu iz crkve u nedjelju 31.05.

 

 

Sve što govoriš svjedoči o tebi samome

Jedan je seljak predvečer sjeo na prag svoga doma i uživao u svježem povjetarcu. Pored njegove kuće zavojiti je put vodio u grad. Slučajni je prolaznik opazio seljaka i pomislio: “Ovo mora da je neka lijenčina. Ništa ne radi i cijeli dan sjedi na pragu.”

Malo kasnije prolazio je drugi čovjek i pomislio: “Seljak je pravi don Juan. Po cijele dane sjedi, gleda djevojke u prolazu i zadirkuje ih.”

Najzad je prošao šumski radnik te pomislio: “Ovaj je čovjek zacijelo marljiv radnik. Trudio se cijeli dan i sad se s pravom odmara.”

O seljaku koji je sjedio na pragu svoga doma doista nemamo podrobnijih saznanja. Možemo, međutim, mnogo toga zaključiti o trojici ljudi koji su prolazili: prvi je bio lijen, drugi ne baš dobar čovjek, a treći je bio marljiv radnik.

Bruno Ferrero

 

 

Kada sam zaista počeo voljeti sebe

Kada sam zaista počeo voljeti sebe shvatio sam da su bol i emocionalna patnja samo upozorenja koja mi govore da trenutno živim suprotno od svoje istine. Danas znam da se to zove BITI VJERODOSTOJAN.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, shvatio sam koliko može biti uvredljivo kada pokušavam natjerati nekoga da radi ono što ja hoću, iako znam da trenutak nije pravi i da ta osoba nije spremna za to, pa čak i onda kada sam ta osoba JA. Danas, to zovem POŠTOVANJE.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam žudjeti za nekim drugačijim životom i mogao sam vidjeti da je sve što me je okruživalo zapravo bilo poziv da rastem i da se razvijam. Danas, to zovem ZRELOST.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, shvatio sam da sam pod bilo kojim okolnostima uvijek na pravom mjestu, u pravo vrijeme i da se sve događa u točno pravom trenutku. Tako da sam mogao biti miran. Danas to zovem VJERA.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam samome sebi krasti vrijeme, i prestao sam praviti grandiozne projekte za budućnost.

Danas radim samo ono što mi donosi radost i sreću. Radim stvari koje volim raditi i koje vesele moje srce i činim to na svoj vlastiti način i u svom vlastitom ritmu. Danas znam da se to zove JEDNOSTAVNOST.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe oslobodio sam se svega što nije bilo zdravo za mene: od hrane, ljudi, stvari, situacija i svega ostalog što me je vuklo ka dnu, a dalje od mene samoga. U početku sam to zvao “zdravi egoizam”, ali danas znam da je to LJUBAV PREMA SAMOME SEBI.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe prestao sam željeti uvijek biti u pravu, tako sam manje griješio. Danas sam shvatio da se to zove SKROMNOST.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, odrekao sam se navike da živim i dalje u prošlosti i da se brinem za svoju budućnost. Sada pak živim samo za ovaj trenutak u kojem se SVE događa. Tako živim svakoga dana i zovem to ISPUNJENJE.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe spoznao sam da me moj um može poremetiti i da se od nekih svojih misli mogu razboljeti. Ali čim sam počeo koristiti svoje srce, moj je um dobio dragocjenog saveznika. Danas ovu vezu zovem MUDROST SRCA.

Nema potrebe da se plašimo svađa, suočavanja niti bilo kakvih problema, jer i zvijezde se ponekad sudare pa i iz sudara nastane neki novi svijet. Danas, ja znam: TO SE ZOVE ŽIVOT.

Charlie Chaplin

 

 

 

MISNE NAKANE OD 24.05.2015. – 31.05.2015.

24. Ned. PEDESETNICA –

-DUHOVI (Marija Pomoćnica), Vinko, Suzana,

 

08:00 ++MARIJA I IVAN HIRŠBERGER
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE-

Spomen: za ozdravljenje malog ERIKA JURNA

11:30 +MARA FRANIĆ
19:00 ++MIRO, BOŽICA I ŠIME MARIČIĆ
25. Pon. Duhov.ponedjeljak

Marija Majka Crkve, Grgur VII

07:00 ++RUŽA I BOŽO TOMAS I ++IZ OBIT. TOMAS
19:00 ZA DUŠE U ČISTILIŠTU

 

26. Uto Filip Neri, Zdenko, Anamarija, 07:00 +STJEPAN KANTOLIĆ I ++IZ OBIT. KANTOLIĆ
19:00 +MARKO, MANDA I ANA MRKONJIĆ

+ANKICA SLATKOVIĆ

+LJUDEVIT SEDAK BENČIĆ

MILJENKO VUGRINEC

NA ČAST BLAŽENE DJEVICE MARIJE

ZA DUŠE U ČISTILIŠTU

 

27. Sri. Augustin C., Bruno, Julije, Barbara 07:00 ZA ++IZ OBIT. PAPIĆ
19:00 ++JANKO I ŠTEFANIJA KUČAK
28. Čet. German, Vilim, Velimir, Paskal 07:00 ZA ZDRAVLJE ANDRIJE
19:00 +JURAJ ZRINJANIN
29. Pet. Euzebije, Ervin, Večeslav 07:00 NA ČAST SVETOG ANTE –ZAHVALA MATE I STANE TRBARA
19:00 ++DUBRAVKA I RUDOLF SMRKULJ

+MIRO VALJAN I +CMILJKO JURKIĆ

ZA DUŠE U ČISTILIŠTU

ZA ZDRAVLJE OBITELJI

 

30. Sub. Ivana Arška, Hubert, Ferdinand 07:00 ++JELICA I RUDOLF, STANA I VLADIMIR SEVER
    19:00 ZA ++IZ OBIT. PRPIĆ
31. Ned. PRESVETO TROJSTVO, Pohod BDM; M.B. Kamenitih Vrata 08:00 ++MILE I RUŽA PERIĆ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE-

Spomen: za ozdravljenje malog ERIKA JURNA

11:30 +IVICA TOMAS I ++IZ OBIT. GAŠPAR
19:00 +KARLO PERŠOLJA I RADICA PERŠOLJA

 

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca – Duh Istine koji od Oca izlazi – on će svjedočiti za mene. I vi ćete svjedočiti jer ste od početka sa mnom. Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on – Duh Istine -upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i – navješćivat će vama.”Riječ Gospodnja.