«

»

pro. 24

Župne obavijesti 24. prosinca 2017. – 4. došašća

Danas je četvrta nedjelja došašća, ali i Badnjak. U prijevodu to znači da bi praktičan vjernik trebao na dvije mise, jednu jutarnju kod na su 8h i polnoćku u 21 ili 00h. Kada četvrta nedjelja došašća koincidira s Badnjakom, ta nedjelja zauzima prednost pred Badnjakom zbog teološke važnosti i intenzivnije pripreme za blagdan Božića. Isto tako, u nedjelju nema posta i nemrsa. Umjesto posta i nemrsa na Badnjak postiti se može dan uoči četvrte nedjelje došašća.

 • Izašao je novi broj župnog lista, dobili ste ga u poštanski sandučić. Ako niste uzmite svoj primjerak na stoliću na izlazu iz crkve.
 • Posjetite i lajkajte župnu FB stranicu:

facebook.com/marija.kraljica.apostola.zapresic

 • Udruga Stepinčeva oaza mira u suradnji sa župom sv. Petra ap. organizira ŽIVE JASLICE, koje će po peti puta biti uprizorene u Zaprešiću od 26. do 27. prosinca s početkom 18.00 sati uz zaprešićku šetnicu kod crkve sv. Ivana Krstitelja.
 • U župnom uredu možete upisati misne nakane za 2018. kupiti kalendare.
 • Ovaj tjedan od srijede do subote su samo jutarnje mise u 7h.
 • BADNJAK – 24. prosinca su tri svete mise. Jutarnja misa u 8:00, ponoćka s djecom u 21:00 sat i polnoćka u 00:00.
 • BOŽIĆ – Na rođenje Kristovo, Božić, 25. prosinca služit će se 4 svete mise. Ranojutarnja u 08:00, pučka u 10:00, za djecu u 11:30 i večernja u 19:00 sati.
 • SVETI STJEPAN – Drugog dana Božića, na svetog Stjepana, prvomučenika, 26. prosinca god. služit će se tri svete mise: 08:00, 10:00 i 19:00 sati.
 • SVETA OBITELJ – STARA GODINA – Mise su u 8, 10, 11:30 i 19h. Na misi u 19:00 sati, 31. prosinca zahvalit ćemo se Bogu za proteklu godinu i sva Njegova dobročinstva. Dođite i zapjevajmo zajedno „Tebe Boga hvalimo“.
 • NOVA GODINA – Započnimo Novu godinu zazivajući Božji blagoslov već prvi dan u godini koji je i svetkovina svete Marije Bogorodice na misama u 08:00, 10:00 i 19:00.
 • SVETA TRI KRALJA I BLAGOSLOV VODE – Na Sveta tri kralja, 06. siječnja mise su u 08:00, 10:00 i 19:00 sati. Na misi u 10:00 sati će biti blagoslov vode.

 

 

 

Božićna minijatura o Bogu i Chopinu

Kada se 2010. obilježavalo 200 godina od rođenja F. Chopina, ovim glazbenim genijem bavilo se iz mnoštva kutova. Najzanimljiviji su donijeli prirodoznanstvenici.

Tako su Španjolci M. V. Caruncho i F. B. Fernandez u reviji Medical Humanities došli do nevjerojatnog otkrića u pogledu Chopinove iznimne nadarenosti. Polazeći od svjedočanstava kako je Chopin mogao “sanjati otvorenih očiju dok je svirao klavir”, nakon temeljite znanstvene analize na stotinjak stranica, došli su do zaključka da su Chopinove glazbene sposobnosti i estetika bile posljedica patologije mozga, jer je Chopin bio epileptičar.

Van Gogh, Newton…

Za ove znanstvenike njegova je genijalnost posljedica cerebralne patologije. Doduše, ova vrsta prirodoznanstvene interpretacije genijalnosti na raznim područjima djelatnosti nije ništa novoga. Od Van Gogha preko Newtona do velikih svetačkih, mističkih i pjesničkih likova Zapada mnogi su prošli sličnu dijagnozu: glazba, pjesništvo, umjetnost, filozofija, genijalnost uopće, stvar je tek cerebralnih konfiguracija ili patologija. Od ovog redukcionizma nije ostala pošteđena ni teologija i religija, budući da je znanost pod nazivom “neuroteologija” donijela pravorijek kako su i za osjećaj onostranosti, trenscendencije odgovorni sasvim određeni neuronalni procesi, koje, da banaliziramo, ako blokirate, od vjernika dobijete ateista. Slijedom toga, logično, valjda se može proizvesti i tableta za ateizam koja blokira osjećaj transcendencije, kao i tableta za teizam, koja te procese pokreće. Zapravo, kakav duh, sloboda, intuicija, bogovi ili vragovi, kakva ljubav, kakvo stvaralaštvo, kakva genijalnost, sve je to stvar cerebralnih procesa ili patologije. Tako je i Chopin prošao put od genija do običnog padavičara kakvih je milijuna na ovome svijetu. No, ipak, famozna prirodna znanost ipak nije dala odgovor na pitanje kako to da je od milijuna epileptičara na svijetu samo jedan postao Chopin, ili od milijuna shizofreničara samo je jedan Van Gogh, ili… Kako se približava Božić, hvata me neka čudna nelagoda koja bi se mogla nazvati strah od pretjerane jasnoće, potreba da se sve (znanstveno) objasni, čitaj – stavi pod kontrolu, a svaka tajna, svaki misterij proglasi ili patologijom ili mitologijom, bilo da se radi o (umjetničkoj) genijalnosti, bilo tajni vjere.

Ubijanje duše zbilje

Slušajući Chopinove etide, nokturna, mazurke, balade…, rekoh prijatelju, glazbeniku, da mi kod Chopina čak i žal zvuči tako veselo, čarobno, prepun neke jedre, melankolične napetosti. On mi kaže, nemam razloga ne vjerovati mu, da je Chopin bio veliki improvizator, da nikada na isti način nije odsvirao ni jednu svoju skladbu. Chopin je neuhvatljiv, on je vječita novost. Baš kao i Bog. Kada se prirodna znanost uhvati “objašnjavati” ili izricati neizrecivo, onda čini nešto najgore: pokušava racionalizirati čaroliju, ubiti dušu zbilje, svesti je na mjeru vlastite umišljene ograničenosti. Umjetnost i religija postale su zadnja utočišta od sveopće potreba za jasnoćom koja ubija ljepotu neizrecivoga koje prkose “neurobiologijama” ili “neuroteologijama”. Sretan vam Božić, simbol svega čarobnoga i neizrecivoga!

Ivica Šola – glas-slavonije.hr

 

 

 

Blagoslov obitelji

Po Božiću naši hramovi postadoše kuće, a kuće hramovi, jer se Bog okućio na zemlji da stanuje među nama, s nama i u nama. Blagoslov kuća stoga želi naglasiti da su naše kuće i stanovi obitavališta Božja i zazivaju da se Bog ne iseli iz naših domova.

Kod blagoslova obitelji možete dati prilog za župu i ministrante, ali on nije obavezan. Blagoslov i posjet obitelji jednako vrijedan bez novca kao i s novcem, te o visini iznosa ne ovisi „kvaliteta“ blagoslova. Vaše priloge stavite u kuvertu (ne mora biti nova).  Neka nitko zbog krize ili besparice propusti ovaj radosni susret u vašem domu!

Zbog velike razlike u vanjskoj i sobnoj temperaturi, kako se ne bismo znojili preporuča se da prozračite i malo rashladite stan prije dolaska svećenika i ministranta.

Ovoga Božića trudit ćemo se držati slijedećeg plana: ujutro krećemo u 9:00 polazeći ulicom od manjih brojeva prema većim. Ako je netko na kraju duže ulice može očekivati blagoslov kasno poslije podne ili čak navečer do 20h.

 

  Svećenik 1 Svećenik 2 Svećenik 3
26.12. utorak

Od 14-20h

Đalskog Parna Đalskog Neparna  
27.12.

srijeda

Tadijanovića,

Ujevića parna

Skurjenija, Ujevića neparna

 

Tuđmana, Kanadska
28.12.

četvrtak

Šenoe kuće

 

Šenoe ulazi 25,27,29, 31,33, 35, 37,39, 41 Šenoe ulazi 43, 45, 47, Galovićeva, Domjanićeva, Jelačićeva, Industrijska
29.12.

petak

Gaja 1-3k, 4,6, Vukotinovića Gaja 8,10, 12,14,16,18,20,22,24 Gaja 26-38
30.12.

subota

Gajeva 54,56 58,60,62, 64 i kuće 5-31 Gaja 40,42,44,46,48,50, 52  
2.1.

utorak

Mokrička Parna Mokrička Neparna, Prigorska, Brdovečka Veliki vrh, Kaštela, Kiseljak, Kovačića, Kozarčanina
3.1.

srijeda

Bogovićeva Kalamirova, Merenjska, Lučka,  Jablanovečka,

Hruševečka

Pojatenska, Oršića
4.1.

Četvrtak

Krleže Draškovića Ožegovića
5.1.

Petak

 

Livadića Kupljenska Mažuranića, Demetra
6.1. Subota

Od 14-20h

Mihanovićeva 30, 32, 34, 36, Mihanovićeva

38 40, 42, 42a,

Mihanovićeva 37, 39, 41, 43, 45, 47 i kuće 44-68

 

 

*Oni kojima ne odgovara dan neka nazovu župni ured radi naknadnog blagoslova. Naknadni blagoslov traje do svijećnice.

 

 

   MISNE NAKANE OD  24.12.2017. DO  31.12.2017.

 

24. Ned. ČETVRTA NEDJELJA DOŠAŠĆA 08:00 +EVA PILIPOVIĆ I ++IZ OBIT. PILIPOVIĆ
      21:00 MALA POLNOĆKA

++IVICA I MARIJA JERKOVIĆ I +IZ OBIT. JERKOVIĆ

    00:00 POLNOĆKA  

++KATA MIHIĆ I ++IZ OBIT. MIHIĆ

25. Pon. ROĐENJE GOSPODINOVO – BOŽIĆ 08:00 ++MARIJA I IVAN HIRŠBERGER
      10:00  ZA +NEĆAKA
      11:30 NA NAKANU OBIT. SLADOLJEV
      19:00 +IVICA BIROVČEC I IZIDOR LIPOVAC
26. Uto. STJEPAN PRVOMUČENIK, Stjepan, Kruno 08:00 ++JURAJ, STJPEAN I DRAGICA DUPKO, TE

++IZ OBIT. DUPKO

10:00 +STJEPAN MARTINEC I ++IZ OBIT. MARTINEC I JUREC, TE + VIKTORIJA SEDAK
19:00 ++STIPE I MARIJA BUBLIĆ
27. Sri. IVAN APOSTOL I EVANĐELIST, Ivo, Ivana, Ivona, Ivančica 07:00 ++IVO I FINKA MIŠKOVIĆ

 

28. Čet. NEVINA DJEČICA 07:00 ZAHVALA ZA IVANINO OZDRAVLJENJE
29. Pet. Toma Becket, Tomislav, David Kralj 07:00 ++VINKO I MARGARITA DUBRAVČIĆ

 

30. Sub. Feliks, Srećko, Rajner 07:00 ++VLADO I ANĐELKA PUHAK
31. Ned. SVETA OBITELJ, Silvestar, Silvije, Silvija 08:00 ++DOMINIK I MARIJA CESAREC

 

10:00 Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA
11:30 NA NAKANU OBIT. MARIĆ
19:00 ZA ++IZ OBIT. PAULIĆ

 

U ono vrijeme: Posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija. Anđeo uđe k njoj i reče: »Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!« Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. No anđeo joj reče: »Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.« Nato će Marija anđelu: »Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?« Anđeo joj odgovori: »Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće!« Nato Marija reče: »Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!« I anđeo otiđe od nje.