«

»

pro. 25

Župne obavijesti 25.12.2016.

DCIM100MEDIADJI_0063.JPGUdruga Stepinčeva oaza mira u suradnji sa župom sv. Petra ap. organizira ŽIVE JASLICE, koje će po peti puta biti uprizorene u Zaprešiću od 26. do 27. prosinca s početkom 18.00 sati uz zaprešićku šetnicu kod crkve sv. Ivana Krstitelja.

Izašao je novi broj župnog lista, dobili ste ga u poštanski sandučić. Ako niste uzmite svoj primjerak na stoliću na izlazu iz crkve.

  • Posjetite i lajkajte župnu FB stranicu: facebook.com/marija.kraljica.apostola.zapresic
  • U uredu možete pretplatiti katolički tisak (GK, Naša ognjišta i Živo vrelo, Veritas).
  • Župni stolnotenisači izvještavaju da je jesenski dio prvenstva u stolnom tenisu (liga SOKAZ) završen. Naša momčad župe pod nazivom MKA je završila natjecanje na odličnom 6.mjestu od 14 momčadi koliko broji liga. Prema dostupnim informacijama postoje veliki izgledi da ćemo napredovati u viši rang natjecanja. Sa treninzima krećemo poslije Sveta tri kralja utorkom i petkom u 20h. Voditelj stolnotenisača Domagoj Crnić u svoje ime i u ime ekipe MKA zaželi Sretan i blagoslovljen Božić i Sretnu i blagoslovljenu Novu 2017. godinu!
  • Izlet (hodočašće) na Roglu2.2017. 7:00 Polazak ispred Crkve, 9:00 Dolazak na Roglu, Druženje, skijanje, sanjkanje, šetnja, kuhanje čaja, vina i kobasica. 16:00 Misa u Hodočasničkoj crkvi, 17:00 Polazak prema Zaprešiću, 19:00 Dolazak u Zaprešić. Cijena prijevoza 70 kn za odrasle 50 za djecu., a cijela obitelj roditelji i maloljetna djeca plaćaju 200kn. Ministranti i pjevači idu gratis. Detalje o iznosu popusta za grupu na Skipass ćemo znati za koji dan. Prijave u Župnom uredu! Prošle godine je išlo 140 ljudi, ove godine se očekuje još više ljudi i još bolji provod.

 

Boka Kotorska 18.-21.4. 2017.

Župa organizira putovanje-hodočašće u Zaljev hrvatskih svetaca. U župnom listiću su krivo navedeni datumi. Evo korigirani plan puta:

Polazak iz Zaprešića 18.04. u 5:00, vožnja do Dubrovnika uz usputna stajanja, autocestom do Ploča, u Neumu pauza za ručak. Oko 14h dolazak u Dubrovnik, slobodno vrijeme cca 2,5h. Nastavak putovanja za Crnu Goru i odredišnog smještaja u Tivtu. Smještaj, večera u hotelu. 19.04. u jutarnjim satima odlazak do Perasta i izlet brodom do otočića sa crkvama Gospa od Škrpjela i eventualno Sveti Đorđe, poslijepodne eventualno odlazak do Kotora.

20.04. Izlet sempertinama cestom “Montenegrina”  pored Njeguša i s eventulanom pauzom u Cetinju te uključeni lagani ručak (čorba, salata, desert, čaša vina…) u restoranu poviše Njeguša, pauza u Budvi te panoramski do Svetog Stefana.

21.04. Povratak za Zaprešić direktno ili sa eventualnom pauzom negdje na Jadranskoj obali, npr Šibenik ili Slapovi Krke (cijena ulaznica nije uključena u cijenu).

– Dolazak u Zaprešić u Večernjim satima. Tivat – Zaprešić je netto vožnje cca 10h.

Cijena 1600 kn. Prijave i uplate u župnom uredu.

 

Proabortivni fašizam i propast Zapada

Prijepori oko pitanja abortusa nisu samo kod nas usijana tema. No ono što se po tom pitanju ovih dana događalo u Francuskoj ne zaslužuje drugo ime nego proabortivni fašizam.

Još od 1993. godine u Francuskoj postoji zakon prema kojem je zabranjeno fizički sprječavati ili zastrašivati ženu koja odluči učiniti pobačaj, kao i medicinsko osoblje koje je uključeno u taj čin. Predviđena kazna je do dvije godine zatvora i 30 tisuća eura kazne. No dok je ovaj zakon razumljiv, njegova ekstenzija koja se događala ovih dana jest nešto pred čime staje (demokratska i liberalna) pamet. Naime, u Francuskoj se kani kažnjavati svakoga koji na webu govori protiv abortusa, zatvorom i novčanom kaznom. “Za” je ljevica i dio centra, dočim opozicija s pravom urla da je ovo udar ne temeljnu vrijednost ne samo Republike, već cijele zapadne civilizacije, a to je sloboda govora. Ovaj zakon, osim što je nalik orwelovskoj priči, podsjeća na najmračnije totalitarne režime, jest simptom licemjerja države i njenog gesla: Sloboda, jednakost, bratstvo. Naime, dok je cijela Francuska u slučaju Charlie Hebdo branila slobodu govora, koja je zapravo, kako sami autori toga lista kažu, pravo na vrijeđanje, kada je abortus i kritičko, argumentirano pisanje protiv abortusa ne na webu, to nije sloboda govora, mišljenja i izražavanja, već kazneno djelo. S druge strane, proabortivni tekstovi ostaju legalni, i nisu kazneno djelo. Sloboda, jednakost, bratstvo, smijurija.

Ovaj apsurd, ovaj napad na liberalnu demokraciju u ime, naravno, liberalne demokracije, samo je simptom bolesti naše kulture, posebno onog njenog dijela koji bi, kao i kod nas, u ime slobode i tolerancije zatrli svaki drugi stav, svako drugo mišljenje, pa ga kao u Francuskoj stavili izvan zakona i iza rešetaka.

Ostavimo sada problematiku abortusa, ovo je povod za jednu drugu refleksiju. Ne volim katastrofizme ni katastrofičare, ali dijagnoza naše civilizacije sve više smrdi na onu priču o propasti Zapada. Bilo bi dobro kada bi povijest uistinu bila učiteljica života. No nedavno je baš u Francuskoj izišla knjiga povjesničara Michela de Jaegherea koja se bavi razlozima propasti Rimskoga Carstva. Mnoštvo uzroka o kojima autor govori svodi se, zapravo, na jedan, na demografski problem, na depopulaciju. Svi drugi su izvedeni.

Rimljani su rađali sve manje djece, abortus i infanticid postali su masovna praksa, a sam grad Rim od milijun stanovnika kroz par stoljeća spao je na par stotina tisuća. Ovaj drastičan pad broja stanovnika imao je devastirajuće učinke na ekonomiju i “nacionalnu” sigurnost.

Kako je bilo sve manje poreznih obveznika koji bi punili blagajnu, država je počela dizati namete koji su uništili i ono malo zdravih “poduzetnika”, a sama ekonomija postala je statalistička, što je do kraja ugušilo “poduzetništvo”.

Paralelno s depopulacijom slijedila je i (nekontrolirana) imigracija plemena sa Sjevera, što je stubokom promijenilo strukturu vojske i njenoga zapovjednog kadra, koji su sve više preuzimali imigranti, manje motivirani braniti Rim od “svojih”, ali i slabije obučeni u umijeću ratovanja.

Dakako da ne treba previdjeti ni ideološke razloge propasti Carstva koji nisu zanemarivi, kao što je odbacivanje vlastitih tradicija, napose dva stupa rimske kulture, “pietas” i “fides”, koje je zamijenio “multikulturalizam”. Stvar je jasna: manje stanovnika, slabi ekonomska i vojna moć – propast zagarantirana. Kada gledamo Europu i Hrvatsku danas, događa se gotovo istovjetan proces kakav smo gledali u Rimskom Carstvu. Kada je govorio o temeljnom problemu Europe danas Ivan Pavao II. naglasak je stavljao na “demografski suicid”.

Depopulacija i svjetonazorska dezorijentiranost idu ruku pod ruku, od Rimskog Carstva da današnje Europske unije. Paradoks “slobodarske” Francuske što se tiče spomenutog fašističkog zakona, kao stožerne članice Europske unije, a koji oslikava mazohistički odnos prema vlastitim vrijednostima i tradiciji, sastoji se u sljedećem. Katoličke udruge koje su već digle glas protiv ovog zakona završavat će u zatvoru, dočim će autori tzv. satiričkog lista Cherlie Hebdo koji svako malo grubo vrijeđaju Krista, Crkvu i vjernike, biti simbol slobode nasuprot barbarstvu s poznatim sloganom: Svi smo mi Charlie! Gore barbarstvo ovoj kulturi nije se moglo dogoditi: Sloboda govora i mišljenja samo za one koji misle kao vlast. Totalitarizam u celofanu

Ivica Šola

 

 

Blagoslov obitelji

Kršćansko značenje blagoslova kuća i obitelji temelji se na božićnoj istini da se Bog udomio na zemlji. Svećenik započinje molitvu blagoslova zazivom: “Mir kući ovoj i svima koji prebivaju u njoj!”. Po Božiću naši hramovi postadoše kuće, a kuće hramovi, jer se Bog okućio na zemlji da stanuje među nama, s nama i u nama. Blagoslov kuća stoga želi naglasiti da su naše kuće i stanovi obitavališta Božja i zazivaju da se Bog ne iseli iz naših domova.

Kod blagoslova obitelji možete dati prilog za župu i ministrante, ali on nije obavezan. Prilog za župu namijenjen je održavanju crkve, župnog centra i za plaćanje režija, a prilog za ministrante namijenjen je ljetovanje ministranta i dječjeg zbora, darove za djecu, lizalice i mali džeparac za ministrante.  Blagoslov i posjet obitelji jednako vrijedan bez novca kao i s novcem, te o visini iznosa ne ovisi „kvaliteta“ blagoslova. Vaše priloge stavite u kuvertu (ne mora biti nova).  Neka nitko zbog krize ili besparice propusti ovaj radosni susret u vašem domu!

Zbog velike razlike u vanjskoj i sobnoj temperaturi, kako se ne bismo znojili preporuča se da prozračite i malo rashladite stan prije dolaska svećenika i ministranta.

Ovoga Božića trudit ćemo se držati slijedećeg plana: ujutro krećemo u 9:00 polazeći ulicom od manjih brojeva prema većim. Nakon što prođemo sve stanove koji su bili predviđeni toga dana vratit ćemo se ispočetka do onih obitelji kojih nije bilo doma u jutarnjim i poslijepodnevnim satima.  Ako je netko na kraju duže ulice može očekivati blagoslov kasno poslije podne ili čak navečer do 20:30h.

Ići ćemo prema popisu, pa ako dosad niste primali blagoslov nazovite 3312-633 i prijavite se.

 

p. Vinko p. Goran Vlč. Mršo / p. Ante
26.12. od 14-19h Đalskoga neparna Livadića parna Livadića neparna
27.12. Đalskoga parna Veliki vrh Kalamirova, Merenjska,

Lučka,  Jablanovečka,

Hruševečka

Tuđmana, Kanadska
28.12. Šenoe kuće 2-170 Šenoe ulazi 25,27,29, 31,33, 35, 37,39, 41 Šenoe ulazi 43, 45, 47,

Galovićeva, Domjanićeva

29.12. Gaja 1-3k, 4,6,8,10,

Vukotinovića

Gaja 12,14,16,18,20, 22,24, 26 Gaja 28-38
30.12. Gajeva 54,56 58,60, 62,  64 i kuće 5-37 Gaja 40,42,44,46,48,50, 52 Oršića, Jelačićeva, Industrijska
31.12. Kaštela, Kiseljak,

Kovačića

Pojatenska,

Kozarčanina

2.1. Mokrička Neparna,

Prigorska, Brdovečka

Mokrička Parna Mihanovićeva 30, 32, 34, 36, 38
3.1. Skurjenija, Ujevića Tadijanovića Mihanovićeva 40, 42, 42a, 37, 39, 41, 43, 45, 47 i kuće 44-68
4.1. Krleže Draškovića Ožegovića
5.1. Bogovićeva Kupljenska Demetra, Mažuranića
6.1. od 14-19h Naknadni blagoslov Naknadni blagoslov Naknadni blagoslov
8.1.-1.2. Naknadni blagoslov Naknadni blagoslov Naknadni blagoslov

 

 

 

MISNE NAKANE OD 25.12.2016. DO 01.01.2017.

25. Ned. BOŽIĆ-ROĐENJE ISUSOVO, Božidar 08:00 ++MARIJA I IVAN HIRŠBERGER
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: NA NAKANU OBIT. SLADOLJEV

11:30 +ŠTEFICA JURNEČKA
19:00 +STANKO BODALEC I ++IZ OBIT. BODALEC I KUS

 

26. Pon. SVETI STJEPAN PRVOMUČENIK, 07:00 +STIPO KOVAČIĆ I ++IZ OBIT. KOVAČIĆ I BATLJAN
    Kruno 10:00 +STJEPAN GRAČANIN
      19:00 ++MARIJA I MARIJAN TOMIČIĆ, ANA BAČIĆ,

MARIO LUŠIĆ I  ŠTEFICA STANKO

Spomen. +DRAGICA MURVIĆ

 

27. Uto. IVAN AP. I EV., Ivančica, Janko 07:00 ZA ++IZ OBIT. VUKSANOVIĆ

++IVO I FINKA MIŠKOVIĆ

+JANKO I KLARA OREMUŠ

ZAHVALA ZA IVANINO OZDRAVLJENJE

NA NAKANU OBIT. ŠUKER

 

      19:00 -NEMA SV. MISE –
28. Sri. NEVINA DJEČICA, 07:00 ++STIPO I MARIJA BUBLIĆ
    Nevenko 19:00 -NEMA SV. MISE-

 

29. Čet. Toma Becket, David 07:00 ++JAKKOV ŠTEFOK
    Davor 19:00 -NEMA SV. MISE  –

 

30. Pet. SVETA OBITELJ 07:00 +DANIJEL BRAČANOV
19:00 -NEMA SV. MISE-

 

31.

 

Sub. STARA GODINA – 07:00 NA NAKANU OBIT. CAKTAŠ
    ZAHVALNICA, Silvestar 19:00 ++PAVAO I PAUL ŠARIĆ I +IZ OBIT. ŠARIĆ,

BABIĆ I ZORIĆ

 

01. Ned. SVETA MARIJA BOGORODICA 08:00 ZA ++IZ OBIT. BIRT I PREBEG
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 ++ŠTEFICA SEDAK  BENČIĆ I ++IZ OBIT. SEDAK BENČIĆ
19:00 +RUDOLF MALEKOVIĆ

 

 

Krštena    26.12.2016.   LARA POKUPEC