«

»

svi. 28

Župne obavijesti 27. svibnja 2018 – 8. NKG

U četvrtak je svetkovina presvetog Tijela i Krvi Kristove (Tijelovo), mise u 8 i 17h. Nakon mise u 17h bit će procesija od crkve do kapelice u novim dvorima.

Tečaj priprave za brak u našoj župi i za cijeli zaprešićki dekanat održava 5 dana s 5 različitih tema koje traju od 20:00h do 21:30h, a vode ih stručni predavači. Tečaj su dužni pohađati i zaručnik i zaručnica, a na kraju tečaja oboje dobivaju potvrdu o pohađanju tečaju. Prijave na tečaj su online http://obitelj.zg-nadbiskupija.hr/ Slijedeći tečaj je 04.- 08.06.2018.

 • Ljetovanje za djecu i mlade iz župe u Splitu. Aktivni ministranti, zboraši, animatori imaju povlaštenu cijenu od 300kn koja pokriva put, smještaj, hranu, piće idr. Ostali plaćaju 600kn. Djeca iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, koja inače ne bi imala priliku ići na more mogu ići sasvim besplatno (troškove pokriva župa i župni Caritas). Ide se kao i prošlih 5 godina u župu sv. Josipa na Mertojak, kupamo se na Žnjanskoj plaži. Djeca spavaju u učionicama na madracima. Sudjeluju u pripremi obroka i održavanju čistoće. U program je uključeno osim igre, kupanja i zabave također i duhovna, odgojna i kulturna komponenta.
  • Ministrante vodi p. Vinko i suradnici. 18.-25.6.2018 – popunjeno
  • Dječji zbor vode P. Goran, s.Hela i suradnici 25.6.-2.7.2018. – popunjeno
  • Krizmanike i mlade vodi p. Vinko i Animatori 2.-9.7.2018
 • Župni izlet na Sljeme će biti u subotu, 16.6. Misa u sljemenskoj kapelici u 11h, nakon mise druženje, roštilj, igre.
 • Lukno ili obiteljski dar u iznosu od 120kn godišnje možete donijeti u župi ured radnim danom 10-12 i 17-19h ili uplatiti na račun župe IBAN: HR5223600001101216475
 • Video od krizme pogledajte na župnoj web stranici mka.hr. Fotografije će biti uskoro. Tko želi imati izrađene fotografije i video na DVDu može naručiti u Foto Labu, p. Lončara 8A.
 • DVD s fotografijama od Hodočašća u Lourdes možete nabaviti u Župnom uredu.
 • Sutra, 28.05.2016., u 16h u dvorani Srednje škole Ban Josip Jelačić održat će se završna svečanost kojom će se Vrtić Vrtuljak se oprostili od djece koja će na jesen krenuti u osnovnu školu. Predškolci su zajedno sa svojim odgojiteljicama pripremili kratak prikaz onoga što su istraživali i što ih je najviše zanimalo tijekom pedagoške godine.

 

ŽENIDBENI NAVJEŠTAJ: – ANTONIJO KRAJCAR i VALENTINA MLADENOVIĆ

                                                  – MARKO PRGOMET i MARTINA CVRTNJAK

                                                  – KRISTIJAN MALIĆ i ANA IVANČIĆ

                                                  – IVAN BOGOVIĆ i IVANA BENKOVIĆ

                                                 – HRVOJE IŠTUK i GABRIJELA MATIĆ

 

KRŠTENI 26.05.2018.:        KARLO BURIĆ i NOLA ZLATAR

           

 

 

 

12 pravila za život najpoznatijeg kliničkog psihologa

Jordan Peterson je kanadski profesor kliničke psihologije na Sveučilištu u Torontu. U proteklih godinu dana stekao je ogromnu publiku svojim predavanjima koja su svima dostupna na njegovom YouTube kanalu, kao i svojim gostovanjima na raznim televizijama.

Teme njegovih predavanja su raznolike. S jedne strane, najviše su ga proslavile oštre kritike postmodernizma i političke korektnosti. S druge strane, to su savjeti mladima kako da preuzmu odgovornost za svoje živote i kako da se nose s mnogim, sve bržim političkim i kulturološkim promjenama. Inspiraciju za svoja predavanja često pronalazi u religiji i Bibliji.

Kada govori o mladim ljudima 21. stoljeća, Peterson je iznenađen koliko su temeljne ljudske vrijednosti uzdrmane, kad je on postao poznat zahvaljujući frazama poput Sredi svoju sobu i Govori istinu.

Psihoterapeut upozorava: Evo što trebate učiniti kako se ne biste u starosti kajali.

Više od dvadeset godina također radi kao psihoterapeut, a iz ogromnog iskustva izvukao je mnoge pouke. Tako je nastala knjiga “12 pravila za život”. U knjizi Jordan Peterson govori o vrlo poznatim problemima, ali na jedinstven i ponekad nenamjerno duhovit način.

 

 1. Stoj uspravno i zabaci ramena

 

 1. Posupaj prema sebi kao prema osobi do koje ti je stalo – “čini drugima što želiš sebi”. Poboljšanje sebe nije samo pravo, već obaveza koja može imati ogroman utjecaj, kako na pojedinca, tako i na društvo. Jordan Peterson uz ovo pravilo voli dodati pouku iz Biblije – Voli grešnika, ali mrzi grijeh.

 

 1. Sprijatelji se s ljudima koji ti žele sve najbolje. Dobar prijatelj podržava napredak koji vodi ka cilju koji pokušavate postići. Podržavanjem poroka i ostalog samodestruktivnog ponašanja se bave loši prijatelji koji svojim nihilizmom ili neuspjehom, žele i ljude oko sebe povući dolje. Zaključak, dobar prijatelj je onaj koji se iskreno raduje tvom uspjehu.

 

 1. Usporedi se sa sobom od jučer, a ne s nekim drugim od danas. Svakoga dana trebamo se pitati što mogu danas učiniti, kako mogu postati bolji nego što sam jučer bio?

 

 1. Ne dozvoli djeci da rade nešto što će te natjerati da ti se ne sviđaju. Trebate učiti dijete da se ponaša pristojno te privlači pažnju društva na dobar način. Takav način socijalizacije će mu otvoriti mnoga vrata u životu i svakako će utjecati pozitivno na razvoj njegove osobnosti.

 

 1. Sredi svoju kuću prije nego počneš kritizirati svijet. „Što imaš gledati trun u oku brata svojega, a brvna u svom oku ne zapažaš! Kako li možeš reći bratu: ‘De da ti izvadim trun iz oka!’ dok je brvno u tvom oku?“ (Matej 7,3.4).

 

 1. Teži ka nečemu značajnom (a ne isključivo korisnom). Tražite dubinu i značaj, a ne puku površnu sreću.

 

 1. Govori istinu – ili bar ne laži! Želiš biti bolji čovjek? Počni od pretpostavke da većinu stvari koje govoriš nisi ti izmislio, niti si siguran da vjeruješ u njih. Govori istinu i promatraj kako se počinješ osjećati bolje i stabilnije.

 

 1. Pretpostavi da osoba s kojom razgovaraš zna nešto što ti ne znaš. Ovo je jasno – najbolja odlika jednog intelektualca svakako nije sveobuhvatno obrazovanje, već stalna želja da uči još.

 

 1. Govori precizno. Kada svoj problem definiraš, uglavnom ga automatski i rješavaš.

 

 1. Ne zamaraj djecu dok voze skateboard. Zabranjivanjem određenih aktivnosti djeci, usporavate ili u potpunosti zaustavljate razvijanje osobnosti i sasvim sigurno riskirate da ih pretvorite u bojažljive osobe.

 

 1. Pomazi mačku kada je vidiš na ulici. Bez brige, pravilo važi i za ljubitelje pasa. A ono govori svakako o dobrobiti iskorištavanja pozitivnih sitnica usred loših situacija

 

www.novizivot.net

 

 

 

Proslava Tijelova 31.5.2018.

 

Svete mise u 8 i 17h.

 

Na misi u 17h pjeva mješoviti župni zbor. Procesija nakon mise u 17h. Ruta procesije: Župna crkva- ulicom Đalskoga – Kapelica u Novim Dvorima.

 

Sjenice:

 • Prva sjenica: uređuju: Gorušičino zrno
 • Druga sjenica: uređuje: Mladenka Crneković i susjede
 • Treća sjenica: uređuju: Neokatekumeni
 • Četvrta sjenica: Kapelica sv. Josipa. Uređuje Marijina Legija

 

Čitanja kod sjenica dijeli i koordinira Jaminka Miketa

 

Djevojčice s laticama ruže, neka obuku prvopričesničke haljine i neka nose latice ruže u košari te idući ispred Presvetog neka ih bacaju. Paziti da im dotekne za cijeli procesiju. Probe za djecu koja sudjeluju u procesiji su ponedjeljak, utorak i srijedu u 19:30.

 

 

   MISNE NAKANE OD  27.05.2018. DO 03.06.2018.

 

27. Ned. PRESVETO TROJSTVO; Augustin C.; Barbara 08:00 NA NAKANU OBIT. LUKIĆ
      10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
    11:30 NA ČAST GOSPI OBIT. KROLO
19:00 ++IVAN I KATA PEĆEK I +IZ OBIT. PEĆEK I BUCIĆ
28. Pon. German, Vilim, Velimir, Margareta 19:00 ++STJEPAN I MARIJA BOŽIĆ,

TE JOSIP I VILMA UROIĆ

29. Uto. Euzebije, Ervin, Maksim, Uršula 19:00 ++DUBRAVKA I RODOLF SMRKULJ
30. Sri. Ivana Arška, Hubert, Ferdinand, Matija 19:00 ++NIKOLA I MARIJA MAKVIĆ I ++IZ OBIT. MAKVIĆ
31. Čet. TIJELOVO, Pohod BDM, MB Kamenitih Vrata 08:00

 

17:00

++NIKOLAI MARIJA STRMAC I ++IZ OBIT. STRMAC

 

PROCESIJA

++STANA BOŠNJAK I ++IZ OBIT. BOŠNJAK

01. Pet. Justin, Mladen, Gaudencije, Prokul 19:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
02. Sub. Marcelin i Petar, Dominik, Eugen 19:00 ++RUŽA, MATO I IVAN EREŠ I

++IZ OBIT. EREŠ I ĆURIĆ

03. Ned. 9. NEDJELJA U GODINI, Karlo Lwanga i drugovi 08:00 ++IZ OBIT. PRERADOVIĆ I KOMERIČKI
10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
11:30 ZA ++IZ OBIT. JURNEČKA I CIMERMAN
19:00 ++IZ OBIT. KOPRIĆ, PAVLETIĆ I SALOPEK

 

 

 

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

 

U ono vrijeme:

Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru kamo im je naredio Isus. Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše. Isus im pristupi i prozbori:

»Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!

I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.«

Riječ Gospodnja.