«

»

sij. 29

Župne obavijesti 28. siječnja 2018. – 4. NKG

Redoviti Blagoslov obitelji je završio. Tko nije bio kod kuće za blagoslov, neka se javi za naknadni blagoslov u župni ured 3312 633. Naknadni blagoslov će biti sve do Svijećnice u večernjim satima. Svećenik će vas prethodno nazvati i najaviti se.

U utorak umjesto kateheze za mlade bit će filmska večer. U 20:30. Animatori peku kokice, a bit će i cole.

 • U petak, 02. veljače je blagdan Prikazanja Gospodinova – SVIJEĆNICA. Blagoslov svijeća, bit će pod sv. Misom u 19.00 sati . Svijeće će se moći kupiti na ulazu u crkvu.
 • U petak, 02. veljače, je prvi petak u mjesecu i prilika za sv. Ispovijed koja započinje u 18.00 sati.
 • U subotu, 03. veljače, je spomendan Blaža biskupa i mučenika. Pod večernjom sv. Misom u 19h bit će obred blagoslova grla.
 • Župni Caritas je otvoren za korisnike srijedom 17-19h, a robu i nekvarljivu hranu možete donijeti radnim danom u župni ured 10-12 i 17-19h.
 • Izlet (hodočašće) na Roglu2.2018. 6:30 Polazak ispred Crkve, 8:30 Dolazak na Roglu, Druženje, skijanje, sanjkanje, šetnja, kuhanje čaja, vina i kobasica. 16:00 Misa u Hodočasničkoj crkvi, 17:00 Polazak prema Zaprešiću, 19:00 Dolazak u Zaprešić. Cijena prijevoza i ručka 100kn za odrasle 50 za djecu., a cijela obitelj roditelji i maloljetna djeca plaćaju 250kn. Ministranti i pjevači idu gratis. Prijave u Župnom uredu! Prošle godine je išlo 140 ljudi, ove godine se očekuje još više ljudi i još bolji provod. Tko želi naručiti skipass da ga čeka pod dolasku na Roglu neka kod prijave to naglasi i uplati: odrasli 200kn, mladi (15-18g) 130kn, djeca (do15g) 120kn.
 • Kateheze za mlade i odrasle – Za kršćansku formaciju odraslih, osim sudjelovanja u aktivnostima pojedinih zajednica, u ovoj pastoralnoj godini nudimo Kateheze za mlade i odrasle u organizaciji Neokatekumenske zajednice u trajanju od 7 tjedana. Početak kateheza je u nedjelju 28. veljače 2018. u 20:00. Kateheze se održavaju dva puta tjedno: nedjeljom i četvrtkom u 20:00.
 • U četvrtak, 1. veljače, u 20.00 sati na Trgu sv. Ivana Pavla II bit će molitva krunice za Domovinu Hrvatsku. Molitva je u organizaciji bratovštine Marijanskog zavjeta za Domovinu a održava se svakog četvrtka u 20.00 sati
 • Seminari na Lužnici:
  • KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA pod vodstvom p. Zdravka Lazića i p. Petra Cvekana vikend uoči prve nedjelje korizme 16. – 18. veljače 2018.
  • PUT OD 4O DANA – biblijsko-molitveni seminar pod vodstvom s. Stjepanke Stanić od 2. do 4. ožujka 2018.
  • Oba seminara traju od petka popodne do nedjelje popodne, za oba su prijave otvorene!

 

Grličanje

„Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakoga drugoga zla – amen!” govori danas svećenik dotičući vjernička grla blagoslovljenim zapaljenim svijećama. Vjernici znaju da to nije magija nego molitva – predanje Bogu koji sigurno čovjeku hoće dobro i onda kad ga ne usliši, kad ga ostavi u bolesti – kao i Isusa na križu. Molitva nije prepuštanje sudbini ni trgovanje s Bogom, nego slaganje sa svim što se čovjeku dogodi – jer i zlo može izaći na dobro. Tu je ključ za razumijevanje kršćanskoga pouzdanja u Boga – makar ne bili doslovno uslišani. Isus je to naznačio kad je prije uhićenja molio: “Oče! Ako hoćeš, otkloni ovu čašu od mene. Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude!” (Lk 22,42). To predanje osigurava povjerenje – daje smionost Bogu predlagati rješenja. Čovjek zna da ga Bog ozbiljno shvaća i ostaje smiren u dobru i zlu, ne kao nevažan nego nadasve važan Božji sugovornik.

Obred grličenja, blagoslov grla na Blaževo, primjer je takva vjerničkoga stava. Dubrovnik koji je sv. Blaža – zovući ga sv. Vlaho – od 11. st. uzeo za zaštitnika – ne pouzdaje se samo u moguća čuda, nego istim pouzdanjem u Stvoritelja među prvima na Sredozemlju razvija liječenje bolesnika suvremenim lijekovima, te je ondje i danas prastara ljekarnica, jedna od najstarijih u Europi.

Tako baš dubrovačko štovanje posebno iskazuje kršćanski stav pouzdanja u Boga i nastojanja da po Božjoj volji znanošću svladava prirodu, da liječi i bolesti.

Blaž je bio liječnik u Sebasti, u današnjoj Armeniji, kad je kršćanstvo u državi bilo zabranjeno, sredinom 3. st. prije Krista. U ono su doba svećenici i vjernici sami birali i biskupa. I to vrijedi ne zaboraviti s obzirom na izvornu demokraciju u kršćanstvu i njezino tumačenje.

Narod je birao znajući da Bog izabranome daje vlast. Ali – ondašnja je vlast novog biskupa pronašla i poslala u smrt. Ostalo je zapamćeno da je Blaž čudesno izliječio dječaka od bolesti grla – pa je u toj predaji temelj i obreda grličanja.                                                                        Živko Kustić

 

Proslave dječjih rođendana u Župi

Naša župa organizira proslavu rođendana za djecu u dobi od 4 do 13 godina subotom i nedjeljom poslije podne, a mogu trajati dva ili tri sata. Nova dvorana u potkrovlju veličine 220 kvadratnih metara prigodno se uređuje. Organiziramo originalne, tematski osmišljene rođendane koje vode animatori čije bogato iskustvo garantira nezaboravni provod. Više informacija i rezervacije kod Tereze 098 826 786.

 

 

 

Partizani i redovnice Domovinskog rata

Da udovice poginulih branitelja nisu digle fertutmu, ne bih pogledao ni “Ministarstvo ljubavi” Pave Marinkovića. Taj film jamačno vrijeđa udovice poginulih branitelja prikazujući ih klišejizirano, napola uspaljenice, napola prevarantice, pomalo parazitkinje, kao i država i njena birokracija. Film sam jedva odgledao do kraja. Užasno dosadan, dijalozi nerijetko dugi i neprobavljivi, od humora ni “h”, iako se predstavlja kao komedija, gluma loša, s puno glumatanja, naracija i “zapleti” smušeni i rastegnuti. Ako ikoga vrijeđa ovaj film, to je sama filmska umjetnost, sam žanr komedije. Radi se u mediokritetskom uratku, teško gledljivom smeću u koje je ulupano 800 tisuća eura. Kako je publika najbolji kritičar, činjenica da je na popodnevnoj premijeri prodano samo deset ulaznica sve govori. Marinković zato treba isplatiti honorar udovicama Domovinskog rata na izvrsnom marketinškom poslu, jer bez njihova razložnog bunta, film bi, kao i mnogi drugi (njegovi i tzv. hrvatski), već odavno trunuo u kloaki zvanoj hrvatska kinematografija. Mislim da bi se na temu parazitskog hrvatskog filma i HAVC-a mogla snimiti izvrsna komedija, ali je ne smije režirati Marinković i slični, već neki Srbin ili Čeh. Recimo, Dragan Bjelogrlić koji, za razliku od naših mediokriteta subvencioniranih kao muzne krave u Slavoniji, na tržištu jako dobro funkcionira.

Publika kao cenzura

Nisam za cenzuru. Najbolja cenzura je publika koja je na premijeri “Ministarstva ljubavi” kupila zavidnih deset karata. Komedija se može snimiti o vrlo osjetljivim skupinama i temama. Pa i o udovicama Domovinskog rata. Benigni je snimio komediju čak i o holokaustu (“Život je lijep”), jednu od najboljih uopće, a da nikoga nije uvrijedio. Marinković to ne zna.

Kada bih radio, evo prijedloga, tragikomediju o udovicama Domovinskog rata, nazvao bih je “Redovnice domovinskog rata”, s obzirom na to da je ljudski, etički i zdravorazumski zakon koji im oduzima mirovinu zbog nove veze rigidniji čak i od crkvenog zakona kada su brak i spolnost u pitanju. Glavnu ulogu imao bi partizan i udbaš Joža Manolić koji se na pragu stote oženio 36 godina mlađom ženom koja će naslijediti njegovu mirovinu, pa u prvoj sceni udovice Domovinskog rata pred njim polažu zavjet čistoće. Onda se Joža Manolić zaljubi u jednu udovicu i razvede. Manolić joj nudi brak. Ona skrušeno odbije ne želeći prekršiti zavjet čistoće koji je položila pred Jožom i 17 tisuća primatelja partizanskih mirovina, od kojih je najmlađi imao tri godine kada je završio 2. svjetski rat. Joža kaže da se ne boji za čistoću jer ima dvije nekretnine, jednu u Zagrebu, drugu među nogama i kaže joj u završnoj sceni: “Ako se udaš za mene, izgubit ćeš braniteljsku mirovinu, ali dobiti partizansku. Još veću. To je naša strategija, da ovih 17 tisuća s partizanskim mirovinama požene udovice Domovinskog rata tako da 2050. godine u Hrvatskoj bude 30 tisuća partizana i partizanskih mirovina, a Domovinski rat preimenujemo u Narodnooslobodilačku borbu u kojoj nema hrvatskih branitelja ni njihovih žena i djece, samo partizanska.”

Nije smiješno, niti je to bio cilj, to je stvarnost u kojoj se cipelare samohrane majke, udovice, dočim ovih 17 tisuća partizana danas kojima su mirovine poput hereditarne, nasljedne bolesti, ne zaslužuju ni komediju, kamoli državnu reviziju ili javni “registar partizana”.

Ivica Šola

 

 

 

   MISNE NAKANE OD  28.01.2018. DO 04.02.2018.

 

28. Ned. 4. NEDJELJA U GODINI;

Sv. Toma Akvinski

08:00 +ROZALIJA KIKIĆ
      10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
    11:30 +MILKA PAVIĆ
19:00 ++STJEPAN I MLADEN GAJŠAK I

++ROKO I JOSIP ŠKALIČKI

29. Pon. Valerije; Konstancije; Zdeslav; Tvrtko 19:00 ++IZ OBIT. NOVAK I VRAN
30. Uto. Martina; Alan; Hijacinta; Darinka;

Gordana

19:00 ++IZ OBIT. KNAPIĆ I ANDRAŠIĆ
31. Sri. Sv. Ivan Bosco; Marcela; Viktor; Klaudije 19:00 +ILIJA KLJUČEVIĆ I

++IZ OBIT. KLJUČEVIĆ I MIŠIĆ

01. Čet. Brigita; Gita; Miroslav; Sever 19:00 ++IZ OBIT. JADAN I KNAPIĆ
02. Pet. Prikazanje Gospodinovo – Svjećnica (bl.svijeća) 19:00 MISA ZA NAROD (PRO POBULO)
03. Sub. Sv. Blaž; Vlaho; Tripun; Oskar

 (bl. grla)

19:00 ++BLAŽ I OLGA SLADOLJEV
04. Ned. 5. NEDJELJA U GODINI; Veronika, Andrija 08:00 +MILAN GULIJA
10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
11:30 ++IZ OBIT. KROLO I KARAULA
19:00 ++ZORKA ĐURIĆ I MARIJAN STANČEC

 

KRŠTENJE 27.01.2018.:        VERONIKA ZORMAN

                      28.01.2018.:         MIRIJAM BEJUK i MARTA MILETIĆ

 

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U gradu Kafarnaumu Isus u subotu uđe u sinagogu i poče naučavati. Bijahu zaneseni njegovim naukom. Tâ učio ih je kao onaj koji ima vlast, a ne kao pismoznanci.

A u njihovoj se sinagogi upravo zatekao čovjek opsjednut nečistim duhom. On povika: »Što ti imaš s nama, Isuse Nazarećanine? Došao si da nas uništiš? Znam tko si: Svetac Božji!« Isus mu zaprijeti: »Umukni i iziđi iz njega!« Nato nečisti duh potrese njime pa povika iz svega glasa i iziđe iz njega.

Svi se zaprepastiše te se zapitkivahu: »Što li je ovo? Nova li i snažna nauka! Pa i samim nečistim dusima zapovijeda, i pokoravaju mu se.«

I pročulo se odmah o njemu posvuda, po svoj okolici galilejskoj.

Riječ Gospodnja.