«

»

lis. 29

Župne obavijesti 29.10.2017.

Sutra, 30.10. u 19,30 h u crkvi će biti predavanje: ”Recepti” za obnovu obitelji i društva. Predavač: Dražen Bušić

U srijedu, 1.11. je svetkovina Svih svetih. Mise su u 8, 10 i 19h u župnoj crkvi, a u 15h na gradskom groblju Zaprešić.

U četvrtak, 2.11. je Dušni dan, misa je u 19h. Na misi u 19h će obiteljima pokojnika koji su preminuli u posljednjih 12 mjeseci biti uručen križići njihovih pokojnika, da ih ponesu u svoj dom, kako bi po molitvi i vjeri u uskrsnuće mrtvih bili povezani sa svima kojih više nema među nama.

  • U petak, 03. studenog, je prvi petak u mjesecu i prilika za sv. Ispovijed koja započinje u 18.00 sati. Pobožnost Srcu Isusovu započinje u 18.30 sati.
  • U nedjelju, 5. studenog na misama ćemo zahvaliti Bogu na protekle 22 godine života naše župne zajednice i zazvati Božji blagoslov za dane i godine koji su pred nama. Župo sretan ti rođendan!
  • Susret svih vjeroučitelja i svećenika Zaprešićkog dekanata je u subotu 4.11. u 10 sati kod nas u župi.
  • Nedjelja bračnih jubileja je 12.11.2016. Na misi u 10 sati će bračni parovi koji ove godine imaju (su imali) okruglu obljetnicu braka (10,15,20,25,30, 40…75) godina braka obnoviti svoja bračna obećanja. Parovi koji slave neka se jave u župni ured 3312-633.
  • MVKO poziva na Duhovnu obnovu11.2017. 11-16h u dvorani župe sv. Luke u Travnom. Tema „Uloga muškarca u zaštiti obitelji“
  • Adventska duhovna obnova održat će se od 1. do 3. prosinca 2017.  u Lužnici pod vodstvom p.  Zdravka Lazića i p. Petra Cvekana, franjevaca. Pozivamo Vas da vikend uoči prve adventske nedjelje dočekate u Lužnici uz molitvu, predavanja, razgovore, biblijska razmatranja, priliku za ispovijed i osobnu molitvu i meditaciju u tišini.
  • Župni Caritas će ovaj tjedan zbog svetkovine Svih svetih raditi u utorak 17-19h, umjesto u srijedu.
  • Kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, tijekom svojega posjeta Zagrebu, u ponedjeljak, 30. listopada 2017. godine u 18 sati, predvodit će euharistijsko slavlje u zagrebačkoj Katedrali. Ovime Vas pozivamo da osobno sudjelujete u euharistijskom slavlju s uvaženim predstavnikom Svete Stolice uz grob Blaženoga Alojzija Stepinca za kojega naš narod intenzivno moli za proglašenje svetim. U kuloarima se šuška da bi državni tajnik moga najaviti papin pohod Hrvatskoj i/ili kanonizaciju bl. Stepinca.

 

 

Duhovna obnova p. Ciril Čuš Zaprešić: 10.-11.11.2017.

 

Petak, 10.11. 2017.

17:00 Prilika za ispovijed

17:30 krunica

18:00 Slavljenje

19:00 Misa

20:00 klanjanje

 

Subota, 11.11.2017.

9:00-12:00 Prilika za ispovijed

15:30 – 17:00 Prilika za ispovijed

17:30 krunica

18:00 nagovor

18:20 Slavljenje (prilika za ispovijed

19:00 Misa, 20:00 klanjanje

 

 

 

O Istanbulskoj konvenciji

Istanbulska konvencija u paketu s pozitivnim odredbama – koje Hrvatska već ima u svojem zakonodavstvu – donosi čitav niz negativnih: one najviše štete samim ženama i omogućuju preodgoj i indoktrinaciju djece u neznanstvenoj rodnoj ideologiji te kršenje ljudskih i građanskih prava, diskriminaciju, nejednakost pred zakonom, kršenje slobode izražavanja, istraživanja, savjesti, vjeroispovijedi, odgoja djece, itd. Istanbulsku konvenciju je do danas potpisalo samo pola država članica EU (14), a sama EU je pristupila samo nekim dijelovima Konvencije upravo zbog njenih kontroverznih odredbi”, piše Markić te dodaje da “Istanbulska konvencija zloupotrebljava sprječavanje nasilja nad najranjivijijim članovima društva – ženama i djeci, za nametanje ideologije koja ni na koji način ne doprinosi sprječavanju nasilja nad ženama, ali bi ratifikacijom Konvencije uvođenje rodne ideologije u zakone i obrazovni sustav RH postao zakonski obvezujući”.

 

Cjelonoćno klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu

U utorak, 31. listopada, uoči svetkovine Svih Svetih u crkvi sv. Ivana Krstitelja, bit će cjelonoćno klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Klanjanje započinje večernjom sv. Misom u 19.oo sati nakon koje slijedi predstava: SV. FRANJO ASIŠKI—“BOŽJI PROVOKATOR“ u izvedbi Glumačke skupine mladih. Izlaganje Presvetog Oltarskog Sakramenta bit će u 21.00 sat. Prilika za sv. Ispovijed bit će od 21.00 do 23.00 sata

 

 

Smrt najbogatijeg čovjeka

U nekom gradu na istoku živio je stari, siromašni ali veoma pobožni čovjek po imenu Ruben. Služio je bogatom gospodaru koji mu je dopuštao da spava u njegovoj konjušnici. Jedne noći stari je Ruben usnuo san. Došao mu je anđeo i priopćio vijest: “Rubene, sutra u zoru, umrijet će najbogatiji čovjek u ovome gradu!”

Ruben se odmah probudi, od straha pade na koljena i zavapi u molitvi: “Bože dragi, zašto bi moj gospodar morao tako naglo umrijeti?” Žurno se odjenuo i pohitao prema gospodarevoj kući. Lupao je štapom o vrata dok se gospodar nije pojavio na prozoru. “Gospodaru, oprosti mi što te budim, ali usnuo sam strašan san. Anđeo mi je priopćio da će u zoru umrijeti najbogatiji čovjek u gradu. Učini nešto gospodaru!”

Bogatašu nije bilo lako pri duši. Odmah je dao pozvati liječnika, koji ga je pregledao i utvrdio da je sve u najboljem redu. Ali bogataš je veći dio noći probdio i tek pred zoru usnuo.

Probudilo ga je lupanje na vratima. Skočio je iz sna i provirio kroz prozor. Pred vratima je stajala sluškinja i kroz suze prozborila: “Gospodaru, maloprije je umro tvoj sluga Ruben.”

 

Priča iz starih predaja.

 

 

Riječ ‘bogat’ dolazi od riječi Bog. Bogat je onaj tko ima Boga uza se. Mnogi se u Boga zaklinju, ali je malo onih koji za njim idu. Cijeli zapadni svijet zarazila je silna težnja za imanjem, kupovanjem, potrošnjom… Ljudskom srcu, raj se pokazuje kao blještavi trgovački centar u kojem on, pun novaca, kupuje do iznemoglosti. Smiješan je postao onaj koji u takvom svijetu govori o Bogu. Smiješan, možda i zato što ni u njegovim očima nema Boga, već samo praznina koje smo već svi siti. Umorni smo od bezbrojnih riječi, pa i od takvih koje nam govore o Bogu. Umorni smo i od našeg vlastitog blebetanja. „Ne blebećite kao pogani“, upozorava nas i Isus. „Ne govori o Bogu dok ne utvrdiš vjeru u njega“, kaže mudrac. Zato uđimo u šutnju: šutnju očiju, jezika, ušiju — šutnju srca; i možda nam onda, u toj šutnji, progovori sam Gospodin. Tada ćemo, vjerujem, poput Rubena, postati najbogatiji čovjek u gradu. I naše riječi o Bogu više neće biti šuplje jer će iza njih šumiti Božja prisutnost.

Petar Nodilo SJ

 

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Kad su farizeji čuli kako Isus ušutka saduceje, okupiše se, a jedan od njih, zakonoznanac, da ga iskuša, upita: »Učitelju, koja je zapovijed najveća u Zakonu?« A on mu reče: »Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.«

Riječ Gospodnja.

 

   MISNE NAKANE OD  29.10.2017. DO  05.11.2017.

29. Ned. 30. NEDJELJA U GODINI; Narcis, Honorat, Časlav 08:00 ++VID ŠUTALO, TE BOŽO I MARA MILANOVIĆ TRAPO
10:00 Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

 

11:30 ++IVAN VRBANIĆ I ANKICA I IVAN GUGO
19:00 ZA ZDRAVLJE JOSIPE KATIĆ
30. Pon. Marcijan, Marcel, Marsela, Klaudije, Gerard 19:00 ++STIPE I ANA CRNJAK I ++IZ OBIT. CRNJAK
31. Uto. Wolfgang, Vukmir, Kristofor, Alfonz 19:00 ++MARIJA, MIJO I JOZO MARIĆ  I

++IZ OBIT. MARIĆ

01. Sri. SVI SVETI 08:00 ++IZ OBIT. BIRT I PREBEG
      10:00 ++AUGUSTIN I ANICA SUDAR

 

    Na groblju 15:00 ZA SVE POKOJNE

SVETA MISA NA GRADSKOM GROBLJU – ZAPREŠIĆ

      19:00

 

++IZ OBIT. ČOLIĆ I BAGARIĆ
02. Čet. SPOMEN SVIH VJERNIH MRTVIH,

DUŠNI DAN

19:00 ZA SVE POKOJNE ČLANOVE DRUŽBE

KATOLIČKOG APOSTOLATA I ŽUPLJANE ŽUPE

B.D. MARIJE KRALJICE APOSTOLA

 

03. Pet.

 

Martin iz P., Hubert, Silvija, Berard, Ida 19:00 ++IZ OBIT. HADROVIĆ I PORODEC
04. Sub. Karlo B., Karolina, Dragutin, Drago, Dragica 19:00 ++IZ OBIT. LOPAC I KATALINIĆ,

TE VAISTINA I MATLEKOVIĆ

05. Ned. 31. NEDJELJA U GODINI; Srijemski muč., Elizabeta 08:00 ++MIRKO BOŠNJAK
10:00 Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

 

11:30 ++BRUNO, KATICA I GRGO ŽUTELIJA I ++

IZ OBIT. ŽUTELIJA I DIDOVIĆ

19:00 ++IZ OBIT. RAĐENOVIĆ I VRBANC

 

 

 

Ženidbeni navještaj:  TOMISLAV MILIĆ i MARTINA DOMŠA MILIĆ r. DOMŠA

                                      MATIJA VRABEC i  LEA HERCEG

 

Vjenčani 27.10.2017.: ANOTO ŠOŠIĆ i ANA MARIJA ŠOŠIĆ r. ČIČAK

 

Kršteni 28.10.2017.: EVA KUZMAN i ANA RADOŠEVIĆ