«

»

lip. 03

Župne obavijesti 3. lipnja 2018. – 9. NKG

Tečaj priprave za brak u našoj župi i za cijeli zaprešićki dekanat održava 5 dana s 5 različitih tema koje traju od 20:00h do 21:30h, a vode ih stručni predavači. Tečaj su dužni pohađati i zaručnik i zaručnica, a na kraju tečaja oboje dobivaju potvrdu o pohađanju tečaju. Prijave na tečaj su online http://obitelj.zg-nadbiskupija.hr/ Slijedeći tečaj je 04.- 08.06.2018.

Roditelji čija djeca idu na more s ministrantima ili dječjim zborom imaju sastanak u utorak u 20h u Velikoj dvorani.

 • Slijedeće nedjelje u 11:30 je misa zahvalnica za kraj školske godine i to je zadnja misa u 11:30 do početka nove školske godine u rujnu. Preko ljeta neka djeca i roditelji dolaze na neku drugu misu.
 • U srijedu 6.6.2018. je dan Molitvenog vijenca Kraljice obitelji. U 18:30 krunica, misa u 19h, klanjanje nakon mise i poslije svega „agape“ u župnoj konobi.
 • Župni izlet na Sljeme će biti u subotu, 16.6. Misa u sljemenskoj kapelici u 11h, nakon mise druženje, roštilj, igre.
 • Počele su vrućine, radi se na ugradnji i druge klima jedinice s lijeve strane oltara. Onima kojima možda smeta klima neka potraže mjesto u crkvi gdje se manje osjeti puhanje. Vaš prilog za klimatizaciju crkve možete donijeti u župi ured radnim danom 10-12 i 17-19h ili uplatiti na račun župe IBAN: HR5223600001101216475
 • Duhovna obnova Mijo Barada 15 i 16. lipnja 2018. Mijo Barada rođen je 1960. godine u Splitu. Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu. Radi na svome imanju i stručni je suradnik više instituta. Od 1983. godine vodi molitvene zajednice i seminare za duhovnu obnovu, u suradnji sa brojnim svećenicima. Tijekom mnogih seminara obišao je mnogo dijelova svijeta, a posebno ratom zahvaćena područja na Balkanu. Od 2005. surađuje s augustincima kanonicima od Windesheima iz Paringa. Od 2010. član je augustinske obitelji. 2012 Zajedno su osnovali udrugu “Misionari božanske ljubavi” kroz koju podupiru niz projekata. Mijo Barada intenzivno radi na njivi Gospodnjoj. Na njegovim seminarima uvijek je tražena stolica više, mnogi su se na njegovim seminarima duhovno probudili i mnogi mogu posvjedočiti o raznim plodovima u svome životu koje su dobili upravo na njegovim predavanjima – seminarima.
 • Lukno ili obiteljski dar u iznosu od 120kn godišnje možete donijeti u župi ured radnim danom 10-12 i 17-19h ili uplatiti na račun župe IBAN: HR5223600001101216475
 • Video od krizme pogledajte na župnoj web stranici mka.hr. Fotografije će biti uskoro. Tko želi imati izrađene fotografije i video na DVDu može naručiti u Foto Labu, p. Lončara 8A.
 • DVD s fotografijama od Hodočašća u Lourdes možete nabaviti u Župnom uredu.

ŽENIDBENI NAVJEŠTAJ:

 • ANTONIJO KRAJCAR i VALENTINA MLADENOVIĆ
 • MARKO PRGOMET i MARTINA CVRTNJAK
 • HRVOJE IŠTUK i GABRIJELA MATIĆ

 

Suveren je odlučio

Kako god završila akcija građanske inicijative „Narod odlučuje“ za izmjene izbornog sustava u RH činjenica jest kako je suveren odlučio. Naime, činjenica da je skupljanje potpisa završilo implicira činjenicu kako je odluka donesena. Pitanje koje preostaje glasi koja je to odluka; ona da se podrži referendum ili da ga se ne podrži?

Čak i da nije sakupljen dostatan broj potpisa, nego recimo 300.000 ili 350.000, to također znači kako je suveren odlučio. Naime, 350.000 državljana RH s pravom glasa koji drže da je izborni sustav u RH u najmanju ruku nedemokratski i nepravedan, uključno sa zakonom o referendumu, predstavljaju relevantnu političku silu od koje se 28 godina stara stranačka mašinerija ne treba nadati glasovima na sljedećim izborima.

Ako je pak skupljen dostatan broj potpisa, tj. 374.740 ili više, to situaciju čini još demokratičnijom. Prije nego što saznamo točne podatke spomenimo se kako je opstruiranje skupljanja potpisa variralo od propuštanja od strane nadležnog ministarstva, aktivnog od strane lokalne samouprave nekoliko gradova, preko stranaka kojima inicijativa predstavlja prijetnju, pojedinih političara kojima se tresu buduće saborske fotelje temeljem stotinjak glasova, pa do pojedinačnih ekscesa na samim štandovima.

Stvar još uvijek nije gotova, jer i prebrojavanje potpisa može biti opstruirano. Nadalje, nadležno ministarstvo može i dalje propustom manipulirati procesom. Ne treba zaboraviti niti Ustavni sud RH. A tu su uvijek i drugi načini pritiska poput izjava o destabilizaciji političkog sustava. Samo još nedostaje tvrdnja kako inicijativa vodi hibridni rat protiv vlasti kao šlag na torti besmislica.

Kako god bilo i usprkos mnogim još uvijek itekako vjerojatnim opstrukcijama nadajmo se najboljem. Nadajmo se kako će samoproglašeni divovi osjetiti kako je to stajati na staklenim nogama, ali najviše od svega nadajmo se da je suveren odlučio u skladu sa svojom političkom voljom, jer zaista u demokraciji ne postoji ništa više od volje suverena.

Kristijan Krkač

 

 

Možemo li ikad pretjerati s vjerom?

Vjera od nas traži potpuno predanje, kako bismo postigli savršenstvo ljubavi po primjeru Isusa Krista. Stoga u vjeri ne možemo pretjerati u smislu da se predamo Bogu previše ili da postanemo previše sveti. To nije moguće.

Međutim, moguće je krivo se predati Bogu, odnosno uložiti previše vremena i truda u nešto što Bog zapravo od nas ne želi, iako ono što činimo izgleda pobožno. To može izgledati kao pretjerivanje u vjeri, ali zapravo se samo radi o pretjerivanju u vršenju vlastite volje, iako i sama ta osoba može biti krivo uvjerena da vrši volju Božju.

Primjerice, ako udana žena s troje djece zanemaruje obitelj i dom zato da bi dnevno izmolila desetak pobožnosti, to nije pretjerivanje u vjeri, nego jednostavno grijeh. Vjera od te žene traži da na prvom mjestu obavlja svoje staleške dužnosti. Prema tome vjera nije tu ništa kriva, nego pogrešno shvaćanje vjere. Slično, ako bi netko činio pretjerane pokore i time ugrozio svoj život ili obavljanje određenih dužnosti, to bi također bilo pogrešno. Ovo se ponekad znalo događati i svecima, koji su kasnije zabranjivali svojim učenicima da nasljeduju njihove pogreške.

 

Dakle, ako nešto izgleda kao pretjerivanje u vjeri, valja preispitati radi li se možda o krivo shvaćenoj vjeri. U tom razlučivanju od neizmjerne su pomoći razmatranje, Sveto pismo, Katekizam i duhovno vodstvo.

S druge strane, onima koji vjeru ne žive ili su u njoj mlaki, često se čini da revniji kršćani naprosto pretjeruju. Međutim, istina je da Evanđelje traži radikalno nasljedovanje Krista, čiji je život također u očima brojnih njegovih suvremenika također bio smatran pretjerivanjem. Tako, nažalost, neki roditelji smatraju želju svoje djece da odgovore na duhovni poziv pretjerivanjem u vjeri. Drugima se pak čini pretjeranim obdržavanje samih Božjih zapovijedi i crkvenih propisa. Međutim, jasno je da kriterij pretjerivanja ne može biti neko ljudsko mišljenje koje se stavlja iznad objavljene istine.

don Damir Stojić

 

Ovo je 7 načina kako unijeti više mira u vlastitu svakodnevicu

Stoljećima pa i danas, duhovni vođe se slažu da Bog djeluje u duši koja je u miru. No, moderan život nas prisiljava da držimo korak s vremenom što rezultira stresom i iscrpljenošću do te mjere da se uopće ne stignemo pozabaviti načinima kako više vremena provesti u miru.

Kada nam zaprijeti pretjerana zaposlenost, moramo se truditi pronaći i zadržati mir u svom privatnom i obiteljskom životu. Kada u svojim životima kontinuirano njegujemo mir, Bog počinje premještati planine.

Donosimo 7 strategija koje će vam pomoći da postignete više mira u vašoj osobnoj ili obiteljskoj svakodnevici:

 1. Molitva i čašćenje Boga.Kada svakodnevno stvarate prostor za Boga, istodobno otvarate i vrata miru.
 2. Nađite vremena za igru, zabavu i opuštanje. Posao vam ne bi trebao oduzimati cijeli dan i tako svih sedam dana u tjednu. Nakon Stvaranja, uslijedio je počinak. Ako je Bog odredio vrijeme za odmor, trebali biste i vi.
 3. Prepuštanje Božjoj volji. Dopustite da stvari ponekad budu izvan vaše kontrole i prepustite sve Božjoj volji. Predajte Mu svoje tjeskobe, sjetite se da je Njegov jaram sladak i breme Njegovo lako (Mt 11, 30).
 4. Strpljenje s drugima i sa sobom. Potrebno je mnogo vremena i truda kako bismo se približili svetosti. Sveti Franjo Saleški rekao je da “ništa ne usporava stjecanje kreposti, kao želja da ih steknemo na brzinu”. Mir dolazi kada strpljivo sudjelujemo u njegovu razvoju.
 5. Iskoristite svaku priliku da primite Isusa – izvor svega mira – u svetoj euharistiji te kroz sakrament pomirenja priliku da se ponovno vratite miru kada ste se od njega udaljili.
 6. Duhovno štivo.Ako ste ozbiljni u namjeri stjecanja i njegovanja mira, morate uložiti napor kako biste naučili na koji način ga kontinuirano graditi a duhovno štivo vam u tome pomaže.
 7. Živjeti u sadašnjem trenutku. Židovski obraćenik Francois-Marie-Jacob Libermann savjetovao je: “Budi poslušan i podatan u Božjim rukama.” Da bismo to činili, moramo dopustiti da nas Bog oblikuje i vodi u sadašnjem trenutku, bez kolebanja zbog grešaka iz prošlosti ili zabrinutosti za budućnost.

Sv. Augustin je rekao: “Jer mir je takvo dobro, da čak u ovom zemaljskom i smrtničkom životu nema riječi koju čujemo s takvim užitkom, ništa za čim žudimo s tolikom radošću, ili što smatramo tako ugodnim.” Mir je vrijedan mijenjanja vašeg rasporeda, spuštanja na koljena, formiranja dobrih navika i odustajanja od onih loših. Uložite potreban napor kako bi u svoj osobni ili obiteljski život donijeli malo više mira.

 

   MISNE NAKANE OD  03.06.2018. DO 10.06.2018.

 

03. Ned. 9. NEDJELJA U GODINI, Karlo Lwanga i drugovi 08:00 ++IZ OBIT. PRERADOVIĆ I KOMERIČKI
      10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
    11:30 ZA ++IZ OBIT. JURNEČKA I CIMERMAN
19:00 ++IZ OBIT. KOPRIĆ, PAVLETIĆ I SALOPEK
04. Pon. Sveti Kvirin Sisački, Predrag, Petar 19:00 ++IZ OBIT. KOTRLA I  TOFING

 

05. Uto. Bonifacije, Valerija, Franko, Darinka 19:00 ++VJEKOSLAV I LJUBA KNAPIĆ
06. Sri. Norbert, Paulina, Neda, Klaudije 19:00 DAN MOLITVENIH VJENACA KRALJICE OBITELJI

+IVAN GRANIĆ I ++IZ OBIT. GRANIĆ

07. Čet. Koloman, Robert, Radoslav, Antun 19:00 +DAVID PATRUN
08. Pet. Presveto Srce Isusovo, Medard, Žarko 19:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
09. Sub. Bezgrešno Srce Marijino, Efrem Sirski 19:00 NA ČAST SVETOM ANTI – OBIT. PILIPOVIĆ
10. Ned. 10. NEDJELJA U GODINI, Sv, Josip zaštitnik Hrvatske 08:00 ++JAKOV I MAGDALENA RUBINIĆ I

++IZ OBIT. RUBINIĆ

10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
11:30 ++JAKOV ŠTEFOK,

FRANCISKA I VALENT ŠTEFOK,

TE ++IZ OBIT. ŠTEFOK

19:00 NA ČAST SVETOM ANTI – ZAHVALA OBTI. TRBARA

 

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

Jedne je subote prolazio kroz usjeve. Njegovi učenici počeše putem trgati klasje. A farizeji mu rekoše: »Gle! Zašto čine što subotom nije dopušteno?«

Isus im odgovori: »Zar nikad niste čitali što učini David kad ogladnje te se nađe u potrebi on i njegovi pratioci? Kako za velikog svećenika Ebjatara uđe u dom Božji i pojede prinesene kruhove kojih ne smije jesti nitko osim svećenika; a on dade i svojim pratiocima?«

I govoraše im: »Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote. Tako, Sin Čovječji gospodar je subote!«

Uđe ponovno u sinagogu. Bio je ondje čovjek usahle ruke. A oni vrebahu hoće li ga Isus u subotu izliječiti, da ga optuže. On kaže čovjeku usahle ruke: »Stani na sredinu!« A njima će: »Je li subotom dopušteno činiti dobro ili činiti zlo, život spasiti ili pogubiti?« No oni su šutjeli.

A on, ražalošćen okorjelošću srca njihova, srdito ih ošinu pogledom pa reče tom čovjeku: »Ispruži ruku!« On ispruži – i ruka mu zdrava!

Farizeji iziđu i dadnu se odmah s herodovcima na vijećanje protiv njega kako da ga pogube.

Riječ Gospodnja