«

»

pro. 03

Župne obavijesti: 3. prosinca 2023. – PRVA NEDJELJA DOŠAŠĆA

DOŠAŠĆE

Post u došašću: Svaki radni dan jedna osoba svoj post prikazuje na nakanu župe. Molitva prije posta u listiću. Upis na raspored u sakristiji.

Svete mise zornice slavit ćemo u 7 sati. Tijekom došašća nema večernje svete mise.

Pospremanje Pallottijeve dvorane i pranje suđa nakon zornica. Upis na raspored u velikoj dvorani.

Pečenje peciva i suhih kolača. Upis na raspored u velikoj dvorani.

 

Blagoslov obitelji

 

Tjedna događanja

 

 • Prošle smo nedjelje za župni Caritas prikupili 2.151,71 eura.
 • Mame mole krunicu ponedjeljkom u 10 sati.
 • Marijina legija: ponedjeljkom u 17 sati u pastoralnom centru.
 • U župnom uredu možete nabaviti kalendare za sljedeću godinu.
 • Upis misnih nakana za prosinac i siječanj u župnom uredu.
 • Mladi utorkom. Susret u MaKApu u 20 sati.
 • Treće srce. Srijedom u 19:30 u crkvi.
 • Jerihonsko bdijenje, tj. čitanje Novoga Zavjeta, s izloženim Presvetim traje od 8. prosinca u 20 sati do 9. prosinca u 18 sati. Upis na raspored u sakristiji.
 • Kateheze za prvopričesnike subotom u podne.
 • Ispovijed bolesnika kod kuće: prijava do 13. prosinca u župnom uredu.
 • Obnova orgulja i razglasa u crkvi. Cijena obnove iznosi 23.447,40 eura. Prošlog smo tjedna prikupili 170 eura, a do sada sveukupno 21.840,79 eura.
 • Ovog tjedna za obitelj Ljubić je skupljeno 48 eura.
 • Hvala svima koji su uplatili prilog za župu. Župa se financira isključivo od vaših priloga i ne dobiva nikakva novčana sredstva ni od države ni od nadbiskupije.

 

 

Župe Sveti Petar apostol i BDM Kraljica apostola

 

Marija i otajstvo Božića

 • Susret djevojaka 8. razreda OŠ i 1. razreda SŠ u subotu, 9. prosinca
  u dvorani blaženog Alojzija Stepinca (crkva svetog Ivana Krstitelja).
  Raspored: 15 sati – molitva i predavanje, 16 sati – tjelesna okrepa,
  16:30 – rad u grupama, 17 sati – diskusija, 18 sati – ispit savjesti i ispovijed, 19 sati – sveta misa.
 • Voditeljica: prof. dr. sc. č. s. Nela Gašpar FDC
 • Kontakt: č. s. Hela Jurnečka FDC 0989346870

 

Božićna svetost -oratorij za djecu

 • 28. i 29. prosinca za učenike od 5. do 8. razreda u župi Sv. Petra apostola,
 • 3. i 4. siječnja za učenike od 1. do 4. razreda u župi BDM Kraljice apostola.
 • Prijava i informacije preko QR-koda.

 

 

Molitva prije posta

 

Oče, danas se odlučujem na post. Time ne prezirem tvoja stvorenja niti ih se odričem, nego ih želim ponovo otkriti. Odlučujem se za post, jer su tvoji proroci postili, jer je postio tvoj Sin Isus Krist, jer su postili njegovi apostoli i učenici. Osobito se odlučujem za post, jer je postila i tvoja službenica, majka Marija. Oče, prikazujem ti danas ovaj dan posta. Kroz post želim više slušati i živjeti tvoju riječ. Želim kroz ovaj dan učiti više i biti okrenut tebi, unatoč svim stvarima koje me okružuju.

Kajem se za toliko sljepilo koje je zahvatilo i moja osjetila pa ne zahvaljujem za dobra koja imam. Kajem se za svaku zlouporabu materijalnih dobara, jer sam krivo ocjenjivao njihovu vrijednost.

Kroz ovaj post danas učini me sposobnim, da bolje vidim tebe i ljude oko sebe. Osposobi me da bolje čujem tvoju riječ. Neka ovim postom danas u meni poraste ljubav prema tebi i prema bližnjima.

Oče, odlučujem se danas živjeti o kruhu da lakše osjetim vrijednost nebeskoga kruha, prisutnost tvojega Sina u euharistiji. Neka po postu rastu moja vjera i povjerenje. Oče, odlučujem se na post i prihvaćam ga, jer znam da će tako u meni rasti želja za tobom. Daj mi milost, da kroz post shvatim koliko si mi ti potreban. Daj da kroz post raste moja želja za tobom, da moje srce čezne za tobom kao što košuta žudi za izvorima vode i pustinja za oblacima kiše.

Oče, molim te, daj da kroz ovaj post osobito raste moje razumijevanje za gladne i žedne, za one koji nemaju dovoljno materijalnih dobara. Pomozi mi da vidim što mi ne treba, a posjedujem, da se znam toga odreći u korist braće i sestara.

Oče, osobito te molim, daj mi milost da postanem svjestan da sam na ovoj zemlji hodočasnik, da u času prelaska na drugi svijet sa sobom neću ponijeti ništa osim ljubavi i dobrih djela. Nek’ u meni raste svijest da i ono što posjedujem nije moje, već da sam sve dobio da time upravljam.

Oče, daj mi milost da kroz post postajem ponizniji i spremniji vršiti tvoju volju. Stoga me očisti od moje sebičnosti i oholosti… Kroz ovaj post očisti me od svih loših navika i umiri moje strasti, a nek’ se kreposti u meni povećavaju! Neka se ovim postom dubina moje duše otvori tvojoj milosti, da me ona potpuno očisti i zahvati. Pomozi mi da u kušnjama i napastima uvijek budem sličan tvojemu Sinu, da znam odbiti svaku napast, iz dana u dan tebi više služiti i tražiti tvoju riječ.

Marijo, isprosi mi milost, da moja odluka za post bude čvrsta i trajna. Sve poteškoće i glad koju ću danas osjetiti prikazujem za sve ljude. Marijo, moli za mene! Nek’ se po tvojem zagovoru i snagom tvoje zaštite danas od mene udalji svako zlo i napastovanje sotonino! Nauči me, Marijo, postiti i moliti, da iz dana u dan postajem sve sličniji tebi i tvojemu Sinu Isusu Kristu, u Duhu Svetome!

Amen.                                                                                                                  

fra Slavko Barbarić OFM

 

 

M I S N E   N A K A N E: 03.12. – 10.12.2023.

 

 

 

Krštena 3. prosinca:

LEONA LETFUS