«

»

tra. 30

Župne obavijesti 30.4.2017.

 

U subotu, 29. travnja 49 mladih zajedno s kapelanom p. Goranom idu na SHKM u Vukovar. Polazak je u 8.00 sati. Smješteni smo u župi sv. Vinka Pallottija u Vinkovcima po obiteljima, planirani povratak u nedjelju u večernjim satima.

Krizmanici danas nemaju katehezu.  Misa za krizmanike je u 19h.

  • Sutra, 1. svibnja, započinjemo sa svibanjskim pobožnostima koje će započeti svakoga dana u 18,30 sati. Ovaj mjesec molimo za duhovna zvanja u župi, kako sadašnja, tako i ona buduća, krizmanike, prvopričesnike i naše obitelji.
  • Sutra, 1. svibnja veliki župni zbor ima tradicionalno druženje uz roštilj. Ovoga puta će druženje biti na vikendici obitelji Crneković.
  • U petak, 5. svibnja, je prvi petak u mjesecu i prilika za sv. Ispovijed koja započinje u 18.00 sati.
  • Umjetnički i zanatski vrlo vrijedna Pokaznica (monstanca) izrađena pedesetih godina prošlog stoljeća, koju je župa prije desetak godina dobila na dar iz Njemačke obnovljena je i pozlaćena. Uz pokaznicu obnovljen je i jedan kalež te tri plitice. Cijena restauracije i pozlate je 3800kn. Obnovu pokaznice sponzorirala je jedna obitelj iz Zaprešića koja je htjela ostati anonimna.
  • U četvrtak je Blagdan Svetog Florijana, sveca kojemu se kršćanski narod kroz duga stoljeća molio za pomoć protiv pogibelji ognja, poplave i drugih nepogoda, slavi se u Katoličkoj crkvi 4.svibnja. Vatrogasci ga slave kao svog zaštitnika. Župa Kraljice apostola povodom sv. Florijana i blagoslova novih prostorija Javne vatrogasne postrojbe Zaprešić u Zgradi komunalnog poduzeća predaje kip svetog Florijana kojega je izradio kipar Zorko Vučetić. U sklopu dana otvorenih vrata u 16h će biti Blagoslov prostorija i kipa.
  • Kursiljo tečaj za parove i zaručnike, koji će se održati 5.-7.svibnja u župi BDM Kraljice apostola u Zaprešiću. Na tečaju vas očekuju svjedočanstva mladih bračnih parova koji će vam iz vlastitog iskustva govoriti o svom bračnom i obiteljskom životu, te o izazovima s kojima se svakodnevno susreću. Tečaj traje tri dana i započinje u petak, 5.svibnja u 19h i traje do 21h, u subotu od 9-18h, a u nedjelju od 9-15h. Prijaviti na kursiljo.com Napomena: nakon tečaja možete dobiti potvrdu o odslušanom zaručničkom tečaju.
  • Slijedeća je Četvrta uskrsna nedjelja – u Crkvi je poznata i kao nedjelja Dobrog Pastira. Kao takva ona je tradicionalno posvećena molitvi i razmišljanju o duhovnim zvanjima. Molimo Gospodara žetve da pošalje ranike u žetvu svoju.
  • MVKO organizira Hodočašće u Mariju Bistricu 20.5. Polazak busom u 8h, povratak oko 18h. Cijena prijevoza 50kn. Prijave i informacije u župnom uredu.

Ženidbeni navještaj:            ZVONIMIR NENADIĆ I MARIJANA PONGRAŠIĆ

LOVRO PANDŽIĆ i  LUCIJA ZADRIJA

IVAN JANKOVIĆ i ANTONIJA PERKOVIĆ

Vjenčani 29.04.2017.: MARIJO ŠIPURA i MARIJANA ŠIPURA r. MATOŠEVIĆ

Kršeni            29.04.2017.:     KATJA ŠIPURA i  BORNA MARTINKO

30.04.2017.:     PETR KRNIĆ

 

 

Susret hrvatske katoličke mladeži

Deseti po redu SHKM održat će se u Vukovaru 2017. godine. Prethodili su mu Susreti hrvatske katoličke mladeži u Splitu (1996.), Rijeci (2000.), Osijeku (2002.), Šibeniku (2004.), Puli (2006.), Varaždinu (2008.), Zadru (2010.), Sisku (2012.) i Dubrovniku (2014.).

Splitsko-makarska nadbiskupija je 1996. godine organizirala prvi susret mladih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine na splitskom Poljudu. Na susretu se okupilo oko 50.000 mladih pod geslom ˝S Kristom u treće tisućljeće˝.

Tijekom 1999.godine održano je više tribina pod naslovom Mladi i kultura mira. Od tada, službeno započinju Susreti hrvatske katoličke mladeži. U Hrvatskoj se susret održava od 1996., dok se susret u BiH održao 2007. i 2009. godine.

Dosadašnji susreti okupljali su od 5.000 do 30.000 mladih. Susreti mladih su svojevrstan Festival mladih ispunjen entuzijazmom, ljubavlju i zajedništvom.

Daleke 1996. s prvog Susreta hrvatske katoličke mladeži krenuli smo S Kristom u treće tisućljeće. U Rijeci 2000. Riječ je tijelom postala. U Osijeku 2002. Bog nas je sačuvao u svome imenu, a 2004. iz Šibenika smo Zaveslali na pučinu. Učitelj nas je pozvao u Pulu 2006. U Varaždinu 2008. Bijasmo postojani, Da bi naša radost bila potpuna u Zadru 2010. godine. Iz Siska smo prije dvije godine Krenuli u svjetlost i okupili se u do sad najvećem broju na jugu Domovine, u Gradu slobode – Na slobodu pozvani!

Sljedeći SHKM održat će se 29. i 30. travnja u Vukovaru pod geslom Krist, nada naša!.

 

Cjelodnevno župno klečanje, ponedjeljak 8.5.2017.

8:30             Volonteri Župnog caritasa – Kretivna radionica

9:30             Krizmanici AiB razred

10:00           Krizmanici CiD razred

10:30 Ministranti

11:00 Trudnice i majke s malom djecom

11:30 Bolesni, invalidi

12:30 Djedovi i bake –  Neokatekumeni – Hagioterapija

13:30 Gorušičino zrno

14:30 Djeca od 5 do 7 razreda  i Dječji zbor

15:00 Djeca do 4 razreda  i Prvopričesnici

15:30           MVKO

16:30 Mladi muškarci – KMNL – Zajednica Emanuel

17:00 Mladi – Zbor mladih

17:30 Radni narod – Veliki zbor

18:30 Krunica

19:00 Misa

 

Kako bi potakao pobožnost prema Presvetom otajstvu zagrebački biskup Josip Galjuf 1773. godine izdao je naredbu, po kojoj se tijekom cijele godine u svim samostanskim i župnim crkvama, tada velike zagrebačke biskupije, imalo obavljati svagdašnje klečanje. Po unaprijed načinjenom rasporedu svih župnih i samostanskih crkava, svake godine naša župna zajednica ima termin za 8. Svibnja.

 

 

Hodočašće u Boku Kotorsku 18.-21.4.2017.

U organizaciji naše župe 18.-21.4.2017. ostvareno je četverodnevno župno hodočašće u Boku Kotorsku. Ovaj zaljev hrvatskih svetaca i blaženika je prije svega zanimljiv zbog svojih prirodnih ljepota ali i zbog povijesnog, kulturnog i religijskog značaja za nas Hrvate. Na put se krenulo u ranim jutarnjim satima. Naše prvo odredište je bio Dubrovnik gdje nam je o znamenitostima grada govorio povjesničar umjetnosti Ivan Viđen. Nakon Dubrovnika uputili smo se prema hotelu u Tivtu. Drugi dan putovanja posjetili smo mali gradić Perast, osobito zanimljiv zbog umjetnog otoka kojega su mještani napravili u sred zaljeva kako bi na njemu sagradili zavjetnu crkvu Gospi. O svim zanimljivostima i legendama  vezanim za otočić čuli smo od stručnog vodiča na Otoku Gospe od Škrpjela. Osim ove zanimljive crkve i muzeja na otočiću Gospe od Škrpjela obišli smo i crkvu sv. Nikole u Perastu, a o ostalim crkvama, od njih ukupno 22, čuli smo od naših vodiča.

Nakon Perasta smo se uputili prema Kotoru. U Kotoru nas je dočekao biskup Ilija Janjić. Koji nam je pokaza grad Kotor, Katedralu i riznicu katedrale. U crkvi sv. Marije u kojoj se nalazi neraspadnuto tijelo blaženice Ozane kotorske slavili smo misu, koju je predvodio p. Vinko, a ministrant mu je bio biskup Ilija. Iako je crkva posvećena Gospi biskup nam pripovijeda kako je svi zovu crkvom bl. Ozane. U sklopu katedrale sv. Tripuna je i prebogata riznica u kojoj se nalazi, između ostalih, i relikvija sv. Tripuna. Nakon dvosatnog pokazivanja grada i katedrale, biskup nas je pozvao na piće u svoju rezidenciju.

Treći dan smo do kotora krenuli čuvenim Lovćenskim serpentinama prema Njegušima, najpoznatijem crnogorskom selu i rodnom mjestu slavne dinastije Petrovića. Danas je taj put nadaleko poznat kao serpentine. Ovaj put nas odvede iz tople, primorske klime i mirisa mora u hladnu i oštru zimu kontinentalne Crne Gore. U Njegušima smo kušali slavni njeguški pršut i sir. Posjetili smo i staru crnogorski prijestolnicu Cetinje i na kraju dana smo se spustili u Budvu gdje smo u župnoj crkvi slavili misu.

Četvrti dan nakon doručka smo se oprostili s Tivtom, te se uputili smo se u Herceg Novi.

U Herceg Novom nas je dočekao župnik don Niko Šošić, koji nam je pažljivo i detaljno ispripovijedao povijest Herceg Novog. Također smo mnogo čuli i o poznatom svecu iz Herceg Novog – svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću. Nakon završenog izlaganja o znamenitostima Herceg Novog susret s ovim gradom smo završili iskazivanjem poštovanja prema relikvijama svetog Leopolda.

Zadnja stanica našeg putovanja bilo je Vrpolje gdje smo nakon ukusnog ručka u restoranu „Torcida“ slavili misu u svetištu Majke Božje Vrpoljačke. Župnik u Vrpolju don Ante Omazić nam je ispričao o povijesti svetišta i aktualnom stanju župe.

U večernjim satima s pjesmom i molitvom na usnama smo se uputili kući.

 

MISNE NAKANE OD 30.04.2017. DO 07.05.2017.

 

30. Ned. 3. VAZMENA NEDJELJA 08:00 +LJUBICA IVIĆ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 +BRANKO MIKULAN
19:00 TOMO JURIĆ
01. Pon. Josip Radnik, Josip, Jozo, Jeremija 19:00 ZA ++IZ OBIT.  ŠUKER
02. Uto.

 

Atanazije, Antonin, Boleslav, Boris 19:00 +BLAŽENKA  PLEŠE I ++IZ OBIT. SLADOLJEV

 

03. Sri. FILIP I JAKOV APOSTOLI, Filipa, Jakov 19:00 +JAKOV ŠUKEER I ++IZ OBIT. ŠUKER
04. Čet. Florijan, Cvetko, Cvijeta Silvan, Silvije 19:00 ++FLORIJAN I KATARINA BLAŽINA I

++IZ OBIT. BLAŽINA

 

05. Pet. Hilarije, Anđeo, Maksim 19:00 ++FRANJO I ANKA REBROVIĆ I MARIO PLEŠE

 

06. Sub. Dominik Savio, Irenej, Dominik, Marijan 19:00 DAN  MOLITVENIH VJENACA KRALJICE OBITELJI

ZA ++IZ OBIT. BAGO

07. Ned. 4. VAZMENA NEDJELJA 08:00 ++IZ OBIT. VRAN
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 +ILIJA KLJUČEVIĆ I ++ IZ OBIT.

KLJUČEVIĆ, MIŠIĆ I ČIČAK

19:00 TOMO JURIĆ

 

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

Onog istog dana – prvog u tjednu – dvojica Isusovih učenika putovala su u selo koje se zove Emaus, udaljeno od Jeruzalema šezdeset stadija. Razgovarahu međusobno o svemu što se dogodilo. I dok su tako razgovarali i raspravljali, približi im se Isus i pođe s njima. Ali prepoznati ga – bijaše uskraćeno njihovim očima. On ih upita: »Što to putem pretresate među sobom?« Oni se snuždeni zaustave te mu jedan od njih, imenom Kleofa, odgovori: »Zar si ti jedini stranac u Jeruzalemu te ne znaš što se u njemu dogodilo ovih dana?« A on će: »Što to?« Odgovore mu: »Pa ono s Isusom Nazarećaninom, koji bijaše prorok – silan na djelu i na riječi pred Bogom i svim narodom: kako su ga glavari svećenički i vijećnici naši predali da bude osuđen na smrt te ga razapeli. A mi se nadasmo da je on onaj koji ima otkupiti Izraela. Ali osim svega toga ovo je već treći dan što se to dogodilo. A zbuniše nas i žene neke od naših: u praskozorje bijahu na grobu, ali nisu našle njegova tijela pa dođoše te rekoše da su im se ukazali anđeli koji su rekli da je on živ. Odoše nato i neki naši na grob i nađoše kako žene rekoše, ali njega ne vidješe.« A on će im: »O bezumni i srca spora da vjerujete što god su proroci navijestili! Nije li trebalo da Krist sve to pretrpi te uđe u svoju slavu?« Počevši tada od Mojsija i svih proroka, protumači im što u svim Pismima ima o njemu. Uto se približe selu kamo su išli, a on kao da htjede dalje. No oni navaljivahu: »Ostani s nama jer zamalo će večer i dan je na izmaku!« I uniđe da ostane s njima. Dok bijaše s njima za stolom, uze kruh, izreče blagoslov, razlomi te im davaše. Uto im se otvore oči te ga prepoznaše, a on im iščeznu s očiju. Tada rekoše jedan drugome: »Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putem govorio, dok nam je otkrivao Pisma?« U isti se čas digoše i vratiše u Jeruzalem. Nađoše okupljenu jedanaestoricu i one koji bijahu s njima. Oni im rekoše: »Doista uskrsnu Gospodin i ukaza se Šimunu!« Nato oni pripovjede ono s puta i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha.    Riječ Gospodnja.