«

»

lis. 30

Župne obavijesti 30. listopada 2022. – 31. NEDJELJA KROZ GODINU

Prošle nedjelje prikupili smo 12.292,01 kune za misije. Hvala svima.

Danas skupljamo priloge za župni Caritas.

Mame mole krunicu. Molitva krunice ponedjeljkom u 10 sati.

Mladi utorkom ponedjeljkom. Susret počinje u ponedjeljak u crkvi sv. Ivana Krstitelja u centru Zaprešića u 19 sati.

Slavljenje Holywin – Svetost pobjeđuje. Početak sa svetom misom 31. listopada u 19 sati u crkvi sv. Ivana Krstitelja u centru Zaprešića. Slijedi cjelonoćno klanjanje koje animiraju zborovi i molitvene zajednice iz župa Zaprešićkog dekanata. Prilika za svetu ispovijed od 20-22:30.

 • Ispovijed će biti u ponedjeljak u crkvi sv. Ivana Krstitelja u centru Zaprešića od 20-22:30. Ispovijedat će desetak svećenika. Dođite i iskoristite ovu prigodu za sakrament pomirenja.
 • U župi će biti ispovijed i u petak od 18-18:45.
 • Svetkovina Svih svetih. Svete mise u 8 i 19 sati u župnoj crkvi, a na Zaprešićkom groblju u 15 sati.
 • Dušni dan. Sveta misa i podjela križića je u 19 sati.
 • Ispovijed za krizmanike 8. b razreda bit će u srijedu i petak u 17 sati. Danas nakon večernje svete mise raspodjela termina.
 • Kateheze za krizmanike – zamjena termina:
  2. grupa dolazi 5. studenoga na katehezu, a 1. grupa 12. studenoga.
 • Ministrantski sastanak održat će se u subotu u 11 sati.
 • Izložba o životu bl. Carla Acutisa počinje euharistijskim klanjanjem u 18:30 u crkvi sv. Ivana Krstitelja i otvorena je od 3.-13. studenoga.
 • Tečaj priprave za brak održat će se od 7. do 11. studenoga u dvorani svetog Vinka Pallottija s početkom u 20 sati.
 • Krizmanici će imati jedan zajednički vikend kateheza od 25.-27. studenoga. Na kateheze dolaze obje grupe. Termin od 2.-4. prosinca dakle otpada.
 • Nužna obnova orgulja i razglasa u crkvi. Cijena obnove iznosi 150.000 kuna. Prošlog smo tjedna prikupili 1.250 kuna i 150 eura, a do sada sveukupno 72.810 kuna i 920 eura.
 • Ovog tjedna za obitelj Ljubić je skupljeno 1.500 kuna.
 • Zahvaljujem svima koji su uplatili prilog za župu. Župa se financira isključivo od vaših priloga i ne dobiva ništa od države, niti od nadbiskupije.

 

 

NEDJELJNO EVANĐELJE: Lk 19,10-10

 

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno.

 

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Uđe Isus u Jerihon. Dok je njime prolazio, eto čovjeka imenom Zakej. Bijaše on nadcarinik, i to bogat. Želio je vidjeti tko je to Isus, ali ne mogaše od mnoštva jer je bio niska stasa. Potrča naprijed, pope se na smokvu da ga vidi jer je onuda imao proći. Kad Isus dođe na to mjesto, pogleda gore i reče mu: »Zakeju, žurno siđi! Danas mi je proboraviti u tvojoj kući.« On žurno siđe i primi ga sav radostan. A svi koji to vidješe stadoše mrmljati: »Čovjeku se grešniku svratio!« A Zakej usta i reče Gospodinu: »Evo, Gospodine, polovicu svog imanja dajem siromasima! I ako sam koga u čemu prevario, vraćam četverostruko.« Reče mu na to Isus: »Danas je došlo spasenje ovoj kući jer i on je sin Abrahamov! Ta Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno!«

Riječ Gospodnja.

 

 

BOJANKA ZA DJECU

 

 

 

CARLO ACUTIS

 

Blaženi Carlo Acutis (London, 3. svibnja 1991. ‒Monza, 12. listopada 2006.) bio je talijanski rimokatolički tinejdžer poznat po dokumentiranju svjetskih euharistijskih čuda i njihovoj katalogizaciji na mrežnoj stranici koju je sam stvorio nekoliko mjeseci prije smrti. Na šestu obljetnicu Carlove smrti, pokrenut je proces njegove beatifikacije, a papa Franjo proglasio ga je 5. srpnja 2018. „časnim slugom Božjim“. Kardinal Agostino Vallini je 10. listopada 2020., pročitavši ukaz pape Franje okupljenim vjernicima u gornjoj crkvi bazilike sv. Franje Asiškog u Assisiju, proglasio Carla Acutisa blaženikom.

Carlo Acutis rođen je u Londonu u kojem su tada živjeli i radili njegovi roditelji – otac Andrea Acutis i majka Antonia Salzano. Nedugo poslije Carlova rođenja, obitelj se preselila u Milano.

Carlo je već kao dijete bio vrlo odan štovanju Majke Božje i redovito je molio krunicu u znak vlastite privrženosti njoj. Nakon prve pričesti, koju je kao sedmogodišnjak primio u samostanu SantʼAmbrogio ad Nemus u Milanu, svakodnevno je nazočio svetoj misi i primao sakrament svete pričesti te uvijek prije ili poslije mise neko vrijeme provodio u molitvi i duhovnim razmišljanjima ispred tabernakula. Jednom tjedno se ispovijedao. Svi koji su ga poznavali, znali su za njegovu osobitu strast prema računalima. Bio je vrlo angažiran u katehetskom i karitativnom djelovanju svoje župe, istražio je više od 136 priznatih euharistijskih čuda koja su se dogodila tijekom povijesti u različitim zemljama te je izradio njihov virtualni muzej: njegova je izložba euharistijskih čuda poslije njegove smrti obišla svih pet kontinenata.

Početkom listopada 2006. Carlu je dijagnosticiran agresivni oblik leukemije, od posljedica koje je 12. listopada u dobi od 15 godina i preminuo. Sve do smrti zadržao je duboku pobožnost euharistiji, a vlastite je bolesničke patnje prinio kao žrtvu za papu i svetu Katoličku crkvu.

 

Svetost moraš željeti iz svegʼ srca,
a ako se ta čežnja još nije probudila u tvome srcu,
onda moraš neprestano moliti Gospodina
za tu milost.“

 

Izložba o životu bl. Carla Acutisa počinje euharistijskim klanjanjem u 18:30
u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Zaprešiću i otvorena je od 3.-13. studenoga.

 

 

M I S N E   N A K A N E: 30.10.2022 – 06.11.2022.

 

 

Krštene 29. 10. 2022.: KLARA LUKIĆ i ELENA LUKIĆ