«

»

pro. 04

Župne obavijesti 4.12.2016.

DCIM100MEDIADJI_0063.JPGU tijeku je prikupljanje potpisa za europsku građansku inicijativu Mama, Tata & Djeca, kojom se želi na razini Europske unije zaštititi brak kao zajednicu muškarca i žene i obitelj. Prikupljanje potpisa u cijeloj EU organiziraju brojne udruge, a u Hrvatskoj udruga U ime obitelji i druge udruge, pokreti i zajednice. Svoj potpis za ovu inicijativu možete dati na izlazu iz crkve.”

  • Slijedeća je nedjelja „Nedjelja caritasa“, na svim će se misama župnoj zajednici predstaviti djelovanje „Župnoga caritasa“. Prikupljat će se prilog za potrebe, župnog, nadbiskupijskog i nacionalnog Caritasa. U ovo predbožićno vrijeme imajmo srca za siromašne.
  • Borove za Božić već godinama usiječemo u dvorištima naših župljana. Ako imate bor / jelku koja vam smeta a nije viša od 8 – 9 m, javite se u župni ured da dođemo pogledati.
  • Kateheza 25+ je u srijedu u 20h u župnoj konobi.
  • Zornice, su svakoga dana osim nedjelje u 7h. Djeca dobivaju sličice koje će zajedno činiti jednu veliku sliku, a svi koji budi revni i skupe sve sličice na Badnjak će dobiti nagradu. Nakon zornice pozvani ste na čaj i kavu u Veliku dvoranu pastoralnog centra, a slastičarnica Lucijana i ove godine časti kiflicama. Ostanimo nakon zornica u ugodnom druženju i radosno iščekujmo najradosniji kršćanski blagdan.
  • U četvrtak, 08.12.2016. u Župi MKA u 19.30h projekcijadokumetarnog filma HUDA JAMA!
  • Božićni sajam velikoj dvorani PC-a je u subotu 10.12. od 13:00 do 19:00. Dođite ponešto prodaje ili kupite, popijte kuhano vino ili čaj, probajte kolače i podružite se. Prodavači neka je jave organizatoru Željku Sučiću  098845104
  • Upisujemo naše starije, bolesne i nemoćne župljane koji bi htjeli primiti svete sakramente ispovijedi i pričesti. Lijepo molimo da bolesne, koje nismo do sada pohodili, prijavite u župni ured (osobno ili telefonski).
  • Pomoć djeci u domu za nezbrinutu djecu Sv. Josip u Hrvatskom Leskovcu Molimo za pomoć sve ljude dobre volje u prikupljanju nepokvarljive hrane, školskog pribora, sredstva za čišćenje, te praška i omekšivača za rublje. Stvari donesite do petka u župni ured. U subotu volonteri nose pomoć u Hrvatski Leskovac.
  • Od 1.1.2017. ne upisujemo Kumulativne (kolektivne) misne nakane, nego samo pojedinačne. Svaka misa je je za sve vjernika i cijeli svijet, pa ako želite u misi da se moli za vaše nakane, upišite vašu molitvenu nakanu u molitve vjernika. Uz molitvu dobro je uključiti post i vršenje djela milosrđa. Pa uz molitvenu nakanu možete odrediti dan posta i/ili dati prilog za potrebe siromašnih ili za potrebe crkve.
  • Prije zornice i za vrijeme zornice se ispovijeda, iskoristite priliku i ispovjedite se na vrijeme kako ne biste morali stajati u dugim redovima za veliki božićni ispovijed 21.12. u 17h.

 

 

Prijatelji djece

Partnerstvo između Marije Kraljice Apostola i Doma za nezbrinutu djecu Sv. Josip u Hrvatskom Leskovcu. U “Kući sv. Josipa” je 30 djece i mladih od osnovnoškolske do fakultetske dobi. Molimo za pomoć sve ljude dobre volje u prikupljanju nepokvarljive hrane (ulje, brašno, sol, vegeta, pašteta Argeta, tjestenina, šećer, konzerve pelati, suhomesnati proizvodi, Cedevita, Nutella, zimnica, med, Kraš express, čajevi…), školskog pribora (olovke, šiljila, svih vrsta pisanki, bojice, flomasteri, tempere, vodene boje, gumice, škarice, ljepila….), sredstva za čišćenje, te praška i omekšivača za rublje. Svaka pomoć je dobrodošla kako bi malo razveselila djecu kojoj i mala sitnica od školskog pribora puno znači. Grupa volontera će svake prve subote u mjesecu ići u dom pomagati časnim sestrana u kućanskim poslovima i nositi im prikupljene donacije. Više informacija i prijava za volontiranje kod Tereze 098 826 786

 

Mise Zornice

Advent kao početak crkvene godine i predbožićno vrijeme zahtjevno je jer u njemu ima dana posta i dana nemrsa, te tako i mise zornice imaju pokornički značaj, jer valja ustati  vrlo  rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik 4-tjednog trajnog odricanja od sna.

Svoj početak imaju još u srednjem vijeku. Slaveći te mise narod je stvorio osobite adventske pjesme. I one su plod hrvatskog vjerničkog duha, bogate sadržajem, jer prepjevaju proročanstva biblijskih proroka o Kristovom dolasku, a napose ulogu Djevice Marije nazivajući je najljepšim imenima zbog njezine majčinske uloge u Isusovom dolasku. Isusova majka je uz pokornika sv. Ivana Krstitelja glavna osoba koju Crkva predstavlja kao vodiča u Božićnoj pripravi, a to nam otkriva Marijin pohod Elizabeti. Taj pohod govori da Bog dolazi k čovjeku, ali i po čovjeku želi doći drugome čovjeku.

Stoga će se Mise zornice kao priprema za Kristovo rođenje i u našoj crkvi služiti i to svakim danom, osim nedjelje, u 07:00 sati nakon čega ste svi pozvani na druženje u pastoralni centar na kavu, čaj i pecivo što će posebno biti korisno školarcima koji će se okrijepiti prije polaska u školu. Kao i svake godine i ove godine će se na kraju sv. Misa zornica dijeliti sličice koje će zajedno činiti jednu veliku sliku, a svi koji budi revni i skupe sve sličice na Badnjak će dobiti nagradu.

 

Koncert “Iz ljubavi za njih”.

U nedjelju 4 .prosinca Udruga Ivancica iz Zapresica zajedno s prijateljima tradicionalno organizira humanitarni koncert “Iz ljubavi za njih”. Udruga Ivancica promice kvalitetu zivota osoba s posebnim potrebama, a prijatelji koji im pri tome pomazu su sljedeci zborovi, bendovi i vokalni sastavi: – Apostoli mira – Asante – Emanuel – Hilarus – RIM – Sliryc 33 – Stijene Clanovi Udruge Ivancice moderiraju i vode kroz koncert, te sami sudjeluju u njemu. Koncert ce zapoceti s misom u 19 sati u Crkvi Marije Kraljice apostola u Zapresicu, a započinje odmah iza svete mise, tj. u 20 sati. Sav dobrovoljni prihod koji će se te večeri skupiti ide za rad Udruge Ivancice. Nasa najveci poklon je Vas dolazak i Vase odvojeno vrijeme za nas. Bog bio s Vama!

 

Priredba i podjela darova povodom sv. Nikole 4.12. u 18h

Grad Zaprešić i Župa MKA pozivaju djecu (0-10g) s prebivalištem na području gradske  četvrti Sjever koji NISU polaznici DV Maslačak, DV Vrtuljak, OŠ A. Augustinčića i LJ.Gaja, da dođu na priredbu na kojoj će im Sv. Nikola uručiti darove u nedjelju u 18h u crkvi MKA.

 

Djeci koja su polaznici dječjih vrtića i osnovnih škola čiji je osnivač Grad  Zaprešić (DV Maslačak, DV Vrtuljak, OŠ Antuna Augustinčića, OŠ Ljudevita Gaja i OŠ Kupljenovo)  pokloni će se uručiti na prigodnim priredbama u dječjim vrtićima i školama. Roditelji neka provjere je li dijete uvedeno u evidenciju pozivom na broj telefona 3717-561 ili 3717-562. Upis djeteta koje nije u evidenciji za primitak poklona obavlja se temeljem dostavljenih preslika osobne iskaznice i/ili rodnog lista.

 

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U one dane pojavi se Ivan Krstitelj propovijedajući u Judejskoj pustinji: »Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!« Ovo je uistinu onaj o kom proreče Izaija prorok: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!

Ivan je imao odjeću od devine dlake i kožnat pojas oko bokova; hranom mu bijahu skakavci i divlji med. Grnuo k njemu Jeruzalem, sva Judeja i sva okolica jordanska. Primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe. Kad ugleda mnoge farizeje i saduceje gdje mu dolaze na krštenje, reče im: »Leglo gujinje! Tko li vas je samo upozorio da bježite od skore srdžbe? Donosite dakle plod dostojan obraćenja. I ne usudite se govoriti u sebi: ‘Imamo oca Abrahama!’ Jer, kažem vam, Bog iz ovoga kamenja može podići djecu Abrahamovu. Već je sjekira položena na korijen stablima. Svako dakle stablo koje ne donosi dobroga roda, siječe se i u oganj baca. Ja vas, istina, krstim vodom na obraćenje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Ja nisam dostojan obuće mu nositi. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača, pročistit će svoje gumno i skupiti žito u svoju žitnicu, a pljevu spaliti ognjem neugasivim.« Riječ Gospodnja.

 

Dekanatska duhovna obnova za mlade

U petak, 9. prosinca u 20.00 sati u crkvi Sv. Ivana Krstitelja bit će Adventska duhovna obnova za mlade Zaprešićkog dekanata koju predvodi preč. Domagoj Matošević. Očekujemo i svjedočanstvo zlatnog olimpijca Josipa Glasnovića. Dragi mladi odazovimo se i duhovno obnovimo.

 

 

 

 

MISNE NAKANE OD 04.12.2016. DO 11.12.2016.

04. Ned. 2. NEDJELJA DOŠAŠČA,Barbara, Ivan Damaš 08:00 ZA ++IZ OBIT. BARLIAN
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA
11:30 +STJEPAN BAĆA I ++IZ OBIT. BAĆA, KUŠEVIĆ, PETELINAC, BEDENIK I VID
19:00 ZA ++IZ OBIT. ALPEZA I ČERKEZ
05. Pon. Kristina, Slavka, Saba, Konzolata 07:00 ZA ++IZ OBIT. ŽIVKOVIĆ
      19:00 +VERA GJURADELLI
06. Uto. Nikola biskup, Nikša 07:00 +ANA BARIĆ I MILICA TANDARIĆ, TE ++NIKOLA (stariji i mlađi TANDARIĆ
      19:00 ++ŠTEFICA I MLADEN HOFER, TE VERICA KRPINA++NIKOLA I MANDA ŠUBARIĆ

++BARBARA I NIKOLA ŠKODA

+AUGUSTIN SUDAR

+STJEPAN VIDOŠIĆ I ++IZ OBIT. VIDOŠIĆ

+PAVO BOHAK I ++IZ OBIT. BOHAK

++STIPAN I BOJA ŽARKO I ++IZ OBIT. ŽARKO

+NADA MIKULIĆ

++MARA I STJEPAN NIKOLIĆ

NAKANA ZA LIDIJU I MARKA

 

07. Sri. Ambrozije, Sabina, Agaton 07:00 ++ANICA, STJEPAN I MARKO PANDUREVIĆ
      19:00 +ILIJA ČARAPOVIĆ I ++IZ OBIT. ČARAPOVIĆ 
08. Čet. BEZGREŠNO ZAČEĆEBLAŽENE DJEVICE MARIJE, Ljiljana 07:00 ++IZ OBIT. LOPAC, KATALINIĆ, VAISTINA I MATLEKOVIĆ
      19:00 +BOŽO ZELJKO I ++IZ OBIT. ZELJKO 
09. Pet. Valerija, Zdravko, Didak, Radmila 07:00 ++ANKICA, STJEPAN I MARKO PANDUREVIĆ
19:00 ++RUŽICA, LJUBICA I JOSIP BIRT, TE VLADIMIR I ANA PREBEG+JADRANKA PEJČINOVIĆ

+RUŽA KOBAŠ

+JOZO PAVIĆ I ++IZ OBIT. PAVIĆ

++JAKOV I LJUBA PAPIĆ I ++IZ OBIT. PAPIĆ

+NIKOLA TEKLIĆ

+ANĐA LOVRIĆ

++IZ OBIT. RUDEKA I KATICE RADOVANIĆ

 

10.  Sub. Gospa Loretska, Julija, Judita 07:00 ZA ++IZ OBIT. PAULIĆ
      19:00 ++JOSIP KAŠNER I ++IZ OBIT. KAŠNER
11. Ned. 3. NEDJELJA DOŠAŠĆA, Domaz, Damir, Danijel 08:00 ++JOSIP, KATARINA I MARIJA STEPINAC
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA
11:30 ++PAVKA MARTINOVIĆ I ++IZ OBIT. MARTINOVIĆ
19:00 +NIKOLA BOŠNJAK