«

»

ožu. 04

Župne obavijesti 5.3.2017.

dji_0058Slijedeća nedjelja je druga u mjesecu, dan kada prikupljamo novčani prilog za župni Caritas. Unaprijed zahvaljujemo na vašoj dobroti!

Korizma je vrijeme obraćenja i pokore. Obraćenje započinje priznanjem grijeha, iskrenim kajanjem i odlukom da ćemo biti bolji. Stoga će u biti prilika za ispovijed utorkom, petkom i nedjeljom prije i/ili za vrijeme svetih misa.

 • KVATRE – Započinje proljetni kvatreni tjedan (srijeda, petak i subota). U ove dane smo pozvani na intenzivniju molitvu te djela pokore i ljubavi. Tjedan je posvećen pokori i obraćenju
 • U korizmi će biti pobožnost križnog puta utorkom i petkom u 18:30h, a nedjeljom u 18:15h. Djeca će od časne s. Hele dobivati sličice s motivima Isusove muke, koje će sakupljati. Krizmanici sudjeluju na križnom putu nedjeljom.
 • Potaknuti šarenilom i neurednošću jastučića koje su ljudi donijeli u crkvu da ne sjede na tvrdim klupama, započeli smo s tapeciranjem crkvenih klupa. Radovi će potrajati desetak dana i koštati oko 20.000,00kn. Vaš prilog možete donijeti u župni ured ili uplatiti na račun župe: IBAN: HR5223600001101216475.
 • U PETAK, 10. ožujka (od 16 do 21h) naša župa zajedno sa župom sv. Petra hodočasti na grob bl. Alojzija Stepinca u zagrebačku katedralu. Cijena prijevoza je 20 kuna, a prijaviti se možete u župni ured svaki radni dan u uredovno vrijeme župnog ureda.
 • Ukoliko netko ima još upotrebljiv madrac, neka ga ne baca u smeće nego neka ga donese u župu. Za potrebe noćenja skupina djece i mladih koji dolaze organizirano u našu župu, potrebno nam je još dvadesetak madraca.
 • Najava: Admiral Davor Domazet Lošo predstavit će svoju novu knjigu “Hrvatska geopolitička strategija u 21. stoljeću” ili “Hrvatsko njihalo” – Polazišta za hrvatsku strategiju nacionalne sigurnosti u srijedu 29. ožujka 2017. s početkom u 20 sati u dvorani župe Kraljice apostola u Zaprešiću.
 • Najava: u subotu 18.3. 2017. u 20h Duhovnu obnovi za mlade predvodi don Jorge Ramos. U 20h pokorničko bogolsužje, prilika za ispovijed i klanjanje, u 21h misa mladih.
 • Počeli su upisi na Tečaj francuskog jezika u župi. Tečaj vode dvije studentice povratnice iz Francuske. Tečaj je utorkom i četvrtkom od 19:30 do 21:00. Troškovi tečaja su 150kn mjesečno. Upisi u župnom uredu.
 • Naša sestrinska župa Sv. Vinka Pallottija organizira hodočašće u Rim 23.-28. travnja 2017. Cijena 2000kn. Više informacija i prijave kod p. Ilije Sudara 0917357575
 • MVKO organizira hodočašće u nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovac u subotu 11.3.2016. Polazak oko 8h. Cijena prijevoza 60kn. Detalji na oglasnoj ploći, prijave u župnom uredu ili kod Lucije 0912223254.
 • Vikend, 10.-12. ožujka 2017. Škola kršćanskoga života i evangelizacije sv. Marije iz Nazareta

 

Kvatre

Kvatre ili četverovremena su dani na početku svakoga od četiri godišnja doba, u kojima se Crkva od davnine, prateći ciklus godišnjih doba, posvećuje molitvama, djelima pokore i ljubavi, i to na velike nakane Crkve i svijeta. U godišnji ciklus liturgije utkana su četiri tjedna posta i molitve, svaki u jednom godišnjem dobu. Ta četiri tjedna zovu se kvatre ili tjedni, a ti dani, kvatreni dani, ili jednostavno kvatre. U kvatrenom tjednu slavi se u srijedu, petak i subotu. Kvatre su pokornički dani u kojima se želi na intenzivniji način susresti Boga u molitvi, djelima milosrđa prema bližnjima i na razne druge načine:

 • Zimske, pred Božić, potkraj građanske godine, u drugom tjednu došašća a prije 17. prosinca, neka budu posvećene kršćanskoj dobrotvornosti i zahvali Bogu za njegova dobročinstva;
 • Proljetne, u prvom korizmenom tjednu, posvećuju se pokori i obraćenju;
 • Ljetne, nakon svetkovine Duhova, neka budu posvećene molitvi za posvetu ljudskog rada i za urod zemlje;
 • Jesenske, sredinom rujna, neka se osobito moli za svećenička i redovnička zvanja te za kršćansku izgradnju mladeži.

 

7 načina kako imati dobru korizmu

 1. Napravite si plan – Najbrži način za upropastiti korizmu je imati dobre namjere, ali ne i dobar plan. Budite precizni. „Više ću moliti“ nije dovoljno dobar plan. Kad donesete odluku, svakodnevno se pridržavajte svoga plana. Korizma je vrijeme molitve, posta i djela ljubavi. Za svaka ova tri navedena načina odaberite kako ćete se u svakomu poboljšati. Zapišite si to na papiru i tako svaki dan ili tjedan smislite novi način. Jedan savjet: neka plan bude ostvariv.
 2. Pročitajte dobru knjigu – Sveci nas stalno potiču da trebamo čitati dobre i poticajne duhovne knjige, a uistinu nema boljeg vremena za početak ove mudre prakse nego u korizmi. Čitanje Svetog pisma i životopisa svetaca je odličan početak. Evo nekoliko prijedloga za čitanje u korizmi: Nasljeduj Krista“, Kako ćemo ljubiti Isusa Krista, Filotea, Duhovnost posta, Život Kristov“
 3. Ispitajte sebe – Učinite temeljit ispit savjesti koji će vam pomoći procijeniti vaše duhovno zdravlje. Zapamtite, smisao korizme nije samo u odricanju od slatkiša i drugih stvari u kojima uživamo, već upokajanju, što značiodustajanju od grijeha i povratku  k’ Bogu, našem dobrom Ocu. Redovni ispiti savjesti nas uvode dublje u našu nutrinu i to može biti bolno, no to je zdrava bol koja obnavlja dušu.
 4. Priznajte i ispovijedajte svoje grijehe – Nakon što ispitate svoju savjest, logičan sljedeći korak je otići na ispovijed.
 5. Molite – Budimo iskreni, svi možemo više moliti, a korizma je prikladno vrijeme za planiranje i provedbu svakodnevne molitve koja može ući u naše dnevno pravilo kroz ostatak godine.
 6. Postite – Isus je postio u pustinji. Korizma je dobro vrijeme da preusmjerimo svoje napore i obnovimo našu predanost. Posebno bismo trebali postiti od stvari koje od nas često oduzimaju dragocjeno vrijeme.
 7. Dajte milostinju – Za vrijeme korizme smo posebno pozvani dublje osjetiti žrtvu Gospodina našega Isusa Krista na križu. To je najveći čin velikodušnosti u povijesti, jer Isus nije umro samo za svoje prijatelje, već i za svoje neprijatelje. „Bog pokaza svoju ljubav prema nama time što je Krist, dok smo još bili grešnici, umro za nas“ (Rim 5,8).

 

 

Pomoć djeci u domu za nezbrinutu djecu

Pomoć djeci u domu za nezbrinutu djecu Sv. Josip u Hrvatskom Leskovcu. Molimo za pomoć sve ljude dobre volje u prikupljanju nepokvarljive hrane, školskog pribora, sredstva za čišćenje, te praška i omekšivača za rublje. Stvari donesite do srijede u župni ured. U četvrtak volonteri nose pomoć u Hrvatski Leskovac

 

 

Kursiljo za mlade 7.-9.4.2017. MKA Zaprešić

Ovim putem želimo te obavijestiti da će se u travnju održati Kursiljo tečaj za mlade.
U prilogu je poziv na tečaj:“ZATAJI SEBE UZMI KRIŽ SVOJ I SLIJEDI ME”
Održat će se od 7.-9. travnja 2017. u župi BDM Kraljice Apostola u Zaprešiću.
Ovaj tečaj organizira tim za mlade, a p. Viktor Grbeša biti će s nama za duhovne nagovore, razgovore i sv. ispovijed!

Smještaj i hrana su osigurani za sve sudionike, tečaj će početi u petak, 7, travnja sa upoznavanjem, a završit će u nedjelju 9. travnja sa Sv. Misom!

Prijaviti se možeš na www.mka.hr

Prijave će biti otvorene do 6. travnja ili do popunjenja smještajnog kapaciteta.
Stoga nemoj čekati s odlukom, prijavi se odmah! 🙂

 

 

 

Što nam poručuje Ustavni sud i drugi zagovornici ubijanja nerođenih

 

„Pravo na privatnost je ispred prava na život. Ubijanje svjedoka je ustavno pravo.“

 

– Zabrana fašizma ništa ne rješava. Dopustimo fašizam!

– Zabrana korupcije ništa ne rješava. Dopustimo korupciju!

– Zabrana pedofilije ništa ne rješava. Dopustimo pedofiliju!

Samo educirajmo!

 

Premisa 1. “Život počinje začećem.” (KBC Zagreb)

Premisa 2. “Svako ljudsko biće ima pravo na život.” (Ustav RH)

——————

Konkluzija: Zakon koji dopušta abortus je PROTUUSTAVAN (Osnove logike)

Presuda Ustavnog suda: “Zakon je ipak ustavan!”

——————-

Konkluzija 2. Ustavni sud je nelogičan.

Dakle, što s njim?

 

Obrazlozenje Ustavnog suda – 750 stranica. Peta zapovijed – dvije riječi.

 

 

 

 

MISNE NAKANE OD 05.03.2017. DO 12.03.2017.

 

05. Ned. PRVA KORIZMENA NEDJELJA 08:00  ++IZ OBIT. MAJDAK
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 NA NAKANU OBIT. KROLO
19:00 +KATICA TURKOVIĆ
06. Pon. Ruža, Koleta, Agneta, Zvjezdana, Viktor 19:00 DAN MOLITVENOG VIJENCA KRALJICE OBITELJI

ZA DUŠE U ČISTILIŠTU

07. Uto.

 

Perpetua, Felicita, Vječna, Eugen, Tereza 19:00 ++MIJO I DRAGICA KRAJINA
08. Sri. Ivan od Boga, Boško, Ivša, Poncije, Flemon 19:00 ++DOMINIK I MARIJA CESAREC

 

09. Čet. Franciska Rimska, Franjka, Franka 19:00 ++STJEPAN STRAHONJA I ++IZ OBIT. STRAHONJA

 

10. Pet. Emil, Makarije, Kajo, Simplicije 19:00 ++MARIJA, VINKO I SENKA TANTA

 

11. Sub. Tvrtko, Blanka, Kandid 19:00 ++IVO I FINKA MIŠKOVIĆ

 

12. Ned. DRUGA KORIZMENA NEDJELJA 08:00 +MARA DOLIĆ I ++IZ OBIT. GRANIĆ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 ZA ++IZ OBIT. KROLO I KARAULA
19:00 +KATA ATLIJA

 

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Duh odvede Isusa u pustinju da ga đavao iskuša. I propostivši četrdeset dana i četrdeset noći, napokon ogladnje. Tada mu pristupi napasnik i reče: »Ako si Sin Božji, reci da ovo kamenje postane kruhom.« A on odgovori: »Pisano je: ’Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.’« Đavao ga tada povede u Sveti grad, postavi ga na vrh Hrama i reče mu: »Ako si Sin Božji, baci se dolje! Ta pisano je: ’Anđelima će svojim zapovjediti za tebe i na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen.’« Isus mu kaza: »Pisano je također: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!« Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu pa mu reče: »Sve ću ti to dati ako mi se ničice pokloniš.« Tada mu reče Isus: »Odlazi, Sotono! Ta pisano je: ’Gospodinu Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!’« Tada ga pusti đavao. I gle, anđeli pristupili i služili mu.                                                             Riječ Gospodnja.