«

»

stu. 04

Župne obavijesti 5. studenog 2017.

Danas naša župa slavi 22. rođendan. Na misama ćemo zahvaliti Bogu na protekle 22 godine života naše župne zajednice i zazvati Božji blagoslov za dane i godine koji su pred nama. Župo sretan ti rođendan!

Večernju misu danas predvodi vlč. Marinko Golek, kapelan župe sv. Petra u Zaprešiću. Marinko Golek rođen je 2. srpnja 1991. godine u Karlovcu. Kršten je u župi Sv. Roka u Skakavcu. U župi Presvetog Srca Isusova prima ostale sakramente i sudjeluje u životu župe.

U Karlovcu pohađa OŠ Grabrik. Božji poziv doživljava kao pripravnik za primanje sakramenta potvrde, no u savjetu sa tadašnjim župnikom ne odlazi  u malo sjemenište već upisuje Ekonomsko – turističku školu u Karlovcu nakon koje s učvršćenim Božjim pozivom i željom za postati svećenik 2010. godine upisuje Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i odlazi na formaciju u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište. Svećeništvo vidi kao veliku radost kroz koju može služiti Bogu i bližnjima. Lani je zaređen za svećenika i prva svećenikča služba mu je u Zaprešiću.

 • Sutra je dan je Molitvenog vijenca Kraljice obitelji. Članovi MVKOa su pozvani intenzivnije moliti i postiti, te doći na misu u 19h, i na krunicu prije mise. Nakon mise ćemo se okupiti u bratskom druženju u Pastoralnom centru.
 • Sutra svi hrvatski palotinci u Vinkovcima imaju sastanak na kojem će biti nazočan i provincijal P. Helmut Scharler. Na sastanku će se analizirati dosadašnji apostolski rad hrvatskih palotinaca i planirati budući. Pozivam sve da ovih dana stave u svoje molitve zajednicu palotinaca.
 • U srijedu u 20h u župnoj konobi je kateheza za mlade 25+. Tema je „(Ne)tolerancija i politička (ne)korektnost.“ Dolazak najaviti p. Vinku 0917388507
 • Slijedeća nedjelja je nedjelja župnog Caritasa na izlazu iz crkve se skupljaju prilozi za potrebe siromašnih.
 • Zahvaljujemo se svim obiteljima koje su uplatile obiteljski dar (Lukno) za tekuću godinu. Taj dar je godišnji novčani prilog od 120 kn po bračnom paru (samačko domaćinstvo 60 kn), a namijenjen je za potrebe pastorala. Potičemo i ostale da to učine kada budu u mogućnosti! Uplatiti možete u župnom uredu svakog radnog dana 10-12h i 17-19h ili uplatom na žiro račun IBAN: HR5223600001101216475      Opis plaćanja: „Prezime i adresa obitelji“
 • Nedjelja bračnih jubileja je 12.11.2016. Na misi u 10 sati će bračni parovi koji ove godine imaju (su imali) okruglu obljetnicu braka (10,15,20,25,30, 40…75) godina braka obnoviti svoja bračna obećanja. Parovi koji slave neka se jave do srijede u župni ured 3312-633.
 • MVKO poziva na Duhovnu obnovu11.2017. 11-16h u dvorani župe sv. Luke u Travnom. Tema „Uloga muškarca u zaštiti obitelji“
 • Adventska duhovna obnova održat će se od 1. do 3. prosinca 2017.  u Lužnici pod vodstvom p.  Zdravka Lazića i p. Petra Cvekana, franjevaca. Pozivamo Vas da vikend uoči prve adventske nedjelje dočekate u Lužnici uz molitvu, predavanja, razgovore, biblijska razmatranja, priliku za ispovijed i osobnu molitvu i meditaciju u tišini.

 

Duhovna obnova p. Ciril Čuš Zaprešić: 10.-11.11.2017.

 

Petak, 10.11. 2017.

17:00 Prilika za ispovijed

17:30 krunica

18:00 Slavljenje

19:00 Misa

20:00 klanjanje

 

Subota, 11.11.2017.

9:00-12:00 Prilika za ispovijed

15:30 – 17:00 Prilika za ispovijed

17:30 krunica

18:00 nagovor

18:20 Slavljenje (prilika za ispovijed

19:00 Misa, 20:00 klanjanje

 

 

 

Praznovjerje

Praznovjerje, kvazireligiozno pučko vjerovanje u djelovanje magijskih sila, odnosno vjerovanje u nadnaravnu uzročnost događaja bez ikakvog stvarnog kauzalnog dokaza. Dakle, osnova praznovjerja bila bi nepoznavanje prave prirode stvari i neprikladno objašnjavanje određenih pojmova i situacija na osnovi vjerovanja da su oni međusobno povezani, odnosno da su pod utjecajem neke nadnaravne sile.[1] Takvim vjerovanjima i praksama pripada astrologija, vještičarstvo i znamenja. Znanstvenici u doba prosvjetiteljstva odbacili su utemeljenost takvih pučkih vjerovanja, osobito vjerovanje u magiju, gatanje, čudesa, mitove i mitološka bića, dajući primat empirijskoj znanosti.

U ponedjeljak, 06. studenog, u 20.00 sati u crkvi sv Ivana Krstitelja tribina s temom: Praznovjerja i poganski običaji i kako se boriti protiv njih. Gost predavač: vlč. Odilon-Gbènoukpo Singbo. Svi ste pozvani!

 

Anonimni alkoholičari u župnoj biblioteci srijedom u 18h

Anonimni alkoholičari su zajednica muškaraca i žena koji međusobno izmjenjuju iskustva, snagu i nadu, kako bi mogli riješiti zajednički problem ovisnosti te mogli pomoći i drugima da se oporave od alkoholizma.

Za članstvo postoji samo jedan uvjet, a to je želja da se prestane piti. A.A. nema nikakve veze ni s jednom vjerskom skupinom, skupinom, političkom ili drugom organizacijom i institucijom. A.A. ne želi sudjelovati u prijeporima, te ne podržava nikakve

 1. Priznali smo da smo bespomoćni pred alkoholom te da nismo mogli upravljati svojim životima
 2. Povjerovali smo da nam Sila koja je jača od nas samih može obnoviti zdrav razum.
 3. Odlučili smo predati svoju volju i život na brigu Bogu, kako ga mi razumijemo.
 4. Bez straha smo obavili svoju moralnu inventuru.
 5. Priznali smo Bogu, sebi samima i nekom drugom ljudskom biću pravu prirodu naših grešaka.
 6. Bili smo potpuno spremni dozvoliti Bogu da ukloni sve naše karakterne nedostatke.
 7. Ponizno smo Ga zamolili da ukloni naše mane.
 8. Načinili smo listu svih osoba kojima smo naudili te smo postali voljni svima im to nadoknaditi.
 9. Direktno smo ispravljali svoje greške učinjene tim ljudima, kad god je to bilo moguće, osim u slučajevima kada bi time njima ili drugima učinili nažao.
 10. Neprestano smo preispitivali sebe i kada bismo pogriješili odmah bi to priznali.
 11. Tragali smo putem molitve i meditacije kako da poboljšamo svoj svjesni kontakt s Bogom, kako ga mi razumjemo, moleći se za spoznaju njegove volje za nas, te za snagu da to sve ostvarimo.
 12. Nakon što smo, kao rezultat poduzimanja ovih koraka, doživjeli duhovno buđenje, pokušali smo prenijeti ovu poruku alkoholičarima i primjenjivati ove principe u svim životnim situacijama.

 

Župni Caritas

Župni Caritas je pastoralno tijelo naše Župe. On je organizirana kršćanska ljubav svih župljana. Zadaća mu je objediniti dobročinstva župljana i pomoći da naša vjera bude ljubavlju djelotvorna.

Volonteri u Župnom Caritasu su inicijatori i pokretači svih karitativnih akcija, oni potiču svu župnu zajednicu da sudjeluje u karitativnim akcijama, da brinu za svoje potrebnike.

Redovito dijele hranu i odjeću korisnicima koji su u kartoteci registrirani kao župljani.

Caritas nije socijalna služba u kojoj bi pojedinci ostvarivali svoja „socijalna prava“, nego je izraz dobrovoljne brige za najpotrebitije.

 

Plan djelovanja Župnoga Caritasa kroz pastoralnu godinu 2016.-2017.:

 • Radno vrijeme za korisnike: srijedom 17-19h.
 • Druge nedjelje u mjesecu u crkvi prikupljamo priloge za potrebe Caritasa.
 • Na Nedjelju Caritasa, 10.12.2017., na svim će se misama župnoj zajednici predstaviti djelovanje Župnoga Caritasa.
 • Odjeću i nekvarljivu hranu za potrebe siromašnih možete donijeti u župni ured radnim danom 10-12 i 17-19h.

Novčane priloge za Caritas možete uvijek ubaciti u škrabicu „Kruh svetog Ante“ kod kipa sv. Antuna, a djeca mogu donijeti nekvarljivu hranu u staviti ju u košaru kod kipa sv. Antuna.

 

 

Traže se novi članovi za župni zbor

Župni zbor pod vodstvom Antonije Perković traži nove članove. Zborsko pjevanje te, kao i tim u sportu, uči disciplini, oslanjanju i slušanju drugih.

Primanje novih članova je u četvrtak u 20h.

 

Kursiljo za krizmanike  11.-13.11.2016.

Kursiljo je eklezijalni pokret nastao među studentskom mladeži u Španjolskoj.

Cilj Malog tečaja kršćanstva jest duhovno obnoviti društvo obnovom njegovih pojedinaca tako, da mu se posvijestiti dostojanstvo njegova poziva kojeg je primio krštenjem, potakne na skladniji život u zajednici (obiteljskoj, crkvenoj, profesionalnoj,…) te u njemu probuditi svijest, da je pozvan živjeti u svijetu kojeg treba ustrajno produhovljavati donošenjem evanđeoskog duha u sva područja života: ekonomije, politike, morala, medija, socijalnih struktura, odgoja i obrazovanja, kulture i dr.

Sudionici Kursilja okupljaju se kroz tri dana, gdje slušaju nagovore suradnika – laika i svećenika. Nakon svakog nagovora slijedi razgovor na temu u manjim grupama.

Krizmanici imaju Kursiljo:

 • Petak, 17.11. od 19:30 do 21:45
 • Subota, 18.11. od 9 do 18h
 • Nedjelja, 19.11. od 9 do 13:00

 

   MISNE NAKANE OD  05.11.2017. DO  12.11.2017.

05. Ned. 31. NEDJELJA U GODINI; Srijemski muč., Elizabeta 08:00 ++MIRKO BOŠNJAK
10:00 Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

 

11:30 ++BRUNO, KATICA I GRGO ŽUTELIJA I ++

IZ OBIT. ŽUTELIJA I DIDOVIĆ

19:00 ++IZ OBIT. RAĐENOVIĆ I VRBANC
06. Pon. Melanija, leonard, Teobald, Kristina 19:00 ++ZORICA-ŠTEFICA I LJUDEVIT

SEDAK BENČIĆ

Dan MVKOa

07. Uto. Baldo, Lazar, Engelbert, Anđelko 19:00 ++PETAR, IVAN I MARIJA RUPČIĆ I

++IZ OBIT. RUPČIĆ

08. Sri. Gracija K., Ivan Duns Scot, Klaudije 19:00 +ANDRIJA HERC
09. Čet. POS.LATERAN.

BAZILIKE, Vitomir, Vito

19:00 ++MIRKO I JAKA IVANČIĆ

 

10. Pet.

 

Leon Veliki, Lavoslav, Lav, Demetrije 19:00 +VLADO GELO
11. Sub. Martin Tourski, Martina, Teodor, Studita 19:00 ++MARA I MATO PETRIČEVĆ I

++IZ OBIT. PETRIČEVIĆ

12. Ned. 32. NEDJELJA U GODINI, Jozafat, Kunibert, Didak 08:00 ++IZ OBIT. TURK I SOKOLIĆ
10:00 DAN BRAČNIH JUBILEJA

 

11:30 NA ČAST SRCU ISUSOVU I MARIJINU
19:00 ++ANTO I LJUBA PETRIĆ I ++IZ OBIT. PETRIĆ

 

Ženidbeni navještaj:   MATIJA VRABEC i  LEA HERCEG

Kršteni 04.11.2017.: IVAN JANKOVIĆ

             

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Isus prozbori mnoštvu i svojim učenicima: »Na Mojsijevu stolicu zasjedoše pismoznanci i farizeji. Činite dakle i obdržavajte sve što vam kažu, ali se nemojte ravnati po njihovim djelima jer govore, a ne čine. Vežu i ljudima na pleća tovare teška bremena, a sami ni da bi ih prstom makli. Sva svoja djela čine zato da ih ljudi vide. Doista, proširuju zapise svoje i produljuju rese. Vole pročelja na gozbama, prva sjedala u sinagogama, pozdrave na trgovima i da ih ljudi zovu ’Rabbi’. Vi pak ne dajte se zvati ’Rabbi’, jer jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća. Ni ocem ne zovite nikoga na zemlji jer jedan je Otac vaš – onaj na nebesima. I ne dajte da vas vođama zovu, jer jedan je vaš vođa – Krist. Najveći među vama neka vam bude poslužitelj. Tko se god uzvisuje, bit će ponižen, a tko se ponizuje, bit će uzvišen.«

Riječ Gospodnja.