«

»

ožu. 06

Župne obavijesti 6.3.2016.

_OF_7626Danas, 6.3.2016. u 17h u Velikoj dvorani tribinu za mlade i krizmanike vodi Alan Hržica, koji je kao mladi pjevač u usponu stekao popularnost na estradi hitovima poput „Kako bi nam dobro bilo“ i „Da ukradu te“. Pred njim je bila uspješna karijera – bio je pred objavom drugog albuma, snimao spotove s poznatim maneken-kama i nastupao na festivalima zabavne glazbe. No, intenzivan život estradne zvijezde na njega je ostavio traga, stoga se prije 7 godina odlučio povući s glazbene scene. Pronašao je Boga, posvetio se duhovnosti i novu inspiraciju pronašao u duhovnim pjesmama. Alan će na tribini govoriti kako je izgledao njegov put obraćenja, što ga je navelo da napusti Nakon tribine slijedi križni put za mlade (18:15h) i misa (19h) koju glazbeno animiraju mladi iz Molitvene zajednice „Srce Isusovo“

 • Sutra, ponedjeljak 7.3. u 20h u crkvi glumačka skupina FRAMA Knin predvođena kapelanom fra Ivanom Lukacem predstavlja Dramski prikaz muke Kristove. Ulaz slobodan. Glumci-amateri vjerno uprizoruju posljednje dane iz života Isusa Krista: od Posljednje večere do razapinjanja na Kalvariji. Pod redateljskom palicom gosp. Ante N. Tadića Šutre kninska “Muka” je postala prepoznatljiva i izvan Dalmacije te se s pravom smijemo nadati da će “Muka” u sljedećim korizmama nalaziti nove izričaje i oblike, a ponad svega novu publiku. O svim izvedbama više na internet stranicama Franjevačkog samostana i Župe sv. Ante u Kninu. Župljani Župe sv. Ante Padovanskog tradicionalno uoči Uskrsa izvode pasionsku igru “Muka Gospodina našega Isusa Krista”. U izvedbi sudjeluje 43. glumaca-amatera, a spirutus movens cijelog projekta je fra Ivan Lukač, župni vikar.
 • U korizmi će biti pobožnost križnog puta utorkom i petkom u 18:30h, a nedjeljom u 18:15h. Djeca će od časne s. Hele dobivati sličice s motivima Isusove muke, koje će sakupljati. Krizmanici su pozvani dolazili redovito na križni put.
 • U četvrtak, 10. ožujka (od 16 do 21h) naša župa zajedno sa župom sv. Petra hodočasti na grob bl. Alojzija Stepinca u zagrebačku katedralu. Cijena prijevoza je 20 kuna, a prijaviti se možete u župni ured svaki radni dan u uredovno vrijeme župnog ureda.
  • Polazak autobusa je ispred crkve u četvrtak u 16h
  • Prilika za razgledavanje riznice Zagrebačke katedrale je u 16:45
  • U četvrtak navečer nema mise u 19h u našoj crkvi, misna nakana će biti prikazana u Zagrebačkoj katedrali
 • Slijedeću nedjelju, 13.3.2016. na misi u 11:30 prigodnim programom obilježit ćemo Dan očeva. Ovaj datum je odabran zbog blagdana sv. Josipa, Isusova poočima. Prvi je Dan očeva održan još daleke 1908. u SAD-u nakon velike rudarske katastrofe u kojoj je poginulo više od 250 očeva. Jedna kći koja je ostala bez oca u toj katastrofi zamolila je lokalnog pastora da održi misu za sve njih. Ubrzo se proslava proširila.
 • Novi trener stolnog tenisa za djecu je Stipo Ključević. Treninzi se održavaju svakog utorka i petka od 19:30 do 20:30. Djeca ako imaju rekete neka ih ponesu, a ako nemaju ima župa nekoliko reketa.
 • Molitveni vijenci kraljice obitelji organiziraju jubilarno hodočašće u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu u subotu, 12. ožujka 2016. Više informacija na oglasnoj ploči ili kod gđe. Lucije Sedak Benčić (0912223254)

57.planinarski križni put

Pod pokroviteljstvom Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije te u organizaciji Planinarske bratovštine sv. Bernarda u subotu i nedjelju 12. i 13. ožujka 2016. održat će se 57. planinarski križni put. Ove korizme, okupljeni oko gesla „Milosrđe mu je ime“, mladi će u molitvi i pjesmi, razmatrajući o Božanskom milosrđu i muci Gospodina našega Isusa Krista, proći trasom Orehovica – Lobor – Marija Bistrica. Okupljanje će biti 12. ožujka u župnoj crkvi sv. Leopolda B. Mandića u Orehovici u 7.00 sati. Nakon cjelodnevnog hoda noćit će se u o. š. „Franjo Horvat Kiš“ u Loboru, a u tamošnjoj župnoj crkvi sv. Ane bit će večernji program satkan od kateheze, svete mise i cjelonoćnog klanjanja. Svetu misu predvodit će vlč. Nikola Platužić. U nedjelju put će se nastaviti prema Mariji Bistrici, a pobožnost će završiti euharistijskim slavljem u 19.00 sati u Svetištu Majke Božje Bistričke koju će predvoditi pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski.

Cijena iznosi 100,00 kuna (30,00 kn za obilježje i 70,00 kn za autobus). Informacije i prijave u župnom uredu ili kod animatora mladih.

Prijave će biti u župnom uredu do 7. 3. 2016. u 12h.

OBAVEZNO ponijeti: gojzerice ili čvrste nepromočive cipele, Vreću za spavanje, podmetač;  Hranu i piće za dva dana, Rezervnu obuću za školu, Rezervnu odjeću, Baterijsku lampu, Papir i olovku, Svirači neka ponesu instrumente, Sve stvari nositi u ruksaku!!!

 

Evanđelje po Luki

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Okupljahu se oko njega svi carinici i grešnici da ga slušaju. Stoga farizeji i pismoznanci mrmljahu: »Ovaj prima grešnike, i blaguje s njima.« Nato im Isus kaza ovu prispodobu:

»Čovjek neki imao dva sina. Mlađi reče ocu: ’Oče, daj mi dio dobara koji mi pripada.’ I razdijeli im imanje. Nakon nekoliko dana mlađi sin pokupi sve, otputova u daleku zemlju i ondje potrati svoja dobra živeći razvratno. Kad sve potroši, nasta ljuta glad u onoj zemlji te on poče oskudijevati. Ode i pribi se kod jednoga žitelja u onoj zemlji. On ga posla na svoja polja pasti svinje. Želio se nasititi rogačima što su ih jele svinje, ali mu ih nitko nije davao.

Došavši k sebi, reče: ’Koliki najamnici oca moga imaju kruha napretek, a ja ovdje umirem od gladi! Ustat ću, poći svomu ocu i reći mu: ’Oče, sagriješih protiv Neba i pred tobom! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim. Primi me kao jednog od svojih najamnika.’

Usta i pođe svom ocu. Dok je još bio daleko, njegov ga otac ugleda, ganu se, potrča, pade mu oko vrata i izljubi ga. A sin će mu: ’Oče! Sagriješih protiv Neba i pred tobom! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim.’ A otac reče slugama: ’Brzo iznesite haljinu najljepšu i obucite ga! Stavite mu prsten na ruku i obuću na noge! Tele ugojeno dovedite i zakoljite, pa da se pogostimo i proveselimo jer sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!’ I stadoše se veseliti.

A stariji mu sin bijaše u polju. Kad se na povratku približio kući, začu svirku i igru pa dozva jednoga slugu da se raspita što je to. A ovaj će mu: ’Došao tvoj brat pa otac tvoj zakla tele ugojeno što sina zdrava dočeka.’ A on se rasrdi i ne htjede ući. Otac tada iziđe i stane ga nagovarati. A on će ocu: ’Evo toliko ti godina služim i nikada ne prestupih tvoju zapovijed, a nikad mi ni jareta nisi dao da se s prijateljima proveselim. A kada dođe ovaj sin tvoj koji s bludnicama proždrije tvoje imanje, ti mu zakla ugojeno tele.’ Nato će mu otac: ’Sinko, ti si uvijek sa mnom i sve moje – tvoje je. No trebalo se veseliti i radovati jer ovaj brat tvoj bijaše mrtav i oživje, izgubljen i nađe se!’«

Riječ Gospodnja..

Kako kontrolirati tjeskobu

Povećanje osjećaja tjeskobe i zabrinutosti, a uz to i anksioznosti, ometa intelektualno funkcioniranje i može ozbiljno smanjiti osobni učinak.

Mnogi studenti, na primjer, vrlo su skloni upadanju u opće stanje zabrinutosti i tjeskobe što negativno utječe na njihov akademski uspjeh. Drugima, pak, tjeskobno stanje prije ispita potiče intenzitet učenja što im omogućuje ostvarivanje mnogo boljih performansi. To je pitanje koje treba raščlaniti: zašto tjeskoba neke potiče a neke ostavlja paraliziranima. Prema nekim opsežnim istraživanjima Richarda Alperta, razlika između jednih i drugih je u načinu kojemu pristupaju tom osjećaju nelagode koji ih prožima pred nadolazećim ispitom. Neke, uzbuđenje i zainteresiranost za uspješno polaganje ispita vodi do bolje pripreme i ozbiljnog učenja dok u drugim slučajevima, kada je riječ o anksioznim osobama, negativne misli (kao što su, “neću položiti”, “nemam dobar osjećaj za ovu vrstu ispita”,”nisam dobar u matematici”, itd.) podrivaju njihov trud, te uznemirenost ometa mentalni tijek potreban za proučavanje i učenje te zamagljuje bistrinu misli kod samog polaganja ispita.

Brige koje osoba ima dok polaže ispit smanjuju mentalne sposobnosti. U tom smislu, ako smo previše zaokupljeni drugim stvarima, imat ćemo mnogo manje pozornosti da se usredotočimo na pitanja iz ispita i elaboriramo ispravan odgovor. Na taj način brige s vremenom postanu samo–ostvariva proročanstva koja nas dovode do neuspjeha.

Naprotiv, oni koji kontroliraju svoje osjećaje mogu koristiti tu predskazujuću anksioznost – pred nadolazećim ispitom, predavanjem, ili važnim sastankom – da sami sebe motiviraju i da se pripreme na odgovarajući način kako bi naposljetku bili uspješni. Radi se o pronalaženju sredine – ponovno se vraćamo na potrebu za ravnotežom – između tjeskobe i apatije, jer višak anksioznosti koči trud usmjeren na postizanje rezultata, ali potpuni izostanak anksioznosti – u smislu ravnodušnosti – stvara apatiju i smanjuje motivaciju. Dakle, neki stupanj ushita, pa čak i malo euforije u nekim slučajevima, vrlo je pozitivno u većini ljudskih pothvata, pogotovo za kreativne aktivnosti.

Ali kad euforija raste previše ili je izvan kontrole, dolazi do stanja u kojemu nemir potkopava svaku sposobnost razmišljanja na jedan dovoljno harmoničan način koji će omogućiti točan, jasan i realističan protok ideja.

Pozitivna raspoloženja povećavaju sposobnost razmišljanja na fleksibilan i razuman način pred složenim pitanjima i omogućuju lakše pronalaženje rješenja za probleme, kako za logičke tako i za probleme iz područja ljudskih odnosa. Zbog toga, jedan od načina da nekome pomognete nositi se sa svojim problemima je pokušati probuditi osjećaje radosti i optimizma. Ljudi dobrog raspoloženja imaju prirodnu sklonost za razmišljanje na jedan otvoren i pozitivan način, i zbog toga imaju značajno bolju sposobnost odlučivanja.

Negativna raspoloženja, međutim, imaju jedno pristrano usmjerenje naših sjećanja u negativnom smjeru, čineći više vjerojatnim da se povlačimo ka stidljivim, sumnjičavim i plašljivim odlukama.

 

Autor: Alfonso Aguiló

MISNE NAKANE OD 06.03.2016. DO 13.03.2016.

06. Ned. 4. KORIZMENA NEDJELJA (SREDOPOSNA), Ruža, Viktor 08:00 +IZ OBIT. MAJDAK
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA OZDRAVLJENJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 ++MIJO I DRAGICA KRAJINA
19:00 DAN MOLITVENIH VJENACA KRALJICE OBITELJI

++RUŽA I BOŽO TOMAS, TE ++IZ OBIT. TOMAS,

BARAĆ I MAGANIĆ

07. Pon. Perpetua, Felicita, Eugen, Tereza 19:00 ++MARIJA I DOMINIK CESAREC
08. Uto.

 

 

Ivan od Boga, Boško, Ivša, Poncije, Filemon 19:00 ++ANKA I FRANJO REBROVIĆ I MARIO PLEŠE

+ZORAN GOGIĆ

++ANDREA BARANIŠIĆ I VIŠNJA GLAMOČLIJA

++RUŽICA, LJUBICA I JOSIP BIRT, TE VLADIMIR I

ANE PREBEG

+VLADIMIR MIHOLIĆ GALIC

++FRANJKA I ANTE MAJSTOROVIĆ

++MARIJA, ANDRIJA I LUCIJA ZIDAR

++MILAN I MARIJA MILINKOVIĆ

ZA OBRAĆENJE JEDNE OSOBE

NA NAKANU JEDNE OSOBE

09. Sri. Franciska Rimska, Franjka,  Fanika 19:00 ++IZ OBIT. ČRNELIĆ, ŠOLTIĆ, ROŽMAN,

TURČINOVIĆ I KNEŽIĆ

10. Čet. Emil, Kajo, Makarije, Simplicije 19:00 ++JOSIP I MARIJA MAVROVIĆ I +IZ OBIT. MAVROVIĆ
11. Pet. Tvrtko, Blanka, Konstantin, Kandid 19:00 ZA DUŠE U ČISTILIŠTU

++KATA,  STJEPAN I ANKA KOVAČEVIĆ

+REGINA I MATO OBERAN

+JOZO PAVIĆ

+ANDRIJA SUČIĆ

++IZ OBIT. IVANOVIĆ I ŠKODA

++IZ OBIT. STRAHONJA I BLAŽINA, ĐURIN I CIBERLIN

ZAHVALA ZA UNUKA JOSIPA

12. Sub. Bernard, Budislav, Maksimilijan, Fina 19:00 +MARA DOLIĆ I ++IZ OBIT. GRANIĆ
   
13. Ned. 5. KORIZMENA NEDJELJA (GLUHA),

Patricija, Sabina

08:00 ++JOSIP I MARIJA RIBIĆ I ++IZ OBIT. RIBIĆ I DUPKO
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA OZDRAVLJENJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 ZAHVALA ZA OZDRAVLJENJE MLADE MAJKE JELENE
19:00 +KATA ATLIJA

   ŽENIDBENI NAVJEŠTAJ: MARKO ROM i MARIJA JERKOVIĆ

                                                 MILAN DUMANČIĆ  I MARIJA MRVELJ

                                               KARLO JOSIĆ  I RENATA MILOLOŽA